Stymulacja letrozolem
-
WIADOMOŚĆ
-
Staraczka22 wrote:W poniedziałek miałam dwa pęcherzyki w prawym jajniku 16 i 18mm we wtorek wzielam zastrzyk na pęknięcie. Dzisiaj byłam na USG ale na NFZ nie w klinice na felernym sprzęcie i mam dziwna sytuację. Jest dalej jeden pęcherzyk który ma 18mm a drugiego nie ma. I teraz nie wiem czy ten jeden pękł a drugi podrósł do 18mm czy co ?. Trochę się załamałam bo nie wiem co się stanie teraz z tym pęcherzykiem. Dzisiaj mam 15dc. Miał ktoś taką sytuację że były dwa pecherzyki jeden znikł a drugi jeszcze został ?. Nie pytajcie mnie o płyn w zatoce Douglasa ciałka żółte i tego typu rzeczy bo ten sprzęt i lekarz na prawdę były tragedia
-
Asik89 wrote:Dziewczyny mam pytanie
biorę aromek, w opakowaniu zostało mi tabletek na jakies 2 cykle. Kiedy powinnam isc na monitoring? w trakcie brania czy jak już mi się skończą? i czy powinnam brać cały czas? bo w zasadzie nic mi gin nie mówił, że mam przyjść po receptę na kolejne opakowanie. -
antubis84 wrote:Wydaje mi się że któryś pęcherzyk pękł. Innego wyjścia nie widzę. A ten drugi który został myślę że powinien się wchłonąć. Ja miałam raz tak że po letrozolu miałam 3 pęcherzyki, 2 pękły a trzeci nie. Na monitoringu na moje pytanie co się z nim stanie lekarz powiedział że sie wchłonie i rzeczywiście tak sie stało. Ale zaznaczam że mi pękają same i nie muszę brać zastrzykuRok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
2cykl z clo ciąża biochemiczna
Listopad 2018 rozpoczęcie leczenia w klinice
1cykl z lamettą 2x1 (brak owu)
2cykl z lamettą 3x1 dwa pęcherzyki+ ovitrelle
Cykl przerwy od leków i lekarzy, pierwsza naturalna owulacja mimo pcos w 22dc.
Udało się!!! NATURALNY CUD 💕😍 -
Staraczka22 wrote:Mi też pękają same to był pierwszy raz kiedy brałam zastrzyk. No niestety inne opcje też istnieją, np. mógł się zapaść i nie było go widać a tak na prawdę nie pękł, ale to bardzo negatywna wersja i nigdy mi się tak nie zdarzyło. A co do tego drugiego to on miał 18mm i był w 15dc i od razu po wizycie strasznie zaczął mnie boleć jajnik. Natomiast dzisiaj już biały śluz niepłodny, biorę duphaston jutro i mogę już zamknac ten cykl i czekać na testowanie do 30.01
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 21:37
-
DziękujęRok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
Oby tylko z tego drugiego pęcherzyka nie było torbiela. Nigdy nie miałam i nie chce miećRok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
Witam! Dziewczyny mam proste pytanie a zarazem dla mnie trudne... mam nadzieje, ze pomożecie. Nie pękają mi jajeczka. Lekarz dał mi letrozol (etruzil 2.5mg) i twierdzi ze to spowoduje wzrost jajeczka, popchniecie go i pekniecie. Nie dał mi dodatkowo żadnego zastrzyku na pęknięcie. Kazał brać tabletke przez 5 dni zaczynając od 3dc. Zagłębiłam się w temat leku i mam wątpliwości czy faktycznie powoduje on ze jajeczka będą pękać. Możecie mi pomóc i napisać wasze doświadczenia z tym lekiem? Czy też u Was lekarz nie dawał zastrzyku?
-
AneTkaa87 wrote:Witam! Dziewczyny mam proste pytanie a zarazem dla mnie trudne... mam nadzieje, ze pomożecie. Nie pękają mi jajeczka. Lekarz dał mi letrozol (etruzil 2.5mg) i twierdzi ze to spowoduje wzrost jajeczka, popchniecie go i pekniecie. Nie dał mi dodatkowo żadnego zastrzyku na pęknięcie. Kazał brać tabletke przez 5 dni zaczynając od 3dc. Zagłębiłam się w temat leku i mam wątpliwości czy faktycznie powoduje on ze jajeczka będą pękać. Możecie mi pomóc i napisać wasze doświadczenia z tym lekiem? Czy też u Was lekarz nie dawał zastrzyku?
-
mamaporaz2 wrote:Ja miałam trzy stymulowane cykle i za każdym razem ovitrelle. Brałam cło i letrozol jednoczesnie
Dziękuję za odpowiedź.
Tak czytam i widzę że raczej wszyscy biorą zastrzyk... dlaczego mi lekarz go nie dawał ani przy clo ani teraz przy letrozolu? -
Nie wiem szczerze mówiąc, ale raczej nie, bo lekarz mi dał lek i zostawił bez kontroli, bez niczego... gdy poszłam po tych 3 miesiącach to powiedział ze nie pękają, oraz że jest mięśniak i torbiel. I dał tym razwm letrozol i znowu kazał się zgłosić po 2-3 miesiącach. Dodam że w poprzednim cyklu powiedział ze nie pèkly i dlatego nowy lek i niby ten lek powoduje pęknięcie. Dlatego moje pytanie, czy letrozol powoduje pęknięcie i można mnie tak zostawić bez kontroli przez 2-3 cykle? Do tego powiedział ze nie musze przychodzić odrazu bo efekty tego leku to właśnie dopiero po około 3 cyklach są.
-
AneTkaa87 wrote:Nie wiem szczerze mówiąc, ale raczej nie, bo lekarz mi dał lek i zostawił bez kontroli, bez niczego... gdy poszłam po tych 3 miesiącach to powiedział ze nie pękają, oraz że jest mięśniak i torbiel. I dał tym razwm letrozol i znowu kazał się zgłosić po 2-3 miesiącach. Dodam że w poprzednim cyklu powiedział ze nie pèkly i dlatego nowy lek i niby ten lek powoduje pęknięcie. Dlatego moje pytanie, czy letrozol powoduje pęknięcie i można mnie tak zostawić bez kontroli przez 2-3 cykle? Do tego powiedział ze nie musze przychodzić odrazu bo efekty tego leku to właśnie dopiero po około 3 cyklach są.Rok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
AneTkaa87 wrote:Nie wiem szczerze mówiąc, ale raczej nie, bo lekarz mi dał lek i zostawił bez kontroli, bez niczego... gdy poszłam po tych 3 miesiącach to powiedział ze nie pękają, oraz że jest mięśniak i torbiel. I dał tym razwm letrozol i znowu kazał się zgłosić po 2-3 miesiącach. Dodam że w poprzednim cyklu powiedział ze nie pèkly i dlatego nowy lek i niby ten lek powoduje pęknięcie. Dlatego moje pytanie, czy letrozol powoduje pęknięcie i można mnie tak zostawić bez kontroli przez 2-3 cykle? Do tego powiedział ze nie musze przychodzić odrazu bo efekty tego leku to właśnie dopiero po około 3 cyklach są.Rok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
Tak myślałam jestem załamana totalnie... musze teraz szybko znalesc lekarza który mi da zastrzyk i zrobi usg (dzisiaj 7dc i 5 dzień z letrozolem. Dodatkowo jestem za granicą i weź teraz to ogarniaj. Nie dość ze ten lek ma tyle skutków ubocznych i bałam się go brać to teraz okazuje się ze lekarz zostawił mnie na pastwę losu. Mówiłam mu ze mogę przyleciec na usg kiedy tylko powie a on na to, że nie ma takiej potrzeby, ze lek zaczyna dzualac od okolo 2-3 cyklu i wtedy mam przyjsc okolo 20dc aby sprawdzic czy pęcherzyk pękł. Normalnie płakać mi się chce Napisałam mu maila aby wskazał jaki to składnik z letrozolu powoduje peknięcie pęcherzyka tak jak twierdzi. .
-
AneTkaa87 wrote:Tak myślałam jestem załamana totalnie... musze teraz szybko znalesc lekarza który mi da zastrzyk i zrobi usg (dzisiaj 7dc i 5 dzień z letrozolem. Dodatkowo jestem za granicą i weź teraz to ogarniaj. Nie dość ze ten lek ma tyle skutków ubocznych i bałam się go brać to teraz okazuje się ze lekarz zostawił mnie na pastwę losu. Mówiłam mu ze mogę przyleciec na usg kiedy tylko powie a on na to, że nie ma takiej potrzeby, ze lek zaczyna dzualac od okolo 2-3 cyklu i wtedy mam przyjsc okolo 20dc aby sprawdzic czy pęcherzyk pękł. Normalnie płakać mi się chce Napisałam mu maila aby wskazał jaki to składnik z letrozolu powoduje peknięcie pęcherzyka tak jak twierdzi. .Rok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
Staraczka22 wrote:Z tego co piszesz to ten lekarz to jakiś totalny konował. Nigdy nie spotkałam się z takim podejściem. Ja pierwsze usg po letrozolu miałam 12dc więc masz jeszcze czas. Spróbuj znaleźć jakiegos innego lekarza który wykona ci USG i zobaczysz czy w ogóle coś urosło. Bo sama walka o zastrzyk ma sens jeżeli pęcherzyk jest już w miarę dojrzały minimum 18mm i endometrium tez musi być w odpowiednich granicach. Czasem jest tak że nic nie urośnie. Także najpierw musisz się zorientowac. Powiedz lekarzowi że już wcześniej się leczyłas i że pęcherzyki ci nie pękają mimo tego że rosną dobry lekarz przepisze ci receptę na zastrzyk. Ewentualnie jeżeli masz dostęp u siebie do kliniki niepłodności to już by była bomba tam na pewno cię dobrze poprowadza
Tak, teraz już też widzę ze to straszny konował i dzięki Bogu do tej pory nic mi się ie stało (Ale prży clo miałam jeden atak gdzie nie mogłam się ruszyć, ciężko mi się oddychało i miałam mrowienie w całym ciele, trwało to kilka minut, również to olał) Tak jak mówisz będę działać. Jutro dzwonie do lekarza, kupię zastrzyk i będę go mieć w gotowości, do tego za kilka dni usg!
Ogólnie pęcherzyki mi zawsze same rosły wiec wystarczyło ze da mi tylko sam zastrzyk a on mnie cały czas faszeruje lekami i nie daje zastrzyku! Masakra jestem w dużym szoku!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2019, 19:10
-
AneTkaa87 wrote:Tak, teraz już też widzę ze to straszny konował i dzięki Bogu do tej pory nic mi się ie stało (Ale prży clo miałam jeden atak gdzie nie mogłam się ruszyć, ciężko mi się oddychało i miałam mrowienie w całym ciele, trwało to kilka minut, również to olał) Tak jak mówisz będę działać. Jutro dzwonie do lekarza, kupię zastrzyk i będę go mieć w gotowości, do tego za kilka dni usg!
Ogólnie pęcherzyki mi zawsze same rosły wiec wystarczyło ze da mi tylko sam zastrzyk a on mnie cały czas faszeruje lekami i nie daje zastrzyku! Masakra jestem w dużym szoku!
Musisz koniecznie isc na monitoring, bo jezeli u Ciebie samoistnie pecherzyki rosly to letrozol moze spowodowac hiperstymulacje I jajniki moga wytwarzac po prostu znacznie wieksza ilosc jajeczek. Ten lekarz to straszny konowal. Zmien go koniecznie I To jak najszybciej.
Staraczka22 lubi tę wiadomość
-
Dokładnie!Rok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
Jak widzisz dziewczyny się ze mną zgadzają. Wiele z nas jest tu stymulowanych i leczenie przebiega podobnie. Różni lekarze ale zasady stymulacji i prowadzenia pacjentki te same. Trzymam kciuki żebyś załatwiła zastrzyk ✊Rok i 3 miesiące starań
PCO
3stymulacje clo
Dziewczyny dziękuję Wam bardzo!! Jutro z rana będę działać. Dam znać po wizycie u lekarza. Tutaj jest troszkę inaczej niż pl. Najpierw idę do rodzinnego i on daje skierowanie do ginekologa. Ale dam rade, mam jeszcze parę dni i ogarnę i zastrzyk i usg. Trzymajcie kciuki i do jutra, ściskam Was mocno i dziękuję za pomoc! ♡
Staraczka22 lubi tę wiadomość