Samotna - zapłodnienie
-
WIADOMOŚĆ
-
Charlii wrote:Hej,
Fajnie, że do nas dołączyłaś i jesteś już po wszystkim. Gratulacje.
Z jaką klinika w Polsce współpracujesz?
Mogłabyś plus minus podać kwotę jaką wyniosło Cie poczęcie dziecka?
I co mnie również martwi to język angielski w tej Rydze. Mój angielski jest taki biedny, wakacyjny bym nazwała. Na pewno nie nadaje się na terminy medyczne. W jakim języku tam rozmawialiście?
Hej Charlii, dzięki za miłe przyjęcie na forum, już odpowiadam na pytania Na Łotwie My Clinic Riga, w Polsce Klinika Bocian - jest w różnych miastach, ja byłam w Katowicach.
Koszt in vitro wyniósł mnie w przedziale 20-25 tys zł. Na to składa się około 4 tys. euro na zabiegi w Rydze, a w Polsce kilka tys. zł na leki, wizyty, badania krwi itp.
Inna sprawa, że zanim tam trafiłam, próbowałam wcześniej inseminacji w Danii, ale się u mnie nie sprawdziły. W sumie kilka nieudanych prób IUI było dla mnie większym wydatkiem niż całe in vitro.
Jeśli chodzi o angielski, mój też nie jest jakiś super, ale mówią tam raczej zrozumiale, bez brytyjskiego akcentu, w sumie taki "nasz" ten ich angielski:) Dużo pomogło mi też uprzednie czytanie ofert zagranicznych klinik leczenia niepłodności, to było tam trochę różnych pojęć medycznych:) Na pewno sobie poradzisz:)
Virginia lubi tę wiadomość
-
Cześć
Kruszynka - super wiedzieć że in vitro się udało to na prawdę budujące.
Ja mam mieć transfer za jakieś 2 tygodnie i siedzę jak na szpilkach. Ciężko mi o tym nie myśleć i skupić się na czymś innym, ale po prostu jestem podekscytowana:)
Mam nadzieję że Tobie z drugim babe się uda i będzie rodzeństwo:)
Odpowiadając na pytanie o komunikację językową to potwierdzam że nie ma z tym żadnego problemu. Lekarze mówią prostym angielskim, wszystko tłumaczą dwa razy, aby pacjentka zrozumiała, Pani anastezjolog mówi łamanym polskim, a do tego jest google translate. Jest dobrze:)
Pozdrawiam -
Hej co tam u Was dziewczyny? Jakieś dalsze ruchy, któraś wykonała? Mocno trzymam za wszystkie kciuki. Powiedzcie proszę czy któraś z Was brała pod uwagę inseminacje? Czy lekarze od razu sugerują in vitro?
A co to in vitro to brałyście pod uwagę użycie od razu dwóch zarodków? Większa szansa, że się przyjmą, a w najlepszym wypadku szansa na dwójkę dzieci 🙂 -
Madzia@ wrote:Witam jestem nowa na grupie, czy ktoś współpracuje może z klinika w Poznaniu, Szczecinie - jakie macie doświadczenia. Pozdrawiam.
Ja leczę się w Bocianie Szczecin. I polecam mojego dr PC. Jest otwarty, empatyczny i nie boi się "nowości". Nie wiem czy ma pacjentki, które prowadzi w leczeniu w klinikach za granicą pod względem samotnego rodzicielstwa. Ale na pewno ma sporo pacjentek, które prowadzi do punkcji i transferów w klinikach czeskich. Tu bym próbowała zapytać u niego. Skoro Bocian Gdańsk jest otwarty na to, to myślę że Szczecin również 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia, 12:53
37👩AMH 13,40(20')10,75(22')7,73(24')
❌IO/PCOS/KIR AA/PAI/MTHFR/adeno/mięśniak
✔️kariotyp/CBA/IMK+treg/ANA/ASA/ACA/APL/PPb2/PPT/
LA/helikobacter/MUCh/celiaklia/pasożyty
-14kg jest owu!
38🧔
❌HLA C1C2
✔️kariotyp/nasienie/ASA
VITROLIVE SZCZECIN
03-10/22 HyCoSy✓3xIUI
BOCIAN SZCZECIN
1. ICSI 12/22 (IMSI,Fertilechip,ES) 14🥚11 MII 6❄️
01/23➡️FET5AA❌EG
02/23➡️FET5BB❌EG
03/23 immuno+IPLE❌histero✓
05/23➡️FET4AA❌EG+accofil+ivig
06/23➡️FET2x3BB💔EG+intralipid+accofil 6tc cb
09/23➡️FET5CB💔EG+AH+intralipid+accofil cb?
ALLO 0->33,2
CROSS 23,3->16,7->23,7->15->13,5
2. ICSI 07/24(PICSI,Fertilechip,ES) 13🥚13 MII 8❄️
CD138✓
09/24➡️FET5AA💔EG+intralipid+accofil+plaquenil+
encorton Aurorka👼7tc
11/24➡️FET5AA❌EG+intralipid+accofil+plaquenil+
encorton+prograf
12/24➡️FET5AA🌈Okruszek🍀
"Choćby się spóźniał cud, ja będę czekać, uciszę swój cały świat, by słyszeć Twój szept..." -
Charlii wrote:Hej co tam u Was dziewczyny? Jakieś dalsze ruchy, któraś wykonała? Mocno trzymam za wszystkie kciuki. Powiedzcie proszę czy któraś z Was brała pod uwagę inseminacje? Czy lekarze od razu sugerują in vitro?
A co to in vitro to brałyście pod uwagę użycie od razu dwóch zarodków? Większa szansa, że się przyjmą, a w najlepszym wypadku szansa na dwójkę dzieci 🙂
Charlii, ja byłam na pierwszej konsultacji w lipcu i doktor zasugerowała inseminację bez stymulacji. Była w stanie stwierdzić, że owuluję nawet przy obecnych problemach że zdrowiem (hiperprolaktynemia). Zaleciła jedynie wcześniej zbadać drożność jajowodów, żeby nie okazało się, że pojadę do Rygi bez sensu. Także myślę, że dobierają zabieg pod konkretny przypadek.
-
Hej,
Ja jestem po wizycie w Bocianie w Poznaniu. Byłam u doktora Marcina K. i polecam - bardzo sympatyczny, rzeczowy i profesjonalny. W związku z tym że znalazłam dawcę i zdecydowałam się na razie na inseminacje domową dostałam leki na stymulację owulacji. Za dwa tygodnie idę na monitoring cyklu, jeśli będzie okej dostanę zastrzyk na pęknięcie pęcherzyków i kilka dni po tym spotykam się z dawcą. Zdecydowaliśmy się na metodę kubeczkową.
Omówiliśmy też z doktorem inne możliwości - jeśli chodzi o wyjazd do Rygi zaproponował in-vitro, jest ono bardziej skuteczne i według niego jeśli już lecieć za granicę to lepiej od razu to.
Doczytałam tez że żeby wykonać invitro w Polsce musiałby być podpis fikcyjnego ojca na papierach w klinice, a przy porodzie nie trzeba już go podawać- można wpisać że nieznany. Mógłby być to ktoś z rodziny tak żeby poziom zaufania był jak największy. Jeśli ma się taką zaufaną osobę to może warto to rozważyć.
Ja na razie daję sobie 6 cykli na stymulacji i mam nadzieję że uda się w ten sposób. Pierwsza próba już za trochę ponad dwa tygodnie - trzymajcie kciuki dziewczynyWanda Nowa, Virginia lubią tę wiadomość
-
Hej... tak piszę się przywitać Od maja mocno rozważam / przygotowuję się do solo-macierzyństwa. Zaczęłam od zamrożenia komórek jajowych. Udało się wszystko spoko sprawnie ogarnąć. A teraz zastanawiam się co dalej i jak do tego wszystkiego podjeść. Czytam tu już trochę o Waszych doświadczeniach, niebawem zgłębię tutejszy watek bardziej szczegółowo. Najbliżej mi do tego by zaczać od kilku prób (2/3) inseminacji - to wydaje się najłatwiejsze. Choć już też słyszałam, że w moim wieku (38 lat niebawem) - to szkoda rozczarowań i że lepiej od razu invitro. Sama jeszcze nie wiem, ale fajnie wiedzieć, że jest nas więcej - przyszłych/obecnych kobiet samych, a chcących realizować się w macierzństwie. Pozdrawiam ciepło!
Wanda Nowa, Stokrotka92 lubią tę wiadomość
-
Witam wszystkich☺️ Bardzo się cieszę, że znalazłam ten wątek! Podjęłam decyzję o solo-macierzyństwie i chciałam tutaj się podzielić oraz zapytać was o doświadczenie. Ja już po wszystkich badaniach w Klinice Bocian w Warszawie, byłam też na wizycie w Rydze celem wykonania badań do invitro. Dostałam zielone światło. Obecnie jestem pod opieką doktor Bożeny K. Zaczęłam pierwszą stymulację 25.10 i mam umówioną kontrolę 31.10. Zadecydowałam skorzystać z dawcy Europejskiego Banku. Dziewczyny, czy któraś z was może się podzielić doświadczeniem jak u was odbywał się kontakt z koordynatorem? Jakiś słaby kontakt jest niestety, nie odbiera telefonu… na odpowiedź czasami trzeba długo czekać. Czy ktoś zamawiał materiał z Banku do Kliniki w Rydze i kiedy to trzeba zrobić ? Jeżeli będziecie mieć do mnie jakieś pytania o cały proces , chętnie się podzielę ! Pozdrawiam wszystkich 🤗
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 11:53
👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
I PICSI 10.2024 Menopur 300, Orgalutran, Zivafert 5000j.m. 5🥚 1 blastocysta 4BB, PGT-A zdrowy, ❄️
II PICSI 11.2024 Menopur 300, Primolut-nor 10mg. Brak odpowiedzi - przerwano stymulację w 4 dniu -
Charlii wrote:Hej dziewczyny, czy któraś z Was chciałaby się podzielić informacja jakie koszta naszych marzeń wchodzą w gre?
Ja już zdecydowana, lecz jeszcze niestabilna finansowo, więc póki co czytam i kibicuje Wam wszystkim.
W dniu dzisiejszym w Rydze zapłaciłam 1450€ za punkcję i hodowanie zarodków do 3 doby. Jak wrócę do Polski będę podliczała całkowity koszt ) dam znać 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 20:41
👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
I PICSI 10.2024 Menopur 300, Orgalutran, Zivafert 5000j.m. 5🥚 1 blastocysta 4BB, PGT-A zdrowy, ❄️
II PICSI 11.2024 Menopur 300, Primolut-nor 10mg. Brak odpowiedzi - przerwano stymulację w 4 dniu -
Bazując na doświadczeniach jednej z dziewczyn, trzeba liczyć się z kosztem ok 35 tys. Całe leczenie plus wyjazdy do Rygi.
Też uzupełniam zaplecze finansowe. Pierwszą wizytę w Bocianie w Gdańsku mam pod koniec listopada. Jeśli wszystkie badania będą ok (drożność), chciałabym na wiosnę przystąpić do procedury invitro.
Też mam w planie skorzystanie z Europejskiego Banku.
Wando czy robisz od razu transfer podczas jednego wyjazdu?
Ile zarodków udało się wychować?
Ja chciałabym to tak ogarnąć, żeby zrobili mi transfer na jednym cyklu. -
Biała_mewa wrote:Bazując na doświadczeniach jednej z dziewczyn, trzeba liczyć się z kosztem ok 35 tys. Całe leczenie plus wyjazdy do Rygi.
Też uzupełniam zaplecze finansowe. Pierwszą wizytę w Bocianie w Gdańsku mam pod koniec listopada. Jeśli wszystkie badania będą ok (drożność), chciałabym na wiosnę przystąpić do procedury invitro.
Też mam w planie skorzystanie z Europejskiego Banku.
Wando czy robisz od razu transfer podczas jednego wyjazdu?
Ile zarodków udało się wychować?
Ja chciałabym to tak ogarnąć, żeby zrobili mi transfer na jednym cyklu.
Podczas dzisiejszej punkcji udało się pobrać 7 oocytów. Niestety jeszcze nie wiem ile się zapłodniło. Poinformowali mnie, że będę od jutra dostawać info na WhatsApp o całym etapie embriologicznym. Planuję zamrozić powstałe zarodki, bo podjęłam decyzję bez badania genetycznego (PGT-A) nie robić transferu. I jak będzie zarodek polecany do transferu, będę próbowała w marcu/kwietniu. Też chciałabym uzupełnić poduszkę finansową przed ciążą. Ogólnie chcę dodać, że w Klinice w Rydze jest bardzo miły personel i czułam się mocno zaopiekowana😇Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 20:40
👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
Magdanowa wrote:Hej,
Ja jestem po wizycie w Bocianie w Poznaniu. Byłam u doktora Marcina K. i polecam - bardzo sympatyczny, rzeczowy i profesjonalny. W związku z tym że znalazłam dawcę i zdecydowałam się na razie na inseminacje domową dostałam leki na stymulację owulacji. Za dwa tygodnie idę na monitoring cyklu, jeśli będzie okej dostanę zastrzyk na pęknięcie pęcherzyków i kilka dni po tym spotykam się z dawcą. Zdecydowaliśmy się na metodę kubeczkową.
Omówiliśmy też z doktorem inne możliwości - jeśli chodzi o wyjazd do Rygi zaproponował in-vitro, jest ono bardziej skuteczne i według niego jeśli już lecieć za granicę to lepiej od razu to.
Doczytałam tez że żeby wykonać invitro w Polsce musiałby być podpis fikcyjnego ojca na papierach w klinice, a przy porodzie nie trzeba już go podawać- można wpisać że nieznany. Mógłby być to ktoś z rodziny tak żeby poziom zaufania był jak największy. Jeśli ma się taką zaufaną osobę to może warto to rozważyć.
Ja na razie daję sobie 6 cykli na stymulacji i mam nadzieję że uda się w ten sposób. Pierwsza próba już za trochę ponad dwa tygodnie - trzymajcie kciuki dziewczyny
Cześć, Magdo☺️ Jak tam u ciebie? Czy wszystko się udało?👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
Madzia@ wrote:Witam jestem nowa na grupie, czy ktoś współpracuje może z klinika w Poznaniu, Szczecinie - jakie macie doświadczenia. Pozdrawiam.
Generalnie oni pomagają w surogacji i dawali gamet na Cyprze. Głównie działali w UK. Moja koleżanka Karolina jest koordynatorką (jej brat właścicielem) i się teraz przeniosła do Szczecina. Mają spore doświadczenie więc warto chociaż się ich zapytaćHashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
11.2024 AMH 0,36 -
Charlii wrote:A czy któraś w Was myślała o inseminacji domowej? Zamawiając nasienie z zagranicznego banku spermy? Może ktoś coś wie, czy do Polski jest możliwa taka wysyłka? Za granicą było wiele takich przypadków i to z powodzeniem. To z pewnością tańsza opcja
Ja sie tym interesowalam i w Europie to nie jest mozliwe - zamawiasz i wysylaja tylko do kliniki ktora wybierzesz i tam bedzie inseminacja, nie mozna sobie zamowic do domu . W stanach moze mozna w domu, ale to chyba nie ma tez takiego sensu, bo lepiej zrobic to profesjonalnie w pod okiem lekarzy, z monitoringiem owu itp, zeby nie zmarnowac tego nasienia, nie jest tanie. Inseminacja ma generalnie duzo mniejsza skutecznosc i trzeba naprawde dopilnowac owulacji, miec pewnosc, ze pecherzyk peka itp, czasem szybciej (i taniej) odrazu podejsc do ivf.
Ja rozwazalam kiedys samotne, znalazlam link,ktory opisuje prawo w Europie, bo niektore kraje np pozwalają "samotnej" kobiecie, ale nie na wszystkie procedury jak np adopcja jajeczek itp, rozpisane jest tutaj:
https://www.epfweb.org/sites/default/files/2024-06/FERTIL%20Atlas_EN%202024-JUN11.pdf
Ja rozwazalam Hiszpanie i mialam konsultacje w klinice w Maladze, bardzo dobre wrazenia i z punktu widzenia prawnego mozliwe wszystko co by sie chcialo. Lekarze bardzo mili i wydawali sie sensowni. Mozna zrobic calosc jednym pobytem, mi wyliczyli, ze ok 14 dni wszystko zajmuje z transferem
w hiszpanii wycenili cala procedure ivf ze wszystkim na 4000 euro, inseminacje na 600 (plus cena nasienia)
Jedyne co bym zrobila, to najpierw wszystkie badania diagnostyczne w Polsce, do tego nie trzeba partnera. W roznych krajach mozna zrobic IVF ale czasem to jest biznes nienastawiony na skutecznosc i warto wiedziec mniej wiecej jakie sa szanse/trudnosci zanim sie wylozy pare tysiecy euro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada, 21:48
Wanda Nowa lubi tę wiadomość
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Cześć dziewczyny
Jestem już po konsultacji w Bocianie w Gdańsku
Miałam komplet badań i z uwagi na wiek (37) zdecydowałam się na invitro. Dodam że próbowałam już domowej inseminacji i jak dotąd nie wyszło....
Jestem bardzo zadowolona z opieki w Gdańsku ale kontakt z konsultantem rzeczywiście wymaga cierpliwości
Przy ostatnim USG okazało się że mam polipa więc czeka mnie teraz usunięcie i mam zielone światło na wyjazd do Rygi
Dziewczyny które w ostatnim roku były w rydze -udalo Was się?
Za którym razem?
Jak w tak krótkim czasie udało Wam się ogarnąć loty ?
PozdrawiamWanda Nowa lubi tę wiadomość
-
Nadzieja Ryga wrote:Cześć dziewczyny
Jestem już po konsultacji w Bocianie w Gdańsku
Miałam komplet badań i z uwagi na wiek (37) zdecydowałam się na invitro. Dodam że próbowałam już domowej inseminacji i jak dotąd nie wyszło....
Jestem bardzo zadowolona z opieki w Gdańsku ale kontakt z konsultantem rzeczywiście wymaga cierpliwości
Przy ostatnim USG okazało się że mam polipa więc czeka mnie teraz usunięcie i mam zielone światło na wyjazd do Rygi
Dziewczyny które w ostatnim roku były w rydze -udalo Was się?
Za którym razem?
Jak w tak krótkim czasie udało Wam się ogarnąć loty ?
Pozdrawiam
Cześć 😊 Ja byłam ostatnio w Rydze, po pierwszej stymulacji czeka na mnie 1 zamrożony zarodek (zdrowy po PGT-A). Planuję jeszcze 1-2 stymulacji, żeby mieć 2-3 zarodki i będę próbować podchodzić do transferów przyszłym latem…. Czyli ogólnie jestem jeszcze w drodze 😉 jeździłam do Rygi niestety autobusem( Bo z lotami faktycznie był problem. Życzę powodzenia i trzymam mocno kciuki 🙏☺️👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
Aleale wrote:Ja sie tym interesowalam i w Europie to nie jest mozliwe - zamawiasz i wysylaja tylko do kliniki ktora wybierzesz i tam bedzie inseminacja, nie mozna sobie zamowic do domu . W stanach moze mozna w domu, ale to chyba nie ma tez takiego sensu, bo lepiej zrobic to profesjonalnie w pod okiem lekarzy, z monitoringiem owu itp, zeby nie zmarnowac tego nasienia, nie jest tanie. Inseminacja ma generalnie duzo mniejsza skutecznosc i trzeba naprawde dopilnowac owulacji, miec pewnosc, ze pecherzyk peka itp, czasem szybciej (i taniej) odrazu podejsc do ivf.
Ja rozwazalam kiedys samotne, znalazlam link,ktory opisuje prawo w Europie, bo niektore kraje np pozwalają "samotnej" kobiecie, ale nie na wszystkie procedury jak np adopcja jajeczek itp, rozpisane jest tutaj:
https://www.epfweb.org/sites/default/files/2024-06/FERTIL%20Atlas_EN%202024-JUN11.pdf
Ja rozwazalam Hiszpanie i mialam konsultacje w klinice w Maladze, bardzo dobre wrazenia i z punktu widzenia prawnego mozliwe wszystko co by sie chcialo. Lekarze bardzo mili i wydawali sie sensowni. Mozna zrobic calosc jednym pobytem, mi wyliczyli, ze ok 14 dni wszystko zajmuje z transferem
w hiszpanii wycenili cala procedure ivf ze wszystkim na 4000 euro, inseminacje na 600 (plus cena nasienia)
Jedyne co bym zrobila, to najpierw wszystkie badania diagnostyczne w Polsce, do tego nie trzeba partnera. W roznych krajach mozna zrobic IVF ale czasem to jest biznes nienastawiony na skutecznosc i warto wiedziec mniej wiecej jakie sa szanse/trudnosci zanim sie wylozy pare tysiecy euro.