prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymi sie wydaje, ze to mogla byc przyczyna poronienia - za niski progesteron 15,27 ng/ml jest juz ok, choc tez lepiej jakby byl wiekszy. Ale tutaj ciezko cos powiedziec, bo czytalam, jak dziewczyny pisaly, ze jak zaszly w ciaze mialy wlasnie 15-20 progesteron, a inne 30-40, mysle, ze to zalezy od organizmu, ze dla jednej jest ok do utrzymania ciazy, dla innej juz moze byc za niski. Najlepiej bierz po owulacji duphaston badz luteine - na pewno nie zaszkodzisz, a noz sie uda i bedzie sliczny groszek
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMadziulla wrote:no za 1,5 godz mam wizytę u gin...boje się kurcze bo dowiem się co z torbiela no i co na moje wyniki powie
bedzie dobrze, najwyzej przepisze jakis lek, ktory ci pomoze ps widzialam Cie tez na watku rocznik 88 - milo mi poznac rowiesniczke daj znac co po wizycie kciukamMadziulla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Wynik po obciążeniu jest bez znaczenia.
A z wynikami i tak musicie się zgłosić do lekarza - my możemy tylko powiedzieć jakie dawki są u nas. Nierozsadne jest mówienie ile i jakich leków ma brać inna.
Madziulla, niestety nieleczona prolaktyna najczęściej jednak wraca:( -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJagodaP wrote:Wynik po obciążeniu jest bez znaczenia.
A z wynikami i tak musicie się zgłosić do lekarza - my możemy tylko powiedzieć jakie dawki są u nas. Nierozsadne jest mówienie ile i jakich leków ma brać inna.
Madziulla, niestety nieleczona prolaktyna najczęściej jednak wraca:(
ja powiedzialam jak na moje oko mi sie wydaje dawka bromka dla dziewczyn, nic im nie kazalam przeciez brac, wiec prosze o czytanie ze zrozumieniem, wiadome jest przeciez, ze najpierw trzeba sie konsultowac z lekarzem, tyle w tym temacie...
Madziulla - to super bardzo sie ciesze, no to teraz do dziela! -
nick nieaktualnyWiadomo że nikt tutaj nie jest lekarzem jesteśmy tu po to aby się wspierać, dzielić doświadczeniami i ukierunkowywać a nie leczyć....
Ja dostałam 1/4 tabletki w tyg dostinexu
Co ewentualnie można zrobić żeby nie wracała? bo na razie lekarz nic nie zasygerował -
nick nieaktualnyMadziulla wrote:Wiadomo że nikt tutaj nie jest lekarzem jesteśmy tu po to aby się wspierać, dzielić doświadczeniami i ukierunkowywać a nie leczyć....
Ja dostałam 1/4 tabletki w tyg dostinexu
Co ewentualnie można zrobić żeby nie wracała? bo na razie lekarz nic nie zasygerował
szczerze powiedziawszy - to nie wiem, jak dotad zaden z lekarzy nie wspomnial o tym, kiedy ewentualnie mialabym przerwac kuracje bromergonem wiesz ja mam PCO - jak kiedys na poczatku mialam cykle 60-70 dni, nawet po uregulowaniu prolaktyny, cykl mi sie nie skrocil (a myslalam wtedy, ze juz znalazlam przyczyne nieregularnych cykli). Dopiero metformina skrocila mi cykl o polowe 30-35 dni - tak sie zastanawiam, czy jakbym brala dalej mete, a bromka juz nie, czy regulujac cykl meta, moze i prl by sama juz spadla... no ale narazie szykuje sie do IVF, wiec nie mam jak tego sprawdzic
moze ktos sie wypowie na ten temat, co zrobic by nie wracala, ale jak dotad, siedze tu 2 lata na forum i sie tego nie dowiedzialam hehe -
nick nieaktualnyNo bo mąż zadał mi pytanie po wizycie jaka jest przyczyna i jak to wyleczyć żeby nie wróciło jak teraz...a ja nie wiedziałam co mu odpowiedzieć...bo wiadomo ze po leku obniży się zajdę w ciąże i co dalej? mówi do mnie jaka jest przyczyna? i po odstawieniu wróci Ci znowu? a ja kompletnie nie wiedziałam co powiedzieć. bo wiadomo ze racje ma..
-
nick nieaktualnyMadziulla wrote:No bo mąż zadał mi pytanie po wizycie jaka jest przyczyna i jak to wyleczyć żeby nie wróciło jak teraz...a ja nie wiedziałam co mu odpowiedzieć...bo wiadomo ze po leku obniży się zajdę w ciąże i co dalej? mówi do mnie jaka jest przyczyna? i po odstawieniu wróci Ci znowu? a ja kompletnie nie wiedziałam co powiedzieć. bo wiadomo ze racje ma..
ciezko mi odp na to pytanie... bo np jakbym nie starala sie o dziecko, to pewnie i bromka bym nie brala, bo prl 24, nie jest najgorszym wynikiem. Jakbym miala wyzsza, np 40 jak kolezanka wyzej, to chyba bardziej bym drazyla temat, co u mnie powoduje taki wysoki poziom... mi sie wydaje, ze hormony ciezko trzymac w ryzach, zawsze jakies anomalie wyskocza, ktore czasem zaburzaja rytm organizmu... wplywa na to wiele czynnikow. Moze kiedys trafisz w koncu na jakiegos lekarza, ktory bedzie mial obszerniejsza wiedze w tym temacie, to sie dowiemy
uciekam spac, dobrze, ze dzien zakonczyl sie dla Ciebie pozytywna wiadomoscia -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjak robilam pakiet hormonalny u siebie w klinice, to m.in. prolaktyne robilam w 5 dc. A wczesniej kiedys jak sama dla siebie sprawdzalam wynik, nie patrzylam juz na dzien cyklu, wiec nie wem czy w tym przypadku jest wazne kiedy, moze ktos tu jeszcze podpowie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2015, 09:26
nowatorka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a czy za niska prolaktyna utrudnia zajście w ciążę? Powtarzałam wynik i po leczeniu mam poniżej normy: 31,83 mIU/l
norma: 102,00 - 496,00.
Nie wiem czy powinnam zmniejszyć dawkę- biorę 2 tabletki bromka na dobę.
27.08.2015 (*) cb
08.02.2016 (*) cb -
dreambaby wrote:Dziewczyny a czy za niska prolaktyna utrudnia zajście w ciążę? Powtarzałam wynik i po leczeniu mam poniżej normy: 31,83 mIU/l
norma: 102,00 - 496,00.
Nie wiem czy powinnam zmniejszyć dawkę- biorę 2 tabletki bromka na dobę.
Zbyt niska prolaktyna tez nie jest dobra. Miałam podobnie jak Ty, wtedy lekarz zmniejszył dawkę i brałam dwa razy dziennie po pół tabletkidreambaby lubi tę wiadomość
-
Hej jest tu ktos jeszcze ? Za jakies 2 tygodnie zaczynam brac bromka. Mam prl po obciazeniu 20x wieksza. Ta przed jest w granicach normy. Wiem ze sa podzielone zdania na temat tej prl po obciazeniu. Ja mam inne hormony ok ale owulki raczej brak i nieregularne cykle od zawsze. Pco nie mam. Lekarza wybralam po starannych poszukiwaniach. Pozdrawiam
-
nick nieaktualnynowatorka wrote:Hej jest tu ktos jeszcze ? Za jakies 2 tygodnie zaczynam brac bromka. Mam prl po obciazeniu 20x wieksza. Ta przed jest w granicach normy. Wiem ze sa podzielone zdania na temat tej prl po obciazeniu. Ja mam inne hormony ok ale owulki raczej brak i nieregularne cykle od zawsze. Pco nie mam. Lekarza wybralam po starannych poszukiwaniach. Pozdrawiam
moze warto skonsultowac sie z innym lekarzem pod katem PCO? bo na to schorzenie cierpi sie takze mimo regularnych cykli, nieraz tez u szczuplych osob (nie zawsze wystepuje otylosc brzuszna u PCO-wiczek). Moze warto poglebic badania w kierunku prl i sprawdzic czy nie ma tez mikrogruczolaka? no i skoro masz nieregularne cykle, sprawdzic np poziom cukru i insuliny, skoro inne hormony masz ok. Zalezy tez jeszcze jakie "inne hormony" mialas badane, bo tak naprawde badan jest wiele... ogolnie jak dlugie masz cykle?