prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Wysoka prolaktyna przeszkadza nie tylko w zajściu w ciążę Zbyt wysoka jest chorobą, którą trzeba leczyć. Bardzo wysoka może być objawem guza przysadki...
- wyciek mleka z sutków, tzw. mlekotok;
- ból piersi,
- zaburzenia miesiączkowania lub zanik menstruacji;
- nadmierne owłosienie;
- trądzik;
- spadek libido;
- huśtawka nastrojów - od euforii po płacz;
- problemy z zajściem w ciążę.
Ja sobie nie wyobrażam życia z wyciekiem mleka z piersi np albo gdybym była owłosiona jak goryl więc chyba jednak trochę przeszkadzaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2014, 22:38
scarllet lubi tę wiadomość
-
PROLAKTYNA
w 3dc 28,07 ng/ml i po mtc 344,60 czyli 12 razy wyższa(norma <35,0ng/ml)
w 24dc 31,94 ng/ml i po mtc 468,82 czyli 14 razy wyższa(norma <35,0ng/ml)
badanie robiłam w fazie lutealnej po stwierdzeniu przez gina cyklu bezowulacyjnego więc byłam upewniona, że w ciąży nie jestem.
czy waszym zdaniem powinien zapisać mi coś na zbicie prl?AlaW. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Landryneczka wrote:Moja prl to 31,46 przy normie [ 1,39 - 24,20 ]
czy castagnus na prawdę zmniejsza wynik prolaktyny ?
Przy takim wyniku powinnaś brać Dostinex lub Bromergon już Co do Castagnusa czytałam, że szału nie robi tzn nie zbija PRL. A lekami jestes w stanie to osiągnąc w 2-3 tyg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2014, 12:11
-
Poradzcie mi dziewczyny co zrobic. Tydzien temu robilam test na prolaktyne. Moja profesor endo preferuje test z meto podawanym dozylnie i poziom prolaktyny bada sie 4 razy - przed podaniem meto, 15min po podaniu, 30min po podaniu i 60 min po podaniu. Okazało się ze wynik podstawowy prolaktyny wyszedl 371 przy normie do 490, natomiast te po meto wyszly powyzej 7000, 8000, 6000, czyli duzo za duzo. Wyglada na to, ze przyczyna w moim przypadku jest dlugotrwaly stres (ze wzgledu na prywatna sytuacje). Dostalam bromergon i zalecenia - przez 7dni po 1/2 tabletki (dawka testowa), a pozniej 1 tabletka. Juz kiedys przez miesiac czy dwa bralam ten lek i nie mialam zadnych skutkow ubocznych, przynajmniej takich ktore by mi utrudnialy znaczaco funkcjonowanie. Wczoraj wieczorem wzielam testowo pol tabletki i dzisiaj poza delikatna sennoscia (ktora rownie dobrze moze miec zwiazek z pogoda) nic sie ze mna nie dzieje. Czy myslicie ze moge sobie pominac ten testowy tydzien i zaczac brac po calej tabletce?
-
Cześć dziewczyny!
Czy któraś umiała by mi powiedzieć czy te wyniki są prawidłowe dla 5 dzień po owulacji według ovu TSH 1,400 µIU/ml normy 0,35 do 4,940 µIU/ml FSH 2,36 mIU/ml normy 1,38 do 5,47 mIU/ml Estradiol 226 pg/ml normy od 21 do 312 pg/ml Progesteron 13,8 ng/ml normy 1,2 do 15,9 ng/ml Prolaktyna 10,27 Prolaktyna 10,27 ng/ml normy 5,18 do 26,53 ng/ml do lekarza idę z tydzień a nie mogę się doczekać żeby wiedzieć dzięki. -
latte wrote:Cześć dziewczyny!
Czy któraś umiała by mi powiedzieć czy te wyniki są prawidłowe dla 5 dzień po owulacji według ovu TSH 1,400 µIU/ml normy 0,35 do 4,940 µIU/ml FSH 2,36 mIU/ml normy 1,38 do 5,47 mIU/ml Estradiol 226 pg/ml normy od 21 do 312 pg/ml Progesteron 13,8 ng/ml normy 1,2 do 15,9 ng/ml Prolaktyna 10,27 Prolaktyna 10,27 ng/ml normy 5,18 do 26,53 ng/ml do lekarza idę z tydzień a nie mogę się doczekać żeby wiedzieć dzięki.
Ty to masz ładne wyniki - idealne
a ja
tsh - 1,729 - NO MOŻE BYĆ ,
PROGESTERON 9,4 - MAŁO0O !! SPADŁ NA @ ??,
PROLAKTYNA 23,92 - DUŻOOO !! W MAJU MIAŁAM TROCHE PONAD 4...
dobiły mnie dzisiaj te wyniki -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny jestem tutaj nowa. Moja starania trwają już od 9 mcy , ale od 3 tygodni biore bromergon.
Moja prolaktyna wynosi 34,85 po obciążeniu 252,10
progesteron 0,89
od 16 dc mam brać luteine , ale moje cykle trwaja ok 50,60 dni i od zawsze tak mam. gdy biore coś na wyrównanie cyklu to wtedy sa po 28/30 dni. z moich starań chyba nic nie wynikało ze wzgledu na progesteron i prolatyne. mam nadzieje, ze to przez to. za 3 tygodnie mam wykonac ponownie badanie prolaktyny. i pytanie czy badanie robiłyście po odstawieniu prolaktyny kilka dni czy można zrobić 12 h po braniu tego leku.