prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Idgie ja - swego czasu - jak brałam bromergon w dawce 2 tabletki dziennie - to ginekolog mi powiedział, że to już nie ma znaczenia czy będę brać 2 x 1 tabl., czy dwie na noc. Ja brałam dwie na noc - bo było mi tak wygodniej, ale gdzieś czytałam, że bromergon działa 12 godz. i czasem lekarze rozkładają dawki.
-
nick nieaktualny
-
Kochane moja prolaktyna w stosunku do normy lab. <35 ng/ml:
w 13 dniu cyklu: 16,26 ng/ml
w 24 dniu cyklu: 31,94 ng/ml z obciążeniem 468,82 ng/ml
Gin zlecił zrobić tylko w 13 dc, ja na własna rękę zrobiłam jeszcze w 24 dc..
Co na to powiecie?AlaW. -
nick nieaktualny
-
Livia30 nic z tych rzeczy - dzień przed sprzątałam w domku ale to na pewno nie było w pośpiechu powiedziałabym nawet, że byłam bardziej spokojna niż przed badaniem w 3dc bo akurat 24dc to była sobota więc na spokojnie sobie zrobiłam to badanie.
Sama jestem mocno zaskoczona i zastanawiam się czy to może być powodem moich 6-cio miesięcznych bezowocnych starań.
Czekam na resztę wyników a do gin idę dopiero 13paź a to znów mi jeden cykl po drodze minie...AlaW. -
Czy to możliwe, że w II fazie cyklu prolaktyna się podwyższa??
Gdzieś wyczytałam, że prolaktynę bada się po owulacji dlatego sama na własna rękę zrobiłam w 24dc.
prolaktyna w stosunku do normy lab. <35 ng/ml:
w 13 dniu cyklu: 16,26 ng/ml
w 24 dniu cyklu: 31,94 ng/ml z obciążeniem 468,82 ng/mlAlaW. -
u mnie przy wyniku 21 ( norma do 25) i wzroście 10-krotnym po obciążeniu wprowadzono leczenie bromergonem, prolaktyna wzrasta pod koniec cyklu, w ciąży i podczas karmienia piersia, badanie zaleca się wykonać ok5-10 dc, najlepiej powtórz badanie w następnym cyklu, żeby się upewnić, zaburzenia poziomu prolaktyny znacznie utrudniają zajście w ciąże, a ich leczenie jest dość łatwe i efektywne;)"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa w jednym cyklu miałam badaną prolaktynę trzykrotnie. W 3dc wynosiła 29.70 ng/ml w okresie okołoowulacyjnym 16.91 ng/ml, a w drugiej fazie cyklu aż 37.70 ng/ml. Po tych wynikach miałam robioną z obciążeniem. Wyjściową miałam wtedy 44.79 ng/ml, a po obciążeniu 108.07 ng/ml. Oczywiście dostałam bromergon i biorę go do dziś. Szybko poziom prolaktyny się unormował, ale ja walczę jeszcze z PCOS. Ginekolog powiedział, że to przez PCOS poziom prolaktyny tak skacze.
-
nick nieaktualnywitam, ja mialam problemy z prolaktyna, bralam bromergon i wszystko wrocilo do normy. juz nie biore tabletek. ostatnio nawet ponownie zbadalam prl zeby sprawdzic czy czasem nie podskoczyla ale nie, jest w normie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2014, 12:50
-
gosia89 wrote:witam, ja mialam problemy z prolaktyna, bralam bromergon i wszystko wrocilo do normy. juz nie biore tabletek. ostatnio nawet ponownie zbadalam prl zeby sprawdzic czy czasem nie podskoczyla ale nie, jest w normie.
ja pewnie bede brała do końca życia -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny