Odpowiedz

progesteron

Oceń ten wątek:
  • katia123 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 16 czerwca 2015, 14:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 20dc (9dpo ?) progesteron 1,04. A prolaktyna 27,27 ng/ml. Nie wygląda to dobrze.
    Za 2 tygodnie laparoskopia.

    katia123
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 czerwca 2015, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    spadek progesteronu z 22 na 1.5 zwiastuje @?czy jest jakaś szansa?
    Z takim progesteronem na ciążę bym nie liczyła.

  • kehlana_miyu Autorytet
    Postów: 2757 3712

    Wysłany: 16 czerwca 2015, 22:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzisiaj w 5dpo (potwierdzonej na USG) zrobiłam progesteron i wyszło mi 9,10 ng/ml przy normie dla fazy lutealnej 1,2-15,9 ng/ml. Zamierzam jeszcze powtórzyć badanie pojutrze, ale zastanawiam się, czy któraś z Was wie, czy to dobry wynik dla tego momentu cyklu? Mam dość krótką fazę lutealną - 10-11 dni, więc trochę się tym progesteronem przejmuję.

    961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • blue-eyed Koleżanka
    Postów: 38 4

    Wysłany: 24 czerwca 2015, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobitki. Czy wynik progesteronu 92,11 dla norm wg mojego laboratorium dla fazy lutealnej od 5,3 do 86 jest prawidłowy? Czy nie jest za wysoki? Jestem drugi miesiąc po histeroskopi, od dwóch dni mam skurcze podbrzusza. Czyżby w koncu się udało?

  • Anga1989 Autorytet
    Postów: 1423 1112

    Wysłany: 21 lipca 2015, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim, zastanawiam się jak to u mnie z tym progesteronem. Wczoraj tj. 6dpo czyli 23dc mój progesteron wyniósł 9,70 ng/ml przy czym:

    -faza folikularna poniżej 0,1 - 0,3 ng/ml
    -faza lutealna 1,2 - 15,9 ng/ml
    -po menopauzie poniżej 0,1 - 0,2 ng/ml

    CIĄŻA:
    I trymestr 2,8 - 147,3 ng/ml
    II trymestr 22,5 - 95,3 ng/ml
    III trymestr 27,9 - 242,5 ng/ml

    Jak myślicie, czy z takim progesteronem mam szanse na ciążę w tym cyklu? Dodam, że biorę 2x po 1 tbl Luteiny pod język. W cyklu bezowu progesteron wynosił u mnie 0,40 ng/ml więc raczej dobrze wyszedł no ale nie wiem, czy jest wystarczająco wysoki na możliwą ciąże

    l22nhdgen92nqanl.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 lipca 2015, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    według mnie jest za niski lepiej jakby ok 20 był

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 lipca 2015, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, dziś odebrałam wyniki progesteronu. W 23dc mam 0.88. (owulację powinnam mieć w 20dc). Prolaktyna w normie. Miałam nadzieję, że jestem w ciąży, ale z takim wynikiem nic z tego :( Czy przy cyklu bezowulacyjnym progesteron również 'skacze' w dni, kiedy powinna być owulacja?

  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 27 lipca 2015, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za szybko zrobiłaś progesteron. Do ok 7-8 dpo jego poziom rośnie więc ciężko interpretować Twój wynik. Gdyby jego poziom wyniósł tyle ok tydzień po owulacji to byłabym dość mocno przekonana, że owulacji nie było. A i w 3 dpo wynik jest bardzo słaby. Ja na początku cyklu mam wynik 0,5.

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 lipca 2015, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cześć ja owolacje mialam 8 dni temu dziś robilam badania hormonalne i takie wyniki mi wyszły co o nich sadzicie?
    - prolaktyna 25,4 ng/ml norma 4.79-23,3
    - prolaktyna po obciążeniu 372,7 nie mam norm podanych
    - Progesteron 15,27 ng/ml nie mam norm podanych
    - TSH 2,640 l'lU/ml norma 0,27-4,2
    - FT3 2,78 pg/ml norma 2-4,4
    - FT4 1,2 ng/dl norma 0,93-1,7
    - anty-TG 14,0 IU/ml norma do 115
    - anty-TPO 6,0 IU/ml norma do 34
    - Testosteron 0,20 ng/ml norma 0,084-0,481

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 sierpnia 2015, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Za szybko zrobiłaś progesteron. Do ok 7-8 dpo jego poziom rośnie więc ciężko interpretować Twój wynik. Gdyby jego poziom wyniósł tyle ok tydzień po owulacji to byłabym dość mocno przekonana, że owulacji nie było. A i w 3 dpo wynik jest bardzo słaby. Ja na początku cyklu mam wynik 0,5.
    Miałam zrobić badanie między 20-23 dc w czasie spodziewanej owulacji, bo mam problem z za długimi cyklami. Owulację mam dziś, więc cykl jest jak zwykle długi ;)
    Madziulla wrote:
    Dziewczyny cześć ja owolacje mialam 8 dni temu dziś robilam badania hormonalne i takie wyniki mi wyszły co o nich sadzicie?
    - prolaktyna 25,4 ng/ml norma 4.79-23,3
    - prolaktyna po obciążeniu 372,7 nie mam norm podanych
    - Progesteron 15,27 ng/ml nie mam norm podanych
    - TSH 2,640 l'lU/ml norma 0,27-4,2
    - FT3 2,78 pg/ml norma 2-4,4
    - FT4 1,2 ng/dl norma 0,93-1,7
    - anty-TG 14,0 IU/ml norma do 115
    - anty-TPO 6,0 IU/ml norma do 34
    - Testosteron 0,20 ng/ml norma 0,084-0,481

    Moim zdaniem za wysoka prolaktyna i TSH- jeśli starasz się o dzidziusia (endokrynolog mi powiedział, że jesdno wiąże się z drugim, bo też miałam tak problem). Biorę euthyrox ok. roku i oba hormony mi pięknie spadły, bo prrolaktynę miałam też coś kolo 25, a tsh 4.5.
    A normy progesteronu mogę ci podać, bo akurat mam z lab:
    f.pęcherzykowa 0,2-1,5; oulacyjna 0,8-3,0; lutealna 1,7-27

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2015, 12:32

  • lobelia Koleżanka
    Postów: 35 6

    Wysłany: 7 września 2015, 15:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam może któraś odpowie mi na pytanie
    czy czy lutinę bierze sie na zagnieżdzenie od 16 do 25dc po tych 10 dniach robi sie test? a jeśli wyjdzie pozytywny? dalej ja trzeba brać ?

  • kolka Autorytet
    Postów: 376 350

    Wysłany: 7 września 2015, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja mam wynik progesteronu 12,39 w 3-4 dpo.
    Zaczynam nieśmiało przypuszczać, że miałam owulację... :)

    f2w3rjjgqu35wkgy.png

    starania od 2015 roku
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 września 2015, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lobelia wrote:
    Witam może któraś odpowie mi na pytanie
    czy czy lutinę bierze sie na zagnieżdzenie od 16 do 25dc po tych 10 dniach robi sie test? a jeśli wyjdzie pozytywny? dalej ja trzeba brać ?
    Wittaj, mi ginekolog kazała brać luteinę dwa razy dziennie 18-28dzień. Jeśli test ciążowy wyjdzie pozytywny nadal mam ją brać i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Lepiej zapytaj swojej gin co zrobić :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 21:08

  • Zagubiona... Ekspertka
    Postów: 334 96

    Wysłany: 18 września 2015, 13:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym zapytać o czym może świadczyć tak niski progesteron. To mój 31 dc (nie wiem kiedy była owu nie obserwuję cyklu) Robiłam betę (wynik 0,1) i przy okazji progesteron ale martwi mnie ten niski wynik

    progesteron 1,58 ng/ml
    normy:
    f. pęcherzykowa: 0,2-1,5
    f.owulacyjna: 0,8-3.0
    f.lutealna 1,7-27

    Nadzieja umiera ostatnia!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 września 2015, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA miałam 23 dc wynik 0.88 (wpis wyżej) i muszę brać luteinę (która nawiasem mówiąc chyba nie działa, bo okresu nadal brak). u mnie tak niski progesteron powduje 45-50dniowe cykle.

  • Zagubiona... Ekspertka
    Postów: 334 96

    Wysłany: 19 września 2015, 12:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh wszystko po porodzie mi się rozregulowało... Pójdę do gin to pogadam o tym...

    Nadzieja umiera ostatnia!
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 19 września 2015, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagubiona... wrote:
    Chciałabym zapytać o czym może świadczyć tak niski progesteron. To mój 31 dc (nie wiem kiedy była owu nie obserwuję cyklu) Robiłam betę (wynik 0,1) i przy okazji progesteron ale martwi mnie ten niski wynik

    progesteron 1,58 ng/ml
    normy:
    f. pęcherzykowa: 0,2-1,5
    f.owulacyjna: 0,8-3.0
    f.lutealna 1,7-27

    Świadczyć może o 2 rzeczach. Po pierwsze o tym, że najprawdopodobniej nie było w tym cyklu owulacji. Po drugie, że być może była, ale prg już spadł i @ zaraz będzie. Raczej obstawialabym pierwsza wersję.

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 19 września 2015, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvuszka wrote:
    JA miałam 23 dc wynik 0.88 (wpis wyżej) i muszę brać luteinę (która nawiasem mówiąc chyba nie działa, bo okresu nadal brak). u mnie tak niski progesteron powduje 45-50dniowe cykle.

    Taki wynik świadczy o braku owulacji w danym cyklu. Luteina tu nie pomoże, bo niski prg jest skutkiem braku owu a nie odwrotnie. Zależy nam na owulacji a nie na tym, żeby sztucznie podnieść lekami poziom progesteronu w drugiej fazie. Jeśli faktycznie masz cykle bezowulacyjne to przydałoby się włączyć lek stymulujący owulacje. Jeśli owulacja będzie to prg z automatu będzie wyższy a cykl będzie miał przyzwoita długość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • Zagubiona... Ekspertka
    Postów: 334 96

    Wysłany: 20 września 2015, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Świadczyć może o 2 rzeczach. Po pierwsze o tym, że najprawdopodobniej nie było w tym cyklu owulacji. Po drugie, że być może była, ale prg już spadł i @ zaraz będzie. Raczej obstawialabym pierwsza wersję.

    Nie wiem też jak to jest z tym skokiem temp po owulacji. Jako tako ja zawsze po @ mam temp ok 36,2 a teraz mam 36,4-36,6 nic już z tego nie rozumiem. O przyszłego cyklu zaczynam mierzyć temp regularnie i zobaczymy jak to jest. Może gin coś zaleci na te owulacje...
    Ciężko stwierdzić jak to jest w moim przypadku bo to jest pierwszy cykl kiedy obserwuję swój organizm, a raczej jak staram się przyzwyczaić do termometru.

    Nadzieja umiera ostatnia!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 września 2015, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Taki wynik świadczy o braku owulacji w danym cyklu. Luteina tu nie pomoże, bo niski prg jest skutkiem braku owu a nie odwrotnie. Zależy nam na owulacji a nie na tym, żeby sztucznie podnieść lekami poziom progesteronu w drugiej fazie. Jeśli faktycznie masz cykle bezowulacyjne to przydałoby się włączyć lek stymulujący owulacje. Jeśli owulacja będzie to prg z automatu będzie wyższy a cykl będzie miał przyzwoita długość
    W czasie tego cyklu (51dni) miałam robione badanie 23 dnia. Śluz owulacyjny miałam 10dni później. Nie wiem czy mam cykle bezowulacyjne. Wydaje mi się, że lekarz wie co robi, przecież nie powiem mu 'ej, po co mi luteina, przecież wiem lepiej, że że nie mam owulacji'.

‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego