prolaktyna
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnycookiemonster wrote:Justi, powinnaś zrobić jeszcze jeden raz, prl skacze, więc lepiej dwa razy zrobić. Pamiętaj: na czczo, po 7-8h snu, dzień wcześniej bez seksu, bez wysiłku fizycznego. A masz owulacje? Bo ja w styczniu miałam prl ponad 60, a owulacje były (dwie ciąże biochemiczne). Faktycznie po bromku widzę różnicę w śluzie i cykl trochę się skrócił, ale 2 tyg spr prl i znowu jest ponad normę - 39 (biorę 1 tabl dziennie).
masz nizszy wynik ode mnie a zapisal Ci cala tabletke? jak sie czujesz? masz skutki uboczne?
Ja owulacje mam, tylko podejrzewam krotka faze lutealna, zbyt dlugie cykle nawet do 35 dni. zobacze jak bedzie przy braniu Bromergonu i dam znac czy jest poprawa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 17:10
-
gosia89 wrote:masz nizszy wynik ode mnie a zapisal Ci cala tabletke? jak sie czujesz? masz skutki uboczne?
Ja owulacje mam, tylko podejrzewam krotka faze lutealna, zbyt dlugie cykle nawet do 35 dni. zobacze jak bedzie przy braniu Bromergonu i dam znac czy jest poprawa.
WIdzę Gosiu, że masz już 4 lata za sobą - jaki jest problem? -
Dziewczyny, moj poziom prolaktyny to 21 przy normie 3-23. Przy takiej skali, poziom dla staraczek powinien podobno wyniesc maksymalnie 13,8. Dodam, ze staram sie o dzidziusia od roku, a nie zabezpieczam od ponad dwoch, i nic.
Czy Waszym zdaniem Castagnus wystarczy na obnizenie prolaktyny do odpowiedniego poziomu? Czy lepiej wziac jakies mocniejsze leki?
Wizyte u lekarza mam na poczatku czerwca, ale przedtem wole sie doinformowac sama, bo obawiam sie, ze znow moga mi naopowiadac bzdur.
Dzieki -
nick nieaktualnycookiemonster
u mnie zdiagnozowano niepłodność idiopatyczną czyli wszystko jest ok nie wiadomo co jest przyczyna. moze to psychika. ale tydzien temu wykryto za wysoka prolaktyne wiec moze to ona jest powodem niepowodzenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 19:43
-
nick nieaktualnyTyczka wrote:Dziewczyny, moj poziom prolaktyny to 21 przy normie 3-23. Przy takiej skali, poziom dla staraczek powinien podobno wyniesc maksymalnie 13,8. Dodam, ze staram sie o dzidziusia od roku, a nie zabezpieczam od ponad dwoch, i nic.
Czy Waszym zdaniem Castagnus wystarczy na obnizenie prolaktyny do odpowiedniego poziomu? Czy lepiej wziac jakies mocniejsze leki?
Wizyte u lekarza mam na poczatku czerwca, ale przedtem wole sie doinformowac sama, bo obawiam sie, ze znow moga mi naopowiadac bzdur.
Dzieki
obawiam sie że lekarz nic ci nie zapisze, ja tez mysle ze nie ma potrzeby. castagnus nie zaszkodzi . -
dziewczyny jeśli mogę się wypowiedzieć w temacie prl, miałam z nią również problem, miałam poziom ok 70, też brałam bromka a potem jego zamiennik, starałam się o dzidzie 12 miesiecy, okres miałam reguralny i owulację równiez nawet jak nie brałam bromka, jak zaszłam w ciążę i poszłam do innego gina to mi powiedział, że po co brałam bromka skoro miałam owulacje a prl blokuje owulacje i dlatego bierze się bromka. Zaszłam w ciąże miesiąc po odstawieniu bromka, w 21 dc miałam prl 65 i myślalałam, że znwou dupa a już w ciązy byłam. Z mojego doświadczenia moge powiedzięc tylko jedno: głowa. W grudniu przestałam siedziec na ovufriend 24h/d chociaż wcześniej zabiłabym jak mi ktoś mówił, zacznij myśleć o czymś innym, to mi ciśnienie skakało na 200, ale to jednak prawda: głowa głowa głowa. I tak wiem, że się tak nie da nie myśleć
-
nick nieaktualnycookiemonster wrote:Gosiu, a co dokładnie badałaś? cykle miałaś monitorowane?
hormony w normie poza prolaktyna, droznosc jajowodow, histeroskopia, dwa monitoringi pełne, nasienie meza dobre.
z hormonów to : tarczycowe(TSH, ft3, ft4, antyTPO, anty TG), AMH, prolaktyna, testosteron, progesteron, estradiol, DHES, LH, FSH, żelazo, fosfor, wapń, magnez, wit D, sód, potas, glukoza.
Podczas pojedynczych wizyt widoczne pecherzyki tylko zawsze jeden dominujacy. -
nick nieaktualnySkali89 wrote:dziewczyny jeśli mogę się wypowiedzieć w temacie prl, miałam z nią również problem, miałam poziom ok 70, też brałam bromka a potem jego zamiennik, starałam się o dzidzie 12 miesiecy, okres miałam reguralny i owulację równiez nawet jak nie brałam bromka, jak zaszłam w ciążę i poszłam do innego gina to mi powiedział, że po co brałam bromka skoro miałam owulacje a prl blokuje owulacje i dlatego bierze się bromka. Zaszłam w ciąże miesiąc po odstawieniu bromka, w 21 dc miałam prl 65 i myślalałam, że znwou dupa a już w ciązy byłam. Z mojego doświadczenia moge powiedzięc tylko jedno: głowa. W grudniu przestałam siedziec na ovufriend 24h/d chociaż wcześniej zabiłabym jak mi ktoś mówił, zacznij myśleć o czymś innym, to mi ciśnienie skakało na 200, ale to jednak prawda: głowa głowa głowa. I tak wiem, że się tak nie da nie myśleć
ale prolaktyna powoduje tez zaburzenia progesteronu, tzn niski progesteron i problemy z zagniezdzaniem. ja tez mam owulki i biore bromergon. i mam cykle 25-35 dniowe moze przez prolaktyne (stres). jak pobiore 3 miesiace zobacze czy cykle sie unormowaly -
nick nieaktualnyTyczka wrote:Dzieki Gosia, w takim razie bede brac Castagnus. Mialam nadzieje, ze ta prolaktyna to moj jedyny problem, ale chyba nie. Zmusze lekarza, zeby dal skierowanie na droznosc
na to badanie kieruja bez zmuszania to podstawa jak sie nie udaje dlugo. po roku staran nie powinnas miec problemu. A ile Ty się starasz? -
Skali89 wrote:dziewczyny jeśli mogę się wypowiedzieć w temacie prl, miałam z nią również problem, miałam poziom ok 70, też brałam bromka a potem jego zamiennik, starałam się o dzidzie 12 miesiecy, okres miałam reguralny i owulację równiez nawet jak nie brałam bromka, jak zaszłam w ciążę i poszłam do innego gina to mi powiedział, że po co brałam bromka skoro miałam owulacje a prl blokuje owulacje i dlatego bierze się bromka. Zaszłam w ciąże miesiąc po odstawieniu bromka, w 21 dc miałam prl 65 i myślalałam, że znwou dupa a już w ciązy byłam. Z mojego doświadczenia moge powiedzięc tylko jedno: głowa. W grudniu przestałam siedziec na ovufriend 24h/d chociaż wcześniej zabiłabym jak mi ktoś mówił, zacznij myśleć o czymś innym, to mi ciśnienie skakało na 200, ale to jednak prawda: głowa głowa głowa. I tak wiem, że się tak nie da nie myśleć
Zgadzam sie ja w 21dc robilam prolaktyne i progesteron o 7 rano na czczo.prl-33, progesteron 25!. Endo zapisal bromka a gin powiedzial ze jak miesiaczkuje regularnie mam normalnie obfite okresy i potwierdzone przez usg owulacje to nie bylo wskazan do brania bromka i kazal odstawic.. powiedzial tez ze wiarygodny wynik prolaktyny bedzie na czczo ale po godz 11 zrobiony i mam zrobic w nast cyklu..podobno prolaktyna skacze a moj progesteron jest dowodem super owulacji..
spotkalam sie tez z innym gin i ten kazal brac.. juz nic nie wiem wierze bardziej 1 i odstawilam.. co myslicie?
Beta HCG
25.05-433
27.05-1285 -
nick nieaktualny
-
gosia89 wrote:na to badanie kieruja bez zmuszania to podstawa jak sie nie udaje dlugo. po roku staran nie powinnas miec problemu. A ile Ty się starasz?
Staram sie rok, ale nie zabezpieczam od ponad dwoch. Hormony w normie (tylko ta prolaktyna w gornej granicy), maz w normie. Poprzedni ginekolog niecaly rok temu stwierdzil, ze - cytuje - "nie wierzy ze nie moge zajsc" i ze nie ma sensu robic droznosci Ale na poczatku czerwca mam wizyte u nowego gina, wydaje sie bardziej dociekliwy:)
-
nick nieaktualny
-
Gosia ja bralam bromka tylko lub az 16 dni ale czulam sie fatalnie, bvralam 1/2 tabletki po 7 dniach mialm przejsc na cala - wszystko na noc. Jak zmienilam na 1 to rano myslalm, ze zemdleje pod prysznicem musialam usaisc w brodziku..
Skosultowalam sie jeszcze z tym samym lekarzem i podtrzymal swoje stanowisko takze ja narazie bromka olewam nie wiem juz w co i komu wierzyc...
Beta HCG
25.05-433
27.05-1285 -
gosia89 wrote:Tyczka może ten gin stwierdzil ze jeszcze masz czas, co mu powiedzialas ze starasz sie rok? teraz wiecej czasu minelo to pewnie by zmienil zdanie.
Powiedzialam, ze trzy lata, bo podejrzewalam, ze rok nie zrobi na nim wrazenia...I gdybym miala 20 lat, to bym sobie probowala nadal, ale mam 33 i pol - jestem nastawiona optymistycznie, ale obawiam sie, ze nie mam czasu na kolejne proby bez sprawdzenia, czy wszystko funkcjonuje jak nalezy -
nick nieaktualnyinfinity888 wrote:Gosia ja bralam bromka tylko lub az 16 dni ale czulam sie fatalnie, bvralam 1/2 tabletki po 7 dniach mialm przejsc na cala - wszystko na noc. Jak zmienilam na 1 to rano myslalm, ze zemdleje pod prysznicem musialam usaisc w brodziku..
Skosultowalam sie jeszcze z tym samym lekarzem i podtrzymal swoje stanowisko takze ja narazie bromka olewam nie wiem juz w co i komu wierzyc...
tez źle znosze bromka, mam brac pol tabletki przez 3 miesiace.