Norwegia- in vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
alda wrote:Alutka jak wyniki TSH ? Jak się czujesz ?
Zoja36 lubi tę wiadomość
Alutka -
pati1980 wrote:O matko z corka aż tyle mam tego brać
-
Zoja36 wrote:Można brać taką dawkę ale niezbyt długo max miesiąc. Generalnie ja też mam mało Wit D i brałam 4 tyś. W tej chwili w ciąży biorę 2 tyś. Tak zaleciła endokrynolog. Na stronie u dietetyk która poleciłam jest świetny artykuł o witD. Kiedy brać z K plus A kiedy samą.
-
Alutka 32 wrote:Hej Alda . Tsh w idealnym porządku. 1.6 . Czuje się dobrze oprócz ogólnego zmęczenia brak innych dolegliwości ciążowych . A u Ciebie? Latałaś po lekarzach czy urlopowałaś ?
Super Alutka Dalej na zwolnieniu ? Kiedy następne USG ?
To są pierwsze wakacje od 4 lat kiedy odpuściłam wizyty u lekarzy - kiedyś trzeba powiedzieć dość .......... Głową muru nie przebije co ma być to będzie.
Transfer "mrożaczka" wrzesień / październik o ile przetrwa rozmrażanie . Jeżeli się nie uda z "mrożaczkami" to "składam broń" i mówię dość i liczę na naturalny cud .........
K., Zoja36 lubią tę wiadomość
-
[QUOTE=alda
To są pierwsze wakacje od 4 lat kiedy odpuściłam wizyty u lekarzy - kiedyś trzeba powiedzieć dość .......... Głową muru nie przebije co ma być to będzie.
Transfer "mrożaczka" wrzesień / październik o ile przetrwa rozmrażanie . Jeżeli się nie uda z "mrożaczkami" to "składam broń" i mówię dość i liczę na naturalny cud .........[/QUOTE]
Usg za dwa tygodnie
Bardzo dobrze . Czasem trzeba trochę odpocząć i dać na luz !!!!
Mrożak przetrwa trzeba w to wierzyć. Będę mocno trzymać kciuki aby tym razem było inaczej !!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 21:53
Alutka -
alda wrote:Super Alutka Dalej na zwolnieniu ? Kiedy następne USG ?
Transfer "mrożaczka" wrzesień / październik o ile przetrwa rozmrażanie . Jeżeli się nie uda z "mrożaczkami" to "składam broń" i mówię dość i liczę na naturalny cud .........
Alda a jak wyglada transfer mrozaczka ? Znow trzeba sie kluc i stymulowac ? -
K. wrote:Alda a jak wyglada transfer mrozaczka ? Znow trzeba sie kluc i stymulowac ?
Nie trzeba się kłuć
Transfer mrożaczka :
Na cyklu naturalnym nie trzeba brać żadnych leków , robi się kontrolne USG i testy owulacyjne na tej podstawie wyznacza się termin transferu.
Na cyklu stymulowanym bierze się tabletki tylko przez 5 dni , tutaj też się robi kontrolne USG i też stosuje się testy owulacyjne .
Na cyklu sztucznym bierze się tabletki (Progynova ) lub plasterki ( ja teraz pierwszy raz będę miała plastry zawsze miałam Progynove ) i dodatkowo progesteron . Wszystko bierze się do 12 tygodnia ciąży Po 9-11 dniach robi się USG i sprawdza się grubość endometrium jeżeli jest ok to wyznacz się datę transferu jeźeli jest za cienkie zwiększa się dawki leków .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 09:04
K. lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny co w przypadku jak fragmentacja DNA plemników wyjdzie kiepska. Jakie jest dalsze postępowanie? Co to badanie nam powie i do czego ta wiedzą mogą tutaj wykorzystać ?
Zastanawiam się czy nie podawać mężowi Fertilman Plus już bo nie wiem kiedy będzie mógł polecieć na badanie do Pl. Może szkoda czasu na czekanie i wdrożyć bez badania? Myślę że nie zaszkodzi. Co o tym sądzicie ? -
Mirandzia ja za bardzo nie interesowałam się tym tematem bo nas nie dotyczy . Wydaje mi się że przy bardzo dużej fragmentacji i braku reakcji na "leczenie" pozostaje dawca nasienia .
Nie ma sensu faszerować kobiety hormonami skoro fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie.
"Leczenie, a dokładniej zminimalizowanie poziomu fragmentacji zależy od czynnika sprawczego. Jeśli przyczyną uszkodzeń w chromatynie był stres oksydacyjny, zmiana stylu życia oraz zbilansowana dieta mogą przyczynić się do obniżenia stopnia uszkodzenia DNA.
Stosowanie antybiotykoterapii w przypadku stanów infekcyjnych również powinno poskutkować obniżeniem poziomu fragmentacji.
W przypadkach słabych wyników badania chromatyny plemnikowej u danego pacjenta, przed użyciem jego nasienia w technikach wspomaganego rozrodu stosuje się procedury poprawiające odsetek plemników ruchliwych w próbce nasienia (np. swim-up, wirowanie w gradiencie gęstości). Ich zastosowanie przyczynia się co prawda do obniżenia odsetka plemników o nieprawidłowej chromatynie w próbce, jednak istnieją badania dowodzące, że nie powoduje to zwiększenia szansy na zapłodnienie."
Jeżeli chodzi o sztuczne witaminy to ja mówię NIE lepiej poczytać co zawiera dany produkt i wdrażać go do jadłospisu np . Orzechy brazylijskie itd ale to moje zdanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 13:04
-
"FertilMan Plus™ powinien być przyjmowany przed staraniami o dziecko przez mężczyzn. Wysokojakościowy skład bogaty w L-karnitynę, L-argininę, Cynk, Selen, Witaminę A, Witaminy z grupy B, Witaminę E, Glutation, Koenzyn Q10 oraz Kwas Foliowy. "
Poszukaj tych wszystkich składników w naturalnych produktach , więcej się przyswoi niż z tabletki
Jedzcie Wszystkie jajka na miękko to jest najzdrowsze co może być i zawiera wszystkie składniki oprócz Wit. C
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 17:21
majola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAlda w coop mega w butelce ,bede dzis w coop prix to tez sprawdzę cxy maja
Ja sie chciałam Was spytać w takiej sprawie
Do tej pory cała procedurę z kontrolami miałam w Oslo
Teraz jestem znow w stavanger ,jesli zacznę protokół we wrześniu to czy moge Iśc na kontrole tutaj do ginekologa?
Czy mam sie sama skontaktować z ginekologiem czy najpierw do fastlege -
WNadzieji wrote:
Teraz jestem znow w stavanger ,jesli zacznę protokół we wrześniu to czy moge Iśc na kontrole tutaj do ginekologa?
Czy mam sie sama skontaktować z ginekologiem czy najpierw do fastlege
Napisz do Riks czy oni się zgodzą na kontrole w innym miejscu . Aggga nie mogła mieć kontroli w innym miejscu .
-
nick nieaktualny
-
Czy mam sie sama skontaktować z ginekologiem czy najpierw do fastlege[/QUOTE]
Aggga nie mogła bo chciała w Polsce . Nie sadze żeby to był problem jest to ciàgle w Norwegi i tak ginekolog wysyła wyniki internetowo . Każda sama wybiera ginekologa do kontroli ale lepiej napisz do kliniki żebyś miała pewnośćAlutka -
Hej dziewczyny bylam dzisiaj u fastlege jeszcze gorszy niz norwedzy!!!!! tysiac pytan do ....po co mi te badania skoro klinika nic nie kazala robic itp itd...oczywiscie sie z nim poklucilam i powiedzial ze albo mi da skierowanie do ginekologa albo opisze go i poradnie od in vitro w gazecie ...ze robia z sobie z ludzi jaje i ktoliki doswiadczalne.... no to mi wypisal.... wiec czekam teraz na time do ginekologa....
-
kaktus85 wrote:Hej dziewczyny bylam dzisiaj u fastlege jeszcze gorszy niz norwedzy!!!!! tysiac pytan do ....po co mi te badania skoro klinika nic nie kazala robic itp itd...oczywiscie sie z nim poklucilam i powiedzial ze albo mi da skierowanie do ginekologa albo opisze go i poradnie od in vitro w gazecie ...ze robia z sobie z ludzi jaje i ktoliki doswiadczalne.... no to mi wypisal.... wiec czekam teraz na time do ginekologa....
A zrobiaś chociaż badanie krwi ?