X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną PCO - zespół policystycznych jajników
Odpowiedz

PCO - zespół policystycznych jajników

Oceń ten wątek:
  • Ingebjorg Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2013, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam dzisiaj - teoretycznie 6 dpo (moim zdaniem miałam ją szybciej) badana i takie mam wyniki:
    LH 22.14 mlUiml
    estradol 541,3 pmol/l
    progesteron 32,51 nmol/l

Czy była owu według powyższych wyników?
    Ogólnie to mam kłopot - wczoraj byłam u gina i robił USG - dwa duże pęcherzyki - 24 i 18 mm.Stwierdził, że raczej owu nie było i kazał zrobić badania krwi i wysłać mu wynik sms-em - wtedy powie co robić:
    1. czekać do miesiączki bo była owu i potem brać CLO od 3 do 7 dc.
    2. jeśli badania wykażą że była owu to zrobić zastrzyk na pęknięcie i współżyć.

Sęk w tym, że lekarz nic nie odpisał ani nie oddzwonił no i nie wiem co robić. Wydaje mi się, że owu była i chyba będę czekać do @. Co myślicie?

relganli06k8eu81.png
  • kasjja Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2013, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ingebjorg, lekarz się musi wypowiedzieć. Jak nie odezwie się, to poczekaj do @, do tego czasu może się odezwie i powie co robić dalej. A może nie do @, tylko do II kresek :)

Wyniki takie, że wydaje się, że coś tam się zadziało. Progesteron masz drugofazowy, a nawet ciążowy. LH masz jak w dzień piku LH, a estadiolu chyba też drugofazowy http://www.doz.pl/zdrowie/h1367-E2_estradiol
    Te wyniki to tylko lekarz będzie mógł zinterpretować i w połączeniu z usg, a też nie wiem, czy mu wszystko wyjaśnią.
    Mi się wydaje, że jak tak wysoki progesteron, to była owu.
    Kciuki :)

l22nzbmhsqrq54a6.png
    mhsv15nmkhg23r51.png
  • Ingebjorg Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2013, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjja dziękuję za odpowiedź, odezwał się mój lekarz i napisał, że owu była i mam czekać na okres potem clo + zastrzyk. Troch mnie zasmucił - bo kazał czekać na okres a nie na dwie kreski - ale pewnie po USG stwierdził, że się tam nic nie szykuje :( No ale nowy rok i nowe nadzieje, 2013 był strasznie pechowy więc czekam na 2014!

relganli06k8eu81.png
  • kasjja Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2013, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ingebjorg, nie mógł nic stwierdzić na usg przecież :) Nawet już po teście + przez jakieś 2 tyg nic nie widać jeszcze na usg. Także tak samo masz szanse na @, jak i na dwie kreski :) Kciuki, powodzenia :)

weronika86 lubi tę wiadomość

l22nzbmhsqrq54a6.png
    mhsv15nmkhg23r51.png
  • Ingebjorg Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2013, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasjja - wiem, wiem że tak wcześnie to nie widać - ale endometrium było słabe bo coś tak mówił doktor :(

relganli06k8eu81.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ingebjorg wrote:
    Dziewczyny zrobiłam dzisiaj - teoretycznie 6 dpo (moim zdaniem miałam ją szybciej) badana i takie mam wyniki:
    LH 22.14 mlUiml
    estradol 541,3 pmol/l
    progesteron 32,51 nmol/l

Czy była owu według powyższych wyników?
    Ogólnie to mam kłopot - wczoraj byłam u gina i robił USG - dwa duże pęcherzyki - 24 i 18 mm.Stwierdził, że raczej owu nie było i kazał zrobić badania krwi i wysłać mu wynik sms-em - wtedy powie co robić:
    1. czekać do miesiączki bo była owu i potem brać CLO od 3 do 7 dc.
    2. jeśli badania wykażą że była owu to zrobić zastrzyk na pęknięcie i współżyć.

Sęk w tym, że lekarz nic nie odpisał ani nie oddzwonił no i nie wiem co robić. Wydaje mi się, że owu była i chyba będę czekać do @. Co myślicie?

Dla mnie progesteron ciazowy :) przepiekny :)

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Mlenka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny udało się! Dwie mocne krechy na teście! Teraz po Świętach beta, staramy się z mężem mocno nie napalać, żeby się nie rozczarować.

gosia81, Madzia85, liloe, kasjja, weronika86 lubią tę wiadomość

• sebza Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam przedświątecznie.
    Ja widziałam się w przelocie ze swoją gin. Z moich dwudniowych plamień raczej nic nie wyniknie (one występują albo po intensywnych treningach, albo współżyciu), no ale kazała poczekać jeszcze dwa dni. Dostałam Cyclacur na 3 tygodnie, bez względu na to, co się teraz zadzieje z tym plamieniem. No i po 3 tyg będzie okres i mam zacząć z gonalem.

weronika86 lubi tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, napisałam swój post i przeczytałam Twój Mlenka! Gratuluję, doskonały prezent pod choinkę! Widzisz, spełniło się to, co mówiłyśmy Tobie - że Tobie na bank się uda bez leków, tylko musisz być cierpliwa.
    To musi być dla Was cudny dzień :) No, coraz więcej Was - mamuś, niż nas staraczek, tak myślę :)

kasjja, weronika86, Mlenka lubią tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • Mlenka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jeszcze nie mogę uwierzyć, zwłaszcza, że ten pierwszy test był negatywny. Ale cieszymy się bardzo :), juz nieśmiałe plany rozpoczęliśmy :). Nie mogę uwierzyć, że się tak szybko udało, nastawiałam się na długie starania. Każdemu życzę takiego prezentu na Święta!!!!'

kasjja, gosia81, sebza lubią tę wiadomość

• Madzia85 Ekspertka

Wysłany: 23 grudnia 2013, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje Mlenka, cóż za cudowny prezent na gwiazdkę :-)

Mlenka lubi tę wiadomość

GYNCENTRUM
    31/10/15 kriotransfer - wczesne blastocysty BB i BB
    Ciąża biochem: 6dpt-4,1 9dpt-18,1 11dpt-21,8 16dpt-8
    04/03/16 transfer - zarodek 2-dniowy
    - zamrożona wczesna blastocysta AB
    10 dpt-0
  • gosia81 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlenka, no niesamowite wieści tuż przed Wigilią - gratuluję! ;) Chyba Sebza ma rację, że staraczek z PCOS to już tu coraz mniej - no i dobrze, oby tak dalej! :)

Życzę Wam Dziewczęta spełnienia najskrytszych marzeń :) Choć coś mi się wydaje, że te najważniejsze nie są tu taką tajemnicą :)

kasjja, Mlenka lubią tę wiadomość

f2wl3e5epdkwr2t5.png
    5b09anliajytu9pv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2013, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlenko gratulacje! Masz najwspanialszy prezent na święta. Super!

Ingebjorg musisz cierpliwie czekać. Progesteron piękny! Trzymam kciuki :)

Sebza super, że spotkałaś się z gin, przynajmniej wiesz co robić. Kiedy będziesz w PL?

Gosiu dzięki, Tobie też wszystkiego co najlepsze na te święta.

HANA jeśli to czytasz to skrobnij nam jutro jak wynik testu. Trzymam kciuki!

gosia81, Mlenka, sebza lubią tę wiadomość

• kasjja Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlenka, gratulacje :) Widzisz, mówiłam, że szybko Ci się uda :) Te pierwsze dni są trochę nerwowe i niepewne, ale taką masz ładną tempkę i już 17dpo (prawie 18:) także wygląda na to, że wszystko dobrze i nie musisz się martwić. Przyrost bety (2 badania w odstępie 48h) możesz już zrobić po świętach, tak na spokojnie. Bo samej bety to nie musisz, bo jak tak wyraźne kreski, to wiadomo że w labie też wyjdzie plus. Betę z krwi trzeba zrobić jak wynik sikanego blady i niepewny. Nie martw się, że pierwszy test był -, po prostu było za wcześnie, widocznie do zagnieżdżenia doszło nie tak szybko, ten pierwszy test nie ma teraz znaczenia (do zagnieżdżenia może dojść nawet w 12dpo, a beta zaczyna rosnąć dopiero po zagnieżdżeniu). Będziesz prowadzić ciążę w lux medzie? Bo jakbyś chciała w poradni przyszpitalnej, to w Warszawie teraz są straszne kolejki i nawet ciężarne muszą czekać nawet 2-3 miesiące na wizytę, więc zapisywać trzeba się szybko (przynajmniej tak jest na Madalińskiego, Karowej i w Bielańskim). Acha - na początku ciąży (kiedy jeszcze nie miałam plamień, które u mnie powodowały mięśniaki, więc innym dziewczynom z pcos nie grozi to, co mi), pytałam lekarkę o sport - mówiła, żeby unikać sportów siłowych, spokojny aerobik jest ok. Dużo spokoju teraz Ci życzę, wykres super - będzie dobrze :)

DZIEWCZYNY, TRZYMAM ZA WAS KCIUKI :)
    WSZYSTKIEGO DOBREGO, SPOKOJNYCH WESOŁYCH ŚWIĄT :)

gosia81, Mlenka lubią tę wiadomość

l22nzbmhsqrq54a6.png
    mhsv15nmkhg23r51.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlenka wrote:
    Dziewczyny udało się! Dwie mocne krechy na teście! Teraz po Świętach beta, staramy się z mężem mocno nie napalać, żeby się nie rozczarować.

wowwwww!!!!!!!!!!!!wiedzialam, kurde wiedzialam!!!!!!!!!!!!!!

Mlenka lubi tę wiadomość

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlenka super prezent na wigilie...az mi sie plakac chce...na pocztaku staran bylam strasznie zazdrosna o kazda zielona kropke, ale im dluzej tu jestem, im bardziej przezywam z wami wasze i moje rozterki to ciesze sie kazda kropeczka jak swoja :) naprawde super :) czyli wigilia juz we trojke :)

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Mlenka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie na razie jeszcze do mnie nie dociera, że mam małą kropeczkę w brzuszku. Nie wiem jak mam się kompletnie zachować, czy iść na betę czy gnać do lekarza, czy nie powinnam brać jakiejś luteiny... Tysiąc pytań do :).
    Zamierzamy chyba powiedzieć rodzince jutro, taki prezencik pod choinkę, choć nie wiem czy to nie za wcześnie.

Kasjja bede na pewno prowadziła ciążę w Lux medzie. Mam wizytę u swojej gin 16 stycznia, chyba mogę tyle poczekać? Czy lepiej umówic się wcześniej?

Z całego serca wszystkim Wam życzę takiego szczęścia!

weronika86, kasjja, sebza lubią tę wiadomość

• weronika86 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie poczekaj Mlenka, nie stresuj sie, tempka piekna i najlepiej przestan ja mierzyc i spadaj z Ovu na dwa tygodnie bo bedziesz sie martwic...dwie tluste krechy sa...a jak sa tluste to juz nie powinnas miec zadnych obaw :)

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • kasjja Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlenka :) Jeśli chcesz przekładać termin wizyty to najwyżej na tydzień wcześniej. Wcześniej byłoby za wcześnie. 16 stycznia to też dobry termin, bo większa szansa, że będzie już widać <3 na usg. Jakby coś złego się działo, to się umów do lekarza od razu. Ale nie będzie :)
    Luteiny nie musisz brać, masz ładną tempkę, ona świadczy o dobrym poziomie progesteronu. Jakby tempka znacząco spadła albo pojawiłyby się plamienia, to wtedy trzeba się zgłosić do lekarza po luteinę.
    Nie wiem jak laboratoria pracują w Wigilię, jak nie możesz wytrzymać, to zrób betę, ale dwie mocne kreski są wystarczającym dowodem :)
    Jeśli chodzi o mówienie rodzinie, to bym się troszkę wstrzymała. Ja w 2. dzień świąt zaczynam 12. tydzień ciąży (1. bezpieczny tydzień :) ), ale z mówieniem wszystkim czekamy na 7.01 - na usg z oceną płodu. Mamie powiedziałam od razu, denerwowałam się po teście, a rodzeństwo i reszta rodziców i teściów dowiedzieli się 3 tygodnie później - bo zaczęłam plamić i musiałam jechać do szpitala, leżeć i trzeba im było wytłumaczyć. Ale wtedy byłam już po usg - na pewno wiedziałam, że jestem w prawidłowej ciąży i że <3 bije. Planowaliśmy zresztą powiedzieć rodzicom i rodzeństwu w święta (12.tydz), ale z powodu tych komplikacji, to wydało się wcześniej. Ale tylko ścisła najbliższa rodzina na razie wie i 2 koleżanki, reszta rodziny i znajomi dowiedzą się dopiero 7.01. Wszędzie radzą, żeby rodzinę informować koło 12.-13. tygodnia, kiedy już jest bardzo małe ryzyko poronienia i już się troszkę oswoiło z ciążą :) Na pewno warto poczekać choć do pierwszej wizyty z usg, żeby wiedzieć, że prawidłowa ciąża. Ja na samym początku powiedziałam tylko 2 zaufanym i bardzo dyskretnym osobom - mamie i przyjaciółce. Komuś powiedzieć trzeba, żeby nie zwariować :) Ale z obwieszczaniem wszystkim o ciąży warto poczekać. Zresztą jak uważasz :)
    Ten kalendarz ciąży na ovu bellyfriend jest całkiem pomocny i wiadomo, kiedy na wizytę czy badania pójść.
    Wszystkiego dobrego :-) Buziaki

Kurczę, chyba Cię nastraszyłam odpowiadając na Twoje pytania ;)
    Popieram Weronikę :-) Wszystko u Ciebie dobrze, trzymaj się tego, co Wera pisze :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2013, 22:07

Mlenka lubi tę wiadomość

l22nzbmhsqrq54a6.png
    mhsv15nmkhg23r51.png
  • Mlenka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2013, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zasadzie na naszej Wigilii bedzie tylko najblizsza rodzina- rodzice, tesciowie i babcie i tak wlasnie sie zastanawiamy czy mowic czy nie, bo w sumie taka niepowtarzalna okazja :). A potem pewnie mieli by pretensje, że nic nie mówiliśmy. No nie wiem, biję się z myślami caly czas, bo wiadomo, że różnie bywa.
    Jeśli chodzi o termin wizyty, to niestety wcześniej do swojej gin nie ma szans, najwyżej do innego. A ty w Lux Medzie
    Prowadzisz ciążę?
    Dzięki wielkie za wszelkie info :******

‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ