X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcemy, żeby prolaktyna spadała poniżej normy, wszystko może utrudniać zajęscie.. Po to są normy, żeby się ich trzymać. Tak naprawdę Twoja prolaktyna była w normie, ale rzeczywiście przy takich górnych granicach się troszkę zbija przy staraniu - ale nie całą tabletkę... Po prostu dużo za duża dawka. Reszta wyników ok.

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,
    Staramy się z narzeczonym czwarty cykl o maleństwo byłam u mojej ginekolog na badaniu powiedziała,że wszystko jest dobrze i nie powinno być problemu z zajściem w ciążę.Dała mi skierowanie na poziom tsh i wyszło ok.sama zrobiłam jeszcze prolaktyne w 3 dniu cyklu dziś odebrałam wynik i się podłamałam mam:
    764,40mlU/l norma:83-622
    Wizytę u mojej gin mam na środę,bardzo się martwię tym wynikiem a co Wy o nim myślicie?Będę wdzięczna za odp.

Filip 28.03.2016 <3
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaniesz tabletki jeżeli:
    1) nie będziesz potwierdzi przez to brak owulacji;
    2) wyprosisz te tabletki mimo jajeczkowania.
    A masz jakieś inne objawy tej wysokiej prolaktyny?

M&M

Wysłany: 9 marca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie żadnych objawów typowych dla wysokiej prolaktyny nie mam, miesiączki też zawsze regularnie dlatego zdziwił mnie i przeraził ten wynik:(

Filip 28.03.2016 <3
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro masz regularne i owulacyjne (obserwacje!) cykle, to bez potrzeby robiłaś tą prolaktynę. Tylko stresu sobie dołożyłaś a to równie dobrze może być bez znaczenia. Dobrze Ci Martosszka powiedziała, jak nie ma owu to dostaniesz leki wyrównujące albo będziesz się nimi truła z potrzeby psychologicznej...

YCC3p2.png
    mLMjp2.png

Wysłany: 10 marca 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyne zrobiłam z ciekawości bo czytałam,że nawet przy regularnych cyklach może być podwyższona i żeby nie było takiej sytuacji że wiele miesięcy starań i nic a potem się okaże że wystarczyło zrobić badanie.Nie mam 100% pewności,że owulacja występuje prawidłowo chcę to sprawdzić na wizycie.Mam nadzieję,że będzie dobrze i nie mam zamiaru truć się tabletkami gdy nie będzie takiej potrzeby.

Filip 28.03.2016 <3
  • mar Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny u mnie prolaktyna wyniosla 370mU/L - po przeliczeniu wynik 18 -> wyczytałam na necie, że do 25 to jest norma ale jak się stara o dziecko to do 15... czy moja "18stka" wymaga Waszym zdaniem jakiejkolwiek interwencji? dzięki z góry za odp. ;)

• JagodaP Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mar, szczerze mówiąc nasze zdanie nie bardzo ma coś do rzeczy, to Twój lekarz musi ocenić. Generalnie to nie słyszałam, żeby zbijać prolaktynę lekami kiedy ona jest w normie, ale to wszystko może zależeć od osoby.

Czarodziejko, zacznij mierzyć temperatury to będziesz wiedziała :) 4 miesiące starań to jest, przepraszam za wyrażenie, nic. To jest zalecane badanie kiedy już są problemy z płodnością. Czyli po roku starań.

Enigma 34 lubi tę wiadomość

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Iwona36 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, poczatek cyklu, 5dzien, wynik prolaktyny 19,26. to w normie, ale czy tyle to nie za duzo przy staraniach? progesteron w 22 dc 15,5 a lh 5,5. Juz nie wiem dlaczego nie wychodzi nic z naszych starań.

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile się starasz?

M&M
  • Iwona36 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To 7 cykl. Mam 36 lat i 15 letnia corke. Badania doac dobre choc 3 cykle na wszelki wypadek dostalam duphaston i rozregulowalam sie calkowicie.nawet wyciek z piersi sie zaczal po dupku.dlatego sprawdzam prolaktyne.

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej idz do lekarza z tym.

M&M
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona, tak naprawdę dopiero traz, kiedy minęło 6 miesięcy starań powinnaś w ogóle zacząć diagnostykę. Możliwe, że działaniami na wyrost i lekami "na wszelki wypadek" popsuto Ci zupełnie dobrze działający system. Jeśli prolakktyna jest w normie to raczej nie ona powoduje wyciek.

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Iwona36 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie sama tych lekow nie biore.moj gin twierdzi ze jest problem z zagniezdzeniem.odkad dostalam dupka moj system oszalal.w piatek ide do lekarza i zobaczymy co powie.dzieki dziewczyny ze jestescie.

• Anja89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jeśli u mnie PRL wyszła 8,44 (1,9-25) to jest potrzeba jeszcze badania z obciążeniem?

svchvfxmiau6k2p0.png
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd Ci przyszło do głowy, że w ogóle jest potrzebna jakakolwiek interwencja, skoro wynik jest w normie?

Nie ma sensu robienia baania z obciążeniem W ŻADNYM WYPADKU. To badanie jest niewykonywane nigdzie na świecie poza Polską, bo jest BEZ ZNACZENIA diagnostycznego.

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Anja89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagodaP wrote:
    A skąd Ci przyszło do głowy, że w ogóle jest potrzebna jakakolwiek interwencja, skoro wynik jest w normie?

Nie ma sensu robienia baania z obciążeniem W ŻADNYM WYPADKU. To badanie jest niewykonywane nigdzie na świecie poza Polską, bo jest BEZ ZNACZENIA diagnostycznego.
    Nie znam się na tym. Wolałam zapytać.

svchvfxmiau6k2p0.png
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, ok, myślałam że znowu jakiś "mądry" lekarz się wypowiedział na ten temat :P

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • karola387 Koleżanka

Wysłany: 23 marca 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie po obciazeniu wykrywa sie czynnosciowa?

• Adelajda Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

dziewczyny, ja zażywam bromergon 1/2 tab. Teraz robiłam badanie i mam [-] 3,5 a norma zaczyna sie od 4, po obciążeniu jest 7,5 czy jest źle?
    help

Adelajda
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ