X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • juju27 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje problemy zaczeły sie po odstawieniu tabeletek anty, długo nie dostawałam miesiączki, lekarka do której chodziłam mówiła że to normalne. Zrobiłam na własną rękę badania i wyszła podwyższona prlaktyna. Zmieniłam lekarza gin który zapisal mi bromergon i kazał skonsultować się z edno. Tak też zrobiłam, był rezonans magnetyczny i wyszedł ten mikrogruczolak ale naszczęscie zaczełam normalnie miesiączkować i jak podjełam decyzje że chcemy mieć dziecko od razu zaszłam w ciąże. Niestety poroniłam. No i teraz znów długo nie dostawałam okresu i mój lekarz zapisał mi bromergon i kazał działać. Kiedyś po bromku dostałam okres szybciutko a teraz cisza. Zaleceniem endo było w razie braku okresu branie duphastonu więc tak też robie. Priorytetm jest teraz zajście w ciąże no ale tego durnego okresu brak. Jedyne co zaóważyłam to po 2 tabletce bromka zaobserwowałam śluz płodny, tak mi się przynajmniej wydaje. Był taki przeźroczysty i miałam uczucie ciągłej wilgotności aż chodziłam sprawdzać czy przypadkiem @ nie przyszła. Nie wiem co mam o tym myśleć. Okresu nadal brak. 3 dzien biore duphaston wiem że po nim trzbe poczekac na okres. Ale zastanawia mnie fakt czy aby napewno to był śluż płodny czy bromek mógł odblokować owulację.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juju27 - no bo z antykami tak jest, mozna na cos cierpiec, a anty tylko maskuja jakas chorobe, po odstawieniu wiele dziewczyn potem ma zalamke, bo podobnie jak ty nie dostaja @ przykro mi z powodu utraty maluszka - mozna wiedziec w jakim tyg poronilas i jaki byl powod? hm ciezko stwierdzic czy kiedys ten @ po bromku dostalas dzieki niemu, czy po prostu tak czy siak mialabys to krwawienie, sama nie wiem... a jak dlugie masz cykle i wiesz moze kiedy masz owulacje? bo branie dupka np od 16 dc nie dla kazdej jest dobre, bo jak masz pozna owulacje, to przy takim zazywaniu leku - coz czysta forma antykoncepcji, zupelnie inne dzialanie wtedy ma dupek niestety... moze warto bys poobserwowala cykle na monitoringu, by sie dowiedziec czy w ogole masz owulacje, a jesli tak, to kiedy mniej wiecej... wtedy bedzie mozna bardziej doradzic w jakich dniach masz zazywac dupka (zwykle 2 dni po owulce, czy tam skoku, bo nieraz skok tempki i owu nie sa zgrane w tym samym czasie). Wiesz co, ja biorac bromka myslalam, ze jak unormuje prl, to mi sie cykle skroca, no i dupa, nadal trwaly 60-70 dni... a przy pco jest wiele podejsc do owulki, wiec wiele razy w ciagu cyklu mozna miec plodny sluz, szyjke jak przy owu wysoka i miekka no ale np do owu i tak nie dochodzi... poczekaj spokojnie na @ po dupku no i moze ustal z lekarzem plan dzialania na kolejny cykl... twoje pytanie czy bromek mogl odblokowac owulacje - no mogl, ale nie wiemy dokladnie w jakiej fazie znajduje sie twoj organizm, ze pojawil sie ten plodny sluz... na 2-3 dni branie dupka przed owulka, nie ma on ponoc wplywu na owulke, ale duzo wczesniej brany dupek przed wystapieniem owu - moze ja blokowac, wtedy juz tylko zostaje czekanie na @

• juju27 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna ciężko stwierdzić w jakim dniu cyklu jestem po poronieniu nie miałam jeszcze okresu a poroniła na początku lutego w 9 tyg wieć dupek na wywołanie okresu. Przyczyna poronienia nie znana. Po prostu tak musiało być. Bromka biorę już prawie tydzień a dupka dopiero zaczełam od niedzieli bo przeczytałam zalecenia mojej endo że jak nie mam okresu brać to go brać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiec teraz ciezko i tak by bylo cokolwiek zrobic, mysle, ze w nowym cyklu mozna cos zaczac dzialac, ustalic jakis plan dzialania z twoja endo... a zalecila ci 10 dni x 2 tabletki duphastonu (czyli tak standardowo) czy jakos inaczej? mi w pierwszych cyklach @ przylazila po 2 dniach od odstawienia dupka, potem jakos nie wiem dlaczego, ten czas sie wydluzal i nieraz dopiero 5-7 dni po odstawieniu... <3

• juju27 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra ale spłodziłam zdanie,sorki za błędy ale jak pisze z tel to tak mam. Cały czas mnie zastanawia czy to mogła być owulacja, no cóż nie będe gdybyć zobaczymy co będzie dalej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w porzadku kochana, a co do poronienia - czasem tak jak mowisz, po prostu sie to zdarza nawet zdrowej kobiecie <3 zobaczymy jaki bedzie dalszy rozwoj sytuacji u ciebie... <3

• juju27 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie kiedyś miałam brać 10 dni a teraz 5 moze dlatego że jednocześnie biore bromka ale czytałam że dziewczyny tez biorą 5 i okres przychodzi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm, no ja biore bromka caly czas, jak dupka to tak samo z bromkiem... moze to zalezy od indywidualnego przypadku, moze ja mialam nizszy progesteron od ciebie, stad u mnie 10 a nie 5, kto wie...

• juju27 Przyjaciółka

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaką dawke bromka bierzesz ? ja mam aż dwie tabletki dziennie. Jak brałam taką dawkę po raz pierwszy w pażdzierniku to czułam sie fatalnie, dwa tygodnie prawie nie wstawałam z łóżka, teraz jest dużo lepiej. Mam czasem takie momenty że muszę się położyć bo czuję się tak jak bym miała zaraz zemdleć. A co do dupka to czytałam na innych forach że dziewczyny tez biorą taką dawkę, nie które biorą 10 dni po 1 tabletce a niektóre 5 dni po 2 tabletki, spotkałam się nawet z dawką 3 dni po 3 tabletki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bromka bralam 1/2 tabl, ale wyszla mi prl podwyzszona po obciazeniu i gin zwiekszyla mi ostatnio o 1 dziennie... na poczatku tez sie jakos przez tydzien pierwszy zle czulam, bol glowy i ogolnie zle, ale potem juz nie czulam zadnych skutkow ubocznych... no nie wiem od czego zaleza te dawki duphastonu... moze jak ktoras wie, to sie wypowie na ten temat <3

• juju27 Przyjaciółka

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie może ktoś się wypowie, u mnie raczej lekarze podejrzewają że te problemy i brak okresu spowodowane są prolaktyną więc już sama nie wiem co myśleć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no zalezy od przypadku - widzisz ja mimo unormowanej prl, picia inofolicu - nadal mialam dluugie cykle, a @ co 2 miechy <3 jak cos sie wiecej dowiem, dam znac :)

• juju27 Przyjaciółka

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna włąsnie sobie przypomniałam że kiedyć brałam luteine na wywołanie i tez 2 razy dzinnie przez 5 dni a przecież to też progesteron, znaczy chyba bo nie jestem dokładnie pewna ale wydawało mi się że to to samo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co wiem luteina jest naturalnym progesteronem, a dupek jest syntetyczny... lutka ponoc wplywa na tempke, a dupek nie... ogolnie dzialanie maja to samo... tyle co wiem na ten temat :)

• Emma80 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie mi proszę, kiedy w końcu powinno się badać tę prolaktynę, na początku, czy na końcu cyklu? Wszędzie napotykam na sprzeczne informacje, a czasami, że to nie ma znaczenia, że można w dowolnym dniu.

Starania od 09.2011r.
    sierpień 2014 - I operacja usunięcia mięśniaków,
    14 c.s.
    luty 2016 - II operacja usunięcia mięśniaków,
    wrzesień 2016 - usuwamy polipa...
  • Releaseme Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma, niby podają początek cyklu 3-4 dc.

01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • Emma80 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszędzie znajdowałam informacje, że pod koniec cyklu, a że byłam właśnie na początku, to z badania zrezygnowałam i czekałam. A teraz natrafiłam, że jednak na początku, albo że obojętnie kiedy, że pod koniec cyklu prolaktyna jest naturalnie podwyższona i... teraz już nic nie wiem. :(

Starania od 09.2011r.
    sierpień 2014 - I operacja usunięcia mięśniaków,
    14 c.s.
    luty 2016 - II operacja usunięcia mięśniaków,
    wrzesień 2016 - usuwamy polipa...
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badałam 2 razy na poczatku cyklu

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Releaseme Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma80 wrote:
    Ja wszędzie znajdowałam informacje, że pod koniec cyklu, a że byłam właśnie na początku, to z badania zrezygnowałam i czekałam. A teraz natrafiłam, że jednak na początku, albo że obojętnie kiedy, że pod koniec cyklu prolaktyna jest naturalnie podwyższona i... teraz już nic nie wiem. :(
    raczej na odwrót- po koniec cyklu spada

01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2018, 12:08

zem3df9hunlqvfmi.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ