Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcemy, żeby prolaktyna spadała poniżej normy, wszystko może utrudniać zajęscie.. Po to są normy, żeby się ich trzymać. Tak naprawdę Twoja prolaktyna była w normie, ale rzeczywiście przy takich górnych granicach się troszkę zbija przy staraniu - ale nie całą tabletkę... Po prostu dużo za duża dawka. Reszta wyników ok.

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,
    Staramy się z narzeczonym czwarty cykl o maleństwo byłam u mojej ginekolog na badaniu powiedziała,że wszystko jest dobrze i nie powinno być problemu z zajściem w ciążę.Dała mi skierowanie na poziom tsh i wyszło ok.sama zrobiłam jeszcze prolaktyne w 3 dniu cyklu dziś odebrałam wynik i się podłamałam mam:
    764,40mlU/l norma:83-622
    Wizytę u mojej gin mam na środę,bardzo się martwię tym wynikiem a co Wy o nim myślicie?Będę wdzięczna za odp.

Filip 28.03.2016 <3
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaniesz tabletki jeżeli:
    1) nie będziesz potwierdzi przez to brak owulacji;
    2) wyprosisz te tabletki mimo jajeczkowania.
    A masz jakieś inne objawy tej wysokiej prolaktyny?

M&M

Wysłany: 9 marca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie żadnych objawów typowych dla wysokiej prolaktyny nie mam, miesiączki też zawsze regularnie dlatego zdziwił mnie i przeraził ten wynik:(

Filip 28.03.2016 <3
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro masz regularne i owulacyjne (obserwacje!) cykle, to bez potrzeby robiłaś tą prolaktynę. Tylko stresu sobie dołożyłaś a to równie dobrze może być bez znaczenia. Dobrze Ci Martosszka powiedziała, jak nie ma owu to dostaniesz leki wyrównujące albo będziesz się nimi truła z potrzeby psychologicznej...

YCC3p2.png
    mLMjp2.png

Wysłany: 10 marca 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyne zrobiłam z ciekawości bo czytałam,że nawet przy regularnych cyklach może być podwyższona i żeby nie było takiej sytuacji że wiele miesięcy starań i nic a potem się okaże że wystarczyło zrobić badanie.Nie mam 100% pewności,że owulacja występuje prawidłowo chcę to sprawdzić na wizycie.Mam nadzieję,że będzie dobrze i nie mam zamiaru truć się tabletkami gdy nie będzie takiej potrzeby.

Filip 28.03.2016 <3
  • mar Autorytet

Wysłany: 10 marca 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny u mnie prolaktyna wyniosla 370mU/L - po przeliczeniu wynik 18 -> wyczytałam na necie, że do 25 to jest norma ale jak się stara o dziecko to do 15... czy moja "18stka" wymaga Waszym zdaniem jakiejkolwiek interwencji? dzięki z góry za odp. ;)

• JagodaP Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mar, szczerze mówiąc nasze zdanie nie bardzo ma coś do rzeczy, to Twój lekarz musi ocenić. Generalnie to nie słyszałam, żeby zbijać prolaktynę lekami kiedy ona jest w normie, ale to wszystko może zależeć od osoby.

Czarodziejko, zacznij mierzyć temperatury to będziesz wiedziała :) 4 miesiące starań to jest, przepraszam za wyrażenie, nic. To jest zalecane badanie kiedy już są problemy z płodnością. Czyli po roku starań.

Enigma 34 lubi tę wiadomość

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Iwona36 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, poczatek cyklu, 5dzien, wynik prolaktyny 19,26. to w normie, ale czy tyle to nie za duzo przy staraniach? progesteron w 22 dc 15,5 a lh 5,5. Juz nie wiem dlaczego nie wychodzi nic z naszych starań.

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile się starasz?

M&M
  • Iwona36 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To 7 cykl. Mam 36 lat i 15 letnia corke. Badania doac dobre choc 3 cykle na wszelki wypadek dostalam duphaston i rozregulowalam sie calkowicie.nawet wyciek z piersi sie zaczal po dupku.dlatego sprawdzam prolaktyne.

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej idz do lekarza z tym.

M&M
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona, tak naprawdę dopiero traz, kiedy minęło 6 miesięcy starań powinnaś w ogóle zacząć diagnostykę. Możliwe, że działaniami na wyrost i lekami "na wszelki wypadek" popsuto Ci zupełnie dobrze działający system. Jeśli prolakktyna jest w normie to raczej nie ona powoduje wyciek.

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Iwona36 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie sama tych lekow nie biore.moj gin twierdzi ze jest problem z zagniezdzeniem.odkad dostalam dupka moj system oszalal.w piatek ide do lekarza i zobaczymy co powie.dzieki dziewczyny ze jestescie.

• Anja89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jeśli u mnie PRL wyszła 8,44 (1,9-25) to jest potrzeba jeszcze badania z obciążeniem?

svchvfxmiau6k2p0.png
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd Ci przyszło do głowy, że w ogóle jest potrzebna jakakolwiek interwencja, skoro wynik jest w normie?

Nie ma sensu robienia baania z obciążeniem W ŻADNYM WYPADKU. To badanie jest niewykonywane nigdzie na świecie poza Polską, bo jest BEZ ZNACZENIA diagnostycznego.

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Anja89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2015, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagodaP wrote:
    A skąd Ci przyszło do głowy, że w ogóle jest potrzebna jakakolwiek interwencja, skoro wynik jest w normie?

Nie ma sensu robienia baania z obciążeniem W ŻADNYM WYPADKU. To badanie jest niewykonywane nigdzie na świecie poza Polską, bo jest BEZ ZNACZENIA diagnostycznego.
    Nie znam się na tym. Wolałam zapytać.

svchvfxmiau6k2p0.png
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, ok, myślałam że znowu jakiś "mądry" lekarz się wypowiedział na ten temat :P

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • karola387 Koleżanka

Wysłany: 23 marca 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie po obciazeniu wykrywa sie czynnosciowa?

• Adelajda Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

dziewczyny, ja zażywam bromergon 1/2 tab. Teraz robiłam badanie i mam [-] 3,5 a norma zaczyna sie od 4, po obciążeniu jest 7,5 czy jest źle?
    help

Adelajda
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ