X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit - po drugiej stronie brzuszka
Odpowiedz

Reprofit - po drugiej stronie brzuszka

Oceń ten wątek:
  • maxbar Autorytet

Wysłany: 9 maja, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny przygarnijcie niedoświadczoną matkę w temacie RD😉 będe wdzięczna za wszystkie wskazówki😃 Córka za dwa tygodnie będzie miała 6 m-cy, dzisiaj pierwsze dwie łyżeczki marchewki i było nieźle . Ssała tą łyżeczkę jak smoczek😂 Przez ile dni podawać jedno warzywo? Mam tylko marchew i dynie bo nie widziałam żadnych innych oprócz mieszanych . Fajnie widzieć dziewczyny z dawnego forum 😃

Magra3, Ewa3bit, Monika29, The_sleeping_beauty, mała, mlia lubią tę wiadomość

6 inseminacji, 6 in vitro i tylko 4 transfery. Decyzja AZ. Maj 2022r 1AZ😔 Październik 2022 2AZ 😔 Marzec 2023r 3AZ
    5dpt beta 2,30 prog 54,32
    7dpt beta 13,80
    8dpt beta 36,30 prog 19,55
    9dpt beta 74,20 prog 66,83
    11dpt beta 222,80
    prog 31,10
    14dpt beta 802,70
    prog 30,09
    18dpt beta 3573,50
    prog 28,50
    22dpt beta 14227,70
    prog 36,70
    26 dpt ❤️
    25.04. 18,1 mm szkraba
    22.05 I prenatalne 6,3 cm
    24.07 II prenatalne 403 gram dziewczynka
    25.09.III prenatalne 1,5 kg
    21.11.2023 urodziła się córeczka🥰
  • The_sleeping_beauty Autorytet

Wysłany: 9 maja, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maxbar wrote:
    Hej, dziewczyny przygarnijcie niedoświadczoną matkę w temacie RD😉 będe wdzięczna za wszystkie wskazówki😃 Córka za dwa tygodnie będzie miała 6 m-cy, dzisiaj pierwsze dwie łyżeczki marchewki i było nieźle . Ssała tą łyżeczkę jak smoczek😂 Przez ile dni podawać jedno warzywo? Mam tylko marchew i dynie bo nie widziałam żadnych innych oprócz mieszanych . Fajnie widzieć dziewczyny z dawnego forum 😃

Ja kupuje włoszczyznę bio dynie i brokuła w lidlu I gotuje i na parze. Z pojedynczych warzyw w słoiczkach można kupić jeszcze brokuła

maxbar lubi tę wiadomość

age.png
  • maxbar Autorytet

Wysłany: 9 maja, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty wrote:
    Ja kupuje włoszczyznę bio dynie i brokuła w lidlu I gotuje i na parze. Z pojedynczych warzyw w słoiczkach można kupić jeszcze brokuła
    Dzięki a jak jest z przejściem mleka na nr 2? Zmiana dopiero gdy będą dwa posiłki dziennie?

6 inseminacji, 6 in vitro i tylko 4 transfery. Decyzja AZ. Maj 2022r 1AZ😔 Październik 2022 2AZ 😔 Marzec 2023r 3AZ
    5dpt beta 2,30 prog 54,32
    7dpt beta 13,80
    8dpt beta 36,30 prog 19,55
    9dpt beta 74,20 prog 66,83
    11dpt beta 222,80
    prog 31,10
    14dpt beta 802,70
    prog 30,09
    18dpt beta 3573,50
    prog 28,50
    22dpt beta 14227,70
    prog 36,70
    26 dpt ❤️
    25.04. 18,1 mm szkraba
    22.05 I prenatalne 6,3 cm
    24.07 II prenatalne 403 gram dziewczynka
    25.09.III prenatalne 1,5 kg
    21.11.2023 urodziła się córeczka🥰
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maxbar wrote:

Ja najpierw tez szlam z marchewka, dynia i brokułem- niestety tylko dynia smakuje z tych trzech warzywek. Czasem jeszcze brokuł pociumka ale bez szału. Podałam tez ziemniaczki puree.
    Dodam ze u nas słoiki są bleee, zdecydowanie lepiej idzie z gotowanym na parze i zblendowanym z odrobina masła.

maxbar lubi tę wiadomość

age.png

Synek 👶🏼 Ur 17.11.2023 54cm, 3kg 🥰
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 wrote:
    Monia- tak wlasnie mysle ze Aleks zaraz roczek, ale to zlecialo, pamietam jak dopiero jak fotke wstawialas co sie urodzil 🫣

Aniu- podziwiam Cie za ta prace i opieke nad takim maluchem, ja wieczorem juz czasami wysiadam a gdzie tu mowa zeby praca zawodowa sie zajac. Cale szczescie ze masz pomoc, babcia zawsze najlepsza 🙂 ja niestety nie mam juz mamy, maz tez nie, wiec mozemy liczyc jedynie na siebie.

Mala- u nas tez jeszcze dziecko bez chrztu, planujemy w wakacje ale zobaczymy jak to wyjdzie bo chrzestny pracuje za granica i musimy sie wgrac tak zeby wszystkim pasowalo.

My mamy jutro szczepienie, jak zawsze cykam sie okropnie 🤣
    Podpowiedzcie w temacie rd- jezeli podajecie zupke ( np marchew, ziemniak, pietruszka, mieso) to najpierw podawalyscie kazdy ten skladnik osobno i obserwacja czy od razu zupke ? Nie wiem jak to ugryzc. Troche stanelismy z rozszerzaniem diety bo mala ma obnizone napiecie ust i buzke czesto otwarta, wypychala jezykiem wszystko, teraz dopiero widze ze robi sie bardziej gotowa do jedzenia i probujemy powoli na nowo.
    Przykro mi z powodu waszych mam. Myszko ja najpierw podawałam każdy składnik oddzielnie, tzn marchewkę, potem mieszkałam marchewkę z ziemniakami, pietruszka, i tak co parę dni, mięsko na końcu. Mi pediatra zaleciła najpierw indyka bo lepszy.
    Ja też nie wiem kiedy to zlecialo, już prawie rok 😱

Córka z zespołem wad genetycznych
    Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 wrote:
    Monia- tak wlasnie mysle ze Aleks zaraz roczek, ale to zlecialo, pamietam jak dopiero jak fotke wstawialas co sie urodzil 🫣

Aniu- podziwiam Cie za ta prace i opieke nad takim maluchem, ja wieczorem juz czasami wysiadam a gdzie tu mowa zeby praca zawodowa sie zajac. Cale szczescie ze masz pomoc, babcia zawsze najlepsza 🙂 ja niestety nie mam juz mamy, maz tez nie, wiec mozemy liczyc jedynie na siebie.

Mala- u nas tez jeszcze dziecko bez chrztu, planujemy w wakacje ale zobaczymy jak to wyjdzie bo chrzestny pracuje za granica i musimy sie wgrac tak zeby wszystkim pasowalo.

My mamy jutro szczepienie, jak zawsze cykam sie okropnie 🤣
    Podpowiedzcie w temacie rd- jezeli podajecie zupke ( np marchew, ziemniak, pietruszka, mieso) to najpierw podawalyscie kazdy ten skladnik osobno i obserwacja czy od razu zupke ? Nie wiem jak to ugryzc. Troche stanelismy z rozszerzaniem diety bo mala ma obnizone napiecie ust i buzke czesto otwarta, wypychala jezykiem wszystko, teraz dopiero widze ze robi sie bardziej gotowa do jedzenia i probujemy powoli na nowo.

Ja ze składników z zupy wcześniej podawałam marchewkę i ziemniaka, a zupka wjechała już z mięskiem i pietruszka - poszłam trochę na żywioł. Ten rosołek jest jednym z dań które bardzo lubi.

Ostatnio tez próbujemy trochę owoców - z jogurtem/serkiem białym lub kaszka.

Jajko tez poszło.

Dziewczyny a co z mięska dajecie jeszcze i w jakiej formie ? Interesuje mnie niesloikowa. Jak Młodemu wchodzi ten rosołek chętnie bym wrzuciła coś jeszcze.

Chciałabym wrócić do warzywek - ale myśle ze poprobujemy w małych kawałkach ugotowane na parze - ale może w momencie gdy zasiądzie w krzesełku. Kiedy wsadzilyscie dzieciaczki do krzesełek ? Bo mój w sumie dobrze trzyma głowę ale giba się na boki z cała reszta ciała wiec myśle ze potrzebuje jeszcze chwili.

mała lubi tę wiadomość

age.png

• Monika29 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maxbar wrote:
    Ja najpierw dawałam pół słoiczka i co 2-3 dni dawałam coś nowego. Po ok miesiącu chyba podałam pierwsze owoce. Ja też mieszkałam, albo już później kupowałam zupki jarzynowe 🙂 ja nie dawałam samego brokuła tylko mieszałam z marchewka. Co u was ?
    Beauty jeszcze nie mam pomysłu. Będzie chyba tylko najbliższa rodzina 😀

05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png

Wysłany: 9 maja, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:
    Ja ze składników z zupy wcześniej podawałam marchewkę i ziemniaka, a zupka wjechała już z mięskiem i pietruszka - poszłam trochę na żywioł. Ten rosołek jest jednym z dań które bardzo lubi.

Ostatnio tez próbujemy trochę owoców - z jogurtem/serkiem białym lub kaszka.

Jajko tez poszło.

Dziewczyny a co z mięska dajecie jeszcze i w jakiej formie ? Interesuje mnie niesloikowa. Jak Młodemu wchodzi ten rosołek chętnie bym wrzuciła coś jeszcze.

Chciałabym wrócić do warzywek - ale myśle ze poprobujemy w małych kawałkach ugotowane na parze - ale może w momencie gdy zasiądzie w krzesełku. Kiedy wsadzilyscie dzieciaczki do krzesełek ? Bo mój w sumie dobrze trzyma głowę ale giba się na boki z cała reszta ciała wiec myśle ze potrzebuje jeszcze chwili.

Ja daje indyka królika cielęcinę kurczaka. Kroję na małe kawałeczki gotuję razem z warzywami na parze i potem wszystko miksuje z dodatkiem wody z gotowania. Kawałki zamierzam zacząć dawać za miesiąc jak już będzie stabilniejsza w siadaniu

aaaania87, Monika29 lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 9 maja, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maxbar wrote:
    Dzięki a jak jest z przejściem mleka na nr 2? Zmiana dopiero gdy będą dwa posiłki dziennie?

Nie mam pojęcia. My jestesmy Kp, a mm którym uzupełniamy dietę jest do 12 mca.

age.png
  • aaaania87 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty wrote:
    Ja daje indyka królika cielęcinę kurczaka. Kroję na małe kawałeczki gotuję razem z warzywami na parze i potem wszystko miksuje z dodatkiem wody z gotowania. Kawałki zamierzam zacząć dawać za miesiąc jak już będzie stabilniejsza w siadaniu

Spróbujemy inne mięska, chce jeszcze z burakiem spróbować.

Dziewczyny a ile wypijają Wasze maluchy wody ? Ja cały czas proponuje swojemu. Z butelki w ogóle tej wody nie podejmuje. Z otwartego kubka lubi „pic” chyba bardziej z powodu tego ze może go pogryźć ;) wiec nie wiem ile wpada do buzi a ile na ciuchy - ale patrząc na stan ciuchów chyba za wiele do przełyku nie trafia ;) wiec średnio z ta woda.
    Jak go zachęcić do wody ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 15:42

age.png

• mlia Autorytet

Wysłany: 9 maja, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxbar my przeszliśmy na mm 2 przed rd. Trwało to ok tygodnia i po prostu mieszałam 1 z 2 zwiększając stopniowo ilość 2. Tak nam zaleciła pediatra. Mm tej samej marki. Co do rd to ja też trochę robię na czuja, mam wrażenie że mleko krowie uczula Maksia więc je na razie odpuściłam i robię kaszki na mleku owsianym. Kaszki mam z helpy. Dodaję do nich owoce i miksuje wszystko. To rano a na obiad to albo słoiczek albo coś ugotuję, np sprawdzają się pulpeciki w rosołku. Przepisy biorę z insta.

mała lubi tę wiadomość

age.png
  • Nobi Autorytet

Wysłany: 10 maja, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxbar, super Cię widzieć! Myślałam ostatnio o Tobie :)
    Ja do RD podeszłam na luzie i intuicyjnie i teraz podajemy mu sporo świeżych owoców (poza gruszką i bananem w słupkach to reszta rozduszona lub starta) i obiadki ze słoikow, bo moimi wytworami pluje 😅 Lubi chleb, jogurt naturalny. Lubi kaszki (ja kupuje bezmleczne i bez dodatków smakowych, bo większość z nich ma dosypany cukier). Robię też czasem na śniadanie takie małe placuszki z bananem, serkiem lub jogurtem, jajem i mąką. Ale tym zazwyczaj wymiotuje, chyba bierze za duże kawałki, już sama nie wiem. Ogólnie czasem jak mu podaję kawałki to potem wymiotuje jeszcze w krzesełku. Może kiepsko idzie mu gryzienie? Za dwa tygodnie idziemy do neurologopedy, więc się dowiem jak można mu pomóc. Bo może jeszcze po prostu nie jest gotowy na kawałki. No z RD trzeba się nastawić, że czasem idzie super, a potem jest regres.
    Moniu, to już prawie rok! Ten czas leci niesamowicie… Twój Junior podejmuje już próby chodzenia? my już zarezerwowaliśmy knajpę na roczek. Mieliśmy robić w ogrodzie u nas we włoskim stylu, no ale nie łudźmy sie, że w sierpniu w ósmym miesiącu ciąży z rocznym dzieckiem u boku będę miała na to energię… a mąż sam nie ogarnie, to jest za dużo pracy

mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość

• mlia Autorytet

Wysłany: 10 maja, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaania87 wrote:
    Spróbujemy inne mięska, chce jeszcze z burakiem spróbować.

Dziewczyny a ile wypijają Wasze maluchy wody ? Ja cały czas proponuje swojemu. Z butelki w ogóle tej wody nie podejmuje. Z otwartego kubka lubi „pic” chyba bardziej z powodu tego ze może go pogryźć ;) wiec nie wiem ile wpada do buzi a ile na ciuchy - ale patrząc na stan ciuchów chyba za wiele do przełyku nie trafia ;) wiec średnio z ta woda.
    Jak go zachęcić do wody ?
    U nas sprawdził się bbox, na początku więcej lądowało na ubraniu ale teraz już ładnie pije.

aaaania87 lubi tę wiadomość

age.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 12 maja, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxbar ja dała mam 2 parę dni po skończeniu 6 miesiąca. U nas na opakowaniu napisane jest że po 6 miesiącu.
    Aniu ja jak gotuje młodemu to robię tak jak Beauty. Wsadziłam młodego do krzesełka jak już sam siadał. Wcześniej w bujaczku leżaczku ale tylko do karmienia. Co do wody to A też nie chce pić z kubka, umie ale nie i już. Pije z bboxa , między 500 ml a 1 l wypija 😱 a potem sika jak ..... Są różne bidony więc może któryś podpasuje T ?
    Mila pulpeciki w rosołku?? Mniam mniam daj przepis 😀
    Nobi u nas ostatnio młody to odkurzacz 😂 zobaczy talerz i już jest obok nawet nie wiesz kiedy przylazł 😂😂😂😂 wczoraj zrobił dwa małe kroki 🥹 a ja co ? Poryczalam się 🙈 Z tymi urodzinami to masz rację, będzie pewnie upał, nie wiadomo jak będziesz się czuła na końcówce, nie ma co , knajpa to dobry pomysł ♥️ jak sobie radzisz z małym ? Jak się czujesz?
    U nas junior chyba ma 3 dniówkę 🙈 od pt rana gorączka ponad 38, jak dostanie przeciwgorączkowe jest ok, szaleje i bawi się jak to on. Ale pierwsza noc była trudna, wczoraj lepiej i zobaczymy jak będzie dziś. W ciągu dnia szczęście już poniżej 38.
    My roczek zrobimy na działce , już mamy zamówiony tort, będzie najbliższa rodzina. Balony itp. Oby pogoda byla 😀

Magra3, mlia, aaaania87, mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość

05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
  • mlia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybki przepis na pulpety: poprosić babcię o rosół :D, ugotować trochę batata i roznieść na miękko, dodać mięsko mielone z kurczaka lub innego ptaszyska, dodać jajko, mąkę owsianą do związania i trochę czosnku dla smaku. Ja jeszcze dodałam trochę mielonych pistacji. Wymieszać, uformować małe kulki i ugotować w rosołku. Rosół oczywiście bez soli, specjalny dla wnusia :)

The_sleeping_beauty, Monika29, Magra3, aaaania87, kid_aa, mała lubią tę wiadomość

age.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila dzięki ♥️ rosół muszę sama ugotować, bo teściowa robi niedobry 🤣 kiedyś zrobiła rosół na indyku , strasznie śmierdział i moja córa nie chciała go jeść 😂
    Dziewczyny macie fajne przepisy na szybkie i smaczne sałatki ? Robimy urodziny młodego na działce, ale ma być tylko tort ciacho i coś lekkiego do jedzenia, więc pomyślałam o sałatkach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja, 16:09

Magra3, mlia lubią tę wiadomość

05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
  • mlia Autorytet

Wysłany: 13 maja, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sałatka z 7 składników: pomidor, ogórek, kukurydza, jajko na twardo, papryka, ser feta i majonez lub jogurt.

Magra3, The_sleeping_beauty, Monika29, mała lubią tę wiadomość

age.png
  • Magra3 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortellini z mięsem/szynką, rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, brokuł, majonez 🙂miammmm
    Ps. Wyszedł u nas drugi ząbek 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja, 19:51

mlia, The_sleeping_beauty, Monika29, mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość

10.2023 nasza miłość 💚
    age.png
  • Nobi Autorytet

Wysłany: 13 maja, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rukola, buraki, ser kozi lub feta, nasiona słonecznika i dressing z sosu balsamicznego (lub musztardy), oliwy i miodu, sol i pieprz

mlia, The_sleeping_beauty, mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość

• aaaania87 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rukola, podprazone orzechy włoskie, gruszka skropiona sokiem z cytryny, ser pleśniowy, pomidorki koktajlowe. Zalewamy sokiem z cytryny z miodem i oliwa, sól i pieprz, pychotka :)

Monika29, mlia, mała, Ewa3bit lubią tę wiadomość

age.png

‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ