Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 23 stycznia 2015, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może to taka reakcja na zmiany poziomów? Jak wyglądają temperatury?

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • adgam Ekspertka
    Postów: 204 84

    Wysłany: 23 stycznia 2015, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mierze temp, miałam zamiar od tego cyklu. Nie wiem gin nie odbiera brzuch boli okresu nie ma boje się ze może wrócił torbiel rok temu miałam na lewym jajniku, wchlona się..moze odstawie w ... Te wszystkie tab mam już dość

    starania od 2013 r.
    pco, nadczynność tarczycy, wysoka prolaktyna
    wysokie AMH
    problem męski
    Bhcg 5dpt 15,7
    7dpt 88,9
    ❄️X14 w zapasie
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 stycznia 2015, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie odebralam wyniki prl:

    na czczo przed obciazeniem: 258.5 mIU/l
    a po obciazeniu: 4270.0 mIU/l

    Normy: Kobiety 40 - 530 mIU/l Mężczyźni 53 - 360 mIU/l Wartość po podaniu leku: 3 - 6 - krotny wzrost prolaktynemii w stosunku do poziomu wyjściowego.

    po obciazeniu mam 16 - krotny wzrost, ale dodam, ze dzien przed badaniem niestety piersi byly dotykane, wiec moze stad ten wzrost po obciazeniu...

  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 23 stycznia 2015, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnie zalecenia (2011) towarzystw endokrynologicznych mówią, że TEST OBCIĄŻENIA METOKLOPRAMIDEM jest nieistotny diagnostycznie. Oczywiście mowa o sytuacji, gdy nie ma objawów typu mlekotok...

    Cytat z komentarza do zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa
    Endokrynologicznego opublikowanych w Journal of Clinical
    Endocrinology and Metabolism 2011
    Quote:
    W celu rozpoznania hiperprolaktynemii autorzy
    zalecają jednorazowe oznaczenie stężenia prolaktyny
    (PRL) w warunkach nieobecności czynników mogą-
    cych zafałszować wynik. Nie zaleca się wykonywania
    testów dynamicznych — zwracam uwagę, że często
    stosowanego w Polsce testu z metoklopramidem nie
    wymieniono w żadnym miejscu zaleceń.
    Twoja prolaktyna jest ok zgodnie z tymi wytycznymi. Ale Twój lekarz zrobi co będzie uważał za słuszne.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 20:43

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 stycznia 2015, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki za info... tez nie wiem czemu akurat w prywatnej klinice nadal robia z obciazeniem, skoro ten wynik badania nic nowego nie wnosi do sprawy. No coz, zobaczymy co powie lekarz :)

  • Naxa Ekspertka
    Postów: 188 62

    Wysłany: 25 stycznia 2015, 23:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!
    Gdybyście były zainteresowane mam do odsprzedania 1 opakowanie Bromocorn-u ważne do 08-2016r.
    Jeśli, ktoś chętny zapraszam na Priv.
    Pozdrawiam!

    [img][/img][url][/url][url]

    https://bellybestfriend.pl/graph/c1c39f0ba777992f5962555063f7ccec

    27.05.2013r. [*] (8tc)[/url]
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4484

    Wysłany: 27 stycznia 2015, 09:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety wczoraj powtarzalam wyniki tsh i prolaktyny (bez obciazenia) i tak sie zastanawiam co sie dzieje ? Lekarz zmniejszyl mi dawke euthroxu z 50mg na 25mg ponieważ tsh za bardzo mi spadło miałam wynik 0,53 prolaktyna natomiast 381,70. Wczorajsze badania wykazały tsh 1,1 czyli idealne jak dla staraczki i prolaktynę 917,80 ! A w ogóle się nie stresowałam przed badaniem :( zastanawiam się teraz czy jest to może wczesna ciąża czy muszę lecieć po dodatkowe leki i dlaczego aż tyle wzrosło...? Przed przyjmowaniem jakichkolwiek leków moje tsh wynosiło 3,29 a prolaktyna 795,5
    Może na badanie mogł mieć wpływ duphaston, który zaczęłam brać od tego cyklu ? Leki wzięłam dopiero po badaniu.

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4254 3131

    Wysłany: 27 stycznia 2015, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dupek nie ma na to wpływu.
    Ja miałam zawsze w granicach 610-670, a w jednym miesiącu poleciała na 735. Wiem, że to nie o tyle co u Ciebie, ale jednak. Nie wiem czy to było spowodowane, bo dawki nie zmieniłam ani nic. W grudniu znowu spała do poziomu 615.
    Moja prl nie zmieniła się przez pół roku na bromku, teraz na początku lutego planuję pojechać na badania TSH i PRL i zobaczymy czy dostinex działa czy nie. Chciałabym bardzo.

    Fatim lubi tę wiadomość

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4484

    Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już tyle tabletek biorę, że wolałabym nie brać kolejnej, ale to raczej nie jest zależne ode mnie :/

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4254 3131

    Wysłany: 27 stycznia 2015, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dużo już biorę. No ale jak mus to mus. Tylko szkoda,że nie truskawkowy :P

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • Adelo Autorytet
    Postów: 393 156

    Wysłany: 3 lutego 2015, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny :-)

    Mam pytanie do tych, które stosowały bromergon. Miałyście jakieś działania niepożądane dopiero po miesiacu stosowania?

    "Śpiesz się powoli" // www.MojeEndoLife.pl
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4254 3131

    Wysłany: 3 lutego 2015, 22:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po bromku mialam raz bole glowy,ale to po 5 dniach stosowania. Potem juz nic

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 4 lutego 2015, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelo, skutki uboczne mogą się pojawić w każdej chwili, nawet po miesiącu. Niestety, taki urok leczenia...

    Adelo lubi tę wiadomość

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Adelo Autorytet
    Postów: 393 156

    Wysłany: 4 lutego 2015, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedź. Jeśli tak jest Jagodko, to trochę kamień z serca mi spadł.. Gratuluję w ogóle Tobie ciąży :-)

    "Śpiesz się powoli" // www.MojeEndoLife.pl
  • asiek86 Debiutantka
    Postów: 6 1

    Wysłany: 26 lutego 2015, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wynik mojej prolaktyny na czczo to 50 a po obciązeniu 221 czyli wzrost jest 5 krotny czyli jest dobrze ale nie wiem jak ten wynik przed czy to coś złego a tsh 2,61 czy może ktoś coś podpowie

  • blue-eyed Koleżanka
    Postów: 38 4

    Wysłany: 27 lutego 2015, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam prolatyne w 24dc wynik 997 uIU/ml, norma 102-496. Przestraszona powtórzyłam wynik 3dc i wyszedł wyniki 396 uIU/ml. Brałam tydzien castagnus czy możliwe zeby w tak krótkim czasie tak mocno zbił prolaktynę? Gdzies czytałam ze to nie istotne w którym dniu cyklu się ją bada, nic juz z tego nie rozumiem! Czy normalne są tak duze wachania?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 lutego 2015, 18:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiek86 wrote:
    wynik mojej prolaktyny na czczo to 50 a po obciązeniu 221 czyli wzrost jest 5 krotny czyli jest dobrze ale nie wiem jak ten wynik przed czy to coś złego a tsh 2,61 czy może ktoś coś podpowie

    Sprawdz norme na wynikach, ale wydaje mi sie, ze norma to 25, wiec masz duzo za duzo

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 lutego 2015, 18:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue-eyed wrote:
    Robiłam prolatyne w 24dc wynik 997 uIU/ml, norma 102-496. Przestraszona powtórzyłam wynik 3dc i wyszedł wyniki 396 uIU/ml. Brałam tydzien castagnus czy możliwe zeby w tak krótkim czasie tak mocno zbił prolaktynę? Gdzies czytałam ze to nie istotne w którym dniu cyklu się ją bada, nic juz z tego nie rozumiem! Czy normalne są tak duze wachania?
    Istotne. Powinno sie badac na poczatku cyklu, bo po owulacji moze byc podwyzszona. Nie bola cie piersi przed okresem? To z tego powodu, organizm przygotowuje sie do potencjalnej ciazy. Bardziej miarodajny jest wynik z 3 dc

  • blue-eyed Koleżanka
    Postów: 38 4

    Wysłany: 27 lutego 2015, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bolą zazwyczaj, chociaż ten cykl był wyjątkowy piersi tak bolały że nawet biustonosz uwierał.. Dzięki za odpowiedz :)

  • agaga85 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 5 marca 2015, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

    Bardzo proszę o poradę. Staramy się z mężem o dziecko już 9 miesięcy. Jego wyniki w normie. Ja 2 miesiące temu badałam prolaktynę w 11 dc (tak mnie skierował mój gin) i wyszła 623 mU/L przy normie laboratoryjnej 127-634, po przeliczeniu to 31,2 ng (prosze poprawcie mnie jeśli się mylę). Dostałam bromergon w ilości 1 tab (na początku przez 3 dni po pół). Biorę na noc, więc skutki uboczne przesypiam. Progesteron mam niski i przyjmuję luteinę 100 mg od 14dc przez 12 dni-zobaczymy, jestem przed kolejnym badaniem za 2 tyg. Zdziwił mnie natomiast wynik prolaktyny, który odebrałam dziś (zrobiony wczoraj tj. w 7dc) i jest 32,42 mU/l, po przeliczeniu 1,62 ng (??) poniżej normy-wg badania norma to 127-637. Mój gin kazał mi zmniejszyć dawkę do 0,5 tab na dobę. Pytanie czy zbyt niski poziom prolaktyny może również źle wpływać na zajście w ciąże? Czy któraś z Was miała podobne wyniki po miesiącu przyjmowania Bromergon? Czy powinnam sie marwtić, czy cieszyć? :) Razem z prolaktyną zrobiłam (w 7dc) TSH-0,87mU/l (norma: 0,27-4,2) ; FT4- 18,54 pmol/l (norma: 12-22) ; FT3- 4,61 pmol/l (norma: 3,1-6,8) ; FSH- 7,3 U/l.
    Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź! :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 19:48

    agaga85
‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego