X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności
Odpowiedz

Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności

Oceń ten wątek:
  • Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    Dziękuję, mam nadzieję że do mnie szczęście się kiedyś uśmiechnie. A który to tydzień ciąży? Ja brałam na początku ciąży 2x1 cyclogest, 3x1 duphaston i prolutex w zastrzykach. Podobno też takie plamienia w ciąży mogą się zdarzyć i nie świadczą o niczym złym. Kiedy masz prenatalne?

Wiesz co aktualnie to jest 8 tydzień ciąży. Prenatalne mam umówione na 13 tydzień. Akutrat lekarz , którego mi poleciła ginekolog ma urlop w moim 12 tygodniu ciąży. Szukam teraz innego lekarza. Ogólnie to myślę, żeby w 10 tygodniu zrobić któryś z testów wolnego płodowego DNA. Na wyniki czeka się do 10 dni, ale muszę to jeszcze skonsultować z lekarzem.

A Ty teraz Kika podchodzisz do in vitro w Południowym? Czy myślisz o zmianie miejsca?

• Poldo31 Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    No właśnie…. I prawidłowy kariotyp, mogę wiedzieć w jakim jesteście wieku? W jakiej klinice badałaś zarodki?

Ja 31, a mąż 36. My leczymy się aktualnie w Fertinie i tam badaliśmy

Klinika niepłodnodści od 2024
    🧔‍♂️ 36 l. - wszystkie badania książkowe
    Kariotyp ✅️
    HLA-C1✅️
    👩 31 l.
    -endometrioza
    - choroby autoimmunologiczne
    - problemy z owulacjami
    -Kariotyp ✅️
    3x IUI ❌️❌️❌️

1 IVF
    09.2024 - program MZ
    Transfery:
    1) cb
    2)cb
    3) cb

2 IVF styczeń 2025 punkcja
    4) cb
    5) ciąża prawidłowa - 7tc💔👼
    6) beta <0.2

3 IVF -lipiec 2025

- KIR AA - brak wszystkich karów implantacyjnych
    - PAI 1 homozygota
    - MTHFR
    - VR2
    Lipiec 2025 - stan zapalny endometrium - doksycyklina i metronidazol 14 dni
    12.09.2025 - transfer zarodka 5.1.2 -atosiban I embryoglue (accofil, acard, neoparin, relanium, metypred)

Pozostałe wyniki immuno w normie
  • Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to myślisz o przejściu do Południowego ?

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_W wrote:
    Wiesz co aktualnie to jest 8 tydzień ciąży. Prenatalne mam umówione na 13 tydzień. Akutrat lekarz , którego mi poleciła ginekolog ma urlop w moim 12 tygodniu ciąży. Szukam teraz innego lekarza. Ogólnie to myślę, żeby w 10 tygodniu zrobić któryś z testów wolnego płodowego DNA. Na wyniki czeka się do 10 dni, ale muszę to jeszcze skonsultować z lekarzem.

A Ty teraz Kika podchodzisz do in vitro w Południowym? Czy myślisz o zmianie miejsca?[/QUOTE

Trzeba być dobrej myśli, też bym zrobiła nifty. Mam umówioną wizytę do doktora W zobaczę co powie

• Melania94 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć !
    Czy ktoś z Was leczy się długo w południowym ? mam na myśli >5 transferów. Jesteśmy już w klinice od grudnia, w styczniu była stymulacja - 29 pęcherzy z czego 22 komórki jajowe, 11 daliśmy do zapłodnienia, powstało 5 zarodków. Niestety również 5 nieudanych transferów w tym tylko jedna ciąża biochemiczna. Jesteśmy po biopsji endometrium, po scretchingu, po konsultacji z immunologiem ( biorę prograf i encorton ). Hormonalnie wszystko w porządku, nie ma określonej przyczyny niepowodzeń. Ręcę mi opadają. Zaczynam myśleć o accofilu ale musze najpierw to przegadać z immunologiem.
    Jest to ciężka droga, ciągłe czekanie ale nadzieja pozostaje

👩 31 lat
    PCOS, brak jajowodu, badania ✅ badania immuno : Interleukina 1 lekko podwyższona ✅
    👨32 lata
    badania ✅

2020 👶 Amelia - naturalnie 2cs

08/22 początek starań o rodzeństwo
    06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    02/25 Punkcja: 22 komórki> 11 zamrożone, 11 zapłodnione > 5 zarodków
    02/25 1 FET ❌
    03/25 2 FET ❌
    04/25 histeroskopia z biopsją ✅
    05/25 3 FET ❌
    06/25 histeroskopia ze screatchingem endometrium
    06/25 4 FET c. b. ❌
    07/25 5 FET ❌
    08/25 rozmrożenie komórek > 5 zarodków
    08/25 6 ET c. b. ❌
    09/25 histeroskopia ze scratchingem
    30.09 7 FET 🤞
    4dpt 1,1 bhcg, 7dpt 49,8 bhcg, 9 dpt 181,9 bhcg , 11 dpt 637, 13 dpt 1472 bhcg, 15dpt 3442 bhcg, 23dpt jest serduszko 🤞🤞🍀 💖
  • Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie myślałaś o badaniu genetycznym zarodków ? U Was jest czynnik męski ?

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Cześć !
    Czy ktoś z Was leczy się długo w południowym ? mam na myśli >5 transferów. Jesteśmy już w klinice od grudnia, w styczniu była stymulacja - 29 pęcherzy z czego 22 komórki jajowe, 11 daliśmy do zapłodnienia, powstało 5 zarodków. Niestety również 5 nieudanych transferów w tym tylko jedna ciąża biochemiczna. Jesteśmy po biopsji endometrium, po scretchingu, po konsultacji z immunologiem ( biorę prograf i encorton ). Hormonalnie wszystko w porządku, nie ma określonej przyczyny niepowodzeń. Ręcę mi opadają. Zaczynam myśleć o accofilu ale musze najpierw to przegadać z immunologiem.

A czy myślałaś o docencie paśniku, dokładnym przebadaniu immunologi i może szczepieniach albo immunoglobuliny

• DariaaaW Debiutantka

Wysłany: 19 sierpnia, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Cześć !

Wow mieliście bardzo dużo komórek. Czy lekarz daje jeszcze jakieś pomysły?

Immunolog to był prof JW? Ostatnio na wizycie u niego wydawało mi się że średnio go interesują moja wyniki badań, byle szybko mi coś przepisać. ( Byłam przygotowana, bo czekając na wizytę przeszłam chyba całe forum jeśli chodzi o immuno.

• Melania94 Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_W wrote:
    A nie myślałaś o badaniu genetycznym zarodków ? U Was jest czynnik męski ?

Niestety przy takiej ilości zarodków nie stać nas na badanie które kosztuje 5 tyś za jeden zarodek :(

👩 31 lat
    PCOS, brak jajowodu, badania ✅ badania immuno : Interleukina 1 lekko podwyższona ✅
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    02/25 1 FET ❌
    03/25 2 FET ❌
    05/25 3 FET ❌
    06/25 4 FET c. b. ❌
    07/25 5 FET ❌
    08/25 6 ET c. b. ❌
    30.09 7 FET 🤞
    4dpt 1,1 bhcg, 7dpt 49,8 bhcg, 9 dpt 181,9 bhcg , 11 dpt 637, 13 dpt 1472 bhcg, 15dpt 3442 bhcg, 23dpt jest serduszko 🤞🤞🍀 💖
  • Melania94 Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DariaaaW wrote:
    Wow mieliście bardzo dużo komórek. Czy lekarz daje jeszcze jakieś pomysły?

Immunolog to był prof JW? Ostatnio na wizycie u niego wydawało mi się że średnio go interesują moja wyniki badań, byle szybko mi coś przepisać. ( Byłam przygotowana, bo czekając na wizytę przeszłam chyba całe forum jeśli chodzi o immuno.

Tak , immunolog JW, zrobiłam badania które zalecił mi dr Warzecha anty- TPO, anty TG i jeszcze coś było ( już nie pamiętam) plus Dr Wyzgał zlecił mi badanie cytokin. Jeden poziom miałam delikatnie podwyższony. Stwierdził że nie ma sensu oznaczać Kirów bo nawet jak coś wyjdzie to i tak te leki bym dostała.

Teraz będziemy rozmrażać komórki i pierwszy transfer będzie ze świeżym zarodkiem.

DariaaaW lubi tę wiadomość

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    02/25 1 FET ❌
    03/25 2 FET ❌
    05/25 3 FET ❌
    06/25 4 FET c. b. ❌
    07/25 5 FET ❌
    08/25 6 ET c. b. ❌
    30.09 7 FET 🤞
  • laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Tak , immunolog JW, zrobiłam badania które zalecił mi dr Warzecha anty- TPO, anty TG i jeszcze coś było ( już nie pamiętam) plus Dr Wyzgał zlecił mi badanie cytokin. Jeden poziom miałam delikatnie podwyższony. Stwierdził że nie ma sensu oznaczać Kirów bo nawet jak coś wyjdzie to i tak te leki bym dostała.

Teraz będziemy rozmrażać komórki i pierwszy transfer będzie ze świeżym zarodkiem.

Jak zerkniesz na wątek miesięczny to tam na pierwszej stronie jest cała lista badań które warto zrobić. Ja poza tym co wymieniłas robiłam: ANA (jak ANA 1 wyjdzie ujemne to ok, jam dodatnie to warto ANA 3), pakiet na trombofilię (to badanie genetyczne więc robi się je raz), homocysteina, białko S, białko C, immunofenotyp, KIR. W przypadku braku KIR z tego co kojarzę dają Accofil, ale to najleiej gdybyś zerknęła na wątki poświęcone różnym immunologom. Ja konsultowałam się zarówno z JW jak i z dr Jarosz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 09:27

• Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Niestety przy takiej ilości zarodków nie stać nas na badanie które kosztuje 5 tyś za jeden zarodek :(

A to nie jest tak, że jak 1 zarodek się bada to kosztuje około 5 tys, a przy większej ilości jest taniej? Wiem, że to są spore koszty, ale jednak szkoda transferowac zarodki, które potencjalnie mogą miec wady genetyczne, bo jest to obciążające psychicznie i fizycznie. Moja znajoma tak robiła, ale w innym miejscu i na pewno miała taniej przy kilku zarodkach . Nie jestem specjalistą , ale wydaje mi się , że bardzo dużo tych komórek u Ciebie pobrali i może jest ich dużo, ale slabsza jakość, niż jak byłoby np. 6, czy 10. Może przez to są później błędy w podziałach komórek, już po zaplodnieniu. A masz PCOS, albo jakaś wysoka rezerwę jajnikowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 10:20

• Melania94 Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_W wrote:
    A to nie jest tak, że jak 1 zarodek się bada to kosztuje około 5 tys, a przy większej ilości jest taniej? Wiem, że to są spore koszty, ale jednak szkoda transferowac zarodki, które potencjalnie mogą miec wady genetyczne, bo jest to obciążające psychicznie i fizycznie. Moja znajoma tak robiła, ale w innym miejscu i na pewno miała taniej przy kilku zarodkach . Nie jestem specjalistą , ale wydaje mi się , że bardzo dużo tych komórek u Ciebie pobrali i może jest ich dużo, ale slabsza jakość, niż jak byłoby np. 6, czy 10. Może przez to są później błędy w podziałach komórek, już po zaplodnieniu. A masz PCOS, albo jakaś wysoka rezerwę jajnikowa?

Mam pcos i wysokie AMH. Niestety w WCLN każdy zarodek 5 tyś, nie ma pakietu :( Zarodki miałam do tej pory bardzo ładne 4AA, 4 AB, 4BB

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    02/25 1 FET ❌
    03/25 2 FET ❌
    05/25 3 FET ❌
    06/25 4 FET c. b. ❌
    07/25 5 FET ❌
    08/25 6 ET c. b. ❌
    30.09 7 FET 🤞
  • laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania - rozumiem, że będziecie teraz zapładniać te które zostały zamrożone po punkcji? Czy to się liczy jako 2 procedura czy jako 1?

O to z tym PGT-A to się zdziwiłam… bo rzeczywiście w innych klinikach widziałam, że np za 1 zarodek jest 5k a za kolejne już 2-3 k. To są mega duże koszty i w sumie jedni mówią, żeby badać, inni że nie argumentując to tym, że jeśli zarodek nie jest prawidłowy to albo się nie rozwinie na etapie hodowli lub przestanie rozwijać, albo się w ogóle nie przyjemnie, albo najgorsze - dojdzie do poronienia. Więc tu już nie decyzja należy do Was. My np nie badaliśmy i raczej nie planujemy wychodzą z tego założenia co powyżej.

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Mam pcos i wysokie AMH. Niestety w WCLN każdy zarodek 5 tyś, nie ma pakietu :( Zarodki miałam do tej pory bardzo ładne 4AA, 4 AB, 4BB

Można wiedzieć jakie ma Pani Amh? Jest mnóstwo badań immunologicznych które są podstawą chociażby allo czy cross. Proponuję udać się do bardziej znanych immunologów właśnie doc. Paśnik , jarosz albo Malinowski

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w szoku jak drogie jest badanie zarodków w wcln. Wychodzi dużo drożej niż w innych klinikach

• laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    Ja jestem w szoku jak drogie jest badanie zarodków w wcln. Wychodzi dużo drożej niż w innych klinikach

Ja tak samo 🫣 plus też słyszałam o kilku przypadkach, że wcale tak ochoczo tego nie robią i zniechęcają

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 11:46

Justyna_W lubi tę wiadomość

• laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    Można wiedzieć jakie ma Pani Amh? Jest mnóstwo badań immunologicznych które są podstawą chociażby allo czy cross. Proponuję udać się do bardziej znanych immunologów właśnie doc. Paśnik , jarosz albo Malinowski

Dokładnie! Ja mam porównanie konsultacji z Jarosz i z JW i to zupełnie inne podejście i spojrzenie. A też już zauważyłam, że dr W zawsze rekomenduje tych samych lekarzy i jeszcze mówi, żeby koniecznie powiedzieć, że się jest od niego… nie wiem z czego to wynika

• Melania94 Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać powiązania/ znajomości dr Warzechy z dr Wyzgała. Ja niestety poszłam od razu z polecenia myśląc że skoro dr poleca to na pewno jest super. Czytałam też opinie na znany lekarz i miał bardzo pozytywne. Dopiero później się zorientowałam że niektóre sprawy trzeba wziąć w swoje ręce. Gdybym sama się nie przebadała to nie wiedziałabym że np mam duży niedobór potasu co wpływa na prace mięśni gładkich ( co jest istotne przy transferze ) albo np mam tsh 2 a zalecenia są przy planowaniu ciąży 1-1,5.
    Jeśli najbliższy transfer się nie uda to pójdę do innego immunologa i pogłębię badania. Teraz i tak bym już nic nie zdziałała.
    Jak dobrze pamiętam AMH miałam powyżej 6

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    02/25 1 FET ❌
    03/25 2 FET ❌
    05/25 3 FET ❌
    06/25 4 FET c. b. ❌
    07/25 5 FET ❌
    08/25 6 ET c. b. ❌
    30.09 7 FET 🤞
  • Melania94 Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laura wrote:
    Melania - rozumiem, że będziecie teraz zapładniać te które zostały zamrożone po punkcji? Czy to się liczy jako 2 procedura czy jako 1?

O to z tym PGT-A to się zdziwiłam… bo rzeczywiście w innych klinikach widziałam, że np za 1 zarodek jest 5k a za kolejne już 2-3 k. To są mega duże koszty i w sumie jedni mówią, żeby badać, inni że nie argumentując to tym, że jeśli zarodek nie jest prawidłowy to albo się nie rozwinie na etapie hodowli lub przestanie rozwijać, albo się w ogóle nie przyjemnie, albo najgorsze - dojdzie do poronienia. Więc tu już nie decyzja należy do Was. My np nie badaliśmy i raczej nie planujemy wychodzą z tego założenia co powyżej.

Laura - tak zapładniamy te pozostałe 11 komórek. Jest to liczone jako 2 procedura a o tym wcześniej nie wiedziałam. Gdybym wiedziała to zapłodniłabym więcej komórek, chociaż wtedy 11 komórek to myślałam że świat i ludzie - 1 max 2 transfery i się uda ^^

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    02/25 1 FET ❌
    03/25 2 FET ❌
    05/25 3 FET ❌
    06/25 4 FET c. b. ❌
    07/25 5 FET ❌
    08/25 6 ET c. b. ❌
    30.09 7 FET 🤞
‹‹ 15 16 17 18 19
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ