Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jak dotad zaden lekarz nie kazal robic prl z obciazeniem, wiec moze cos w tym jest, ze tego juz jednak nie robia...

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dostałam kolejne skierowanie na prolaktynę + po obciążeniu, nie robiła już miesiąc i myślałam, że prędko nie będę musiała znowu siedzieć w przychodni, a jednak :/

• Naxa Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    ja dostałam Parlodel 1/4 tabletki dziennie bo jest podejrzenie, że prolaktyna zaburza pękanie pęcherzyka. Czy któraś z was miała taki problem i pozbyła się go dzięki lekom na prolaktyne??

Ja miałam dokładnie taki problem jak piszesz i rzeczywiście po obniżeniu prolaktyny (pół roku brania Bromka)) moje pęcherzyki zaczęły same pękać.

[img][/img][url][/url][url]

https://bellybestfriend.pl/graph/c1c39f0ba777992f5962555063f7ccec

27.05.2013r. [*] (8tc)[/url]
  • OvuFriend

Wysłany: 30 czerwca 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomość wyedytowana przez administratora forum z powodu łamania zasad regulaminu.

• MagSz Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh to mój pierwszy cykl z lekami na zbijanie i chyba znowu bezowulacyjny... a po jamim czasie u reszty z was pęcherzyki zaczęły znowu pękać? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 14:57

f2wlcbxmqludqper.png
  • Mychaa22 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaki musi być wynik prolaktyny, aby zajść w ciążę? Jakie normy?
    Czy 20,04 ng/ml to wynik prawidłowy?

Progesteron minimum 18,
    TSH do max. 2,5 uIU/ml
    a Prolaktyna?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedzial ze jesli staram sie o dziecko idealnie byloby sie zmiescic do 15 - przed rozpoczeciem leczenia mialam 34 - nie jakis kosmiczny wynik, ale dostalam bromka na zbicie bo inaczej w ciaze nie zajde

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2014, 20:24

aga.just, Mychaa22 lubią tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Dziewczyny odebrałam swoje świeże wyniki. Wszystko gra prócz prolaktyny właśnie - 34 z haczykiem, a norma na moim wyniku jest do 26 z haczykiem. Dzwoniłam do lekarza i powiedział, że to nie dramat, przekroczenie jest niewielkie i nie ma potrzeby nic z tym robić... Jakoś mi się to nie całkiem podoba. Ktoś w końcu w jakimś celu ustalił te normy. Cykle mam stymulowane, pęcherzyki się robią z Pregnylem pękają. Żadnych wycieków z piersi - niczego takiego nie mam. Sama nie wiem co o tym myśleć. Kiedyś już miałam podwyższoną prolaktynę (jakieś 2 lata temu), ale to były wyniki powyżej 60 i powyżej 40. Brałam wtedy Bromergon i spadła do 6 z hakiem wtedy. Z pomocą lekarza staramy się prawie 2 lata. Efektów brak. Co sądzicie o tej nieszczęsnej PRL? Jest się czym niepokoić czy lekarz ma rację?

Kiedy się robi PRL z obciążeniem? Nikt mi nigdy tego nie zlecił...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 09:34

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Hej! Dziewczyny odebrałam swoje świeże wyniki. Wszystko gra prócz prolaktyny właśnie - 34 z haczykiem, a norma na moim wyniku jest do 26 z haczykiem. Dzwoniłam do lekarza i powiedział, że to nie dramat, przekroczenie jest niewielkie i nie ma potrzeby nic z tym robić... Jakoś mi się to nie całkiem podoba. Ktoś w końcu w jakimś celu ustalił te normy. Cykle mam stymulowane, pęcherzyki się robią z Pregnylem pękają. Żadnych wycieków z piersi - niczego takiego nie mam. Sama nie wiem co o tym myśleć. Kiedyś już miałam podwyższoną prolaktynę (jakieś 2 lata temu), ale to były wyniki powyżej 60 i powyżej 40. Brałam wtedy Bromergon i spadła do 6 z hakiem wtedy. Z pomocą lekarza staramy się prawie 2 lata. Efektów brak. Co sądzicie o tej nieszczęsnej PRL? Jest się czym niepokoić czy lekarz ma rację?

Kiedy się robi PRL z obciążeniem? Nikt mi nigdy tego nie zlecił...
    Ja bym zrobila na Twoim miejscu jeszcze prl z obciazeniem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sprawdzić poziom prolaktyny w organizmie?

Jeśli masz objawy, które mogą świadczyć o zaburzeniach hormonalnych, wystarczy wykonać proste badanie krwi. W przypadku prolaktyny sytuacja się nieco komplikuje, biorąc pod uwagę fakt, że jej stężenie może się wahać nawet w ciągu jednej doby. Rośnie podczas snu, w fazie REM, a jej najwyższe stężenie jest od razu po przebudzeniu (to dlatego rano mamy karmiące naturalnie, mają pełne piersi). Dlatego, aby poznać wiarygodny wynik, zwykle zaleca się kilkukrotne wykonanie badań krwi, w odstępach kilkudniowych. Czasem zaleca się przeprowadzenie testu po obciążeniu MCP, czyli po podaniu metoklopramidu. Ten drugi sposób jest pomocny głównie w diagnozowaniu gruczolaków. Polega na tym, że pacjentka dwa razy oddaje krew, by określić poziom prolaktyny - najpierw na czczo, a następnie przyjmuje metoklopramid i po godzinie ponownie pobierana jest od niej próbka. Ważne jest to, ile razy po podaniu metoklopramidu prolaktyna wzorsła. Drugi wynik może być maksymalnie wyższy o sześć razy od pierwszego.

O hiperprolaktynemii mówimy więc zarówno wtedy, kiedy już przed podaniem metaklopramidu poziom prolaktyny był za wysoki, jak również wtedy, gdy przed podaniem był w normie, a po podaniu leku wzrósł więcej niż 6 razy. Szczególnym przypadkiem jest sytuacja, kiedy kobieta ma przed podaniem metaklopramidu zbyt wysoką prolaktynę, a po podaniu ten poziom niewiele wzrasta. Wtedy bowiem lekarze często podejrzewają, że pacjentka ma gruczolaki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Charakterystycznym objawem nadmiaru prolaktyny są zaburzenia cyklu miesiączkowego - menstruacje pojawiają się częściej niż co 25 dni lub rzadziej niż co 33 dni. Z czasem są coraz bardziej skąpe, aż wreszcie mogą w ogóle zaniknąć. Cykle bywają też bezowulacyjne (stąd kłopoty z zajściem w ciążę). Obniża się popęd płciowy, a stosunki, z powodu suchości pochwy, są bolesne.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/hormony/prolaktyna-o-czym-swiadczy-poziom-prolaktyny-i-kiedy-warto-go-zbadac_33654.html

Beata.D lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka30 wrote:
    Ja miałam prolaktynę po obciążeniu przekroczoną 21 x a nie blokowała owulacji.
    Ale w sposob znaczacy utrudnia prace cialka zóltego a ono jest bardzo potrzebne:-)

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robilam dzisiaj hormony i wyszla mi podwyzszona prolaktyna. Niewiele bo mam 32 a norma to 23.
    Dodam ze mam niedoczynnosc tarczycy ale tsh w normie bo 2.33 mam i biore euthyrox 25.
    Warto isc do lekarza czy i tak nic mi nie przepisze za malo podniesiony? Dodam ze staramy sie o bobasa po poronieniu i pomimo serduszkowania w okresie owulacyjnym sie nie udaje :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 14:55

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia ja poszłabym z wynikami jednak do lekarza, mimo wszystko ;) nie ma co leczyć się na własną rękę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:36

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona dziękuję, w takim razie w czwartek maszeruje do ginekologa bo do endo mam termin dopiero na połowę września.

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:36

• Wika! Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powodzenia dziewczyny, mi po pół tabletki prolaktyny trzyma się w normalnie

endometrioza- moj maly koszmar...:(
    2 ivf - :(
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona jestem po wizycie u ginka. I tak, przepisala mi 1/4 brome cos tam. Za 3 mies mam zrobic prolaktyne i sie pokazac. Chyba ze wczesniej zajde w ciaze. I teraz moje pytanie. Myslicie ze warto zebym zrobila z obciazeniem? Bo lekarka dala mi na zwykle badanie. A w diagnostyce kosztuje 52zl wiec tez bez tragedi.

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin zawsze daje z obciążeniem skierowanie.

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ