prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, a u mnie z nowości, to dzisiaj pokazała się druga krecha na teście, blada bo blada, ale jest. Przy tych wszystkich beznadziejnych wynikach prl takie rewelacje. Jutro idę na betkę, dla świętego spokoju zrobię też progesteron i prl, jak szaleć to szaleć, gin pewnie i tak o te badania poprosi.
Jak to właściwie jest z tą prolaktyną w ciąży? Wysoki poziom jest niebezpieczny dla ciąży tylko jeśli przy tym progesteron jest za niski, czy już niezależnie od progesteronu? Ja na starcie, jeśli wszystko potwierdzi betka, bym miała już 55 jedn. prl.Martoszka, JagodaP lubią tę wiadomość
-
Gabi. wrote:Hej dziewczyny! właśnie dostałam resztę wyników badań z 5.01: prolaktyna-42,78 przy normie 4,79-23,30, progesteron-2,6 w 26 dc (11dpo) przy normie dla f.lutealnej 1,7-27.
Mam dwa pytania:
Czy progesteron powinien być wyższy w 11 dpo czy możliwe jest ok?
Czy prolaktynę mogę leczyć u endokrynologa czy muszę u ginekologa?
Gabi, odpowiadając... wynik progesteronu jest niski, ale... powinien być badany 7-8 dpo, kiedy jest najwyższy, Twoje badanie jest z 11 dpo więc nie wiemy, czy już zaczął spadać a 7-8 dpo miał odpowiedni poziom, czy po prostu w tym cyklu owulacji nie miałaś.
Wynik progesteronu powyżej 5 świadczy o owulacji, niektórzy twierdzą, że powinien być powyżej 10...aby uznać cykl za owulacyjny. Radzę robić badanie progesteronu 7-8 dpo.
Leki na prolaktynę może przepisać ginekolog, ale przy tak dużym przekroczeniu normy radzę jednak wizytę u endokrynologa i zrób też badanie tsh, ponieważ często wysoka prolaktyna powiązana jest z wysokim tsh.
PowodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 20:57
Gabi. lubi tę wiadomość
-
oj wcześniej nie zauważyłam, że masz podany wynik tsh w opisie, jest bardzo wysoki... koniecznie, jak najszybciej udaj się do endokrynologa, niestety ciąża przy takim tsh jeśli w ogóle do niej dojdzie, będzie zagrożona.
Endokrynolog na pewno przepisze leki na zbicie tsh.
I nie martw się, na szczęście tsh i prolaktynę zbija się dość szybko do prawidłowych poziomów powodzonkaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 21:02
Gabi. lubi tę wiadomość
-
Enigma - bardzo Ci dziękuję za szczegółową odpowiedź i za pocieszenie! :*
Idę do enokrynologa w przyszłą środę - mam nadzieje, że od razu wprowadzi leczenie.
Progesteron wykonam w tym cyklu, tak jak piszesz ok. 7 dpo.
Trzymam kciuki za owocne staranka i pozdrawiam -
nick nieaktualnyGabi ja wysoką prolaktynę leczę u endokrynologa ja miałam w październiku 632 przy normie 83- 622 a dzisiaj lekarz mi pokazał wyniki po lekach które robiłam tydzień temu i wynik 89 więc leki Ci pomogą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 21:35
Gabi. lubi tę wiadomość
-
W jakim dniu cyklu najlepiej wykonać badanie prolaktyny?5 inseminacji - 😔😔😔😔😔
1 IVF - transfer słabego zarodka w 3 dobie - 😔
2 IVF - brak transferu - ☹️
3. IVF z KD - jedna blastka 3.1.2 - transfer nieudany
Ciąża naturalna ostatnia miesiączka w maju, czyli teraz 17 tydzień (chłopak:)) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
majeczka22 wrote:Gabi ja wysoką prolaktynę leczę u endokrynologa ja miałam w październiku 632 przy normie 83- 622 a dzisiaj lekarz mi pokazał wyniki po lekach które robiłam tydzień temu i wynik 89 więc leki Ci pomogąM&M
-
Nie na kazda dzialaja leki, ja niestety jestem tym przypadkiem gdzie po 7 miesiacach bromergonu moja prl nic sie nie ruszyla. Teraz zmienilam leki i w lutym zobacze czy cos to dalo.jakby mi sie udalo zejsc do.500 z hakiem to juz bylby sukces.M&M
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny szukam szukam i nie moge znalezc...zrobilam sobie prolaktyne z obciazeniem w drugiej fazie cyklu moje wyniki to
podstawowa 588 mU/l (norma 127-637) no czyli ok tylko gorna granica normy
po godzinie 7294 mU/l
po 2h 5376 mU/l
Czy dobrze sie domyslam ze jest to zdecydowanie za duzo?
Qurde i jeszcze dopiero dzis znalazlam ze leki antyhistaminowe podwyzszaja jej poziom..a ja 5 dni przed badaniem zaczelam brac xyzal na alergie...i teraz nie wiem czy to nie zafalszowalo wyniku...