PCO - zespół policystycznych jajników
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna255 z chleba wcale nie trzeba rezygnować, tylko zastąpić go pełnoziarnistym na zakwasie, albo tak jak radzi koleżanka sama mozesz piec, choc ja jestem wygodna i wybieram ten gotowy ze sklepu ze zdrową zywniscią. Białe pieczywo trzeba całkowicie wykluczyć, ziemniaki również, no i żadnych słodyczy, cukrow mamy i tak dużo prawie we wszystkim co spożywamy. A co do "grzeszków od czasu do czasu" to chyba każda je popełnia u mnie w domu tez zawsze były ziemniaki, smażone, słodycze i myślałam że nie potrafię bez tego żyć, ale kiedy zdałam sobie sprawę że od diety może zależeć to czy będę miała maleństwo to z dnia na dzien zaczęłam ją stosować i teraz juz nawet nie ciągnie mnie aż tak bardzo do słodkiego i przede wszystkim duzo lepiej sie czuje! A i jeszcze jedno ostatnio lekarz mi powiedział że warto też zrezygnować z kawy bo zmniejsza ilość sluzu (wydawało mi sie to nie możliwe, bo zwykle piłam 2-3 dziennie, ale tak sie zawzielam, ze następnego dnia juz nie wypilam żadnej) teraz czekamy na efekty i powiem Wam że czuje że sie wkrótce uda, przechodzilam juz stany depresji, zrezygnowania, żalu do całego świata, a teraz jestem dziwnie spokojna, pełna wiary, czas pokaże co będzie
Anna255 lubi tę wiadomość
-
Asiak, jakbym czytała swój wpis. Ja z uzależnienia do słodyczy w lipcu przerzuciłam się na kawę 4-5 filiżanek/dzień + ciasto pieczone przez siebie. Jak się dowiedziałam, że zielona herbata i kawa pita w nadmiarze blokuje wydzielanie śluzu na następny dzień już kawy ani dzbanka herbaty nie wypiłam. Kawka teraz tylko z przyjaciółmi, ciasto w niedziele o obniżonej zawartości cukru trzcinowego, owoce suszone tylko do śniadania. Owoce raz dziennie jako przekąska. Ponadto sałatki, orzechy i warzywa! W odstawkę mlekk krowie, kurczaki, kupne jajka - wszystko co ma hormony!!!
Odkąd nie piję kawy a ocet jabłkowy nie potrzebujemy z mężem żadnych lubrykantów! I jest o wiele przyjemniej nawet gin zauważył różnicę
Nie posadzałam się, że mogę zrezygnować ze wszystkiego co tak kochałam. Teraz nie wyobrażam sobie jak mogłam to jeść kiedy wydaje mi się, że jabłko czy gruszka jest taaaakie pysznd i taaaaakie słodkie! dla mnie już teraz taka dieta to sama przyjemność, a jeśli będzie jeszcze upragniony bonus w postaci wymarzonego maleństwa....Asiak, Anna255 lubią tę wiadomość
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności. -
magdab wrote:Dziewczyny miała któraś robione DHEA-S? jakie podejmuje się leczenie jeśli jest podwyższony?
Ja nie pomogę, nigdy nie miałam robionego tego badania.
Zaciekawilas mnie odnisnie herbaty zielonej, nie słyszałam ze jest niewskazana przy staraniach, a pije codziennie. Mozesz mi coś wiecej powiedzieć na ten temat?Anna255 lubi tę wiadomość
-
Magdab, mam jeszcze pytanie odnisnie octu jablkowego, dopiero zaczynam z nim przygodę powiedz mi czy robiłas go sama? Ja kupiłam z rosmana.... Gdzieś czytałam ze powinno go sie pić tylko do owulacji, Ty jak stosujesz i jeszcze ile razy dziennie pijesz? Mam bardzo mało sluzu i dlatego bardzo wierze w ten ocet, ale narazie stosuje tylko tydzień i zaczęłam w fazie lutealnej, więc siłą rzeczy śluzu nie obserwuje, pozytywy skutek to uczucie lekkości
-
Asiak, gdzieś czytałam, że powinno się ograniczyć spożycie zielonej herbaty do 2 filiżanek dziennie ponieważ po pierwsze tak samo jak kawa hamuje produkcję śluzu, a po drugie też ma kofeinę, czyli podnosi się adrenalina w organizmie a to dla nas jest nie wskazane.
Odnośnie octu, ja kupiłam na początku taki zwykły ocet jabłkowy w kauflandzie za jakieś niecałe 5 zł. Teraz kupiłam e rossmanie. Oprócz tego, że jest naturalnie mętny i delikatniejszy w smaku nie zauważyłam różnicy
Ja piję 3 Łyżki dziennie. Przed śniadaniem, lunchem i obiado-kolacją po 1 łyżce na szklankę wody. Czytałam, że ocet można pić cały cykl.Asiak lubi tę wiadomość
Anna tak jak dziewczyny napisaly, chleb pelnoziarnisty. I ja jadlam go tylko raz dziennie. Generalnie zdrowo sie odzywialam przed dieta, ale byly odstepsta od normy i jak przeszlam na diete konkretna to dzialalo. Cuda robilam w diecie, przychodzili znajomi dla nich byla Pani waleska a dla mnie szarlotka na otrebach Trzymam kciuki za klinike, u nad pochlonela sporo pieniedzy, czasu i innych ale warto
-
nick nieaktualnydziekuje dziewczyny za mnostwo rad ja naprawde sie staram, ale czasem ten brak wiedzy na temat diety powoduje ze czlowiek wracal do starych nawykow. Apropo octu jablkowego - to pije od poczatku cyklu + wiesiolek i dong - sluz najpierw mocno wodnisty, a dzis juz rozciagliwy gdzie u mnie rozciagliwy to naprawde rzadkosc, wiec mysle ze takie polaczenie przynosi jak najbardziej porzadane efekty - jesli chodzi o sluz... mam jeszcze jedno pyt odnosnie picia czerwonego wina na poprawe endo? ma ono w sobie cukier, czy Pco -wiczki moga je pic podczs staran, czy zostaly im tylko migdaly?
-
nick nieaktualny
-
Okazuje się, że dieta też nie zawsze jest dobra... Gdy w sierpniu dowiedziałam się o pcos ograniczyłam słodycze i zaczęłam bardziej uważać na to co jem, ale bez jakiejś przesady. Piłam też inofolic. Schudłam ok 3 kg i zadowolona z siebie poszłam wczoraj do lekarza... a on na to, że mam przytyć bo mam za mało tkanki tłuszczowej i będzie ciężko ze stymylacją teraz to już nic nie wiem. Naprawdę nie jestem jakaś szczupła w dodatku nie wiem już zupełnie co jeść...
-
Ja uważam że nie moze byc nic lepszego dla naszego organizmu jak odstawienie słodyczy, które totalnie zakwaszaja organizm, przez co np. pogarszają jakość sluzu. Moze spróbuj poprostu jesc wiecej ale niekoniecznie słodyczy zeby dodatkowo nie chudnać.
-
nick nieaktualny
-
Ja tak właśnie jem - zdrowo i kolorowo. Przy moim trybie życia, wadze i wzroście jem 5 posiłków dziennie a podaż kaloryczna to ok 1600 kcal. Chodzę najedzona, nie chce mi się słodkiego, drożdżowek ani innych rzeczy. Od 3 miesięcy z wagi mo nic nie spadło bo nie chciałam. Ważę 62kg przy 175cm wzrostu i mi to bardzo odpowiada:) także się da!
nick nieaktualnyja mam 171 cm i 63-64 kg (taka waga wydaje mi sie dla mnie ok) i wlasnie boje sie tak samo, ze zaczne jeszcze bardziej chudnac, bo pamietam jak warzylam za czasow szkoly sredniej 60 kg - to bylam prawie jak kosciotrup hehe
Ilka88 - to ja juz nie kumam, pzeciez lepiej chyba jest jak mniejsza tkanka tluszczowa na np na brzuchu, wtedy lepiej jajniki pracuja - tak mysle... serio tak jest przy stymulacji? jedni lekarze kaza chudnac, drudzy przytyc - masakra jakasWiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2014, 16:24
-
Dziewczyny, jakie jeszcze badania mogę wykonać poza testosteronem, tsh, cukrem, prolaktyna, estradiolem, LH, fsh żeby potwierdzić lub wykluczyć pcos? Chciałabym je mieć jak pojde ginekologa. I jakim dniu cyklu wykonać?[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Lekarz mi tłumaczył, że hormony wydzielają się właśnie w tkance tłuszczowej i dlatego nie może jej być za mało bo utrudnia to stymulację. Nie wiem już co myśleć tak się cieszyłam, że chudnę a tu zonk :p tym bardziej, że ja naprawdę jakaś chuda nie jestem, więc nie wiem o co chodzi.
-
Girl25 wrote:Dziewczyny, jakie jeszcze badania mogę wykonać poza testosteronem, tsh, cukrem, prolaktyna, estradiolem, LH, fsh żeby potwierdzić lub wykluczyć pcos? Chciałabym je mieć jak pojde ginekologa. I jakim dniu cyklu wykonać?
weronika86 lubi tę wiadomość
-
Tkanki u kobiet z PCOS zachowują się inaczej niż u kobiet zdrowych. Tkanka tłuszczowa jest największym organem organizmu uwalniającym hormony wpływające na apetyt, funkcjonowanie przewodu pokarmowego, mózgu oraz metabolizm tłuszczu i cukru. Jednym z takich hormonów jest adiponektyna – zapewnia prawidłowe działanie insuliny na tłuszcze i cukry oraz zmniejsza stany zapalne. U kobiet z PCOS wydzielanie adiponektyny jest zmniejszone. Dlatego zaleca się kobietom szczególnie z otyłością brzuszną o zrzucenie zbędnego balastu.
Jeśli jesteś sucha jak patyk, to faktycznie możesz mieć problemy z zajściem, ale jeśli jest wręcz przeciwnie jest konieczne aby zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej.
Jak masz za dużo pieniędzy możesz sobie robić badania w nieskończoność.
Najważniejsze jednak są:
LH
FSH
TSH
progesteron
prolaktyna
wolny testosteron
androstedion
ponadto:
17-oh progesteron
DHEAS
SHBG (globulina wiążąca hormony płciowe)
kortyzol w dobowej zbiórce moczu
krzywa glukozowo-insulinowa
panel tarczycy (TSH, fT3, fT4, anty TPO, anty TG)
cholesterol (całkowity i frakcje)
próby wątrobowe
witamina DAnna255, weronika86 lubią tę wiadomość
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.