Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Bikini przykro mi że się znowu nie udało, tulę mocno
a myśleliście o IV? jeżeli nie macie przeszkód światopoglądowych ani finansowych to może żeby uniknąć tych stresów moglibyście podejść do procedury...4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Miśkowa wrote:Bikini przykro mi że się znowu nie udało, tulę mocno
a myśleliście o IV? jeżeli nie macie przeszkód światopoglądowych ani finansowych to może żeby uniknąć tych stresów moglibyście podejść do procedury...05.2013 rok pierwsze poronienie
10.2015 HSG, jajniki drożne
02.2016 rok ciąża biochemiczna
I IUI 28.09.2016
II IUI 31.10.2016
starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
dalej czekamy... -
Alisa wrote:ja sobie wyliczyłam moje BMI no i niekorzystnie to wygląda.
Bo mam nadwagę, ponad 20kg.
Ale rozumiem, że robiłaś krzywą?4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Ten 1200 zł miesięcznie na IUI, bo tak wychodzi z lekami, dojazdami, wizytami to jest jeszcze do udźwignięcia, ale IV to są już grube tysiące.05.2013 rok pierwsze poronienie
10.2015 HSG, jajniki drożne
02.2016 rok ciąża biochemiczna
I IUI 28.09.2016
II IUI 31.10.2016
starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
dalej czekamy... -
nick nieaktualnyMiśkowa wrote:tak miałam robioną krzywą insulinową i cukrową, insulinę miałam ponad 7 nie pamiętam jednostek) a potem mi skoczyła do ponad 70... nie wiem czy tak powinno być. Nie chcę sobie niczego wmawiać ale nikt mi nigdy nie wyjaśnił tych wyników - czy to dobrze czy nie, czy tak powinno być itd. Mocno zastanawiam się nad dietetykiem żeby ułożył mi jakąś dietkę na pco. A no i ważne jeśli pijesz inofem, infolic i te cuda z inozytolem to trzeba je odstawić dwa tygodnie przed badaniem insuliny bo obniżają jej poziom i wyniki wychodzą zafałszowane.
Miśku, ni piję nic z tych rzeczy i nigdy nie piłam.
Insulinę na czczo mam również 7,5. Zobaczymy jak po krzywej.
-
Alisa wrote:Bea, aż tak źle IUI wspominasz - nie strasz!
a jeśli jest dobre nasienie, dobre AMH - widzisz sens w IUI?
tak jak wspomniałam chcemy podejść do IUI w styczniu, w grudniu mam drożność.
Podobno to niewiele procent więcej szans od naturalnego starania - to prawda?
Co sądzisz?
IUI omija czynnik szyjkowy, wrogi śluz, słabszą ruchliwość, ponoć nawet w pewnych stadiach endometriozy może być metodą. No i może by tak szanowny pan doktor najpierw stwierdził, czy u Was jest co obchodzić tym IUI (czyli np.masz wrogi śluz i konieczne jest jego ominięcie). Bo wydaje się, że jeśli te kwestie, które można wspomóc, Wy macie w porządku, to tylko można liczyć, że chodzi o inną z przyczyn jeszcze nieznanych medycynie, a mającej swoje źródło właśnie na trasie plemników między szyjką a jajeczkiem. Ten temat obecnie zgłębiam. Jest masa procesów związanych z kapacytacją (uzdatnianiem) plemników, która się na tej trasie odbywa. Mimo że mamy dobre, a nawet bardzo dobre parametry nasienia, to i w takich sytuacjach (aczkolwiek rzadziej niż przy słabych parametrach) te procesy mogą nie przebiegać prawidłowo. I na tego typu badania zaproszę już wkrótce męża. -
Bikini31 wrote:Ten 1200 zł miesięcznie na IUI, bo tak wychodzi z lekami, dojazdami, wizytami to jest jeszcze do udźwignięcia, ale IV to są już grube tysiące.
Bikini31 lubi tę wiadomość
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Alisa wrote:Miśku, ni piję nic z tych rzeczy i nigdy nie piłam.
Insulinę na czczo mam również 7,5. Zobaczymy jak po krzywej.4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
nick nieaktualnyMiśkowa wrote:a jak glukoza Ci wyszła? ciekawe co Ci lekarz powie i czy da metforminę...
Glukoza na czczo 79,2 (norma od 70-99)
Insulina na czczo 7,5 (norma od 2,6-24,9)
HOMA IR - = 1,4 (wynik na czerwono podświetlił się).
Do tego nadwaga = ponad 20kg.
Odnośnie mety chcę ją albo od gina albo od diabetologa.
Nie wyjdę bez niej
AAA, no i krzywą robię -
nick nieaktualnyBea_ wrote:No i może by tak szanowny pan doktor najpierw stwierdził, czy u Was jest co obchodzić tym IUI (czyli np.masz wrogi śluz i konieczne jest jego ominięcie). Bo wydaje się, że jeśli te kwestie, które można wspomóc, Wy macie w porządku, to tylko można liczyć, że chodzi o inną z przyczyn jeszcze nieznanych medycynie
Beciu - szczerze: nie badałam wrogości. Na razie..
W zeszłym roku we wrześniu była ostatnia ciąża i dlatego jakoś nie spieszno mi do tego badania.
W styczniu br przeszłam zabieg usunięcia przegrody macicy (która na 99% była przyczyną moich poronień).
Jak wspomniałam mojemu ginowi o IUI to jakoś właśnie nie zachęcał mnie specjalnie. Ale powiedział, że jak po 3 stymulkach nie uda się to wtedy.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Alisa wrote:Ty chyba źartujesz! A zmieniałaś dawki, leki np glucophage?
-
Bea_ wrote:Koleżanki, czy znacie przypadek sukcesu w postaci ciąży po stymulacji, w sytuacji własnych owu, równych cykli i badań w normie?
Ja obecnie włączyłam luteinę i luttagen. Testować będę pewnie 23 listopada, w 12 d.p.o. (max +2). Nie chcę przedłużać zbytnio luteiny (10 dni to optimum), bo mi się kolejny cykl przez to rozjeżdża.
Właściwie to nie znam ale ja jestem w takiej sytuacji stymuluje swoje owulacje badań od groma wykonanych wyniki dobre, laparoskopia we wrześniu wykonana wszystko ok, mam swoje owulacje, cykle co 28d czasem coś się przesunie o 2/3dni ale to przez dupchaston i luteine, mąż ma wyniki dobre chociaż sporo nieruchomych ale przy ilości nasienia, która ma nie stanowi to problemu, jedno dziecko już mamy i od lutego staramy się o drugie i nic... Jak teraz się nie uda(stymulacja clo 2x2 i Lamette 2x1 efekt 5pęcherzyków z czego 3pekly)to zapytam o test po stosunku bo mam jakieś przeczucie ze to może być wina śluzu którego nie mam wogole.. Póki co testuje 22.1119.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
02.2019 - Pasnik immunologia
08.2018 - korekta isthmocele -laparotomia
01.2018- Angelius Provita
alloMLR 13% -> 0
Genotyp KIR-bx - implantacyjne są
ANA2 1:100 typ-ziarnisty,
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
anty-TPO 0,38. anty-TG 0,82
homocysteina było 8,20->9,20
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
Tsh 1,422 Ft3 2,52 Ft4 1,09
Wolny testosteron 1,48 pH/ml
p/c przeciw kardiolipinie - ujemne
p/c p.antygenom jajnika - ujemne
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Dhea-s- 449 -> 413 - za wysokie
SHBG- 15,32 za niskie - min 32,
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Mąż - test MAR, HBA, SCA, defragmentacja - ok
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Miśkowa wrote:tak miałam robioną krzywą insulinową i cukrową, insulinę miałam ponad 7 nie pamiętam jednostek) a potem mi skoczyła do ponad 70... nie wiem czy tak powinno być. Nie chcę sobie niczego wmawiać ale nikt mi nigdy nie wyjaśnił tych wyników - czy to dobrze czy nie, czy tak powinno być itd. Mocno zastanawiam się nad dietetykiem żeby ułożył mi jakąś dietkę na pco. A no i ważne jeśli pijesz inofem, infolic i te cuda z inozytolem to trzeba je odstawić dwa tygodnie przed badaniem insuliny bo obniżają jej poziom i wyniki wychodzą zafałszowane.
Miałaś jakieś powody do zrobienia tego badania? Czy lekarz zlecił? Myślałam o tym badaniu są jakieś wytyczne kiedy trzeba go zrobić?
Dziewczyny jakie badania wykonywali Wasi mężowie? Mam na myśli takie z krwi. Nie wiem czy np tarczyca u mężczyzn czy jakieś inne nieprawidłowości mają wpływ na płodności u mężczyzn tak jak u nas. Nastawiam się psychicznie do rozmowy z mezem, być może jego trzeba bardziej "przeswietlic" i znalesc przyczynęWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 18:04
19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Mycoplasma, ureoplasma, gbs, chlamydia, insulina, glukoza, Laparoskopia x2 , histero, toxo IgG,IgM, rózyczka,
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła -
Natalia01 wrote:Właściwie to nie znam ale ja jestem w takiej sytuacji stymuluje swoje owulacje badań od groma wykonanych wyniki dobre, laparoskopia we wrześniu wykonana wszystko ok, mam swoje owulacje, cykle co 28d czasem coś się przesunie o 2/3dni ale to przez dupchaston i luteine, mąż ma wyniki dobre chociaż sporo nieruchomych ale przy ilości nasienia, która ma nie stanowi to problemu, jedno dziecko już mamy i od lutego staramy się o drugie i nic... Jak teraz się nie uda(stymulacja clo 2x2 i Lamette 2x1 efekt 5pęcherzyków z czego 3pekly)to zapytam o test po stosunku bo mam jakieś przeczucie ze to może być wina śluzu którego nie mam wogole.. Póki co testuje 22.11
-
Nie ma się co bać laparoskopii naprawdę nic nie boli. W środę zgłosiłam się do szpitala w czwartek zabieg a w piątek do domu w niedziele poszłam do szkoły, a w poniedziałek byłam już w pracy. Myślę że lepiej zrobić laparo i mieć pewność że wszystko drozne, a zabieg jest bezpłatny i nic nie tracimy;) u mnie jakoś specjalnie nie było powodu, szuka przyczyny a że miałam cesarke to i jakieś zrosty mogły być ale na szczęście nic19.09-10.10-31.10 szczepienia allo spadło do 0 ;(
alloMLR 13% -> 0
NK 5% - test IMK
Subpopulacja limfocytów,
Prolaktyna 22
kwas foliowy 13,73ng/ml
wit d 44,5mg/ml
p/c p. plemnikom,
17-prog 2,17 -> 1,52
Androstendion 1,81 ng/ml
Syn ur w 2011 ciąża naturalna - od tego czasu beta nie drgnęła