Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • Katie87 Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello wrote:
    u mnie tsh 3,27 i podwyższona prolaktyna (nie pamiętam dokładnie ile) czy to może o czymś świadczyć?
    TSH masz za wysokie. Najlepiej jakbyś jeszcze zbadała FT3 i FT4. Możesz mieć małą niedoczynność, która z kolei ma wpływ na prolaktynę(podwyższa ją). Jak masz ponad normę to najlepiej zbić ją lekami.

"Wychodź z domu każdego dnia. Cuda tylko czekają, aż je odkryjesz" <3

2011 - początek starań
    HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, ENDOMETRIOZA, dwie laparoskopie
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki:
    ft3 3,1 norma 2,0-4,4
    ft4 13,4 norma 12,0-22,0
    anty tpo 46 norma 0-34
    anty tg 24,24 norma <115

• Katie87 Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, z wyników widać niedoczynność. Jak najszybciej idź do endokrynologa. Na niskie FT4 i za dużo przeciwciał. Zrób również usg tarczycy w kierunku Hashimoto.

2011 - początek starań
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem wiem, planuję pójść do endokrynologa, tylko mi godziny z pracą kolidują:/

• Katie87 Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem specjalistą, ale trochę wiem, bo sama choruję. Jak masz facebooka to mogę polecić dwie super grupy o Hashimoto :) ale najpierw wizyta. W razie czego służę pomocą :)

2011 - początek starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Też jestem tutaj nowa i tez mam problem z hormonami a najbardziej chyba z prolaktyną ;)
    W 23 dniu cyklu wyszła 56,33 (4,79-23,30 - normy).
    Byłam u ginekologa - prywatnie i dostałam Bromergon - dzisiaj 1 dzień @ więc zaczynam zabawę OD POCZĄTKU ;) (pisze że prywatnie bo jak byłam na nfz to nic mi nie dała tylko kazała przyjść na monitoring cyklu ...cool ale tak można sie bawić w nieskończoność :/)

Pozdrawiam Was :)

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shafull hej. Ile bromka bedziesz brala ? Masz owulacje ?

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • AgaL Autorytet

Wysłany: 15 września 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagodaP wrote:
    Z tego co widzęna Twoim wykresie, to owulki są. Nie mma więc powodu do leczenia prolaktyny, któa nie przeszkadza.

Przypadkowo znalazłam forum na temat prolaktyny i sama na ostatnim badaniu na początku tego cyklu miałam wynik 42, na normę 25. czy patrząc na mój wykres można stwierdzić, że owulacja na 100% miała miejsce? Pozdrawiam

<3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
  • Vesper Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 01:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaL - sama dopiero się dokształcam w tym zakresie, ale o ile wiem, ani wykres, ani wynik prolaktyny nie potwierdzi Ci owulacji. Jeśli nie robiłaś monitoringu cyklu (prawdopodobnie najpewniejszy sposób na sprawdzenie, czy ovu była), to idź w 7 dniu po ovu (domniemanej ofkors) na badanie progesteronu. Wysoki wynik może wskazać, że z dużym prawdopodobieństwem ovu była. Żadna z nas nie potwierdzi Ci, czy ovu była czy nie, bo byłoby to wróżenie z fusów ;)

staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

• AgaL Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Vesper:)
    to pewnie w następnym cyklu tak zrobię. Zresztą wcześniej wizyta u gina, zobaczymy co i jak.
    Pozdrawiam gorąco!

• AgaL Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanko, w którym dniu cyklu najlepiej badać prolaktynę?

• dreambaby Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma to znaczenia, prolaktyna nie jest zależna od dnia cyklu

w57vpc0zzn2en7nx.png
    27.08.2015 (*) cb
    08.02.2016 (*) cb
  • AgaL Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje

• Rafaello Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś skutki uboczne po bromergonie? u mnie nie dość że niskie ciśnienie to dodatkowo senność.

• Katie87 Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez pierwsze kilka dni bardzo bolała mnie głowa. Biorę tabletkę na noc i nic mi się nie dzieje.

2011 - początek starań
  • AgaL Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam w tamtym roku 3 miesiące po 1,5 tabletki i nie miałam żadnych skutków ubocznych.

• JagodaP Autorytet

Wysłany: 16 września 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niskie ciśnienie, bóle głowy. I to już przy 0.5 tabketki. Branie na noc pomagało.

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Shafull hej. Ile bromka bedziesz brala ? Masz owulacje ?
    Hej :) Bronka dopiero zaczynam z tym cyklem - i zaczynam go powoli bo nie mogę mieć zawrotów głowy ( jeżdżę na motocyklu). Teraz od 2 dni 1/4. Dzisiaj będzie 1/2 i to na noc. Docelowo 1 tabletka na noc.
    Owulację podobno miałam ale dopiero teraz bedę miała monitoring cyklu więc dowiem się na 100%. Skutków ubocznych po Bronku na razie nie mam ...tylko się uspokajam ...i lekkie zawroty głowy ( jak po piwku ;) ).
    Jadę włąśnie badać hormony ( 3 dzień cyklu) ale wątpię żeby Bromergon cokolwiek zdziała tak szybko i przy tak małej dawce ;)

• Rafaello Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech nikt nie bierze bromka na dzień, a mi kazał wg ulotki 2x po 0,5tabletki. Może jednak przerzucę się na 1 tabletkę na noc?:) Chyba mnie to nie zabije?:P A czy endokrynolog będzie coś na temat bromka wiedział, jak podawać itp.? Bo ma na dniach wizytę u endo i jego bym się zapytała co do dawkowania

• AgaL Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello ja brałam pól rano i jedną na noc. Nie miałam szczególnych dolegliwości. Powodzenia:)

‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ