Forum Starając się z pomocą medyczną Problemy z tarczycą / wysokie TSH
Odpowiedz

Problemy z tarczycą / wysokie TSH

Oceń ten wątek:
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 24 lutego 2014, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo ciekawe to co piszecie o dietach, muszę poczytać :)
    Mam do was pytanie-jako znawczyń tematu :
    Moja gin kazała mi zrobić tylko TSH - wyszło w normie. Ja jednak podejrzewam, że mogę mieć nadczynność tarczycy. Czy waszym zdaniem jest to możliwe przy dobrym tsh i co powinnam jeszcze zbadać? Czytam o ft3,ft4,t3,t4, a może coś jeszcze innego? Czym się różni t3 od ft3? Help :)

  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 24 lutego 2014, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cordy cukier mam ograniczony praktycznie do zera. Czasem słodzę herbatę. Oprócz tego jem tylko chleb orkiszowy i to rzadko. Piję soki które sama robię. Jem kurczaka i warzywa oraz owoce. No i kasze różnego rodzaju.
    Minął miesiąc i jak na razie kilogram w dół. Nie wiem czy jest się z czego cieszyć. Powoli tracę nadzieję że coś mi się uda.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Cordy Autorytet
    Postów: 385 369

    Wysłany: 24 lutego 2014, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana bądź dobrej myśli :) Ja jestem.

    Lili warto zrobić jeszcze te przeciwciała tarczycowe (aTPO i aTG)
    fT3 i fT4 to wolna tyroksyna i trójjodotyronina

    Lili lubi tę wiadomość

    Już razem <3
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 24 lutego 2014, 22:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    t3 i ft3 to synonimy

    Lili lubi tę wiadomość

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 26 lutego 2014, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :* Właśnie dziś zrobiłam :)

  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 26 lutego 2014, 23:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    daj znać jak wyszły

    Lili lubi tę wiadomość

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 28 lutego 2014, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki nie potwierdziły przypuszczeń o nadczynności, ale niestety TSH mi się rozjechało :/
    FT3 - 2,95
    FT 4 - 1,340
    TSH - 2,87 ( rok temu miałam 1,4)

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 28 lutego 2014, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tsh dazy w strone niedoczynnosci....nie wiem jakie masz tam normy dla ft3 i ft4 ale ft4 chyba niskie..najlepiej udac sie do endo zeby ocenil co sie dzieje...

    Lili lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 1 marca 2014, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :* FT3 normy 2,02 - 4,43; FT4 0,932-1,71. Nie mam żadnych objawów niedoczynności, ale z moim organizmem to wszystko możliwe :)

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 1 marca 2014, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili wrote:
    Dzięki dziewczyny :* FT3 normy 2,02 - 4,43; FT4 0,932-1,71. Nie mam żadnych objawów niedoczynności, ale z moim organizmem to wszystko możliwe :)
    http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator tu mozesz sobie obliczyc wynik

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2014, 12:31

    Lili lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 1 marca 2014, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturnica dziękuję ci bardzo! Świetna stronka! Wyniki wyszły mi takie:
    FT4 52.44%
    FT3 38.59%
    Wg kalkulatora ma za mało T3. Poza tym zrobiłam test i on wskazuje, ze na 100% mam niedoczynność. Jestem bardzo zaskoczona, bo takich klasycznych objawów, jak choćby obfite miesiączki, czy nadwaga nie mam, a wręcz przeciwnie.

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 1 marca 2014, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=18&s_id=1& tu jest dobry laski artykul wszystkim polecam przeczytac uwaznie

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 1 marca 2014, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili wrote:
    Kapturnica dziękuję ci bardzo! Świetna stronka! Wyniki wyszły mi takie:
    FT4 52.44%
    FT3 38.59%
    Wg kalkulatora ma za mało T3. Poza tym zrobiłam test i on wskazuje, ze na 100% mam niedoczynność. Jestem bardzo zaskoczona, bo takich klasycznych objawów, jak choćby obfite miesiączki, czy nadwaga nie mam, a wręcz przeciwnie.
    Wg mnie wyniki nie sa zle sa prawie idealne...takze bardziej uwazam ze jestes do obserwowania niz do leczenia...
    No ja nie mam obfitych miesiaczek ale ass mi urosl w krotkim czasie o kilka cm i zadna moca nie mglam go zrzucic....to mnie sklonilo do zrobienia tsh

    Lili lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 2 marca 2014, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FT4 48.05% [ wynik 1.3, norma (0.93 - 1.7)]

    FT3 45.42% [ wynik 3.09, norma (2 - 4.4)]

    mi tyle wyszło. Nie wiem czy to dobrze czy źle

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 2 marca 2014, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    FT4 48.05% [ wynik 1.3, norma (0.93 - 1.7)]

    FT3 45.42% [ wynik 3.09, norma (2 - 4.4)]

    mi tyle wyszło. Nie wiem czy to dobrze czy źle
    no masz super... czym blizej polowki tym lepiej...super!!!
    Ja w srode ide na tsh po miesiacu kuracji sprawdzic jakie teraz jest plus progesteronw 7dniu po owu...
    Mam nadzieje ze spadlo..

    Chanela lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 2 marca 2014, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za pomoc. Mi lekarz tylko powiedział że na razie zajmiemy się moim tsh a potem dopiero będzie patrzeć na t3 i t4. Przynajmniej mogę spokojnie myśleć o tym, że przede wszystkim tylko tsh mi pozostaje do zbicia.

    kapturnica lubi tę wiadomość

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Ksiu Koleżanka
    Postów: 33 22

    Wysłany: 2 marca 2014, 21:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Niestety dołączam do tego wątku, chociaż myślałam ze problem z tarczycą mam juz za sobą. Po porodzie 2,5 roku temu mialam mega nadczynność tsh 0,03. Robilam badania na przeciwciala, ale okazalo sie ze nie mam hashimoto... Wynik tsh sam podskoczyl do 2,5. Bylam u endo, ktora mimo iż wiedziala ze staram sie o kolejne dziecko nie wlaczyla żadnego leczenia. Teraz mam 2,7 i myslalam ze skoro mieszczę sie w normie to jest wszystko ok, dopiero w necie wyczytalam ze to juz niedoczynność i zbyt dużo przy staraniach. Co za lipa. Dostać sie do endo na fundusz graniczy z cudem chyba pojde prywatnie, bo z moich starań nic nie wychodzi od 16 cykli:(

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63937

    Wysłany: 3 marca 2014, 06:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiu wrote:
    Cześć. Niestety dołączam do tego wątku, chociaż myślałam ze problem z tarczycą mam juz za sobą. Po porodzie 2,5 roku temu mialam mega nadczynność tsh 0,03. Robilam badania na przeciwciala, ale okazalo sie ze nie mam hashimoto... Wynik tsh sam podskoczyl do 2,5. Bylam u endo, ktora mimo iż wiedziala ze staram sie o kolejne dziecko nie wlaczyla żadnego leczenia. Teraz mam 2,7 i myslalam ze skoro mieszczę sie w normie to jest wszystko ok, dopiero w necie wyczytalam ze to juz niedoczynność i zbyt dużo przy staraniach. Co za lipa. Dostać sie do endo na fundusz graniczy z cudem chyba pojde prywatnie, bo z moich starań nic nie wychodzi od 16 cykli:(

    Niestety na nfz endo to czekanie do pol roku wiec najlepiej jak najszybciej prywatnie aby zaczac brac leki...Moge dac ci rade ze jak juz sie umowisz do lekarza to przed wizyta piowtorz tsh i moze zrob tez chociaz ft4 to daje lepszy poglad na to co sie dzieje..Nie martw sie mysmy same tez wiele placzu przeszly dowiadujac sie ze cos z tarczyca jest nie tak , ale duzo jest tu inf ze bardzo ladnie mozna z tsh poradzic sobie..Glowa do gory :) Przy nadczynnosci nie ma hashimoto ona wystepuje przy niedoczynnosci.... Najczęstszą przyczyną nadczynności tarczycy jest choroba Gravesa-Basedowa

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2014, 06:23

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 3 marca 2014, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    w moim mieście jak w styczniu miałam kiepskie badania i potrzebowałam iść do lekarza to do końca roku na nfz nie było szans.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • dżona Autorytet
    Postów: 899 1243

    Wysłany: 4 marca 2014, 00:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny :)
    zrobiłam w pt anty-tpo - wynik 12,43 IU/ml (norma 0-34) TSH 2,64 Co o tym myślicie? :)

    100 cykl 09.2020 STOP - już nie liczę...
    🛑😔 92zOvuFdiend.pl
    Niedrożne jajowody? PCOS(2011), niedoczynność tarczycy(2014), hiperinsulinemia(2015), hiperprolaktynemia cz(2015), wysokie LH, znikomy śluz 😐
    *08.2018 ... psychoterapia
    *1,5 roku z Naprotechnologią
    *kilkanaście cykli z Letrozolem
    * mąż 2% morfologia, 86 ml/ml koncentracja
    *01.2017 - SHSG Lublin - PJ udrożniono, LJ udrożniono na 2/3 długości
    *10.2016- laparoskopia -NIEDROŻNOŚĆ OBUSTRONNA 😔PCOS-kauteryzacja jajników
    *06.2014-03.2015- 8 cykli z Clostilbergyt
    *07.2014- histeroskopia-lewe ujście jajowodu niedrożne, prawe drożne, macica i szyjka ok
    *10.2013- laparoskopia- niedrożność PJ, kauteryzacja jajników
    *Aniołek [*] 13.01.2014 ♥ 6+3t 😔
    *Starania o pierwszą ciąże od 09.2012
    "Każdego dnia, dostajemy od życia kamienie, ale to od nas zależy czy zbudujemy z nich mur, czy most."

    j36regz2ei8e5moa.png
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ