X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Emma80 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może odżałuję te parę złotych i zrobię sobie dwa razy. Przynajmniej będę miała porównanie. ;)

Starania od 09.2011r.
    sierpień 2014 - I operacja usunięcia mięśniaków,
    14 c.s.
    luty 2016 - II operacja usunięcia mięśniaków,
    wrzesień 2016 - usuwamy polipa...
  • Lucyna Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bromergon naprawdę działa :)
    moj wynik prolaktyny w marcu to ponad 34 do zajscia w ciażę za dużo.
    Po miesiącu przyjmowania bromergonu połowy tabletki na noc, prolaktyna spadła do ponad 7 :)
    obniżam rownież tsh miesiac temu ponad 4 teraz 2,63 wciąż za duzo, do zajścia w ciążę mój lekarz mowi że musi być 1,3

po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też po 3 tygodniach spadła do 3,4 przy wyjściowej 24 póżniej 16 :) Bromka trzeba brać stopniowo wtedy nie ma skutków ubocznych i można przyjmując go się dobrze czuć :)

[img][/img]
  • Angel28 Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amygdala wrote:
    A mi ginka mowila, ze na poczatku, bo w II fazie cyklu naturalnie wzrasta. Ja zrobilam i na poczatku i razem z progesteronem 7 dni po owulacj. I rzeczywiscie w II fazie byla nieco wyzsza, ale nie tak bardzo.
    Mi endokrynolog mówił że obojętnie kiedy pobierana krew. Ważne tylko zeby po 8 rano a poprzedniego wieczoru nie serduszkować bo to podnosi wynik.

• Lucyna Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie trzeba brać stopniowo. Ja zaczęłam przez ok 4 dni od 1/4 tabletki potem od połowy jeszcze troszke odłamałam tak przez dwa dni i potem polowa tabletki. Na samym początku kilka dni lekki ból głowy i potem już zadnych skutków ubocznych :) ważne jest aby brać codziennie regularnie, kiedyś brałam jak mi się przypomniało i prolaktyna była wyższa niż przed braniem :/

po 5 latach- sukces!
  • Lucyna Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie. Czy prolaktyna może być za niska? Czy to utrudni zajście w ciążę? Nigdzie nie mogłam znaleźć info na ten temat :(

po 5 latach- sukces!
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prolaktyna jest tylko potrzebna do karmienia piersią. Za wysoka blokuje owu, jest mlekotok. Za niska nie ma znaczenia w zajściu w ciążę i jej donoszeniu.

M&M
  • anusiakt Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, Dziewczyny pisałam już przy okazji innego wątku jaki jest mój problem... podczas laparoskopii stwierdzono u mnie niedrożne oba jajowody. Przeszłam potem dwie hydrotubacje oraz badanie sonohisterosalpingografii podczas którego potwierdzono drożność lewego jajowodu. Na własną rękę zbadałam prolaktynę... a tu szok!808,65 mIU/l przy normie 108,78-557,13. Dodam, że miesiączki występują jak w zegarku,żadnych bóli głowy, bóli piersi itd., żadnych niepokojących objawów. Owulacja potwierdzona na usg. Inne wyniki rownież w normie. Więc o co chodzi?. Czy któraś z was borykała się z podobnym problemem?

[*] 20.11.2015
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy masz potwierdzone owulacje? Regularne cykle niekoniecznie oznaczają regularne owulacje. Jeśli tak, to ta prolaktyna nie a znaczenia. "Na wszelki wypadek" można ją zbić lekami, ale jak nie zaburza owulacji to luz.

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiakt każdy organizm jest inny - ja miałam górną granicę normy a czasami środek i owulacji nie miałam. Jagoda ma rację - regularne cykle nie koniecznie oznaczają owulację, ba! nawet skok temperatury jej nie gwarantuje - jedynie monitoring. Wybierz się do dobrego endokrynologa - on napewno coś zaradzi na tą prolaktynę- może to ona jest przeszkodą? Trzymam kciuki ;)

[img][/img]
  • anusiakt Znajoma

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję dziewczyny. Owulacje miałam potwierdzoną przez wielokrotne badanie usg, wyniki poziomu progesteronu, lh itp tez podobno o niej świadczą. Dodam, że nasienie męża ma zanizone parametry ale zdaniem lekarzy: z gorszymi sie udaje. pozdrawiam i życzę wzystkiego dobrego;-)

[*] 20.11.2015
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie mmyślę, że to nie prolaktyna, olej ten wynik. I serduszkujcie, a w końcu się uda :))

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Releaseme Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ode mnie jeszcze negatywne wieści :)

02.03 - prolaktyna 29
    1,5 miesiące Bromek 1x1

25.04.- prolaktyna 49 (!)

teraz wizyta i od nowa wszystkie cudowne dolegliwości

01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może musisz przejść na norprolac lub dostinex?
    Ja też miałam po bromku wyższą jeszcze PRL, a teraz od grudnia biorę 1/4 dostinexu tygodniowo i mam prolaktynę 13 (norma do 25).

M&M
  • Releaseme Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Może musisz przejść na norprolac lub dostinex?
    Ja też miałam po bromku wyższą jeszcze PRL, a teraz od grudnia biorę 1/4 dostinexu tygodniowo i mam prolaktynę 13 (norma do 25).
    sprobuję jeszcze raz z bromkiem, coby tak nie brać tysiąca różnych leków.

jak się nie uda to poproszę o zmianę.
    jutro mam wizytę, zobaczymy co gin powie

01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez pół roku męczyłam bromergon i gdyby nie to, że tu na forum kupiłam dostinex to bym nie dostała recepty na niego od gina. A teraz idę normalnie i proszę go o receptę na dostinex, ale sama musiałam zadecydować, że przechodzę na mocniejszy lek, bo lekarz nie widział potrzeby mimo, że przy normie 496 moja prl wynosiła 730, 5 i miałam mlekotok.

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

M&M
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostinex nie jest mocniejszy od Bromergonu. To tak jakby powiedziećże Apap jest mocniejszy od Ibupromu czy odwrotnie. Ma po prostu inną substancję czynną.

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie racja, źle napisałam.

M&M
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    Niecałe dwa miesiące temu zbadałam na wlasną ręke prolaktyne wyniosła wtedy 764,40 mlU/l przy normie 83-622 załamana poszłam z wynikiem do gin która stwierdziła że podwyższona prl może blokować owulke ale wiąże się to z rzadkimi miesiączkami a ja mam regularne choć nie była przekonana przepisała mi bromocorn bralam przez miesiąc po 2x0,5 tabletki dziennie.Wczoraj byłam sprawdzić poziom prl i niestety 31,5 przy normie do 25 mam doła ,przeszło mi nawet przez myśl że może zostawie to na pare miesięcy może to nie ma wpływu w moim przypadku na zajście ale z drugiej strony nie daje mi to spokoju właśnie trwa 6 cykl starań..proszę Was o radę co robić?

Filip 28.03.2016 <3
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli Bromergon nie dziala na Ciebie pomimo że brałaś go regularnie, poproś lekarza o zmianę leku np. nonprolac lub dostinex. P.S. dobrze się czułaś biorąc w dzień tą 1/2 tabletki? Lekarze zazwyczaj zalecają brać na noc, żeby przespać skutki uboczne, mdłości czy zawroty głowy.

[img][/img]
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ