prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, ja też przyłącze się do wątku bo dzisiaj odebrałam wyniki badań i TSH, FSH, LH i testosteron są w normie a prolaktyna … 796,60 (norna 102 - 496)
do tej pory miałam monitoring cyklu i była owulacja tylko endometrium było za cienkie (9mm).
czy mimo to możliwe jest że to przez prolaktynę nie można zajść w ciążę? Ona podobno hamuje owulację ale skoro ta jest …
-
Mam prośbę - Lena88 zadała pytanie o prolaktynę wysoką tylko po obciążeniu - proszę polubcie jej posta... Bo ja mam właśnie ten problem, moja lekarka tak jak przypuszczałam stwierdziła, że tego nie trzeba leczyć, jeżeli podstawowa jest w normie... Stwierdziłam, że będę brać sama castagnus, ale nie wiem czy on pomoże na podwyższoną po obciażeniu.
Co do endometrium to jestem w szoku - ja miałam teraz 8,5 mm po owulacji i mówiła, że dobrze, bo zazwyczaj miałam około 7 i było niby na granicy. To znaczy, że ja mam tak naprawdę za cienkie to endometrium?
Załamuje mnie to wszystko... Już nie wiem czego jeszcze szukać. W sumie w styczniu mam mieć drożność badaną, ale nie przez HSG tylko solą fizjologiczną. Tylko tak o tym czytam i piszą, że to tak naprawdę sbiektywne badanie drożnośći (ale mniej inwazyjne i wg mojej lekarki na tym etapie wystarczające), ale mam wrażenie, że dopiero histeroskopia coś więcej powie, bo boję się zrostów po zabiegu. Eh...
ania14 polubiłam Twoje pytanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 08:17
-
Jest jeszcze post Lamamy w tym temacie: może wrzucę linki będzie prościej:
https://ovufriend.pl/forum/pytania-do-eksperta-starania-ze-wspomaganiem/ziola-witaminy-i-mineraly-przy-pcos,5346.html
ten Leny88
https://ovufriend.pl/forum/pytania-do-eksperta-diagnostyka-i-leczenie-nieplodnosci/prolaktyna-podwyzszona-tylko-po-obciazeniu,5436.html -
Nigdzie na świecie nie zaleca się już rrobieenia żadnego obciążenia prolaktynowego, bo to badanie jest bezwartościowe. Tylko u nas został taki relikt -_-
Chica Mala lubi tę wiadomość
-
JagodaP wrote:Nigdzie na świecie nie zaleca się już rrobieenia żadnego obciążenia prolaktynowego, bo to badanie jest bezwartościowe. Tylko u nas został taki relikt -_-M&M
-
Hej dziewczyny Widzę, że odnosicie się do mojego wpisu w pytaniach do eksperta. U mnie prolaktyna po obciążeniu wzrosła o 11x i lekarz przepisał mi bromka - dawka 2 tabletki dziennie. Nie zaczęłam jeszcze go przyjmować, w piątek idę na konsultację do innego lekarza i dam Wam znać. Ale też słyszałam opinię, że prolaktyny podwyższonej po obciążeniu się nie leczy.
-
Ja nie mam owulacji, normalną prolaktynę mam w normie, a po obiążeniu 26 razy wyższą. Dostałam od gina małe dawki Dostinexu- pół tabletki na tydzień, ale jutro idę do endo pokazać mu dotychczasowe wyniki i będziemy kombinowac dalej, bo to może kwestia nadnerczy. Badań hormonów płciowych nie zdążyłam jeszcze zrobić, bo mój cykl dobija już prawie do 90 dnia i ciągle czekam na @ - brałam duphaston na wywołanie okresu. Jestem ciekawa, co mi jutro powie lekarz, bo też czytałam o tym, że hiperprolaktynemią czynnościową na zachodzie nikt się nie przejmuje...
-
Nie leczy się, bo nie bardzo się da. Takie "obciążenie" to jest w normalnym życiu np. większy stres, nieprzespana noc, tłusty obiad albo dobry seks - wówczas prolaktyna właśnie tak skacze. U innych mniej a u innych bardziej, ale na to Bromergon nie jest w stanie zadziałać.
Przynajmniej ja tak to rozumiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 21:14
-
nick nieaktualnyJagodaP wrote:Nie leczy się, bo nie bardzo się da. Takie "obciążenie" to jest w normalnym życiu np. większy stres, nieprzespana noc, tłusty obiad albo dobry seks - wówczas prolaktyna właśnie tak skacze. U innych mniej a u innych bardziej, ale na to Bromergon nie jest w stanie zadziałać.
Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Nie dodałaś, że sport też zwiększa Co jest w sumie ważne dla kobiet, które próbują się np. odchudzić głównie zwiększając aktywność fizyczną.
Swoją drogą, mam pytanie - czy któraś z Was może poroniła? (przepraszam za bezpośredniość), ale mam pewien problem z dostaniem się do gin-endo - przyjmuje tylko w środy, a teraz wypadają w wigilię i sylwestra (w sylwestra spróbuję, może będzie akurat).
W tym tygodniu poroniłam i nie wiem czy i od kiedy mam wrócić do bromka i czy w ogóle wracać? Podejrzewam, że jakiekolwiek badania i tak mi zlecą dopiero po pierwszej @... ale z drugiej strony chciałabym już wiedzieć czy mam coś brać, kupować (np. inofolic) czy się wstrzymać i swoje odczekać