Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Katie87 Autorytet
    Postów: 391 220

    Wysłany: 15 września 2015, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello wrote:
    u mnie tsh 3,27 i podwyższona prolaktyna (nie pamiętam dokładnie ile) czy to może o czymś świadczyć?
    TSH masz za wysokie. Najlepiej jakbyś jeszcze zbadała FT3 i FT4. Możesz mieć małą niedoczynność, która z kolei ma wpływ na prolaktynę(podwyższa ją). Jak masz ponad normę to najlepiej zbić ją lekami.

    "Wychodź z domu każdego dnia. Cuda tylko czekają, aż je odkryjesz" <3

    2011 - początek starań
    HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, ENDOMETRIOZA, dwie laparoskopie
  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 15 września 2015, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki:
    ft3 3,1 norma 2,0-4,4
    ft4 13,4 norma 12,0-22,0
    anty tpo 46 norma 0-34
    anty tg 24,24 norma <115

  • Katie87 Autorytet
    Postów: 391 220

    Wysłany: 15 września 2015, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, z wyników widać niedoczynność. Jak najszybciej idź do endokrynologa. Na niskie FT4 i za dużo przeciwciał. Zrób również usg tarczycy w kierunku Hashimoto.

    "Wychodź z domu każdego dnia. Cuda tylko czekają, aż je odkryjesz" <3

    2011 - początek starań
    HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, ENDOMETRIOZA, dwie laparoskopie
  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 15 września 2015, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem wiem, planuję pójść do endokrynologa, tylko mi godziny z pracą kolidują:/

  • Katie87 Autorytet
    Postów: 391 220

    Wysłany: 15 września 2015, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem specjalistą, ale trochę wiem, bo sama choruję. Jak masz facebooka to mogę polecić dwie super grupy o Hashimoto :) ale najpierw wizyta. W razie czego służę pomocą :)

    "Wychodź z domu każdego dnia. Cuda tylko czekają, aż je odkryjesz" <3

    2011 - początek starań
    HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, ENDOMETRIOZA, dwie laparoskopie
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 września 2015, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Też jestem tutaj nowa i tez mam problem z hormonami a najbardziej chyba z prolaktyną ;)
    W 23 dniu cyklu wyszła 56,33 (4,79-23,30 - normy).
    Byłam u ginekologa - prywatnie i dostałam Bromergon - dzisiaj 1 dzień @ więc zaczynam zabawę OD POCZĄTKU ;) (pisze że prywatnie bo jak byłam na nfz to nic mi nie dała tylko kazała przyjść na monitoring cyklu ...cool ale tak można sie bawić w nieskończoność :/)

    Pozdrawiam Was :)

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 15 września 2015, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shafull hej. Ile bromka bedziesz brala ? Masz owulacje ?

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • AgaL Autorytet
    Postów: 4027 4108

    Wysłany: 15 września 2015, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagodaP wrote:
    Z tego co widzęna Twoim wykresie, to owulki są. Nie mma więc powodu do leczenia prolaktyny, któa nie przeszkadza.

    Przypadkowo znalazłam forum na temat prolaktyny i sama na ostatnim badaniu na początku tego cyklu miałam wynik 42, na normę 25. czy patrząc na mój wykres można stwierdzić, że owulacja na 100% miała miejsce? Pozdrawiam

    <3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 16 września 2015, 01:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaL - sama dopiero się dokształcam w tym zakresie, ale o ile wiem, ani wykres, ani wynik prolaktyny nie potwierdzi Ci owulacji. Jeśli nie robiłaś monitoringu cyklu (prawdopodobnie najpewniejszy sposób na sprawdzenie, czy ovu była), to idź w 7 dniu po ovu (domniemanej ofkors) na badanie progesteronu. Wysoki wynik może wskazać, że z dużym prawdopodobieństwem ovu była. Żadna z nas nie potwierdzi Ci, czy ovu była czy nie, bo byłoby to wróżenie z fusów ;)

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • AgaL Autorytet
    Postów: 4027 4108

    Wysłany: 16 września 2015, 08:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Vesper:)
    to pewnie w następnym cyklu tak zrobię. Zresztą wcześniej wizyta u gina, zobaczymy co i jak.
    Pozdrawiam gorąco!

    <3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
  • AgaL Autorytet
    Postów: 4027 4108

    Wysłany: 16 września 2015, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanko, w którym dniu cyklu najlepiej badać prolaktynę?

    <3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
  • dreambaby Autorytet
    Postów: 906 219

    Wysłany: 16 września 2015, 09:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma to znaczenia, prolaktyna nie jest zależna od dnia cyklu

    w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • AgaL Autorytet
    Postów: 4027 4108

    Wysłany: 16 września 2015, 09:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje

    <3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 16 września 2015, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś skutki uboczne po bromergonie? u mnie nie dość że niskie ciśnienie to dodatkowo senność.

  • Katie87 Autorytet
    Postów: 391 220

    Wysłany: 16 września 2015, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez pierwsze kilka dni bardzo bolała mnie głowa. Biorę tabletkę na noc i nic mi się nie dzieje.

    "Wychodź z domu każdego dnia. Cuda tylko czekają, aż je odkryjesz" <3

    2011 - początek starań
    HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, ENDOMETRIOZA, dwie laparoskopie
  • AgaL Autorytet
    Postów: 4027 4108

    Wysłany: 16 września 2015, 15:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam w tamtym roku 3 miesiące po 1,5 tabletki i nie miałam żadnych skutków ubocznych.

    <3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 16 września 2015, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niskie ciśnienie, bóle głowy. I to już przy 0.5 tabketki. Branie na noc pomagało.

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 września 2015, 06:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Shafull hej. Ile bromka bedziesz brala ? Masz owulacje ?
    Hej :) Bronka dopiero zaczynam z tym cyklem - i zaczynam go powoli bo nie mogę mieć zawrotów głowy ( jeżdżę na motocyklu). Teraz od 2 dni 1/4. Dzisiaj będzie 1/2 i to na noc. Docelowo 1 tabletka na noc.
    Owulację podobno miałam ale dopiero teraz bedę miała monitoring cyklu więc dowiem się na 100%. Skutków ubocznych po Bronku na razie nie mam ...tylko się uspokajam ...i lekkie zawroty głowy ( jak po piwku ;) ).
    Jadę włąśnie badać hormony ( 3 dzień cyklu) ale wątpię żeby Bromergon cokolwiek zdziała tak szybko i przy tak małej dawce ;)

  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 17 września 2015, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech nikt nie bierze bromka na dzień, a mi kazał wg ulotki 2x po 0,5tabletki. Może jednak przerzucę się na 1 tabletkę na noc?:) Chyba mnie to nie zabije?:P A czy endokrynolog będzie coś na temat bromka wiedział, jak podawać itp.? Bo ma na dniach wizytę u endo i jego bym się zapytała co do dawkowania

  • AgaL Autorytet
    Postów: 4027 4108

    Wysłany: 17 września 2015, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello ja brałam pól rano i jedną na noc. Nie miałam szczególnych dolegliwości. Powodzenia:)

    <3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego