Odpowiedz

prolaktyna

Oceń ten wątek:
  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 18 maja 2016, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Justi, powinnaś zrobić jeszcze jeden raz, prl skacze, więc lepiej dwa razy zrobić. Pamiętaj: na czczo, po 7-8h snu, dzień wcześniej bez seksu, bez wysiłku fizycznego. A masz owulacje? Bo ja w styczniu miałam prl ponad 60, a owulacje były (dwie ciąże biochemiczne). Faktycznie po bromku widzę różnicę w śluzie i cykl trochę się skrócił, ale 2 tyg spr prl i znowu jest ponad normę - 39 (biorę 1 tabl dziennie).

    masz nizszy wynik ode mnie a zapisal Ci cala tabletke? jak sie czujesz? masz skutki uboczne?
    Ja owulacje mam, tylko podejrzewam krotka faze lutealna, zbyt dlugie cykle nawet do 35 dni. zobacze jak bedzie przy braniu Bromergonu i dam znac czy jest poprawa.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 17:10

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • cookiemonster Autorytet
    Postów: 1517 746

    Wysłany: 18 maja 2016, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    masz nizszy wynik ode mnie a zapisal Ci cala tabletke? jak sie czujesz? masz skutki uboczne?
    Ja owulacje mam, tylko podejrzewam krotka faze lutealna, zbyt dlugie cykle nawet do 35 dni. zobacze jak bedzie przy braniu Bromergonu i dam znac czy jest poprawa.
    Wiesz co, może źle się wyraziłam: w zeszłym roku miałam 2 ciąże biochemiczne (w 6 i 8 cs), potem cisza i w styczniu zdaje się zrobiłam podstawowe hormony (wcześniej miałam masę badań pod kątem poronień) i wtedy PRL wyszła mi 56, endo kazała powtórzyć badanie i wyszło 62. Dostałam zalecenie 1 tabl na dzień i spr po kilku tygodniach. Po kilku tyg PRL wyszła 24, gin kazał dalej brać bromka 1/dziennie. I ostatnio po 3 msc z bromkiem sprawdziłam tak dla siebie z ciekawości i wyszło mi ponad 39. Także teraz biorę 1,5 tabl na dzień i za jakiś czas sprawdzę znowu. Jak się czuję? Zawroty głowy, czyli standard:) u mnie prl to temat poboczny, bo owulacje mam swoje, cykle w miarę regularne. Problemem są ciąże biochemiczne, bo już w sumie są 3 na 19 cs. Mam bardzo dużo badań porobionych, a żadnych konkretów nie ma. Ponoć jestem zdrowa jak ryba...
    WIdzę Gosiu, że masz już 4 lata za sobą - jaki jest problem?

    3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 19 maja 2016, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moj poziom prolaktyny to 21 przy normie 3-23. Przy takiej skali, poziom dla staraczek powinien podobno wyniesc maksymalnie 13,8. Dodam, ze staram sie o dzidziusia od roku, a nie zabezpieczam od ponad dwoch, i nic.

    Czy Waszym zdaniem Castagnus wystarczy na obnizenie prolaktyny do odpowiedniego poziomu? Czy lepiej wziac jakies mocniejsze leki?

    Wizyte u lekarza mam na poczatku czerwca, ale przedtem wole sie doinformowac sama, bo obawiam sie, ze znow moga mi naopowiadac bzdur.

    Dzieki :)

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 19 maja 2016, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster

    u mnie zdiagnozowano niepłodność idiopatyczną czyli wszystko jest ok nie wiadomo co jest przyczyna. moze to psychika. ale tydzien temu wykryto za wysoka prolaktyne wiec moze to ona jest powodem niepowodzenia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 19:43

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 19 maja 2016, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka wrote:
    Dziewczyny, moj poziom prolaktyny to 21 przy normie 3-23. Przy takiej skali, poziom dla staraczek powinien podobno wyniesc maksymalnie 13,8. Dodam, ze staram sie o dzidziusia od roku, a nie zabezpieczam od ponad dwoch, i nic.

    Czy Waszym zdaniem Castagnus wystarczy na obnizenie prolaktyny do odpowiedniego poziomu? Czy lepiej wziac jakies mocniejsze leki?

    Wizyte u lekarza mam na poczatku czerwca, ale przedtem wole sie doinformowac sama, bo obawiam sie, ze znow moga mi naopowiadac bzdur.

    Dzieki :)

    obawiam sie że lekarz nic ci nie zapisze, ja tez mysle ze nie ma potrzeby. castagnus nie zaszkodzi .

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • cookiemonster Autorytet
    Postów: 1517 746

    Wysłany: 19 maja 2016, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu, a co dokładnie badałaś? cykle miałaś monitorowane?

    3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Skali89 Autorytet
    Postów: 3292 1652

    Wysłany: 19 maja 2016, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jeśli mogę się wypowiedzieć w temacie prl, miałam z nią również problem, miałam poziom ok 70, też brałam bromka a potem jego zamiennik, starałam się o dzidzie 12 miesiecy, okres miałam reguralny i owulację równiez nawet jak nie brałam bromka, jak zaszłam w ciążę i poszłam do innego gina to mi powiedział, że po co brałam bromka skoro miałam owulacje a prl blokuje owulacje i dlatego bierze się bromka. Zaszłam w ciąże miesiąc po odstawieniu bromka, w 21 dc miałam prl 65 i myślalałam, że znwou dupa a już w ciązy byłam. Z mojego doświadczenia moge powiedzięc tylko jedno: głowa. W grudniu przestałam siedziec na ovufriend 24h/d chociaż wcześniej zabiłabym jak mi ktoś mówił, zacznij myśleć o czymś innym, to mi ciśnienie skakało na 200, ale to jednak prawda: głowa głowa głowa. I tak wiem, że się tak nie da nie myśleć:)

    f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • justi90 Przyjaciółka
    Postów: 175 22

    Wysłany: 20 maja 2016, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciężko nie myśleć niestety, ale idą wakacje więc może teraz czas się odstresować.

    Ja muszę zrobić monitoring , bo nie jestem pewna czy owulacja kończy się prawidłowo.

    justi
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 20 maja 2016, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Gosia, w takim razie bede brac Castagnus. Mialam nadzieje, ze ta prolaktyna to moj jedyny problem, ale chyba nie. Zmusze lekarza, zeby dal skierowanie na droznosc :P

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 20 maja 2016, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Gosiu, a co dokładnie badałaś? cykle miałaś monitorowane?

    hormony w normie poza prolaktyna, droznosc jajowodow, histeroskopia, dwa monitoringi pełne, nasienie meza dobre.

    z hormonów to : tarczycowe(TSH, ft3, ft4, antyTPO, anty TG), AMH, prolaktyna, testosteron, progesteron, estradiol, DHES, LH, FSH, żelazo, fosfor, wapń, magnez, wit D, sód, potas, glukoza.

    Podczas pojedynczych wizyt widoczne pecherzyki tylko zawsze jeden dominujacy.

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 20 maja 2016, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    dziewczyny jeśli mogę się wypowiedzieć w temacie prl, miałam z nią również problem, miałam poziom ok 70, też brałam bromka a potem jego zamiennik, starałam się o dzidzie 12 miesiecy, okres miałam reguralny i owulację równiez nawet jak nie brałam bromka, jak zaszłam w ciążę i poszłam do innego gina to mi powiedział, że po co brałam bromka skoro miałam owulacje a prl blokuje owulacje i dlatego bierze się bromka. Zaszłam w ciąże miesiąc po odstawieniu bromka, w 21 dc miałam prl 65 i myślalałam, że znwou dupa a już w ciązy byłam. Z mojego doświadczenia moge powiedzięc tylko jedno: głowa. W grudniu przestałam siedziec na ovufriend 24h/d chociaż wcześniej zabiłabym jak mi ktoś mówił, zacznij myśleć o czymś innym, to mi ciśnienie skakało na 200, ale to jednak prawda: głowa głowa głowa. I tak wiem, że się tak nie da nie myśleć:)


    ale prolaktyna powoduje tez zaburzenia progesteronu, tzn niski progesteron i problemy z zagniezdzaniem. ja tez mam owulki i biore bromergon. i mam cykle 25-35 dniowe moze przez prolaktyne (stres). jak pobiore 3 miesiace zobacze czy cykle sie unormowaly

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 20 maja 2016, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka wrote:
    Dzieki Gosia, w takim razie bede brac Castagnus. Mialam nadzieje, ze ta prolaktyna to moj jedyny problem, ale chyba nie. Zmusze lekarza, zeby dal skierowanie na droznosc :P


    na to badanie kieruja bez zmuszania ;) to podstawa jak sie nie udaje dlugo. po roku staran nie powinnas miec problemu. A ile Ty się starasz?

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • infinity888 Ekspertka
    Postów: 213 166

    Wysłany: 21 maja 2016, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    dziewczyny jeśli mogę się wypowiedzieć w temacie prl, miałam z nią również problem, miałam poziom ok 70, też brałam bromka a potem jego zamiennik, starałam się o dzidzie 12 miesiecy, okres miałam reguralny i owulację równiez nawet jak nie brałam bromka, jak zaszłam w ciążę i poszłam do innego gina to mi powiedział, że po co brałam bromka skoro miałam owulacje a prl blokuje owulacje i dlatego bierze się bromka. Zaszłam w ciąże miesiąc po odstawieniu bromka, w 21 dc miałam prl 65 i myślalałam, że znwou dupa a już w ciązy byłam. Z mojego doświadczenia moge powiedzięc tylko jedno: głowa. W grudniu przestałam siedziec na ovufriend 24h/d chociaż wcześniej zabiłabym jak mi ktoś mówił, zacznij myśleć o czymś innym, to mi ciśnienie skakało na 200, ale to jednak prawda: głowa głowa głowa. I tak wiem, że się tak nie da nie myśleć:)

    Zgadzam sie ja w 21dc robilam prolaktyne i progesteron o 7 rano na czczo.prl-33, progesteron 25!. Endo zapisal bromka a gin powiedzial ze jak miesiaczkuje regularnie mam normalnie obfite okresy i potwierdzone przez usg owulacje to nie bylo wskazan do brania bromka i kazal odstawic.. powiedzial tez ze wiarygodny wynik prolaktyny bedzie na czczo ale po godz 11 zrobiony i mam zrobic w nast cyklu..podobno prolaktyna skacze a moj progesteron jest dowodem super owulacji..
    spotkalam sie tez z innym gin i ten kazal brac.. juz nic nie wiem wierze bardziej 1 i odstawilam.. co myslicie?

    34bwvfxmgk5zmjd1.png
    Beta HCG
    25.05-433
    27.05-1285
  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 21 maja 2016, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    infinity888

    sama już niewiem. nie bralam bromka to sie nie udalo zajs w ciaze wiec wypróbuje teraz drugi wariant czyli branie bromka ;)

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 21 maja 2016, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    na to badanie kieruja bez zmuszania ;) to podstawa jak sie nie udaje dlugo. po roku staran nie powinnas miec problemu. A ile Ty się starasz?

    Staram sie rok, ale nie zabezpieczam od ponad dwoch. Hormony w normie (tylko ta prolaktyna w gornej granicy), maz w normie. Poprzedni ginekolog niecaly rok temu stwierdzil, ze - cytuje - "nie wierzy ze nie moge zajsc" i ze nie ma sensu robic droznosci :( Ale na poczatku czerwca mam wizyte u nowego gina, wydaje sie bardziej dociekliwy:)

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 21 maja 2016, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka może ten gin stwierdzil ze jeszcze masz czas, co mu powiedzialas ze starasz sie rok? teraz wiecej czasu minelo to pewnie by zmienil zdanie.

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
  • infinity888 Ekspertka
    Postów: 213 166

    Wysłany: 21 maja 2016, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia ja bralam bromka tylko lub az 16 dni ale czulam sie fatalnie, bvralam 1/2 tabletki po 7 dniach mialm przejsc na cala - wszystko na noc. Jak zmienilam na 1 to rano myslalm, ze zemdleje pod prysznicem musialam usaisc w brodziku..
    Skosultowalam sie jeszcze z tym samym lekarzem i podtrzymal swoje stanowisko takze ja narazie bromka olewam nie wiem juz w co i komu wierzyc...

    34bwvfxmgk5zmjd1.png
    Beta HCG
    25.05-433
    27.05-1285
  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 21 maja 2016, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    Tyczka może ten gin stwierdzil ze jeszcze masz czas, co mu powiedzialas ze starasz sie rok? teraz wiecej czasu minelo to pewnie by zmienil zdanie.

    Powiedzialam, ze trzy lata, bo podejrzewalam, ze rok nie zrobi na nim wrazenia...I gdybym miala 20 lat, to bym sobie probowala nadal, ale mam 33 i pol - jestem nastawiona optymistycznie, ale obawiam sie, ze nie mam czasu na kolejne proby bez sprawdzenia, czy wszystko funkcjonuje jak nalezy

  • Tyczka Ekspertka
    Postów: 233 79

    Wysłany: 21 maja 2016, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczescie rezerwa jajnikowa wyszla dobrze :) Zeby tylko nie uznali znowu, ze mam czas :P

  • gosia89 Autorytet
    Postów: 595 109

    Wysłany: 22 maja 2016, 10:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    infinity888 wrote:
    Gosia ja bralam bromka tylko lub az 16 dni ale czulam sie fatalnie, bvralam 1/2 tabletki po 7 dniach mialm przejsc na cala - wszystko na noc. Jak zmienilam na 1 to rano myslalm, ze zemdleje pod prysznicem musialam usaisc w brodziku..
    Skosultowalam sie jeszcze z tym samym lekarzem i podtrzymal swoje stanowisko takze ja narazie bromka olewam nie wiem juz w co i komu wierzyc...

    tez źle znosze bromka, mam brac pol tabletki przez 3 miesiace.

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 1IUI 🍷
    27.10. 2020 2IUI 🍷
    22.11.2020 3IUI 🙏
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego