PCO - zespół policystycznych jajników
-
WIADOMOŚĆ
-
Do ciąży schudłam 14 kg, w pierwszych tygodniach jeszcze coś tam spadło, ale teraz już wróciło. Nie doszłam do wagi idealnej, mam plan osiągnąć ją po ciąży dietą i ćwiczeniami
Hej DorisNo ja niestety mam teraz problem z białym pieczywem. Gin powiedziała, żeby jeść, ale kurde, takie codzienne bułeczki to jednak lubią się odkładać i już zaczęłam przybierać... Muszę też się z tym ogarnąć..
kis, HANA, Doris-83 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyatyde86 wrote:Hej,
też jestem posiadaczką PCO
A oto moja historia...
Wszystko zaczęło się od tego że bardzo późno dostałam miesiączkę (17 lat), a
następną po 1,5 rocznej przerwie, potem pół roku i tak co 3-4 miesiące kolejne i już wtedy obawiałam się że będę miała problemy z zajściem w ciążę. Wybrałam się do lekarza, który bez badań stwierdził że mam pco, ale wtedy chciałam brac tabletki antykoncepcyjne a nie starac się o dziecko - i tak minęło jakieś 7 lat. Wyszłam za mąż, przestałam brac tabletki anty ( bo całkiem straciłam ochotę na seks), a okresu przez pół roku nie ma. Poszłam więc do gina, którzy zlecił mi badania,potem badania w szpitalu i potwierdzone PCO (wtedy jeszcze o dziecku nie myśleliśmy, więc mąż się zabezpieczał). No ale po pół roku zmieniliśmy zdanie, gin powiedział żeby przy pco przez pół roku próbowac, a jak nie wyjdzie to się zgłosic. Tak zrobiliśmy, oczywiście po pół roku nic. Zaczęliśmy wizyty w klinice leczenia niepłodności przez rok miałam praktycznie co miesiąc stymulowaną i wywoływaną owulację bez efektów (w tym 2 inseminacje), histeroskopię (jajowody na szczęście drożne) oraz laparoskopię,która jakby m miała mało pco zdiagnozowała endometriozę. Zakwalifikowałam się do in vitro rządowego i jak teraz się nie uda to chyba się już załamię...
u mnie też niby PCOS a wreszcie po laparoskopii wyszła endometrioza I stopnia. nie martw się DAMY RADĘ !!!!! -
O przybywa kolejnych kobitek
Słuchajcie sebzy ona mądrze prawi i jak zaczęłyśmy zachodzić w ciąże to jedna po drugiej. I tak jak Wy zapewne żadna z nas nie wierzył że sie uda. To uczy cierpliwości cholernej, ale ta cierpliwość sie opłaca.
Zrobiłam małe podsumowanie mojego PCOS, jak chcecie porównanie co sie dzialo po diecie z endometrium i pęcherzykami to możecie wszystko poczytać.
<edit: pozwolę sobie zrobić update, ponieważ link już nie jest aktywny?>
Mam nadzieję ze pomoże, i proszę wziąć pod uwage że nie każdy przypadek jest taki sam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2023, 22:22
sebza, kis, Doris-83 lubią tę wiadomość
-
sebza da się zrobić ! zależy mi na dziecku wiec się postaram
odkad biore euthyrox nie mam za bardoz ochoty na słodycze.
dziś jade po wage i zobaczę czy nie chudne czasem bo mam wrazenie ze mi boczki po malu znikają. ale raczej nie po tym lekuHANA, sebza lubią tę wiadomość
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
-
Staraczka ja należę do osób, które żyją po to żeby jeść
I udało mi się schudnąć. Będąc na dieci też można smacznie zjeść
Ja wierzę,że w moim przypadku dieta wspomogła leki i tak się udało:-)kis, HANA, sebza lubią tę wiadomość
-
no tez lubie jesc, ale jestem strasznie wybredna i to jest mój problem;/
dziś stanelam na wadzie !!!! myslalam ze mam przewidzenia - masakra ! 92 kg ! i tak poszlo pol kg w dol odkad biore euthyrox nie mam problemu z wyproznianiemNajpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
-
Ja przed zajściem w ciążę schudłam 11 kg. Dieta i metformina - oto moi przyjaciele. Ale nie jakaś tam byle jaka dieta tylko własnie ta pod walkę z PCOS, czyli węglowodany OUT!
Bałam się, że organizm po zaprzestaniu diety "napuchnie" błyskawicznie, ale o dziwo tak się nie dzieje. Jestem w 24 tyg i od początku ciąży przytyłam 4 kilo.
Teraz już wiem, co mi pomoże w przyszłości w walce z nadwagą, jeśli takowa się znów pojawi.
Mąż się śmieje, że jak znów się odchudzę i odzyskam płodność, to na dwójce dzieci się nie skończy ha hastaraczka24, sebza lubią tę wiadomość
-
gosia z cala pewnoscia więcej dzieci będziecie mieć
haha
moim marzeniem jest zrzucić 25 kg i osiagne ten cel ! poki co ciesze się z tego ze codziennie rano musze isc do wc, a zwykle miałam z tym problem.Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
-
Staraczko, trzymam za Ciebie kciuki. Zapewniam Cię, że warto odstawić wszystkie smakołyki i efekty będą, nie wierzę, że nie. A na problem z WC ocet jabłkowy. No i warzywa, warzywa, warzywa - najlepiej zielone.
Ale u mnie wszystko zadziałało w trybie błyskawicznym jak dołączyłam wysiłek fizyczny - codzienny rower, ćwiczenia. Także też polecamWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 10:33
staraczka24 lubi tę wiadomość
-
sebza u mnie zielone warzywa nawet nie pomagaly. nieraz tabletki na zaparcia musiałam brac. tak samo wisnei popic mlekiem czy sliwki popic mlekiem - u większości konczy się to "rzadko" a u mnie nicNajpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
-
Ja właśnie wiję się z bólu bo mam takie zaparcie od tygodnia nic... brzych jak balon 2 kilo oczywiście do przodu a naprawde pije po 2 robico dziennie chleba wogole nie jem jak już to ciemny dużo owoców i warzyw. W poniedziałek miałam stres w pracy i już. Mam ochotę wziąć nóż i odkroić sobie ten bandzioch od rana wyje mój mąż patrzy na mnie jak na warietkę ale zdrowy nigdy nie zrozumie chorego, wczoraj brałam 2 xenny i dziś też nic. Umieram wiem że ludzie mają większe problemy ale tak mnie boli kręgosłup i głowa że szok a samoocena szkoda gadać. ;-(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 11:16
4.12.2023 II temin 14.08.2024 - zdrowy syn❤️😍
01.2022 poronienie chybione w 11 tygodniu
3tygodniowe indukowanie poronienia
zabieg łyżeczkowania 17.01.2022
niedoczynność tarczycy
tyłozgięta, zrotowana macica
05.2021 poronienie 6tc
STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-( amh 22
17 cykl starań po stymulacji ciąża w 2015
córka 09.11.2015 cięzki poród indukowany, zagrażająca zamartwica płodu, cc na cito -
dla mnie to za słabe ;-(
ogólnie jest spoko, ale jak mam jakiś stres albo na inna godzinne do pracy to juz zatkane, a potem to juz nie chce iść.
tylko zawsze xenna działała a teraz nic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 11:26
4.12.2023 II temin 14.08.2024 - zdrowy syn❤️😍
niedoczynność tarczycy
05.2021 poronienie 6tc
córka 09.11.2015 cięzki poród indukowany, zagrażająca zamartwica płodu, cc na cito -
Izik kup sobie w aptece laktulozę i czopki glicerynowe. Wiem, że głupio to zabrzmi, ale ja tak walczyłam z zaparciami u synka. Z tym, że dorosły po prostu zwiększa dawkę, dostosowując ja do swojej wagi. czopki pomogły mi też po porodzie jak panicznie bałam się iść do wc, bo bolała mnie rana po szyciu krocza. Tylko trzeba wytrzymać z czopkiem, aż się choć trochę rozpuści.
Jak nie pomoże to kup sobie zestaw do domowej lewatywy - połóż się na łóżku bokiem, zrób ciepły wlew i po jakichś 10 minutach poczujesz potrzebę skorzystania z WC. Ja wiem, że te rady są mało przyjemne, ale nie ma się co męczyć. Mój syn przy zaparciach dostawał 40 stopniowej gorączki i leciał przez ręce. -
boję sie lewatywy ale z czopków skorzystam chyba jako jedyne mnie rozumiecie;-)4.12.2023 II temin 14.08.2024 - zdrowy syn❤️😍
niedoczynność tarczycy
05.2021 poronienie 6tc
córka 09.11.2015 cięzki poród indukowany, zagrażająca zamartwica płodu, cc na cito