X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Stymulacja letrozolem
Odpowiedz

Stymulacja letrozolem

Oceń ten wątek:
  • 55monika5 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie przejmuj się ja też w 1 cyklu z letrozolem miałam torbiel krwotoczną, ale po duphastonie sie wchłoneła, teraz od 2 cykli torbiel się nie pojawia więc może tylko na początku

ewelinka2210 lubi tę wiadomość

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    55monika5 wrote:
    nie przejmuj się ja też w 1 cyklu z letrozolem miałam torbiel krwotoczną, ale po duphastonie sie wchłoneła, teraz od 2 cykli torbiel się nie pojawia więc może tylko na początku
    Tylko u mnie się w drugim pojawiła, ale może rzeczywiście tak się jakoś w tym cyklu tylko zrobiło - zobaczymy co będzie w nastepnym. Ale tak seiro to w tym raczej nie mam na co liczyć? Bo lekarka niby mówiła, że może się jeszcze coś pojaiwć, ale jak wczoraj w 11 dc nie było nic poza torbielą widać, to chyba nie mam co na cuda liczyć? Tak się chcę psychicznie nastawić :)

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka2210 wrote:
    Tylko u mnie się w drugim pojawiła, ale może rzeczywiście tak się jakoś w tym cyklu tylko zrobiło - zobaczymy co będzie w nastepnym. Ale tak seiro to w tym raczej nie mam na co liczyć? Bo lekarka niby mówiła, że może się jeszcze coś pojaiwć, ale jak wczoraj w 11 dc nie było nic poza torbielą widać, to chyba nie mam co na cuda liczyć? Tak się chcę psychicznie nastawić :)
    Raczej nic się nie pojawi skoro na usg oprócz torbieli nic nie było widać. Ja też miałam torbiel krwotoczną w 6 cyklu z clo i dostałam antyki na miesiąc. U mnie zdecydowanie lepsze efekty daje lametta niż clo. A Ty co brałaś przed lamettą?

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    Raczej nic się nie pojawi skoro na usg oprócz torbieli nic nie było widać. Ja też miałam torbiel krwotoczną w 6 cyklu z clo i dostałam antyki na miesiąc. U mnie zdecydowanie lepsze efekty daje lametta niż clo. A Ty co brałaś przed lamettą?
    No właśnie clo, dwa cykle - super na mnie działało, po 2 jajeczka były, ale zero sluzu i cieniutkie endometrium.
    No właśnie zaczyna mi się jakiś śluz pojawiać - lekarce chyba chodziło o to, że za torbielą może być jeszcze jakieś jajeczko - no nic - najwyżej będzie stracony - głowa muru nie przebiję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 10:18

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka to może zrób test owulacyjny. Ja po wizycie, gratulacje od gina zobaczył ciałko żółte:) teraz do 7 wrz czekać na betę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 22:31

leczenie immuno JP i...
    tb73e6yd8jub8trg.png
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    Ewelinka to może zrób test owulacyjny. Ja po wizycie, gratulacje od gina zobaczył ciałko żółte:) teraz do 7 wrz czekać na betę.
    To trzymam kciuki za wysoką betę :) A Wy jak długo się staracie?
    A u mnie owulacja jednak była, czyli ten pęcherzyk jenak pękł, jak się tak zastanowiłam, co moja lekarka mówiła, to chyba chodziło jejo to, ze wlasnie ten duży pęcherzyk może jenak pęknąć, tylko jak mi takie duże rosną, to moze w tym jest właśnie problem, bo juz się nie nadają do zapłodnienia. Na jednej z wizyt mialam 2,6 cm, ten miał w czwartek 2,67 i pękł dzien później, moze trzeba coś na wcześniejsze pęknięcie podać i wtedy zaskoczy? Tylko nie zawsze takie duże są, czasem mniejsze pękały, moze czasem rosną mi tak duże i dlatego nie w każdym cyklu jest szansa.

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi mówił, że jeśli pęcherzyk jest zbyt duży to nic z tego nie będzie, no ale cuda sie zdarzają:) to nie miałaś wcześniejszego monitoringu? Bo jakby miał pęcherzyk min 18mm to zastrzyk i pęka wcześniej. My staramy się 1,5 roku.

leczenie immuno JP i...
    tb73e6yd8jub8trg.png
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie miałam wcześniej, tzn. nie w tym cyklu, my staramy się 21 cykl, drożność, histeroskopia zrobione, mamy juz synka tylko teraz nie moze zaskoczyć, w grudniu 2013 poronilam, potem w marcu biochemiczna i od tamtej pory cisza. I teraz się zastanawiam, czy moze temu to tak długo trwa, bo pęcherzyki rosną za duże. A teraz na monitoringu byłam w 11 dc, mam wczesne owulacje, może przez stymulacje takie duży urósł. Jak byłam na monitoringu przy clo, to były dwa pęcherzyki jeden 20 mm a drugi 18, owulacja jakies dwa dni później. Porozmawiam z nią o tych za dużych pęcherzykach, moze coś na pęknięcie pomoże.

• lamienka Koleżanka

Wysłany: 30 sierpnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam! Wracam po kilkumiesięcznej nieobecności na tym forum. Cieszy mnie, że nie został nikt znajomy sprzed kilku miesięcy bo to oznacza, że te, z którymi pisałam tutaj zaszły w upragnioną ciążę. My staramy się z mężem kilka dobrych lat, ale tak intensywnie ze wspomagaczem w postaci letrozolu pół roku. Miałam półroczną przerwę i znów wracam do letrozolu + gonal f. Oczywiście duphaston na wywołanie miesiączki bo bez tego pojawia się najwyżej raz na pół roku. Teraz jestem w trakcie brania duphastonu 2-6dc apo letro a później 3 zastrzyki gonalu 75j. Może tym razem coś urośnie. Wcześniej słabo rosło. Tylko raz mi się udało wyhodować pęcherzyki 2 szt. Później już nie. Macie jakieś "Swoje sposoby" na wspomaganie? Ja pije Inofem, biorę kwas foliowy i pije mieszankę ziół ojca sroki. A jak to u Was wygląda dziewczyny? Podzielcie się :) Pozdrawiam

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamienka ja jeszcze jem selen, wit E i D :)

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka Wy chociaż macie jedno dziecko więc psychicznie na pewno jesteś spokojniejsza. Ja poza lekami biorę kwas foliowy i wiesiołka

leczenie immuno JP i...
    tb73e6yd8jub8trg.png
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no właśnie - wiesiołek jeszcze do owulacji.
    czar-nula to prawda, jest łątwiej, bo juz dziecko mamy, ale i tak strasznie chcemy miec dwójkę i cężko jest jak się nie udaje - pwoiem Wam, że smutek przy negatywnym teście taki sam jak na początku zanim był synek. Teraz jak to tak długo już trwa, to jest trochę łatwiej, bo po prostu juz pewien rodzaj znieczulicy przychodzi, ale i tak ciężko...

• Kasja90 Nowa

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jestem tu pierwszy raz ale chyba tez potrzebuje wlasnie pogadac sobie z kims kto ma podobne problemy. W ciaze nie moge zajsc juz dosyc dlugo bo ponad 3 lata na poczatku nie spinalam sie i myslalam ze jak bedzie to bedzie ale kiedy mijal czas a tu nic a maja chec posiadania dzidziusia ciagle rosla zdecydowalam sie sprawdzic co jest nie tak. Wykryto u mnie pco i podwyzszona prolaktyne po prawie 2 mc brania bromka prolaktyna spadla mi szybciutko i terez mam odpoczac troszke od niego i sprawdzac czy samoistnie sie wynormuje bo obnizyla mi sie prolaktyna az ponizej normy. Bedac tydzien temu u gin sprawdzil ze nie mam owulacji wiec teraz czekam niecierpliwie na @ aby zaczac swoj pierwszy cykl stymulowania z clo. Mam nadzieje ze juz nie dlugo bede musiala czekac na fasolke.

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeśli zbiłaś prolaktynę masz duże szanse:) u mnie akurat prolaktyna w normie a i tak nie wychodzi. Większość dziewczyn w tym wątku stymulacje clo ma już za sobą, dostajemy zamiast clo - letrozol. Wątki o clo są obszerniejsze niż ten ;)

leczenie immuno JP i...
    tb73e6yd8jub8trg.png
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • czar-nula Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam Dziewczyny, kiedy testujecie? :) ja w poniedziałek idę na betę.

ewelinka2210 lubi tę wiadomość

leczenie immuno JP i...
    tb73e6yd8jub8trg.png
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja około 11 :) Ale w sumie przy tym dużym pęcherzyku isę raczej nie nastawiam... Tylk oja robię testy w domu, bo mi szkoda kasy na betę co miesiąc ;)

• ILKA88 Przyjaciółka

Wysłany: 3 września 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie. Czy lekarz bez problemu przepisał letrozol? Ja brałam clo ale nie działało na mnie i teraz mam za sobą jeden cykl z gonadotropinami. Są one refundowane tylko jeszcze 2 cykle. Zasugerowałam więc letrozol, ale mój lekarz twierdzi, że to nie jest lek oficjalnie uznany za lek do stymulacji jajeczkowania i nie chce mi go przepisać..

ckailhb8ez7m7qlw.png
  • Kamilam8 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ILKA88 wrote:
    Mam pytanie. Czy lekarz bez problemu przepisał letrozol? Ja brałam clo ale nie działało na mnie i teraz mam za sobą jeden cykl z gonadotropinami. Są one refundowane tylko jeszcze 2 cykle. Zasugerowałam więc letrozol, ale mój lekarz twierdzi, że to nie jest lek oficjalnie uznany za lek do stymulacji jajeczkowania i nie chce mi go przepisać..

Mi zapisał jako kolejny po CLO. Musiałam tylko podpisać oświadczenie, że zgadzam się na jego branie. Ja nic nie sugerowałam to decyzja lekarza była.

ih9kcbx.png
  • daaaisy1989 Koleżanka

Wysłany: 3 września 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też w poniedziałek testuje; ) ale też testy będę robić bo na ten cykl za bardzo się na stawiam;) przez te wyniki meza moze w nastepnym cyklu juz nawet do lekarza sie zapisalam a co do latrozolu to ja nawet żadnego oświadczenia nie podpisywałam mi pani doktor przepisala po drugim cyklu clo bo słabo na niego reagowałam.

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w kraju nie jest on wpisany na listę leków do stymulacji, ale w USA jest on bardzo popularny i przeznaczony do stymulacji. Clo to czterdziestoletni lek pierwszego rzutu. Ja też nic nie podpisywałam i nie sugerowałam, po prostu mi przepisali sami.

leczenie immuno JP i...
    tb73e6yd8jub8trg.png
    w5wqroeqgd7aoonm.png
‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ