X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • justi90 Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) Nie wiem czy piszę w dobrym wątku ,ale chciałam zapytać w którym dniu cyklu najlepiej zrobić badanie prolaktyny? czy nie ma to znaczenia?

justi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Justi90 piszesz w dobrym wątku ;)

Prolaktynę możesz zbadać w obojętnie którym dniu cyklu. tylko na czczo rano.

• justi90 Przyjaciółka

Wysłany: 10 maja 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    hej Justi90 piszesz w dobrym wątku ;)

Prolaktynę możesz zbadać w obojętnie którym dniu cyklu. tylko na czczo rano.

Ok dziękuję Ci bardzo!

justi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Kolejna prolaktynianka sie klania ;)

Czy znacie taki przypadek, ze po dwoch miesiacach z castangusem i jednym miesiacu z dostinexem (1/4)
    prolaktyna rosnie a nie spada? :(

Badalam bedac wyspana, nie bylo stresow ani serduszek na kilka dni przed.
    Dodam, ze miesiac temu prolaktyna wynosila 30 przy normie do 23 a kilka dni temu 50..

Dziekuje za odpowiedz :)

PS. Lecze tarczyce i tsh mi spadlo, tylko ta prolaktyna rosnie...

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna ma Taki minus że często skacze . Ale twoja dawka jest niska. A castagnus dużo nie obniża. Ja przy Prolaktynie 60 biorę 1 tabletkę bromergonu a po około roku leczenia mam wynik ok 36

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • kotek87 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prolaktyna 334,87 mlU/l
    prolaktyna po obciązeniu 3602,53 mlU/l
    nie wiem jakie sa normy na wyniku nie było
    wydaje mi sie ze po obciązeniu jest za wysoka co o tym sądzicie>?

lprkgu9rfbd20u5x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    Hej dziewczyny!
    Kolejna prolaktynianka sie klania ;)

Czy znacie taki przypadek, ze po dwoch miesiacach z castangusem i jednym miesiacu z dostinexem (1/4)
    prolaktyna rosnie a nie spada? :(

Badalam bedac wyspana, nie bylo stresow ani serduszek na kilka dni przed.
    Dodam, ze miesiac temu prolaktyna wynosila 30 przy normie do 23 a kilka dni temu 50..

Dziekuje za odpowiedz :)

PS. Lecze tarczyce i tsh mi spadlo, tylko ta prolaktyna rosnie...

witaj,zgadzam sie z ana1122, najwidoczniej masz za niska dawke dostinexu. castangus niewiele pomaga.

rozowyflaming lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kotek87 wrote:
    prolaktyna 334,87 mlU/l
    prolaktyna po obciązeniu 3602,53 mlU/l
    nie wiem jakie sa normy na wyniku nie było
    wydaje mi sie ze po obciązeniu jest za wysoka co o tym sądzicie>?

ja mam wynik podany w ng/ml i norme mam 1,39-24,20 ale niewiem jak sie przelicza mIU/I więc nie potrafię Ci pomóc. może inne dziewczyny będą wiedzialy. a jak nie to zostaje Ci czekac na wizyte z ginekologiem lub endokrynologiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 !!! jestes super!!!
    ogromne dzieki!!

czemu ja musze z forum dowiadywac sie o lekach, o dawkach :D

faktycznie teraz mam przez ten miesiac brak wieksza dawke - zobacze :)

gosia89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozowyflaming wrote:
    gosia89 !!! jestes super!!!
    ogromne dzieki!!

czemu ja musze z forum dowiadywac sie o lekach, o dawkach :D

faktycznie teraz mam przez ten miesiac brak wieksza dawke - zobacze :)

długo się staracie? jaki jest u Was problem, tylko ta prolaktyna?

• coffee Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co w przypadku gdy pierwsze badanie miesci się idealnie po środku ale już po obciążeniu jest 10 razy wyższa? Gdzieś czytałam że jak pierwsze badanie dobre to z obciążeniem nie ma sensu robić ale no właśnie mam zrobione i nie daje mi to spokoju a lekarz za 2 miesiące ;-)

xnw4s65g22n4tloi.png
    18.05.15 (*) Irenka
  • Angel28 Koleżanka

Wysłany: 16 maja 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieczyny mam pytanie. Biore bromergon juz prawie 3 lata i endo stwierdzil ze za p roku trzeba juz bedzie odstawic. Boje sie ze wtedy to juz wogole szans nie bedziemy mieli. Jest ktos kto odstawil?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coffee wrote:
    Dziewczyny co w przypadku gdy pierwsze badanie miesci się idealnie po środku ale już po obciążeniu jest 10 razy wyższa? Gdzieś czytałam że jak pierwsze badanie dobre to z obciążeniem nie ma sensu robić ale no właśnie mam zrobione i nie daje mi to spokoju a lekarz za 2 miesiące ;-)

nie mam pojęcia bo ja nigdy po obciazeniu nie robilam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel28 wrote:
    Dzieczyny mam pytanie. Biore bromergon juz prawie 3 lata i endo stwierdzil ze za p roku trzeba juz bedzie odstawic. Boje sie ze wtedy to juz wogole szans nie bedziemy mieli. Jest ktos kto odstawil?

hej oczywiscie ze jak masz wynik dobry to mozesz odstawic z tym ze kontroluj to co 3 miesiace dla spokoju. ja 3 lata temu leczylam sie bromergonem przez 3 miesiace tylko, lekarz kazal odstawic bo wynik byl dobry. za pol roku sprawdzilam czy czasem nie podskoczyla i byla w normie. i zrobilam blad ze dalej nie kontrolowalam. Bo po dwoch latach ponownie zrobilam badanie i juz bylo zle. i znowu biore bromergon. kontrola za 3 miesiace.

• justi90 Przyjaciółka

Wysłany: 17 maja 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dzisiaj wyniki, prolaktyna 51,90 ng/ml, a zakres normy mam 4,79-23,30.

Jak myślicie czy lekarz przepisze mi coś na zbicie? wizytę mam za 2 tyg

i czy taki wynik prolaktyny może mieć wpływ na brak śluzu płodnego(rozciągliwego) ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 16:30

justi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi ja mam wynik 53,49 a norma to (1,39-24,20) i zapisal pół tabletki bromergonu. Co do śluzu to ja zauwazam plodny przy takim wyniku.

• justi90 Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powinnam zrobić jeszcze jedno badanie czy czekać na wizytę i co lekarz powie?

justi
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi, powinnaś zrobić jeszcze jeden raz, prl skacze, więc lepiej dwa razy zrobić. Pamiętaj: na czczo, po 7-8h snu, dzień wcześniej bez seksu, bez wysiłku fizycznego. A masz owulacje? Bo ja w styczniu miałam prl ponad 60, a owulacje były (dwie ciąże biochemiczne). Faktycznie po bromku widzę różnicę w śluzie i cykl trochę się skrócił, ale 2 tyg spr prl i znowu jest ponad normę - 39 (biorę 1 tabl dziennie).

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • justi90 Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy owulacje mam na 100% to nie wiem ,bo nie miałam jeszcze monitoringu. Sprawdzałam tylko w trzech cyklach paskami i w dwóch wyszły pozytywne. Wzeszłym cyklu zaczęłam mierzyć temperaturę i OVU zaznaczył na wykresie.
    Cykle mam raczej regularne kiedyś miałam co 28-29 dni teraz od grudnia 30-31dni.
    Tylko coś nie mogę zaobserwować tego rozciągliwego śluzu, raczej mam taki wodnisty.
    I myślę,że to może przez prolaktynę , tak samo ból piersi przed okresem z 7 dni a czasem juz po owulacji się zaczyna.

Ostatnio badania robiłam w 27dc i byłam zestresowana, bo boję się igieł.
    Teraz jestem 3dc to kiedy najlepiej zrobić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 16:30

justi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justi90 wrote:
    a powinnam zrobić jeszcze jedno badanie czy czekać na wizytę i co lekarz powie?

ja tam zawsze robilam raz. Lekarz nic nie wspominal abym powtorzyla. biore pol tabletki i zle sie czuje po Bromergonie, oby te skutki uboczne ustapily... bo mam brac 3 miesiace.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 17:07

‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ