Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 września 2015, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, wg mnie badanie FSH i LH robione 6dc możesz wyrzucić do kosza. Robi się je 1- 3dc

  • Aga26 Autorytet
    Postów: 332 257

    Wysłany: 7 września 2015, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Asana:) wiem, że to było późno. Nigdy nie miałam problemów przy pobieraniu krwi. Planuję zbadać progesteron po owulacji (jeśli w ogóle była), zobaczę co jutro ginka powie, mam nadzieję, że się dowiem czy owulacja była. Wg mnie mogła być wczoraj albo dzisiaj albo nic nie pękło...

  • JagodaP Autorytet
    Postów: 460 232

    Wysłany: 8 września 2015, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Vesper jej chodzi o prolaktyne z obciazeniem. Z tego co czytam w internecie wielu lekarzy tego testu nie robi a patrza tylko na prl normalna (bez obciazenia). To obciazenie to jest test po tabletce ktora pokazuje jaki moze byc wyrzut prolaktyny w roznych fazach doby np w nocy, w sytuacji stresu itd kiedy to ona wzrasta naturalnie. No i ten wzrost powinien byc do 6 x wiekszy niz normalna prolaktyna.
    Mi akurat dr zlecil to badanie i mi to leczy. Okaze sie niedlugo czy to trafione leczenie czy nie. A czy polska jest ostatnim krajem to ja nie wiem. Czasami to badanie sie przeprowadza pod inna nazwa np we wloszech nie jest to mcp ale podaja jakis inny hormon droga dozylna.

    I wtedy to ma sens, masz ściśle po określoną dawkę stynulanta bezpsrednio we krwi i w kontrolowanych warunkach. Natomiast lykanie Metoclopramidu sensu nie ma.

    YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 8 września 2015, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagodaP wrote:
    I wtedy to ma sens, masz ściśle po określoną dawkę stynulanta bezpsrednio we krwi i w kontrolowanych warunkach. Natomiast lykanie Metoclopramidu sensu nie ma.
    Nie bardzo rozumiem dlaczego jedno ma miec sens a drugie nie skoro to to samo jest tylko nazwa inna i droga podania inna

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 9 września 2015, 00:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam się gubić :P
    na razie i tak szykuję się do zrobienia badań w 1-3 dniu cyklu. Myślicie, że to listy badań, które zrobiła Aga warto dorzucić prolaktynę czy szkoda na to kasy, skoro badałam ją w tym cyklu (7 dnia)? I czy dobrze myślę, że skoro mam wysoką prolaktynę, to będę mieć zbyt niski progesteron?
    No i last, but not least - ten cykl może nie być owulacyjny - to kiedy mam pójść do labu na zbadanie progesteronu? :/

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 9 września 2015, 07:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper tu "polemika" jest co do badania prolaktyny po obciazeniu (po mcp). Normalna prolaktyne jak juz zrobilas to nie musisz powtarzac tylko pokaz lekarzowi. A wogole najlepiej zeby ci lekarz zlecil badania jakie i kiedy masz zrobic

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 9 września 2015, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) dzięki za odpowiedź.
    Lekarz mi raczej nic nie zleci, bo jest z nfz :P no, chyba, że się mylę i jednak zleci - dam znać, jakby co (tym bardziej, że moje wyniki są na granicy normy, ale w normie się na styk mieszczą ;)) a badania chcę zrobić do konsultacji z e-endokrynologiem, który ma bardzo dobre opinie, jeśli chodzi o pomoc w staraniach.
    pozdrawiam!

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 9 września 2015, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z badan lekarz zlecil TSH, FSH, LH, ESTRADIOL, PROLAKTYNA, PROLAKTYNA PO MCP, DHEA-S.

    I mysle ze to sa podstawowe badania hormonalne. Wszystkie w 3-5 dniu cyklu (lepiej 3 niz 5). Ja robilam w 4 bo akurat poniedzialek wypadl. Plus usg i wywiad i lekarz wtedy bedzie mial sie na czym oprzec ;).

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 9 września 2015, 18:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, dzięki, nowatorka :)))
    takie właśnie mam na liście, nie wiem, jeszcze, co to DHEA-s (pewnie coś z testosteronem, jeśli dobrze kojarzę).
    A badałaś też progesteron w drugiej fazie cyklu?

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 9 września 2015, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie nie wiem poco to DHEA-S bylo ale tez czytalam ze cos z testosteronem, ze w pco moze byc powiekszone. Progesteronu nie badalam bo ja prawdopodobnie nie mialam owulki (tak wyszlo na usg) i wogole moj dr.mowi ze progesteron jest jak jest owu wiec wnioskuje ze stwierdzil ze nie ma sensu go mierzyc (u mnie przynajmniej na to wyszlo).

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 9 września 2015, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, nowatorka :)
    no właśnie, zbadam chyba ten progesteron to dla równowagi względem prolaktyny - spodziewam się, że skoro prolka jest wysoko, to prog będzie nisko. tylko jak prog jest nisko to się go podciąga lekami - właśnie po to jest duphaston, o ile wiem :D myślę, że między innym dlatego go masz. w razie czego prog pomaga w zagnieżdżeniu zarodka.

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 9 września 2015, 22:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ja lykam duphaston i mam go lykac tez jak bede w ciazy

    Vesper lubi tę wiadomość

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • saga Przyjaciółka
    Postów: 81 23

    Wysłany: 12 września 2015, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Jestem tu nowa. Mamy zamiar z mężem starać się o dzidzię.
    W związku z tym zrobiłam badania i niestety wyniki nie są dobre, tzn
    PRL - 57
    progesteron - 5,75
    TSH - 2,37

    badania wykonywałam w 21 dc

    Z tego co się zorientowałam w internecie to przy tych wynikach owulacji nie było.
    Teraz czekam na wizytę do ginekologa.
    I tak się zastanawiam czy nie zacząć już na własną rękę brać Castagnusa?Podobno działa na zmiejszenie PRL i można go kupić bez recepty. Czy lepiej czekać na wizytę?

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 12 września 2015, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej saga. Podaj normy laboratoryjne bo roznia sie w zal.od lab.

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • saga Przyjaciółka
    Postów: 81 23

    Wysłany: 12 września 2015, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy;
    PRL - 4,79-23,30
    PROGESTERON - 1,6-27
    TSH - 0,27-4,2

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 12 września 2015, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No prl bardzo podwyzszona a ona moze obnizac progesteron. Pewnie dostaniesz zestaw taki jak ja mam ;) .co do castagnusa to ja bym sie w to na twoim miejscu nie bawila tylko zbila prolke lekiem. Ps. Ja sie bardzo latwo zbija lekami:)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • saga Przyjaciółka
    Postów: 81 23

    Wysłany: 13 września 2015, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka dziekuje za informacje. Dobra wiadomość ze sie ja łatwo zbija :) teraz zostaje mi czekać na @ i umawiać sie na wizytę. Póki co biorę tylko kwas foliowy i witaminy.

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 13 września 2015, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    saga, zbadaj jeszcze razem z TSH FT3 i FT4. Prolaktyna nie bez powody jest wysoka. pozdrawiam

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • saga Przyjaciółka
    Postów: 81 23

    Wysłany: 15 września 2015, 05:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    vesper dzięki. Jak bede na wizycie to o te badania zapytam.

    Sanderrra:) lubi tę wiadomość

  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 15 września 2015, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tsh 3,27 i podwyższona prolaktyna (nie pamiętam dokładnie ile) czy to może o czymś świadczyć?

‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego