prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak,po 1/2 tabletki czułam się dobrze,wogóle to ginka zaleciła jeśli będę się dobrze czuła po 2x0,5 zwiększyć dawke do 2x1 tabletek dziennie ale gdy wzięłam raz całą dziwnie się czułam i zostałam przy dwóch połówkach.Zastanawiam się czy bromocorn faktycznie na mnie nie działa czy brałam go za krótko ?no i cały czas myśle czy mimo takiego wyniku owu może występować prawidłowo,troche mam żal do mojej gin ,że nie zrobiła mi monitoringu czy owulacja była.. może powinnam zasięgnąć opinii innego lekarza muszę to przemyślećFilip 28.03.2016
-
Czarodziejko, wcale nie jest pewne, ze ta prolaktyna w ogóle powoduje u Ciebie jakiekolwiek problemy. Owulacja może być zupełnie w porządku.
Po takim czasie starań nie robi się ani badań ani monitoringow, do roku powinno się normalnie próbować bez szukania dziury w całym. To jest norma. -
JagodaP wrote:Czarodziejko, wcale nie jest pewne, ze ta prolaktyna w ogóle powoduje u Ciebie jakiekolwiek problemy. Owulacja może być zupełnie w porządku.
Po takim czasie starań nie robi się ani badań ani monitoringow, do roku powinno się normalnie próbować bez szukania dziury w całym. To jest norma.
czytałam ostatnio jakiś wykład pani Profesor i tak mi się zapamiętało.
ps ja ciągnę bromek, jak zakładałam01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
stymulacja CLO- -
nick nieaktualnyReleaseme - nigdy nie slyszalam o rodzajach prolaktyny, ciekawe jak to jest naprawde... ale pomijajac juz fakt rodzaju - jak duzo za wysoka, to chyba i tak wplywa na owulke, moze ktos jeszcze sie wypowie ps moze chodzi ci o ta badana na czczo i ta po obciazeniu? bo ja przy 1/2 bromka mialam 12-14 prl - wiec w normie, po obciazeniu zamiast 5 krotnie wyzsza - mi wyszla jakos 16 krotnie wyzsza - czyli niby ta czynnosciowa... mimo, iz przy dawce 1/2 mialam prl w normie, to przez ten wynik po obciazeniu, w klinice dr zwiekszyla mi dawke do 1 tabl na dzien...
-
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi;* Skomplikowana sprawa z tą prolaktyną niestety.Myślałam nad tym wszystkim i na razie poczekam jeszcze trochę z wizytą u gin,poobserwuje cykle.Wiem,że 6 cykl starań to jeszcze wszystko w normie ale wiecie jak to jest jak się pragnie maluszka..Mam jeszcze pytanie po odstawieniu tabletek anty moja @ jest mniej obfita niż kiedyś czy ma może to jakiś związek z podwyższoną prl?Filip 28.03.2016
-
Ha, a ja chyba wiem o co chodzi. Prolaktyna występuje w formie 3 cząsteczek - tzw PRL, b-PRL i bb-PRL. te "b" to skróty od angielskiego "big". Ta big big prolaktyna nie ma działania biologicznego, czyli nie powoduje żadnych objawów typu mlekotok czy zaburzenia owulacji. A w wynikach wychodzi - dlatego nie leczy się bezobjawowej hiperprolaktynemii tylko po to, by zbić cyferki na wyniku.
-
Anna255 wrote:Releaseme - nigdy nie slyszalam o rodzajach prolaktyny, ciekawe jak to jest naprawde... ale pomijajac juz fakt rodzaju - jak duzo za wysoka, to chyba i tak wplywa na owulke, moze ktos jeszcze sie wypowie ps moze chodzi ci o ta badana na czczo i ta po obciazeniu? bo ja przy 1/2 bromka mialam 12-14 prl - wiec w normie, po obciazeniu zamiast 5 krotnie wyzsza - mi wyszla jakos 16 krotnie wyzsza - czyli niby ta czynnosciowa... mimo, iz przy dawce 1/2 mialam prl w normie, to przez ten wynik po obciazeniu, w klinice dr zwiekszyla mi dawke do 1 tabl na dzien...Quote:Badanie prolaktyny ma swoje ograniczenia. Istnieją bowiem trzy rodzaje cząsteczek prolaktyny różniące się ciężarem. Jedynie ta najlżejsza (ale za to stanowiąca ok. 80 % ogółu) jest czynna biologicznie. Z tego powodu zaburzenie proporcji pomiędzy różnymi rodzajami prolaktyny może dać fałszywie zaniżony lub zawyżony wynik.
czyli tak jak napisała Jagoda.
może się źle wyraziłam wcześniej
01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
stymulacja CLO- -
nick nieaktualnyDziewczyny wczoraj byłam u lekarza, który jest polecany
Przejrzał moje wyniki badań.
Staramy się 2 lata i przez te 2 lata nikt nie przepisał mi ani 1 tabletki na poprawę sytuacji. Zła jestem na siebie, że nie poszłam od razu do dobrego lekarza, tylko odwiedzałam jakiś konowałów.
Miałam w planach IUI, ale lekarz powiedział, że powinnom to traktować jako ostateczność i spróbować farmakologicznie przywrócić owulację (mam cykle bezowulacyjne).
Prolaktyne mam w normie- około 10,5, ale po teśćie z obiążeniem wyszło powiększenie 50 razy! Żaden lekarz nie skupił się na tym.
Ten wczorajszy przejrzał moje wszystkie papiery i powiedział, że skoro karmiłam piersią 10 miesięcy i później miałam wycieki z piersi jeszcze przez półtorej roku jak nie dłużej to może namnożyły mi się jakieś tam komórki odprolaktynowe (nie pamiętam nazwy) i one mogą blokować owulację.
I że on radzi się skupić na wywołaniu owulacji farmakologicznie a badania inwazyjne zostawić na później.
Przepisał bromergon na 2 cykle i luteine podjęzykową.
Czy któraś z Was była w ten sposób leczona? Że prl po teście wyszła kosmiczna i bromek coś zdziałał?
-
Klara, ten problem był już wielokrotnie podnoszony w tym wątku. Hiperprolaktynemii po obciążeniu się NIE DIAGNOZUJE I NIE LECZY zgodnie ze światowymi wytycznymi.
Lekarz ma rację co do wywoływania owulacji. Do IUI i tak by trzeba indukować farmakologicznie owulację skoro jej nie ma, więc czemu najpierw nie sprobować naturalnie począć wystymulowując owu.klara_bella lubi tę wiadomość
-
ja mam wysoką prolaktynę. nie mam żadnych objawów, które wymieniają tu koleżanki. Miesiączki w terminie, owulacja występuje - tylko niestety ciąży brak.. Piersi nie są napięte, nie bolą, jedyne niepokojące co zauważyłam to to że wyraźnie się zmniejszyły. Oczekuję na wizytę o lekarza i wskazówki: co dalej...
Sanderson lubi tę wiadomość
[*] 20.11.2015 -
karolinka1992 wrote:Czy przy wysokiej prolaktynie bolą piersi po zewnętrznej stronie ?
ANUSIAKT, a robiłaś inne badania?? THS, Ft3 Ft4 anty-tpo anty-tg??
może coś z tarczycą? a inne hormony, LH estradiol, progesteron?
nie można bazować na samej prolaktynie01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
stymulacja CLO- -
Releaseme wrote:Karolinka nie wiadomo, czy piersi bolą Cię od prolaktyny ja teraz mam aż 48 i nie boli mnie zupełnie nic a owu bez leków nie było (na99%). wszystko sprawa indywidualna
ANUSIAKT, a robiłaś inne badania?? THS, Ft3 Ft4 anty-tpo anty-tg??
może coś z tarczycą? a inne hormony, LH estradiol, progesteron?
nie można bazować na samej prolaktynieWiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2015, 16:14
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Strona nie ma znaczenia. Jak myślisz, że to może być prl to sobie zbadaj, ale jeden raz jak bolą to o niczym nie świadczy, jakbyś miała ból cały czas, nagle by Ci piersi urosły i były duże przez cały cykl przez jakieś 3 miesiące lub więcej i miałabyś mlekotok to mogłabyś być pewna, że to prolaktyna. A ból sam ból piersi to jeszcze nic.M&M
-
Agi83 wrote:Dziewczyny czy bromergon może obniżyć poranna temperature ciała? Jakiś dziwny mam ten cykl...
duża różnica? jeżeli cały czas bierzesz bromek i mierzysz tempke to nie powinno byc widać różnicAgi83 lubi tę wiadomość
01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
stymulacja CLO-