Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pco to lekarz mi powiedzial ze nie mam na podstawie usg.Sama sie go o to spytalam bo wiem ze to czesto powoduje nieregularne cykle. Ja mam dlugie cykle od 28 do 50 dni i mam takie od zawsze. Insiline mam ok a bad hormonow mi zlecil lekarz i bylo to lh, tsh, fsh, estradiol, jakis jeszcze inny ktorego nie pamietam ( 4 litery chyba mial) i to chyba tyle.

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DHEA pewnie mialas na mysli, a jaki masz testosteron, bialko SHGB, androstendion? mi np metformina skrocila cykl o polowe, a mialam cykle 60-70 dni (cukier mam w normie, a mimo tego ten lek mi pomogl, zapewne wiec cierpie na insulinoopornosc, skoro taki byl super efekt). Ja mam PCO jajnikowe, ale moze byc tez nadnerczowe - wiec dlatego pytalam powyzej o Twoje androgeny. Doradzalabym monitoring cyklu, by upewnic sie czy nie ma faktycznie owulek, czy pecherzyki pekaja, no i jaki masz progesteron (najlepiej badac 7-8 dpo, wtedy wystepuje szczyt). Gdzies musi lezec przyczyna tych nieregularnych cykli. Znasz swoj obraz jajnikow na USG? czy nie ma tam czasem mnostwo malych pecherzykow? Masz moze tradzik hormonalny lub nadmierne owlosienie? Nie wiem na jakim etapie staran jestescie, ale po pierwszych badaniach hormonalnych lekarze zwykle wdrazaja clo+dupek i monitoring cyklu. Badanie na anty-TPO?

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na poczatku staran ale wolalam isc do gina z powodu tych moich nieregularnych cykli. Tradziku nie mam, owlosienia tez nie. Innych badan mi lekarz nie zlecil. Marazie powiedzial ze mam zajsc po tym bromku

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Ja jestem na poczatku staran ale wolalam isc do gina z powodu tych moich nieregularnych cykli. Tradziku nie mam, owlosienia tez nie. Innych badan mi lekarz nie zlecil. Marazie powiedzial ze mam zajsc po tym bromku

    oki, to narazie probojcie, moze sie uda :) a jak cos, to warto porobic inne badania, powodzenia zycze :)

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki. No na pewno jak w ciagu 6 miechow sie nie uda to bedziemy dalej szukac. Wtedy chyba bedziemy stymulowac clo ...no ale narazie jestem nastawiona pozytywnie. ;)

    Anna255 lubi tę wiadomość

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    Odebrałam dziś wyniki badań, mam podejrzenie PCOS (prawy jajnik spęcherzony plus torbiel). Tarczyca w normie, antyTPO też, ale prolaktyna wyszła na styk :/

    636,6 przy normie 127-637.
    Czy nie jest za wysoka podczas starań?...

    innych hormonów dotychczas nie badałam.

    pozdrawiam!

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 4 września 2015, 20:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper a zrobilas prolaktyne po obciazeniu ?
    Ja normalna mam ok a po obciazeniu 20x wzrost (norma do 6). Biore na to bromka.

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 21:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć nowatorka, dzięki za odpowiedź :)

    Robiłam "zwykłą" prolaktynę, nie wiedziałam, że można ją zbadać na dwa sposoby ;)
    Czy mogę ją zrobić ok 12 dnia cyklu czy powinnam ją zrobić w określonym dniu cyklu?
    pozdrawiam!

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 4 września 2015, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam w 4 dc razemz innymi hormonami ale nie wiem czy w przypadku prl dzien cyklu ma jakies znaczenie. Bedziesz musiala tam 2 razy pobrac krew, dadza ci tabletke i godzine bedziesz czekac na drugie pobranie po tej tabletce. Z tego co czytam to wielu lekarzy odchodzi od tego testu po obciazeniu i rozne sa o tym opinie. Moj jednak jest bardzo dobrym lekarzem znajacym sie na tymco robi i obeznanym w nowych technikach ( przynajmniej takie sa o nim opinie) wiec ufam mu ze to ma jakies znaczenie a okaze sie czy mi sie poprawia cykle czy nie. ;)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, no właśnie też wyczytałam, że się od tego odchodzi i chyba najpierw sprawdzę, co z moją tarczycą (jednak wygląda na to, że mam niedoczynność :(), a potem powtórzę badanie prolaktyny i zobaczę, czy jej poziom po suplementach się unormował.

    Trzymam kciuki za Twoje starania! :)

    nowatorka lubi tę wiadomość

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 5 września 2015, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robi się prolaktyny po obciążeniu, przestańcie gadać głupoty. To jest nieistotne.

    Moja prolaktyna była troszkę powyżej, chyba 646 albo 674 przy tych samych normach i dostałam pół Bromergonu. Na cykle nie pomogło, ale warto było spróbować zanim przeszłam do stymulacji cyklu.

    Sylwia87 lubi tę wiadomość

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 5 września 2015, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda sorry ale "glupot" tutaj nikt nie gada a na pewno nie doswiadczony lekarz. A to ze sa rozne szkoly i rozne organizmy to juz inna sprawa.... :/

    Katie87 lubi tę wiadomość

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 6 września 2015, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,
    nigdy dotychczas nie badałam hormonów, więc jeszcze nie znam "szkół". na razie mam część wyników w granicach normy (ft3 i prolaktynę), z czego wynika prawdopodobnie niedoczynność, ale pewnie ewentualne leczenie będzie zależało od tego, na jakiego lekarza trafię :P chciałabym zbadać progesteron, tylko organizm mi w tym cyklu świruje i ciężko mi będzie stwierdzić, kiedy pójść na badanie :P niby owu już miałam, ale to wątpliwe wg mnie - zrzucam to na PCOS...możliwe, że ten cykl będzie bez owu...sta zawirowania tempki...
    tak czy inaczej, dzięki za uwagi, dziewczyny :)

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Aga26 Autorytet
    Postów: 332 257

    Wysłany: 6 września 2015, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, 4 dnia cyklu rano byłam na badaniach, na drugi dzień zadzwoniła Pani z lab i powiedziała, że muszą ponownie pobrać krew bo się zhemolizowała.. więc 6 dnia cyklu ponowne pobranie krwi. Proszę o pomoc w interpretacji, do lekarza idę we wtorek. Wiem, że powinno się część z tych badań robić około 3 dnia cyklu, ale nie mogłam przewidzieć, że próbka się zhemolizuje..

    Wyniki:

    FSH - 11,23 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 3,5-12,5, f.owulacyjna 4,7-21,5....
    LH - 9,19 mlU/ml norma f.pęcherzykowa 2,4-12,6, f.owulacyjna 14-95,6
    Estradiol - 70,13 pg/ml norma f.folikularna 12,4-233, f.owulacji 41-398
    PROGESTERON - 0,40 ng/ml normy f.pęcherzykowa 0,2-1,5, f.owulacyjna 0,8-3,0, f.lutealna 1,7-27, po przekwitaniu 0,1-0,8
    Prolaktyna - 16,47 ng/ml norma 4,79-23,30
    Testosteron - 26,66 ng/dl norma 8,40- 48,10

  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 6 września 2015, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, akurat to jest głupota i nie ma to nic wspólnego z organizmem, ani szkoła, ani lekarskim doświadczeniem, co najwyżej jego nieaktualizowaną wiedzą. Polska jest jednym z ostatnich krajów na świecie gdzie się to badanie wykonuje, bo zostało udowodnione, ze to jest bez sensu.
    Wklejalam tu link do badań i zaleceń już z 5 razy. No ale każdy bada co lubi...

    Sylwia87 lubi tę wiadomość

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 6 września 2015, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, wyniki masz ładne. FSH trochę wysokie, ale bez paniki.

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Aga26 Autorytet
    Postów: 332 257

    Wysłany: 6 września 2015, 22:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda dzięki za pomoc. Siedziałam dzisiaj długo w necie i się przeraziłam tym FSH :( wyniki odebrałam we wtorek, ale nie miałam czasu żeby je posprawdzać. Dawniej robiło się badania i czekało na wizytę u lekarza, a teraz ( w szczególności ja...) internet i szuuukanie informacji... To jest głupie, że są niby te normy i choć się w nich mieścimy to wcale nie jest ok, w szczególności dla starających się o dziecko :(

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 6 września 2015, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jestem specjalista i nie bede oceniac co jest glupota a co nie ale moj lekarz na pewno do zacofanych nie nalezy..wrecz przeciwnie.

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 6 września 2015, 23:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagodaP wrote:
    Nie, akurat to jest głupota i nie ma to nic wspólnego z organizmem, ani szkoła, ani lekarskim doświadczeniem, co najwyżej jego nieaktualizowaną wiedzą. Polska jest jednym z ostatnich krajów na świecie gdzie się to badanie wykonuje, bo zostało udowodnione, ze to jest bez sensu.
    Wklejalam tu link do badań i zaleceń już z 5 razy. No ale każdy bada co lubi...

    hej, nie bardzo wiem, o czym piszesz. o prolce?
    ponoć, jeśli jest zbyt wysoka może utrudniać zajście (zaburzenia owulacji), może jej towarzyszyć niski progesteron (kłopoty z utrzymaniem ciąży).pozdrawiam!

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 7 września 2015, 00:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    hej, nie bardzo wiem, o czym piszesz. o prolce?
    ponoć, jeśli jest zbyt wysoka może utrudniać zajście (zaburzenia owulacji), może jej towarzyszyć niski progesteron (kłopoty z utrzymaniem ciąży).pozdrawiam!

    Vesper jej chodzi o prolaktyne z obciazeniem. Z tego co czytam w internecie wielu lekarzy tego testu nie robi a patrza tylko na prl normalna (bez obciazenia). To obciazenie to jest test po tabletce ktora pokazuje jaki moze byc wyrzut prolaktyny w roznych fazach doby np w nocy, w sytuacji stresu itd kiedy to ona wzrasta naturalnie. No i ten wzrost powinien byc do 6 x wiekszy niz normalna prolaktyna.
    Mi akurat dr zlecil to badanie i mi to leczy. Okaze sie niedlugo czy to trafione leczenie czy nie. A czy polska jest ostatnim krajem to ja nie wiem. Czasami to badanie sie przeprowadza pod inna nazwa np we wloszech nie jest to mcp ale podaja jakis inny hormon droga dozylna.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 01:39

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego