X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    Pati żeby tutaj w tym klimacie uzupełnić niedobór to trzeba brać spora dawkę wit D. Ja brałam 10 000 IU+ Wit. K2. Teraz mam nadwyżkę spora ;)
    O matko z corka aż tyle mam tego brać:-)

k1iygdz.png
  • Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Alutka jak wyniki TSH ? Jak się czujesz ?
    Hej Alda . Tsh w idealnym porządku. 1.6 . Czuje się dobrze oprócz ogólnego zmęczenia brak innych dolegliwości ciążowych . A u Ciebie? Latałaś po lekarzach czy urlopowałaś ?

Zoja36 lubi tę wiadomość

Alutka
  • Zoja36 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1980 wrote:
    O matko z corka aż tyle mam tego brać:-)
    Można brać taką dawkę ale niezbyt długo max miesiąc. Generalnie ja też mam mało Wit D i brałam 4 tyś. W tej chwili w ciąży biorę 2 tyś. Tak zaleciła endokrynolog. Na stronie u dietetyk która poleciłam jest świetny artykuł o witD. Kiedy brać z K plus A kiedy samą.

k0kdx1hpz2nssibk.png
  • pati1980 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja36 wrote:
    Można brać taką dawkę ale niezbyt długo max miesiąc. Generalnie ja też mam mało Wit D i brałam 4 tyś. W tej chwili w ciąży biorę 2 tyś. Tak zaleciła endokrynolog. Na stronie u dietetyk która poleciłam jest świetny artykuł o witD. Kiedy brać z K plus A kiedy samą.
    Dziękuję zaraz wejdę na stronę i poczytam. Ja też biorę 4tys tak mi zalecił lekarz.

k1iygdz.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka 32 wrote:
    Hej Alda . Tsh w idealnym porządku. 1.6 . Czuje się dobrze oprócz ogólnego zmęczenia brak innych dolegliwości ciążowych . A u Ciebie? Latałaś po lekarzach czy urlopowałaś ?

Super Alutka :-) Dalej na zwolnieniu ? Kiedy następne USG ?

To są pierwsze wakacje od 4 lat kiedy odpuściłam wizyty u lekarzy - kiedyś trzeba powiedzieć dość .......... Głową muru nie przebije co ma być to będzie.

Transfer "mrożaczka" wrzesień / październik o ile przetrwa rozmrażanie . Jeżeli się nie uda z "mrożaczkami" to "składam broń" i mówię dość i liczę na naturalny cud .........

K., Zoja36 lubią tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=alda

To są pierwsze wakacje od 4 lat kiedy odpuściłam wizyty u lekarzy - kiedyś trzeba powiedzieć dość .......... Głową muru nie przebije co ma być to będzie.

Transfer "mrożaczka" wrzesień / październik o ile przetrwa rozmrażanie . Jeżeli się nie uda z "mrożaczkami" to "składam broń" i mówię dość i liczę na naturalny cud .........[/QUOTE]

Usg za dwa tygodnie :)
    Bardzo dobrze . Czasem trzeba trochę odpocząć i dać na luz !!!!
    Mrożak przetrwa trzeba w to wierzyć. Będę mocno trzymać kciuki aby tym razem było inaczej !!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 21:53

Alutka
  • K. Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Super Alutka :-) Dalej na zwolnieniu ? Kiedy następne USG ?

Transfer "mrożaczka" wrzesień / październik o ile przetrwa rozmrażanie . Jeżeli się nie uda z "mrożaczkami" to "składam broń" i mówię dość i liczę na naturalny cud .........

Alda a jak wyglada transfer mrozaczka ? Znow trzeba sie kluc i stymulowac ?

n59y2n0ajnp6dihh.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K. wrote:
    Alda a jak wyglada transfer mrozaczka ? Znow trzeba sie kluc i stymulowac ?

Nie trzeba się kłuć ;-)

Transfer mrożaczka :

Na cyklu naturalnym nie trzeba brać żadnych leków , robi się kontrolne USG i testy owulacyjne na tej podstawie wyznacza się termin transferu.

Na cyklu stymulowanym bierze się tabletki tylko przez 5 dni , tutaj też się robi kontrolne USG i też stosuje się testy owulacyjne .

Na cyklu sztucznym bierze się tabletki (Progynova ) lub plasterki ( ja teraz pierwszy raz będę miała plastry zawsze miałam Progynove ) i dodatkowo progesteron . Wszystko bierze się do 12 tygodnia ciąży :-) Po 9-11 dniach robi się USG i sprawdza się grubość endometrium jeżeli jest ok to wyznacz się datę transferu jeźeli jest za cienkie zwiększa się dawki leków .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 09:04

K. lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Mirandzia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co w przypadku jak fragmentacja DNA plemników wyjdzie kiepska. Jakie jest dalsze postępowanie? Co to badanie nam powie i do czego ta wiedzą mogą tutaj wykorzystać ?
    Zastanawiam się czy nie podawać mężowi Fertilman Plus już bo nie wiem kiedy będzie mógł polecieć na badanie do Pl. Może szkoda czasu na czekanie i wdrożyć bez badania? Myślę że nie zaszkodzi. Co o tym sądzicie ?

• alda Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia ja za bardzo nie interesowałam się tym tematem bo nas nie dotyczy . Wydaje mi się że przy bardzo dużej fragmentacji i braku reakcji na "leczenie" pozostaje dawca nasienia .
    Nie ma sensu faszerować kobiety hormonami skoro fragmentacja DNA plemników znacznie wpływa na zdolność rozrodu. Plemniki z wysoką fragmentacją / stopniem uszkodzeń w DNA, są zdolne do zapłodnienia komórek jajowych, lecz rozwój zarodka może ulec zatrzymaniu jeszcze przed jego implantacją. W przypadku implantacji zaś prawdopodobieństwo wczesnego poronienia jest bardzo wysokie.

"Leczenie, a dokładniej zminimalizowanie poziomu fragmentacji zależy od czynnika sprawczego. Jeśli przyczyną uszkodzeń w chromatynie był stres oksydacyjny, zmiana stylu życia oraz zbilansowana dieta mogą przyczynić się do obniżenia stopnia uszkodzenia DNA.

Stosowanie antybiotykoterapii w przypadku stanów infekcyjnych również powinno poskutkować obniżeniem poziomu fragmentacji.

W przypadkach słabych wyników badania chromatyny plemnikowej u danego pacjenta, przed użyciem jego nasienia w technikach wspomaganego rozrodu stosuje się procedury poprawiające odsetek plemników ruchliwych w próbce nasienia (np. swim-up, wirowanie w gradiencie gęstości). Ich zastosowanie przyczynia się co prawda do obniżenia odsetka plemników o nieprawidłowej chromatynie w próbce, jednak istnieją badania dowodzące, że nie powoduje to zwiększenia szansy na zapłodnienie."

Jeżeli chodzi o sztuczne witaminy to ja mówię NIE ;-) lepiej poczytać co zawiera dany produkt i wdrażać go do jadłospisu ;-) np . Orzechy brazylijskie itd ale to moje zdanie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 13:04

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "FertilMan Plus™ powinien być przyjmowany przed staraniami o dziecko przez mężczyzn. Wysokojakościowy skład bogaty w L-karnitynę, L-argininę, Cynk, Selen, Witaminę A, Witaminy z grupy B, Witaminę E, Glutation, Koenzyn Q10 oraz Kwas Foliowy. "

Poszukaj tych wszystkich składników w naturalnych produktach , więcej się przyswoi niż z tabletki ;-)

Jedzcie Wszystkie jajka na miękko to jest najzdrowsze co może być i zawiera wszystkie składniki oprócz Wit. C :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 17:21

majola lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirandzia wrote:
    Aggga08 a możesz napisać co zlecili partnerowi ?

U niego kariotyp i badanie dna plemników. Resztę badań dodatkowych partner chciał sam. Na blogu wrzucę dokładniejszy post na dniach

• alda Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WNadzieji gdzie kupowałaś sok z buraka ? W butelce czy kartoniku ? Nie mogę go znaleźć.........

e5skzzc.png

[**]

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda w coop mega w butelce ,bede dzis w coop prix to tez sprawdzę cxy maja

Ja sie chciałam Was spytać w takiej sprawie
    Do tej pory cała procedurę z kontrolami miałam w Oslo
    Teraz jestem znow w stavanger ,jesli zacznę protokół we wrześniu to czy moge Iśc na kontrole tutaj do ginekologa?
    Czy mam sie sama skontaktować z ginekologiem czy najpierw do fastlege

• alda Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WNadzieji wrote:

Teraz jestem znow w stavanger ,jesli zacznę protokół we wrześniu to czy moge Iśc na kontrole tutaj do ginekologa?
    Czy mam sie sama skontaktować z ginekologiem czy najpierw do fastlege

Napisz do Riks czy oni się zgodzą na kontrole w innym miejscu . Aggga nie mogła mieć kontroli w innym miejscu .

e5skzzc.png

[**]

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki

• Alutka 32 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś

Czy mam sie sama skontaktować z ginekologiem czy najpierw do fastlege[/QUOTE]

Aggga nie mogła bo chciała w Polsce . Nie sadze żeby to był problem jest to ciàgle w Norwegi i tak ginekolog wysyła wyniki internetowo . Każda sama wybiera ginekologa do kontroli ale lepiej napisz do kliniki żebyś miała pewność

Alutka
  • K. Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alda wrote:
    Napisz do Riks czy oni się zgodzą na kontrole w innym miejscu . Aggga nie mogła mieć kontroli w innym miejscu .
    Ja moglam miec kontrol w innym miejscu niz riks, sami proponowali bo mam dosc daleko ale ja wolalammjedzic juz do nich

n59y2n0ajnp6dihh.png
  • kaktus85 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny bylam dzisiaj u fastlege jeszcze gorszy niz norwedzy!!!!! tysiac pytan do ....po co mi te badania skoro klinika nic nie kazala robic itp itd...oczywiscie sie z nim poklucilam i powiedzial ze albo mi da skierowanie do ginekologa albo opisze go i poradnie od in vitro w gazecie ...ze robia z sobie z ludzi jaje i ktoliki doswiadczalne.... no to mi wypisal....:) wiec czekam teraz na time do ginekologa....:)

f2wldqk3t9cfiynw.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaktus85 wrote:
    Hej dziewczyny bylam dzisiaj u fastlege jeszcze gorszy niz norwedzy!!!!! tysiac pytan do ....po co mi te badania skoro klinika nic nie kazala robic itp itd...oczywiscie sie z nim poklucilam i powiedzial ze albo mi da skierowanie do ginekologa albo opisze go i poradnie od in vitro w gazecie ...ze robia z sobie z ludzi jaje i ktoliki doswiadczalne.... no to mi wypisal....:) wiec czekam teraz na time do ginekologa....:)

A zrobiaś chociaż badanie krwi ?

e5skzzc.png

[**]

‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ