X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności
Odpowiedz

Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności

Oceń ten wątek:
  • Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    Dziękuję, mam nadzieję że do mnie szczęście się kiedyś uśmiechnie. A który to tydzień ciąży? Ja brałam na początku ciąży 2x1 cyclogest, 3x1 duphaston i prolutex w zastrzykach. Podobno też takie plamienia w ciąży mogą się zdarzyć i nie świadczą o niczym złym. Kiedy masz prenatalne?

Wiesz co aktualnie to jest 8 tydzień ciąży. Prenatalne mam umówione na 13 tydzień. Akutrat lekarz , którego mi poleciła ginekolog ma urlop w moim 12 tygodniu ciąży. Szukam teraz innego lekarza. Ogólnie to myślę, żeby w 10 tygodniu zrobić któryś z testów wolnego płodowego DNA. Na wyniki czeka się do 10 dni, ale muszę to jeszcze skonsultować z lekarzem.

A Ty teraz Kika podchodzisz do in vitro w Południowym? Czy myślisz o zmianie miejsca?

• Poldo31 Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    No właśnie…. I prawidłowy kariotyp, mogę wiedzieć w jakim jesteście wieku? W jakiej klinice badałaś zarodki?

Ja 31, a mąż 36. My leczymy się aktualnie w Fertinie i tam badaliśmy

Klinika niepłodnodści od 2024
    🧔‍♂️ 36 l. - wszystkie badania książkowe
    Kariotyp ✅️
    HLA-C1✅️
    👩 31 l.
    -endometrioza
    - choroby autoimmunologiczne
    - problemy z owulacjami
    -Kariotyp ✅️
    3x IUI ❌️❌️❌️

1 IVF
    09.2024 - program MZ
    Transfery:
    1) cb
    2)cb
    3) cb

2 IVF styczeń 2025 punkcja
    4) cb
    5) ciąża prawidłowa - 7tc💔👼
    6) beta <0.2

3 IVF -lipiec 2025

- KIR AA - brak wszystkich karów implantacyjnych
    - PAI 1 homozygota
    - MTHFR
    - VR2
    Lipiec 2025 - stan zapalny endometrium - doksycyklina i metronidazol 14 dni
    12.09.2025 - transfer zarodka 5.1.2 -atosiban I embryoglue (accofil, acard, neoparin, relanium, metypred)

Pozostałe wyniki immuno w normie
  • Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to myślisz o przejściu do Południowego ?

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_W wrote:
    Wiesz co aktualnie to jest 8 tydzień ciąży. Prenatalne mam umówione na 13 tydzień. Akutrat lekarz , którego mi poleciła ginekolog ma urlop w moim 12 tygodniu ciąży. Szukam teraz innego lekarza. Ogólnie to myślę, żeby w 10 tygodniu zrobić któryś z testów wolnego płodowego DNA. Na wyniki czeka się do 10 dni, ale muszę to jeszcze skonsultować z lekarzem.

A Ty teraz Kika podchodzisz do in vitro w Południowym? Czy myślisz o zmianie miejsca?[/QUOTE

Trzeba być dobrej myśli, też bym zrobiła nifty. Mam umówioną wizytę do doktora W zobaczę co powie

• Melania94 Znajoma

Wysłany: 19 sierpnia, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć !
    Czy ktoś z Was leczy się długo w południowym ? mam na myśli >5 transferów. Jesteśmy już w klinice od grudnia, w styczniu była stymulacja - 29 pęcherzy z czego 22 komórki jajowe, 11 daliśmy do zapłodnienia, powstało 5 zarodków. Niestety również 5 nieudanych transferów w tym tylko jedna ciąża biochemiczna. Jesteśmy po biopsji endometrium, po scretchingu, po konsultacji z immunologiem ( biorę prograf i encorton ). Hormonalnie wszystko w porządku, nie ma określonej przyczyny niepowodzeń. Ręcę mi opadają. Zaczynam myśleć o accofilu ale musze najpierw to przegadać z immunologiem.
    Jest to ciężka droga, ciągłe czekanie ale nadzieja pozostaje

👩 31 lat
    PCOS, brak jajowodu, badania ✅ badania immuno : Interleukina 1 lekko podwyższona, reszta ✅
    👨32 lata
    badania ✅

2020 👶 Amelia - naturalnie 2cs

08/22 początek starań o rodzeństwo
    06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    02/25 Punkcja: 22 komórki> 11 zamrożone, 11 zapłodnione > 5 zarodków
    02/25 1 FET ❌( progesteron, estrofem)
    03/25 2 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard) ❌
    04/25 histeroskopia z biopsją ✅
    05/25 3 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf) ❌
    06/25 histeroskopia ze screatchingem endometrium
    06/25 4 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf) c. biochemiczna
    07/25 5 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf) ❌
    08/25 rozmrożenie komórek > 5 zarodków
    08/25 6 ET( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf, nospa) c biochemiczna
    09/25 histeroskopia ze scratchingem
    30.09 transfer 🤞
  • Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie myślałaś o badaniu genetycznym zarodków ? U Was jest czynnik męski ?

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Cześć !
    Czy ktoś z Was leczy się długo w południowym ? mam na myśli >5 transferów. Jesteśmy już w klinice od grudnia, w styczniu była stymulacja - 29 pęcherzy z czego 22 komórki jajowe, 11 daliśmy do zapłodnienia, powstało 5 zarodków. Niestety również 5 nieudanych transferów w tym tylko jedna ciąża biochemiczna. Jesteśmy po biopsji endometrium, po scretchingu, po konsultacji z immunologiem ( biorę prograf i encorton ). Hormonalnie wszystko w porządku, nie ma określonej przyczyny niepowodzeń. Ręcę mi opadają. Zaczynam myśleć o accofilu ale musze najpierw to przegadać z immunologiem.

A czy myślałaś o docencie paśniku, dokładnym przebadaniu immunologi i może szczepieniach albo immunoglobuliny

• DariaaaW Debiutantka

Wysłany: 19 sierpnia, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Cześć !

Wow mieliście bardzo dużo komórek. Czy lekarz daje jeszcze jakieś pomysły?

Immunolog to był prof JW? Ostatnio na wizycie u niego wydawało mi się że średnio go interesują moja wyniki badań, byle szybko mi coś przepisać. ( Byłam przygotowana, bo czekając na wizytę przeszłam chyba całe forum jeśli chodzi o immuno.

• Melania94 Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_W wrote:
    A nie myślałaś o badaniu genetycznym zarodków ? U Was jest czynnik męski ?

Niestety przy takiej ilości zarodków nie stać nas na badanie które kosztuje 5 tyś za jeden zarodek :(

👩 31 lat
    PCOS, brak jajowodu, badania ✅ badania immuno : Interleukina 1 lekko podwyższona, reszta ✅
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    08/25 6 ET( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf, nospa) c biochemiczna
    30.09 transfer 🤞
  • Melania94 Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DariaaaW wrote:
    Wow mieliście bardzo dużo komórek. Czy lekarz daje jeszcze jakieś pomysły?

Immunolog to był prof JW? Ostatnio na wizycie u niego wydawało mi się że średnio go interesują moja wyniki badań, byle szybko mi coś przepisać. ( Byłam przygotowana, bo czekając na wizytę przeszłam chyba całe forum jeśli chodzi o immuno.

Tak , immunolog JW, zrobiłam badania które zalecił mi dr Warzecha anty- TPO, anty TG i jeszcze coś było ( już nie pamiętam) plus Dr Wyzgał zlecił mi badanie cytokin. Jeden poziom miałam delikatnie podwyższony. Stwierdził że nie ma sensu oznaczać Kirów bo nawet jak coś wyjdzie to i tak te leki bym dostała.

Teraz będziemy rozmrażać komórki i pierwszy transfer będzie ze świeżym zarodkiem.

DariaaaW lubi tę wiadomość

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    30.09 transfer 🤞
  • laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Tak , immunolog JW, zrobiłam badania które zalecił mi dr Warzecha anty- TPO, anty TG i jeszcze coś było ( już nie pamiętam) plus Dr Wyzgał zlecił mi badanie cytokin. Jeden poziom miałam delikatnie podwyższony. Stwierdził że nie ma sensu oznaczać Kirów bo nawet jak coś wyjdzie to i tak te leki bym dostała.

Teraz będziemy rozmrażać komórki i pierwszy transfer będzie ze świeżym zarodkiem.

Jak zerkniesz na wątek miesięczny to tam na pierwszej stronie jest cała lista badań które warto zrobić. Ja poza tym co wymieniłas robiłam: ANA (jak ANA 1 wyjdzie ujemne to ok, jam dodatnie to warto ANA 3), pakiet na trombofilię (to badanie genetyczne więc robi się je raz), homocysteina, białko S, białko C, immunofenotyp, KIR. W przypadku braku KIR z tego co kojarzę dają Accofil, ale to najleiej gdybyś zerknęła na wątki poświęcone różnym immunologom. Ja konsultowałam się zarówno z JW jak i z dr Jarosz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 09:27

• Justyna_W Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Niestety przy takiej ilości zarodków nie stać nas na badanie które kosztuje 5 tyś za jeden zarodek :(

A to nie jest tak, że jak 1 zarodek się bada to kosztuje około 5 tys, a przy większej ilości jest taniej? Wiem, że to są spore koszty, ale jednak szkoda transferowac zarodki, które potencjalnie mogą miec wady genetyczne, bo jest to obciążające psychicznie i fizycznie. Moja znajoma tak robiła, ale w innym miejscu i na pewno miała taniej przy kilku zarodkach . Nie jestem specjalistą , ale wydaje mi się , że bardzo dużo tych komórek u Ciebie pobrali i może jest ich dużo, ale slabsza jakość, niż jak byłoby np. 6, czy 10. Może przez to są później błędy w podziałach komórek, już po zaplodnieniu. A masz PCOS, albo jakaś wysoka rezerwę jajnikowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 10:20

• Melania94 Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna_W wrote:
    A to nie jest tak, że jak 1 zarodek się bada to kosztuje około 5 tys, a przy większej ilości jest taniej? Wiem, że to są spore koszty, ale jednak szkoda transferowac zarodki, które potencjalnie mogą miec wady genetyczne, bo jest to obciążające psychicznie i fizycznie. Moja znajoma tak robiła, ale w innym miejscu i na pewno miała taniej przy kilku zarodkach . Nie jestem specjalistą , ale wydaje mi się , że bardzo dużo tych komórek u Ciebie pobrali i może jest ich dużo, ale slabsza jakość, niż jak byłoby np. 6, czy 10. Może przez to są później błędy w podziałach komórek, już po zaplodnieniu. A masz PCOS, albo jakaś wysoka rezerwę jajnikowa?

Mam pcos i wysokie AMH. Niestety w WCLN każdy zarodek 5 tyś, nie ma pakietu :( Zarodki miałam do tej pory bardzo ładne 4AA, 4 AB, 4BB

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    30.09 transfer 🤞
  • laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania - rozumiem, że będziecie teraz zapładniać te które zostały zamrożone po punkcji? Czy to się liczy jako 2 procedura czy jako 1?

O to z tym PGT-A to się zdziwiłam… bo rzeczywiście w innych klinikach widziałam, że np za 1 zarodek jest 5k a za kolejne już 2-3 k. To są mega duże koszty i w sumie jedni mówią, żeby badać, inni że nie argumentując to tym, że jeśli zarodek nie jest prawidłowy to albo się nie rozwinie na etapie hodowli lub przestanie rozwijać, albo się w ogóle nie przyjemnie, albo najgorsze - dojdzie do poronienia. Więc tu już nie decyzja należy do Was. My np nie badaliśmy i raczej nie planujemy wychodzą z tego założenia co powyżej.

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melania94 wrote:
    Mam pcos i wysokie AMH. Niestety w WCLN każdy zarodek 5 tyś, nie ma pakietu :( Zarodki miałam do tej pory bardzo ładne 4AA, 4 AB, 4BB

Można wiedzieć jakie ma Pani Amh? Jest mnóstwo badań immunologicznych które są podstawą chociażby allo czy cross. Proponuję udać się do bardziej znanych immunologów właśnie doc. Paśnik , jarosz albo Malinowski

• Kika949 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w szoku jak drogie jest badanie zarodków w wcln. Wychodzi dużo drożej niż w innych klinikach

• laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    Ja jestem w szoku jak drogie jest badanie zarodków w wcln. Wychodzi dużo drożej niż w innych klinikach

Ja tak samo 🫣 plus też słyszałam o kilku przypadkach, że wcale tak ochoczo tego nie robią i zniechęcają

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 11:46

Justyna_W lubi tę wiadomość

• laura Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika949 wrote:
    Można wiedzieć jakie ma Pani Amh? Jest mnóstwo badań immunologicznych które są podstawą chociażby allo czy cross. Proponuję udać się do bardziej znanych immunologów właśnie doc. Paśnik , jarosz albo Malinowski

Dokładnie! Ja mam porównanie konsultacji z Jarosz i z JW i to zupełnie inne podejście i spojrzenie. A też już zauważyłam, że dr W zawsze rekomenduje tych samych lekarzy i jeszcze mówi, żeby koniecznie powiedzieć, że się jest od niego… nie wiem z czego to wynika

• Melania94 Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać powiązania/ znajomości dr Warzechy z dr Wyzgała. Ja niestety poszłam od razu z polecenia myśląc że skoro dr poleca to na pewno jest super. Czytałam też opinie na znany lekarz i miał bardzo pozytywne. Dopiero później się zorientowałam że niektóre sprawy trzeba wziąć w swoje ręce. Gdybym sama się nie przebadała to nie wiedziałabym że np mam duży niedobór potasu co wpływa na prace mięśni gładkich ( co jest istotne przy transferze ) albo np mam tsh 2 a zalecenia są przy planowaniu ciąży 1-1,5.
    Jeśli najbliższy transfer się nie uda to pójdę do innego immunologa i pogłębię badania. Teraz i tak bym już nic nie zdziałała.
    Jak dobrze pamiętam AMH miałam powyżej 6

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    30.09 transfer 🤞
  • Melania94 Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laura wrote:
    Melania - rozumiem, że będziecie teraz zapładniać te które zostały zamrożone po punkcji? Czy to się liczy jako 2 procedura czy jako 1?

O to z tym PGT-A to się zdziwiłam… bo rzeczywiście w innych klinikach widziałam, że np za 1 zarodek jest 5k a za kolejne już 2-3 k. To są mega duże koszty i w sumie jedni mówią, żeby badać, inni że nie argumentując to tym, że jeśli zarodek nie jest prawidłowy to albo się nie rozwinie na etapie hodowli lub przestanie rozwijać, albo się w ogóle nie przyjemnie, albo najgorsze - dojdzie do poronienia. Więc tu już nie decyzja należy do Was. My np nie badaliśmy i raczej nie planujemy wychodzą z tego założenia co powyżej.

Laura - tak zapładniamy te pozostałe 11 komórek. Jest to liczone jako 2 procedura a o tym wcześniej nie wiedziałam. Gdybym wiedziała to zapłodniłabym więcej komórek, chociaż wtedy 11 komórek to myślałam że świat i ludzie - 1 max 2 transfery i się uda ^^

👩 31 lat
    👨32 lata
    badania ✅

06/23 c. pozamaciczna
    01/25 start Invitro
    30.09 transfer 🤞
‹‹ 15 16 17 18 19
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ