X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Emma80 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może odżałuję te parę złotych i zrobię sobie dwa razy. Przynajmniej będę miała porównanie. ;)

Starania od 09.2011r.
    sierpień 2014 - I operacja usunięcia mięśniaków,
    14 c.s.
    luty 2016 - II operacja usunięcia mięśniaków,
    wrzesień 2016 - usuwamy polipa...
  • Lucyna Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bromergon naprawdę działa :)
    moj wynik prolaktyny w marcu to ponad 34 do zajscia w ciażę za dużo.
    Po miesiącu przyjmowania bromergonu połowy tabletki na noc, prolaktyna spadła do ponad 7 :)
    obniżam rownież tsh miesiac temu ponad 4 teraz 2,63 wciąż za duzo, do zajścia w ciążę mój lekarz mowi że musi być 1,3

po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też po 3 tygodniach spadła do 3,4 przy wyjściowej 24 póżniej 16 :) Bromka trzeba brać stopniowo wtedy nie ma skutków ubocznych i można przyjmując go się dobrze czuć :)

[img][/img]
  • Angel28 Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amygdala wrote:
    A mi ginka mowila, ze na poczatku, bo w II fazie cyklu naturalnie wzrasta. Ja zrobilam i na poczatku i razem z progesteronem 7 dni po owulacj. I rzeczywiscie w II fazie byla nieco wyzsza, ale nie tak bardzo.
    Mi endokrynolog mówił że obojętnie kiedy pobierana krew. Ważne tylko zeby po 8 rano a poprzedniego wieczoru nie serduszkować bo to podnosi wynik.

• Lucyna Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie trzeba brać stopniowo. Ja zaczęłam przez ok 4 dni od 1/4 tabletki potem od połowy jeszcze troszke odłamałam tak przez dwa dni i potem polowa tabletki. Na samym początku kilka dni lekki ból głowy i potem już zadnych skutków ubocznych :) ważne jest aby brać codziennie regularnie, kiedyś brałam jak mi się przypomniało i prolaktyna była wyższa niż przed braniem :/

po 5 latach- sukces!
  • Lucyna Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie. Czy prolaktyna może być za niska? Czy to utrudni zajście w ciążę? Nigdzie nie mogłam znaleźć info na ten temat :(

po 5 latach- sukces!
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prolaktyna jest tylko potrzebna do karmienia piersią. Za wysoka blokuje owu, jest mlekotok. Za niska nie ma znaczenia w zajściu w ciążę i jej donoszeniu.

M&M
  • anusiakt Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, Dziewczyny pisałam już przy okazji innego wątku jaki jest mój problem... podczas laparoskopii stwierdzono u mnie niedrożne oba jajowody. Przeszłam potem dwie hydrotubacje oraz badanie sonohisterosalpingografii podczas którego potwierdzono drożność lewego jajowodu. Na własną rękę zbadałam prolaktynę... a tu szok!808,65 mIU/l przy normie 108,78-557,13. Dodam, że miesiączki występują jak w zegarku,żadnych bóli głowy, bóli piersi itd., żadnych niepokojących objawów. Owulacja potwierdzona na usg. Inne wyniki rownież w normie. Więc o co chodzi?. Czy któraś z was borykała się z podobnym problemem?

[*] 20.11.2015
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy masz potwierdzone owulacje? Regularne cykle niekoniecznie oznaczają regularne owulacje. Jeśli tak, to ta prolaktyna nie a znaczenia. "Na wszelki wypadek" można ją zbić lekami, ale jak nie zaburza owulacji to luz.

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiakt każdy organizm jest inny - ja miałam górną granicę normy a czasami środek i owulacji nie miałam. Jagoda ma rację - regularne cykle nie koniecznie oznaczają owulację, ba! nawet skok temperatury jej nie gwarantuje - jedynie monitoring. Wybierz się do dobrego endokrynologa - on napewno coś zaradzi na tą prolaktynę- może to ona jest przeszkodą? Trzymam kciuki ;)

[img][/img]
  • anusiakt Znajoma

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję dziewczyny. Owulacje miałam potwierdzoną przez wielokrotne badanie usg, wyniki poziomu progesteronu, lh itp tez podobno o niej świadczą. Dodam, że nasienie męża ma zanizone parametry ale zdaniem lekarzy: z gorszymi sie udaje. pozdrawiam i życzę wzystkiego dobrego;-)

[*] 20.11.2015
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie mmyślę, że to nie prolaktyna, olej ten wynik. I serduszkujcie, a w końcu się uda :))

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Releaseme Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ode mnie jeszcze negatywne wieści :)

02.03 - prolaktyna 29
    1,5 miesiące Bromek 1x1

25.04.- prolaktyna 49 (!)

teraz wizyta i od nowa wszystkie cudowne dolegliwości

01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może musisz przejść na norprolac lub dostinex?
    Ja też miałam po bromku wyższą jeszcze PRL, a teraz od grudnia biorę 1/4 dostinexu tygodniowo i mam prolaktynę 13 (norma do 25).

M&M
  • Releaseme Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Może musisz przejść na norprolac lub dostinex?
    Ja też miałam po bromku wyższą jeszcze PRL, a teraz od grudnia biorę 1/4 dostinexu tygodniowo i mam prolaktynę 13 (norma do 25).
    sprobuję jeszcze raz z bromkiem, coby tak nie brać tysiąca różnych leków.

jak się nie uda to poproszę o zmianę.
    jutro mam wizytę, zobaczymy co gin powie

01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez pół roku męczyłam bromergon i gdyby nie to, że tu na forum kupiłam dostinex to bym nie dostała recepty na niego od gina. A teraz idę normalnie i proszę go o receptę na dostinex, ale sama musiałam zadecydować, że przechodzę na mocniejszy lek, bo lekarz nie widział potrzeby mimo, że przy normie 496 moja prl wynosiła 730, 5 i miałam mlekotok.

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

M&M
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostinex nie jest mocniejszy od Bromergonu. To tak jakby powiedziećże Apap jest mocniejszy od Ibupromu czy odwrotnie. Ma po prostu inną substancję czynną.

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie racja, źle napisałam.

M&M
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    Niecałe dwa miesiące temu zbadałam na wlasną ręke prolaktyne wyniosła wtedy 764,40 mlU/l przy normie 83-622 załamana poszłam z wynikiem do gin która stwierdziła że podwyższona prl może blokować owulke ale wiąże się to z rzadkimi miesiączkami a ja mam regularne choć nie była przekonana przepisała mi bromocorn bralam przez miesiąc po 2x0,5 tabletki dziennie.Wczoraj byłam sprawdzić poziom prl i niestety 31,5 przy normie do 25 mam doła ,przeszło mi nawet przez myśl że może zostawie to na pare miesięcy może to nie ma wpływu w moim przypadku na zajście ale z drugiej strony nie daje mi to spokoju właśnie trwa 6 cykl starań..proszę Was o radę co robić?

Filip 28.03.2016 <3
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli Bromergon nie dziala na Ciebie pomimo że brałaś go regularnie, poproś lekarza o zmianę leku np. nonprolac lub dostinex. P.S. dobrze się czułaś biorąc w dzień tą 1/2 tabletki? Lekarze zazwyczaj zalecają brać na noc, żeby przespać skutki uboczne, mdłości czy zawroty głowy.

[img][/img]
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ