Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki za miłe przyjęcie.
Powodzenia z HSG. Ja przeszłam mocno średnio, no ale mus to mus, do przeżycia wszystko. 😅 Największe rozczarowanie - pacjentka przede mną mi przekazała, że w sumie spodziewała się gorzej i ja przez to zaczęłam spodziewać się lepiej, a było mocno tak sobie. 🤣
Patrzyłam na ktomalek właśnie, w dużym mieście w miarę jest dostępność, ale cen Ovitrelle nie pokazują. :< Za ile mniej więcej kupujecie, żebym wiedziała jaka cena jest na pewno przesadą? 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 00:21
Helcia lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Dzięki dziewczyny ❤ właśnie się przebrałam i zaraz idę na oddział. Ciekawe ile z tym zejdzie. Boję się, jak nie wiem...
Loko, Kaki21, Mujer lubią tę wiadomość
Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
Wrzesień 2022r. polip
Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
♥♥♥
Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
październik: 36+1tc 3008g maluszka
Przed ciążą:
Ona: badania ok
On: badania ok
badania nasienia: wyniki bardzo dobre -
Helcia dasz radę 🙂 i będziesz miała już z głowy 😘 czy już po? Jak się czujesz? Jaki wynik badania?
Dracaena, koleżanka w tym miesiącu płaciła 130 zł za ovitrelle 🙂PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Hey dziewczyny. Ja już leżę na sali. Jeden jajowód drożny, drugi nie. Ale chyba coś z budową macicy jest na rzeczyStarania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Helcia mega słabo z tym jajowodem nie wiem co się robi w takich sytuacjach. Cieszmy się że nie doszło do zapłodnienia w niedrożnym jajowodzie bo to naprawdę bardzo groźna sprawa. Masz już jakies informacje co z tą budowa macicy o co chodzi ?
Trzymam mocno kciuki.
Ja powiem wam że dziwnie się czuję. Śluzu jakoś nie ma w tym cyklu sama woda i to bardzo mało. Za to piersi mnie mega bolą od paru dni ale tak nieprzyjemnie. Jednego dnia mnie tak kłuła jedna pierś dosyć mocno tam w środku teraz obie czuje taki dziwny ból nigdy takiego nie miałam. Jajniki spokój a macica tak dziwnie jak podczas okresu po tabletkach taki łagodny ból nie wiem już czy owu była jest czy będzie i co się dzieje ale w obliczu aktualnych wydarzeń na świecie to jakoś średnio się tym przejmuje. Mam teraz coś takiego że moje problemy są żadne biorąc pod uwagę sytuację na świecie jak i to co może się wydarzyć ...
Luty/marzec 22
3x1 lametta- 3-6 DC. - 2 pęcherzyki -
11 dpo 12.03 beta 14,2 💗
13 dpo beta 71,5 ❤️
4.04 mamy bijące serduszko 💗
11.05 chyba córeczka 💓
Pcos, niedoczynność tarczycy, hipoglikemia reaktywna
6 cykli stymulowanych lametta -
Helcia wrote:Hey dziewczyny. Ja już leżę na sali. Jeden jajowód drożny, drugi nie. Ale chyba coś z budową macicy jest na rzeczy
Swoją drogą jak to jest, jeśli jajowód okazuje się niedrożny? Można go udrożnić podczas hsg czy konieczna jest laparoskopia? Czy nie można nic zrobić? Pytam, ponieważ długo byłam stymulowana i mimo dobrej odpowiedzi jajników nie udawało się, a hsg nikt nie zaproponował, dopiero od znajomej i czytając to forum dowiedziałam się o takim zabiegu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 21:24
Szpacza223 lubi tę wiadomość
-
Czasami podczas hsg uda się udrożnić przez ciśnienie wstrzykiwanym roztworem. W pozostałych przypadkach wydaje mi się, że laparoskopia.
U mnie było pierw 3 stymulacje zanim było hsg. Jajowody okazały się drozne, ale jeśliby nie były to 3 stymulacje w plecy, dziesiątki łykniętych tabletek, zastrzyki i wydane setki złotych na marne.
Też popieram rozpoczęcie leczenia od tego badania jak i to, żeby z problemami niepłodności kierować się do kliniki niepłodności, a nie zwykłych ginekologów.
Na początku leczenia błądzi się po omacku, ufamy lekarzom, ale często okazuje sie, że samemu trzeba dogłębnie zbadać temat, dopytywać żeby wiedzieć na czym się stoi i czy to co proponuje lekarz ma sens.
Musimy się wzajemnie wspierać i dzielić doswiadczeniem💚
Wypowiedzi dziewczyn tu na forum wiele mi rozjaśniły i pomogły 💚 DZIĘKUJĘ 💚PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Tak dokładnie ja z różnych forów i grupie na FB wiedziałam o tym że trzeba zrobić drożność przed czymkolwiek i jak lekarz zaproponował to czego się spodziewalam to też uznałam że właśnie jest dobrym lekarzem i warto mu zaufac
Malinka2021 lubi tę wiadomość
Luty/marzec 22
11 dpo 12.03 beta 14,2 💗
13 dpo beta 71,5 ❤️
11.05 chyba córeczka 💓
Trzymam kciuki. Znalezienie problemu to już połowa sukcesu na drodze do eliminacji tego problemu.
Czytałam, że właśnie podczas badania może nastąpić udrożenienie, ale na pewno zależy to od poziomu skomplikowania danego przypadku.
Z lekarzami to trochę jest kiszka w wielu miejscach.
Teraz to w ogóle: żeby miał rozsądne podejście do rozwiązywania problemów (diagnostyka przed robieniem czegokolwiek) i żeby poglądy miał na właściwym miejscu (lekarze, którzy zostają ginekologami i powołują się na klauzulę sumienia itp. są dla mnie żartem, w dzisiejszych czasach przy braku aborcji ważne były dla mnie i te poglądy, przypadki wszak, że lekarz nie powiedział, że z dzieckiem jest coś nie tak, już się zdarzały...), no i jednak najlepiej, żeby pracował też w szpitalu.
Ja o HSG dowiedziałam się od lekarza, dopiero później przeszukiwałam Internet i w głowie mi się trochę nie mieści, że naprawdę lekarze robią stymulacje przed tym badaniem. A to częste, teściowa mi ostatnio mówiła, że właśnie różne znajome mają, ale dopiero po kilku latach starań. Mój lekarz powiedział, że no bez sensu ładować we mnie hormony przed diagnostyką. Szukałam lekarza z polecenia.
Jak kiedyś jedna lekarka mi orzekła, że jak mnie boli podczas stosunku, to "taka moja uroda", to zwiewałam, zwłaszcza wiedząc, że no nie taka moja uroda, skoro nie miałam wcześniej takich problemów. ;P Okazało się wtedy, że niedoleczona infekcja i niewiele było trzeba, żeby wrócić do normy.
Albo lekarze, którzy specjalnie wynajdują problemy - w moim rodzinnym mieście siedzi ginekolog na NFZ, który u 9 na 10 pacjentek wynajduje nadżerkę i kieruje do swojego prywatnego gabinetu na kolposkopię i z tego wręcz słynie, w tym wkręcił nawet moją mamę (kazałam jej iść do innego lekarza... i okazało się, że bzdura).
Tu jeszcze raczkuję, ale macie ogromne dawki wiedzy i podczytując dużo sobie układam w głowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 23:43
Malinka2021 lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
A więc tak dziewczyny. Jeden jajowód pięknie drożny, drugi bardzo słabo, ale nie jest całkowicie niedrożny. Jakaś żyłka kontrastu tam wleciała. Z budową macicy wyszło mi natomiast , że wygląda na dwurożna, ale trzeba podjąć dalszą diagnistykę i udać się do lekarza prowadzącego żeby to potwierdzić 😞Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Helcia diagnoza jest polowa sukcesu. Teraz nic tylko umowic sie z lekarzem i ulozyc plan dzialania. Trzymam za Ciebie mocno kciuki. Czasami droga jest bardzo kreta ale gdzies swieci slonce dla kazdej z nas. Wiesz juz jakie kroki dalej beda podejmowane czy dopiero wizyta z Twoim ginekologiem pozwoli ulozyc dalszy plan?
Tak jak dziewczyny juz napisaly Twoj przypadek pokazuje ze droznosc jednak warto zrobic na poczatku nie rozumiem czemu wielu lekarzy nie proponuje ani nie informuje pacjentek o takim badaniu....Loko -
Zgodzę się, że Hsg powinni być wykonywane jako jedno z pierwszych badań. Ale na NFZ w niektórych szpitalach nie jest łatwo się dostać. Ja w kilku miejscach usłyszałam, że muszę udokumentować, że się długo staramy, muszę mieć badania nasienia i swoich kilka badań.
Postanowiliśmy z mężem, że udamy się wcześniej do kliniki. Nie będziemy czekać do czerwca. Wybierzemy się do Gamety. Zobaczymy co z tą macicą wyjdzie. Może teraz znajdziemy przyczynę niepowodzeń.Szpacza223, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Mysle że Twojemu mężowi też dało to sporo do myślenia że faktycznie macie problemy i warto się tym zająć. Wbrew pozorom te niekoniecznie dobre informacje mogą mieć dobry wpływ na przyszłość ja właśnie odnotowalam śluz białko jajka ! Myślę że to już nie pozostałości po wczorajszym żelu bo jednak on jest inny . Zatem działań dzień drugi jutro poprawiamy xd tym razem nie odpuszczamy ciśniemy 3 dni z rzędu i w pon monitoring oby już było po owulce żeby się obeszło bez zastrzyków dodam wam jeszcze że dzisiaj rano wzięłam sama mwtformine i nic mi nie było po obiedzie wzięłam same witaminy i biegunka masakryczna. Zaczęłam się zastanawiać co ja powoduje i z tych witamin co biorę padło na magnez , czytałam w necie dużo kobiet pisało że ma biegunke po magnezie kto by się spodziewał....
Malinka2021, Loko lubią tę wiadomość
Luty/marzec 22
11 dpo 12.03 beta 14,2 💗
13 dpo beta 71,5 ❤️
11.05 chyba córeczka 💓
Helcia wrote:Zgodzę się, że Hsg powinni być wykonywane jako jedno z pierwszych badań. Ale na NFZ w niektórych szpitalach nie jest łatwo się dostać. Ja w kilku miejscach usłyszałam, że muszę udokumentować, że się długo staramy, muszę mieć badania nasienia i swoich kilka badań.
Postanowiliśmy z mężem, że udamy się wcześniej do kliniki. Nie będziemy czekać do czerwca. Wybierzemy się do Gamety. Zobaczymy co z tą macicą wyjdzie. Może teraz znajdziemy przyczynę niepowodzeń.
Kurcze a miałam nadzieję, że to niedrożność jest winna ale najważniejsze że już wiecie co może być nie tak. Trzymam mocno kciuki żeby szybko poszła diagnostyka 🤞Helcia lubi tę wiadomość
-
Szpaczka - trzymam kciuki żeby starania były owocne 🍀
Mój mąż już od kilku miesięcy mi mowi, żebym zmieniła ginekologa, bo ten miał czas żeby się wykazać.
Mujer - dziękuję ❤
Może drożność też coś pomoże. Czytałam, że z taką anomalią macicy ciąża jest jak najbardziej możliwa. Po droznosci oczywiście teraz będziemy się starać. Może coś udrożniło... spory skrzep niby później poleciał, więc na pewno będziemy próbować.Malinka2021, Szpacza223, Loko lubią tę wiadomość
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Cześć dziewczyny 😊🥰
Jestem tutaj nowa i chciałabym się zapytać co myślicie.
Mam stwierdzony PCOS.
Miałam 3 razy stymulację lamettą- 2 cykle bez pęcherzyków i 1 cykl z pęcherzykiem dominującym 30 mm (brak ciąży).
Aktualnie jestem na pierwszej stymulacji clo. 2 tabletki dziennie od 2-6 dnia cyklu. Dzisiaj miałam monitoring. Lewy jajnik- obraz policystyczny, prawy jajnik- pęcherzyk 15mm. Endo 7mm.
Czy jeżeli jest to 13 dzień cyklu a ja mam pęcherzyk tylko 15 mm a endo 7 to może coś jeszcze z tego być? Szczerze mówiąc jestem już załamana -
Hej Monia 🙂 pewnie, że może coś być 🙂 owulacja może być np 16 czy 19 dc, albo jeszcze później i pęcherzyk spokojnie dojrzeje. Endo 7 też tragedii nie ma.
Endo można wspomóc np. viagrą (ja brałam mensil) dopochwowo (pół trójkątnej tabletki dopochwowo raz dziennie).
Jak u mnie wolno rósł pęcherzyk to dr kazała wziąć dodatkowe tabletki letrozolu na podkręcenie. Chociaż 15 mm w 13 dc chyba jest ok 🙂
Czy zastrzyk na pęknięcie dostawałaś? Pękł ten pęcherzyk 30mm? Wydaje mi sie, że 30 to już za duży pęcherzyk urosl (chociaż różne mają lekarze podejście, ale u mnie przy 20-22 mm dostawałam zastrzyk na pekniecie).
A jak ze śluzem w okresie owulacji? Tu na forum bardzo polecamy wiesiołek w I fazie cyklu 😍 rewelacyjnie działa i na pewno zauważysz zmianę 🙂
Czy nasienie przebadane? Wszystko ok?
Nam się udało przy 4 stymulacji po włączeniu do letrozolu zastrzyku z gonadotropin (Bemfola). Czasami potrzeba kilku cykli, to że nie udało się za pierwszym razem jak był pęcherzyk nie znaczy, że nie uda się przy analogicznym cyklu za 2,3 czy 5 razem 🙂 powodzenia!Monia115, Szpacza223 lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
12.05.22 👶Wojtuś💙