X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Polna IN VITRO
Odpowiedz

Polna IN VITRO

Oceń ten wątek:
  • Emfanka Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka wrote:
    Emfanka dużo miałaś tych zrostów? Nie jestem za operacjami zwuadowczymi czy takimi bez jasnych wskazań.Mam tendencję do zrostów ,zrosty jelit z otrzewną i tak naprawdę zrosty się usuwa i powstają nowe więc defakto operacja to błędne koło bo można tak się w kółko operować to jaki ja zaczęłam odczuwać teraz ból,kresy rozciągania itd to się opisać nie da . Pomagają ciepłe kąpiele,fizjoterapia muszę pilnować aby jelita nie były zbyt pełne w sensie ciągle prebiotyki itd

Ciężko mi dokładnie powiedzieć w dokumentacji nie było dokładnie napisane. Ponieważ było to podejrzenie wodniaka, który pojawiał się i znikał i nieudany transfer, oraz zmienne wyniki drożności, to operacja mam nadzieję, że była dobrym rozwiązaniem. A jak się okazało znaleziono jeszcze te zaczątki endometriozy :(

Czekam na wyniki histopatologii i umawiam się na wizytę:)

🙍‍♂️88' 🙍‍♀️89'. 🐶😸😸

06.2022 💉 IVF krótki protokół
    2 zarodki - oba nieprawidłowe ❌

08.2022 💉 IVF krótki protokół
    4 zarodki - 1 prawidłowy

Biopsje endometrium - wykryte zapalenie - leczenie wlewami/antybiotykami

04.2023 transfer nieudany 💔

08.2023💔 naturals - poronienie samoistne w 4 tyg

03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty

Zmiana kliniki

01.2025 💉 IVF krótki protokół
    5 zarodków ❄️❄️❄️❄️❄️

03.2025 laparoskopia zwiadowcza
    usunięcie lewego jajowodu z powodu wodniaka/koagulacja zalążków endometrium otrzewnego/usunięcie zrostów

04.2025
    ✅ wizyta kontrolna
    ⏳ustalenie daty transferu
    ⏳wyniki biopsji endometrium
  • Manka Ekspertka

Wysłany: 26 marca, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emfanka wrote:
    Ciężko mi dokładnie powiedzieć w dokumentacji nie było dokładnie napisane. Ponieważ było to podejrzenie wodniaka, który pojawiał się i znikał i nieudany transfer, oraz zmienne wyniki drożności, to operacja mam nadzieję, że była dobrym rozwiązaniem. A jak się okazało znaleziono jeszcze te zaczątki endometriozy :(

Czekam na wyniki histopatologii i umawiam się na wizytę:)

Przy wodniaku to na 100 % operacja .

Trzymam kciuki za wizytę 🙂

• agatkaagatka Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka wrote:
    Emfanka dużo miałaś tych zrostów? Nie jestem za operacjami zwuadowczymi czy takimi bez jasnych wskazań.Mam tendencję do zrostów ,zrosty jelit z otrzewną i tak naprawdę zrosty się usuwa i powstają nowe więc defakto operacja to błędne koło bo można tak się w kółko operować to jaki ja zaczęłam odczuwać teraz ból,kresy rozciągania itd to się opisać nie da . Pomagają ciepłe kąpiele,fizjoterapia muszę pilnować aby jelita nie były zbyt pełne w sensie ciągle prebiotyki itd

Łącze się w bólu jestem po dwóch laparoskopiach i trzech łyżeczkowaniach pod opieką urofizjoterapeutki teraz że względów położniczych nie mogę chodzić,ale jak tylko będzie zielone światło wracam .Mam takie ćwiczenia odciążające na piłce w sensie biorę sobie piłkę na łóżko kładę nogi i się lekko bujam prawo ,lewo to zalecenia od fizjo podobno ciężej będzie po 30 tygodniu . Też mam niestety dużo zrostów chociaż były usuwane .

Starania od 2018 roku .Poronienie 10 tc 💔,poronienie 18 tc 💔, ciąża pozamaciczna -brak jajowodu ,wodniak - brak kolejnego jajowodu.
    2 x ivf
    FET❄️5.1.1.
    Czekamy na 🌈 dziewczynkę
  • Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie wiecie jak badać poziom progesteronu ?

• agatkaagatka Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca, 05:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:

Progesteron to hormonów jak huśtawka tak doc B porównał u mnie te poziomu właśnie takie były i mówił aby zbadać zaraz po wstaniu z samego rana poziom progesteronu podobno wtedy jest najwyższy u mnie to się sprawdziło było około 30 i nie zwiększaliśmy leków.Troche podobnie jak AMH nie by nie ma znaczenia który dzień cyklu ,ale jednak najlepiej badać na początku cyklu .Najszybciej poziom progesteronu podbija prolutex .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 05:18

Dziewczynka lubi tę wiadomość

Starania od 2018 roku .Poronienie 10 tc 💔,poronienie 18 tc 💔, ciąża pozamaciczna -brak jajowodu ,wodniak - brak kolejnego jajowodu.
    2 x ivf
    FET❄️5.1.1.
    Czekamy na 🌈 dziewczynkę
  • Manka Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatkaagatka wrote:
    Łącze się w bólu jestem po dwóch laparoskopiach i trzech łyżeczkowaniach pod opieką urofizjoterapeutki teraz że względów położniczych nie mogę chodzić,ale jak tylko będzie zielone światło wracam .Mam takie ćwiczenia odciążające na piłce w sensie biorę sobie piłkę na łóżko kładę nogi i się lekko bujam prawo ,lewo to zalecenia od fizjo podobno ciężej będzie po 30 tygodniu . Też mam niestety dużo zrostów chociaż były usuwane .

W poniedziałek zaczynam 33 tydzień już bliżej niż dalej coś czuję , że ta końcówka będzie słaba mi też tejpy pomagają

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Progesteron w takim naturalnym cyklu w fazie lutealnej ale na początku najbardziej wydzielany jest skokowo, największe ma wahania.
    Lepiej badać na czczo, po posiłku spada.
    Przy przyjmowaniu progesteronu myślę, że to już nie ma takiego znaczenia.
    Z ciekawości zrobiłam progesteron po 3 dniach brania 1x prolutex i 2x cyklogest i wyszedl mi >60.

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Progesteron w takim naturalnym cyklu w fazie lutealnej ale na początku najbardziej wydzielany jest skokowo, największe ma wahania.
    Z ciekawości zrobiłam progesteron po 3 dniach brania 1x prolutex i 2x cyklogest i wyszedl mi >60.[/QUOT

Dzięki 🙂 Miałaś świeży transfer czy mrożony ? Ze względu na poziom estradiolu mam odroczony.

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Dotipik wrote:
    Z ciekawości zrobiłam progesteron po 3 dniach brania 1x prolutex i 2x cyklogest i wyszedl mi >60.[/QUOT

Dzięki 🙂 Miałaś świeży transfer czy mrożony ? Ze względu na poziom estradiolu mam odroczony.
    Świeży, jeden zarodek. Testować beta HCG mi się nie śpieszy, czuję, że nic z tego dlatego czekam cierpliwie to ich wyznaczonego terminu. Jaki miałaś estradiol? I jak punkcja?

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Świeży, jeden zarodek. Testować beta HCG mi się nie śpieszy, czuję, że nic z tego dlatego czekam cierpliwie to ich wyznaczonego terminu. Jaki miałaś estradiol? I jak punkcja?

Sprawdzę jak będę w domu bo nie pamiętam ,ale byłam na kontrolnym USG jajniki się nie powiększają więc idzie w dobrym kierunku też się czuje już lepiej .Punkcja ogólnie dobrze .

Dotipik lubi tę wiadomość

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Sprawdzę jak będę w domu bo nie pamiętam ,ale byłam na kontrolnym USG jajniki się nie powiększają więc idzie w dobrym kierunku też się czuje już lepiej .Punkcja ogólnie dobrze .
    A spoko:) ja tylko tak:) dzieje się przy in-vitro, na pewno uczy cierpliwości;))))

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    A spoko:) ja tylko tak:) dzieje się przy in-vitro, na pewno uczy cierpliwości;))))

Oj tak .U nas uzyskanie samych zarodków z procedury ivf to są ponad dwa lata ( w tym przeprowadzka też chcieliśmy jeszcze trochę podróżować)

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Oj tak .U nas uzyskanie samych zarodków z procedury ivf to są ponad dwa lata ( w tym przeprowadzka też chcieliśmy jeszcze trochę podróżować)
    Bardzo długo dwa lata. U mnie w tym roku pierwsza procedura i jeden zarodek. Jak się nie przyjął to będę chciała zaraz po Świętach znów działać. Ja marze żeby teraz z Bobo podróżować.

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Bardzo długo dwa lata. U mnie w tym roku pierwsza procedura i jeden zarodek. Jak się nie przyjął to będę chciała zaraz po Świętach znów działać. Ja marze żeby teraz z Bobo podróżować.

Szczerze Ci powiem też teraz dopiero w wieku 33 lat jestem tak wewnętrznie gotowa na macierzyństwo czuje , że to ten czas .Tutaj wiadomo każda indywidualnie z różnych względów

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 11:49

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Szczerze Ci powiem też teraz dopiero w wieku 33 lat jestem tak wewnętrznie gotowa na macierzyństwo czuje , że to ten czas .Tutaj wiadomo każda indywidualnie z różnych względów
    33 lata idealny wiek:) ja w wieku 33 lat zaszłam w pierwsza ciążę:) niestety poroniłam, ale żałuję, że wtedy nie poszłam za ciosem. Lepiej mieć poukładane życie i wtedy się starać, ale widać, że wiek odgrywa duża rolę;(

• Maja93 Koleżanka

Wysłany: 27 marca, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:

Przy takich niejasnych sprawach faktycznie najlepiej badać na czczo jak napisała Dotopik czy właśnie zaraz po wstaniu ,rano poziom jest najwyższy . Przyjmując leki u mnie przy dwóch prolutexach dziennie trzymał się na stałym poziomie wiadomo z czasem poziom wzrastał.

• Maja93 Koleżanka

Wysłany: 27 marca, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plus różnie się przyswaja progesteron .Sama wiem po sobie , że u mnie była potrzeba większej dawki gdzie u koleżanki na niższych dawkach miała wyższy poziom skomplikowana sprawa 🫠

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    33 lata idealny wiek:) ja w wieku 33 lat zaszłam w pierwsza ciążę:) niestety poroniłam, ale żałuję, że wtedy nie poszłam za ciosem. Lepiej mieć poukładane życie i wtedy się starać, ale widać, że wiek odgrywa duża rolę;(

Dotipik nie napiszę będzie dobrze ,dasz radę itd przepraszam ,ale ja nigdy takiego pocieszactwa nie lubiłam bo niestety tak to nie działa. .Poprostu walcz swoją własną drogą o spełnienie marzenia o byciu mamą .Pozdrawiam i trzymam kciuki 😘

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 27 marca, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Dotipik nie napiszę będzie dobrze ,dasz radę itd przepraszam ,ale ja nigdy takiego pocieszactwa nie lubiłam bo niestety tak to nie działa. .Poprostu walcz swoją własną drogą o spełnienie marzenia o byciu mamą .Pozdrawiam i trzymam kciuki 😘
    A nie, ja tego nie oczekuję:) z nostalgią przypominam sobie po prostu młode lata:) mam wokoło siebie wielu życzliwych ludzi, ale każdy i tak ma swoją droge:)

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 28 marca, 04:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    A nie, ja tego nie oczekuję:) z nostalgią przypominam sobie po prostu młode lata:) mam wokoło siebie wielu życzliwych ludzi, ale każdy i tak ma swoją droge:)

To może trochę źle odczytałam Twój post . Przepraszam u też się przyznaje , że nawet zastanawiałam czy nie poczytać książek na ten temat co mówić czego nie osobą po poronieniach dużo tego jest i też w moim środowisku aby komuś nie wyrządzić krzywdy nieodpowiednimi słowami .

‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ