progesteron
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy myslicie ze jest sens robic progesteron 10dpo?
w zeszłym cyklu poszlam ostatniego dnia przed @ zrobic bete i progesteron (bez sensu ) ale czy w 10 warto?Aniolek [*] - 04.2016 7/8 tc [*] 18.08.2016 6/7tc
19.01.2017 - 12/13 tc
Synek 05.2008 -
Anulk88k wrote:Dziewczyny czy myslicie ze jest sens robic progesteron 10dpo?
w zeszłym cyklu poszlam ostatniego dnia przed @ zrobic bete i progesteron (bez sensu ) ale czy w 10 warto?
Myślę, że jeszcze warto, zbadaj sobie dodatkowo estradiol i na podstawie tych wyników będzie można ustalić że owulacja była.
Dziewczyny ja mam pytanie odnośnie zdecydowanie zbyt wysokiego progesteronu. Zwykle 7 dpo mam w granicach 20-25, teraz jestem pierwszy cykl stymulowana, wczoraj robiłam badanie (P+7) i wynik wyszedł 53 ng/ml!, przy normie 1,7-27. Nie wiem co to oznacza, czy któraś tak miała? Dodam, ze żadnych leków na progesteron nigdy nie przyjmowałam,(nie musiałam ponieważ poziom jest prawidłowy) boje się że to oznacza jakieś rosnące torbiele.... -
Może to ciąża czego z całego serca Tobie życzę generalnie jest też pewna zależność: im lepsza i bardziej wartościowa owulacja tym wyższy poziom progesteronu w drugiej fazie cyklu. Możliwe, że uwolniłaś dwa jajeczka i są dwa ciałka żółte, które podwójnie stymulują wydzielanie progesteronu. Myślę, że nie ma czegoś takiego jak zbyt wysoki progesteron i nie masz czym się przejmować.
Asiak lubi tę wiadomość
-
dziękuje Enigma, żeby stwierdzić czy to ciąża jeszcze zbyt wcześnie bo to dopiero 21 dc, ale powtórzyłam badanie progesteronu, byc może wcześniej wkradł się jakiś błąd, czekam na wynik... objawów ciąży brak, tylko ciągły kujący ból brzucha i bóle jajników
-
KASIKK wrote:hej dziewczyny a co sadzicie o wyniku takim progesteronu w 7 -8 dzien po owulacji mialam 17.55 progesteronu dodam ze cykle mam tak 27-28dniowie??
vanessa lubi tę wiadomość
-
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, mój gin uważa że wynik ok 15 jest idealny, a już ten powyżej 10 świadczy o dobrej owulacji. W przypadku ciąży przecież progesteron nadal rośnie i w momencie badania bhcg np. 12 dpo ten progesteron może mieć już wartość ok. 25
-
Asiak wrote:Myślę, że jeszcze warto, zbadaj sobie dodatkowo estradiol i na podstawie tych wyników będzie można ustalić że owulacja była.
Dziewczyny ja mam pytanie odnośnie zdecydowanie zbyt wysokiego progesteronu. Zwykle 7 dpo mam w granicach 20-25, teraz jestem pierwszy cykl stymulowana, wczoraj robiłam badanie (P+7) i wynik wyszedł 53 ng/ml!, przy normie 1,7-27. Nie wiem co to oznacza, czy któraś tak miała? Dodam, ze żadnych leków na progesteron nigdy nie przyjmowałam,(nie musiałam ponieważ poziom jest prawidłowy) boje się że to oznacza jakieś rosnące torbiele....
Asiak a wynik Estradiolu; 52,47 pg/ml co oznacza? ze owu bedzie czy nie? robilam w 3 dc, kiedy trzeba go zrobic zeby stwierdzic ze owu byla?[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Enigma 34 wrote:Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, mój gin uważa że wynik ok 15 jest idealny, a już ten powyżej 10 świadczy o dobrej owulacji. W przypadku ciąży przecież progesteron nadal rośnie i w momencie badania bhcg np. 12 dpo ten progesteron może mieć już wartość ok. 25
Obecny lekarz pierwsze co to zlecił monitoring bo podejrzewał że może nie byc owulacji. Chodziłam przez 6 cykli i owulacje miałam 2 razy i wtedy prog. wynosił u mnie ponad 20 a przy bezowulacyjnych 15-17.
Oczywiście nie zawsze tak jest ale warto sprawdzić jeżeli progesteron jest poniżej 20 żeby nie stracić czasu. -
Fruzia wrote:dziewczyny jest tu jeszcze ktos? zrobilam progesteron, w 23dc wyniosl 34ng/ml ni za duzo?? normy byly tylko do 20? moge na cos chorowac??
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyProszę o pomoc Robiłam badanie progesteronu w 18 dc prawdopodobnie 5-6 dpo ale nie wiem dokładnie bo nie miałam monitoringu Badanie było wykonane metodą ECLIA. Widziałam, że niektóre z Was miały inne wartości referencyjne więc nie wiem już co myśleć.
Progesteron : 60,5 nmol/l
Zakres referencyjny:
faza pęcherzykowa : 0,6 - 4,7
faza owulacyjna : 2,4 - 9,4
faza lutealna : 5,3 - 86
po przekwitaniu : 0,3 - 2,5