prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
maaadziaaa87 wrote:a co zrobić by obniżyć prl? jaki ona ma wpływ jak jest zwiększona? trudności z zajściem czy co?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa z innej beczki
Dziewczyny, mam regularne cykle, faza lutealna 12-13 dni . Czy mimo to mogę mieć problemy z prolaktyną,estradiolem i testosteronem ? Na pierwszy rzut oka jest wszystko ok,ale staram się 16 miesięcy i nic. Czy mogę mieć jakieś zaburzenia hormonalne bez widocznych objawów?
Tarczyca w normie. Badałam kilka miesięcy temu . -
nick nieaktualnyMagSz wrote:ja dostałam Parlodel 1/4 tabletki dziennie bo jest podejrzenie, że prolaktyna zaburza pękanie pęcherzyka. Czy któraś z was miała taki problem i pozbyła się go dzięki lekom na prolaktyne??
Moja wysoka prl hamowala owulacje ...pecherzyki rosly i stawaly w miejscu niestety...nawet bylam stymulowana clo i sila wymuszenia rosly i pekaly ...ale jednak po odstawieniu znów brak owulacji ...wiec gin stwierdził prl wysoka i przepisał bromergon i teraz owulki występują same !MagSz lubi tę wiadomość
-
cześć dziewczyny, właśnie się dowiedziałam, że mam za wysoką prolaktynę. do gina idę dopiero 8 lipca. czy jakoś powinnam już teraz z tą prolaktynką walczyć, czy poczekać na wizytę. co radzicie? czy to dużo ponad normę?
moje wyniki: 805,6 przy normie 127-637 uIU/mlWiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2014, 18:43
-
nick nieaktualny
-
U mnie prolaktyna podwyższona 15x po obciążeniu. Mam dużo pęcherzyków, ale nie pękają, mam bardzo rzadkie @, ostatnio 2 na rok. Jest podejrzenie, że ta prolaktyna hamuje owulację.
Dzisiaj dostałam receptę na dostinex i mam go brać raz na tydzień 1/2 tabletki.
Przeraża mnie tylko cena 8 tabletek (ok 360zł
-
Miu znajdź sobie na internecie, jest Dostinex za ok. 190 zł 8 tabl. z zamówieniem do niektórych aptek w Polsce, może akurat będzie apteka gdzieś nie daleko ciebie. U mnie w mieście przeszłam wszystkie apteki, chyba z 30 i okazało się że w aptece pod gabinetem mojego gina Dostinex jest w cenie ok. 23 zł za tabletkę, więc biorę recepty tak żeby mieć na dwa mies. i nie wydaję dużo jednorazowo
-
mnie przeraził taki wynik, bo sądziłam, że u mnie wszystko ok. cykle regularne, zawsze miesiączka prawidłowa i fazy niższych i wyższych temperatur. teraz to się obawiam co z moją owulką, bo myślałam, że ją mam, ale może pęcherzyk się wchłania czy coś.
ostatnio cykl 28 dniowy, 16 dc byłam na monitoringu i ginka stwierdziła, że jestem już w drugiej fazie i jeśli była owulacja to 2-3 dni wcześniej. byłam przekonana, że owu była jednak tego 13 czy 14 dc a teraz to sama nie wiem -
nick nieaktualnyMiu95 wrote:U mnie prolaktyna podwyższona 15x po obciążeniu. Mam dużo pęcherzyków, ale nie pękają, mam bardzo rzadkie @, ostatnio 2 na rok. Jest podejrzenie, że ta prolaktyna hamuje owulację.
Dzisiaj dostałam receptę na dostinex i mam go brać raz na tydzień 1/2 tabletki.
Przeraża mnie tylko cena 8 tabletek (ok 360złolka30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyasioczek86 wrote:mnie przeraził taki wynik, bo sądziłam, że u mnie wszystko ok. cykle regularne, zawsze miesiączka prawidłowa i fazy niższych i wyższych temperatur. teraz to się obawiam co z moją owulką, bo myślałam, że ją mam, ale może pęcherzyk się wchłania czy coś.
ostatnio cykl 28 dniowy, 16 dc byłam na monitoringu i ginka stwierdziła, że jestem już w drugiej fazie i jeśli była owulacja to 2-3 dni wcześniej. byłam przekonana, że owu była jednak tego 13 czy 14 dc a teraz to sama nie wiemasioczek86 lubi tę wiadomość
-
olka30 dzięki za odp a jeśli prolaktyna nie blokuje czasem owulki, to jakie mimo wszystko wywołuje spustoszenie w organizmie? skoro owulacja jest mimo wysokiej prolaktyny to czemu nie ma happy endu? mało fachowych info na ten temat w necie a całego tematu na forum nie przeglądałam.
-
Dzięki dziewczyny! Poszukałam i fajtycznie, w aptece niedaleko sprzedają 8 tabl za 189zl a pojedyncze 23-24zl. Jestem wniebowzięta! Jutro idę kupić puerwszą, bo robią wypis na recepcie na 8 tabl i moge je pojedynczo kupować przez pół roku )). Żegnaj prolaktyno!
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny ja mialam prolaktyne 24 i zaczelam brac pierwsze opakowanie bromka po 1 tabl, drugie juz po 1/2 tabl i niedawno wyszedl wynik 14 mysle pozostac przy tej dawce, bo ten poziom prl chyba jest juz ok. Nie przestane brac dopoki w ciaze nie zajde, bo szczerze powiem, ze boje sie ze jak odstawie, to znow wzrosnie... Zreszta dziewczyny ña forum niektore juz pisaly, ze braly ponad rok, a jak odstawily, znow nastapil skok... chce dodac, ze w tym cyklu zaobserwowalam u siebie rozciagliwy sluz, gdzie w poprzednich byl on co najwyzej wodnisty. Takze to na plus, bo byc moze byla owulka, ale pewnosci nie mam, bo ten cykl nie mialam monitorowany. testosteron moj wynosi 1.0 wiec tez troche podwyzszony, ale poki co lekarz kazal sie nie martwic.... Chociaz w ewentualnej ciazy, nie wiem czy czasem nie przyczynilby sie do jakiegos poronienia...
-
Ja miałam coś koło 20 razy podwyższoną prolaktynę - tę podstawową w normie - (cykle nieregularnie z plamieniami) i jeden lekarz do którego chodziłam ponad rok - mnie leczył bromergonem i cykle były w miarę ok. Zmieniłam lekarza - a ten obecny, twierdzi, że tego badania po obciążeniu już się nie wykonuje...więc w sumie nie wiem jak to jest...