prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie chcemy, żeby prolaktyna spadała poniżej normy, wszystko może utrudniać zajęscie.. Po to są normy, żeby się ich trzymać. Tak naprawdę Twoja prolaktyna była w normie, ale rzeczywiście przy takich górnych granicach się troszkę zbija przy staraniu - ale nie całą tabletkę... Po prostu dużo za duża dawka. Reszta wyników ok.
-
Witajcie dziewczyny,
Staramy się z narzeczonym czwarty cykl o maleństwo byłam u mojej ginekolog na badaniu powiedziała,że wszystko jest dobrze i nie powinno być problemu z zajściem w ciążę.Dała mi skierowanie na poziom tsh i wyszło ok.sama zrobiłam jeszcze prolaktyne w 3 dniu cyklu dziś odebrałam wynik i się podłamałam mam:
764,40mlU/l norma:83-622
Wizytę u mojej gin mam na środę,bardzo się martwię tym wynikiem a co Wy o nim myślicie?Będę wdzięczna za odp.Filip 28.03.2016
-
Skoro masz regularne i owulacyjne (obserwacje!) cykle, to bez potrzeby robiłaś tą prolaktynę. Tylko stresu sobie dołożyłaś a to równie dobrze może być bez znaczenia. Dobrze Ci Martosszka powiedziała, jak nie ma owu to dostaniesz leki wyrównujące albo będziesz się nimi truła z potrzeby psychologicznej...
-
Prolaktyne zrobiłam z ciekawości bo czytałam,że nawet przy regularnych cyklach może być podwyższona i żeby nie było takiej sytuacji że wiele miesięcy starań i nic a potem się okaże że wystarczyło zrobić badanie.Nie mam 100% pewności,że owulacja występuje prawidłowo chcę to sprawdzić na wizycie.Mam nadzieję,że będzie dobrze i nie mam zamiaru truć się tabletkami gdy nie będzie takiej potrzeby.Filip 28.03.2016
-
hej dziewczyny u mnie prolaktyna wyniosla 370mU/L - po przeliczeniu wynik 18 -> wyczytałam na necie, że do 25 to jest norma ale jak się stara o dziecko to do 15... czy moja "18stka" wymaga Waszym zdaniem jakiejkolwiek interwencji? dzięki z góry za odp.
-
Mar, szczerze mówiąc nasze zdanie nie bardzo ma coś do rzeczy, to Twój lekarz musi ocenić. Generalnie to nie słyszałam, żeby zbijać prolaktynę lekami kiedy ona jest w normie, ale to wszystko może zależeć od osoby.
Czarodziejko, zacznij mierzyć temperatury to będziesz wiedziała 4 miesiące starań to jest, przepraszam za wyrażenie, nic. To jest zalecane badanie kiedy już są problemy z płodnością. Czyli po roku starań.Enigma 34 lubi tę wiadomość
-
Iwona, tak naprawdę dopiero traz, kiedy minęło 6 miesięcy starań powinnaś w ogóle zacząć diagnostykę. Możliwe, że działaniami na wyrost i lekami "na wszelki wypadek" popsuto Ci zupełnie dobrze działający system. Jeśli prolakktyna jest w normie to raczej nie ona powoduje wyciek.
-
A skąd Ci przyszło do głowy, że w ogóle jest potrzebna jakakolwiek interwencja, skoro wynik jest w normie?
Nie ma sensu robienia baania z obciążeniem W ŻADNYM WYPADKU. To badanie jest niewykonywane nigdzie na świecie poza Polską, bo jest BEZ ZNACZENIA diagnostycznego. -
JagodaP wrote:A skąd Ci przyszło do głowy, że w ogóle jest potrzebna jakakolwiek interwencja, skoro wynik jest w normie?
Nie ma sensu robienia baania z obciążeniem W ŻADNYM WYPADKU. To badanie jest niewykonywane nigdzie na świecie poza Polską, bo jest BEZ ZNACZENIA diagnostycznego.