Szpital Południowy - klinika leczenia niepłodności
-
WIADOMOŚĆ
-
Melania94 wrote:Laura - tak zapładniamy te pozostałe 11 komórek. Jest to liczone jako 2 procedura a o tym wcześniej nie wiedziałam. Gdybym wiedziała to zapłodniłabym więcej komórek, chociaż wtedy 11 komórek to myślałam że świat i ludzie - 1 max 2 transfery i się uda ^^
Oj tak, pamiętam jak mój mąż się przejmował, że po zapłodnieniu 10/11 komórek będziemy mieli tyle zarodków, że co my z nimi zrobimy. A wychodzi na to, że trzeba będzie się przygotowywać na kolejną stymulację, chociaż do końca mam jeszcze nadzieję że ostatni zarodek się uda... -
Melania94 wrote:Widać powiązania/ znajomości dr Warzechy z dr Wyzgała. Ja niestety poszłam od razu z polecenia myśląc że skoro dr poleca to na pewno jest super. Czytałam też opinie na znany lekarz i miał bardzo pozytywne. Dopiero później się zorientowałam że niektóre sprawy trzeba wziąć w swoje ręce. Gdybym sama się nie przebadała to nie wiedziałabym że np mam duży niedobór potasu co wpływa na prace mięśni gładkich ( co jest istotne przy transferze ) albo np mam tsh 2 a zalecenia są przy planowaniu ciąży 1-1,5.
Jeśli najbliższy transfer się nie uda to pójdę do innego immunologa i pogłębię badania. Teraz i tak bym już nic nie zdziałała.
Jak dobrze pamiętam AMH miałam powyżej 6
To prawda, ma dobre opinie bo oczywiście też czytałam zanim poszłam ale właśnie jak myślę, to większość z nich była w kontekście chorób immunologicznych a niekoniecznie niepłodności immunologicznej. Dla mnie wydał mi się miły, dał mi zalecenia, przejrzał dokładnie wyniki badań ale nic więcej nie zlecił a np Jarosz już zleciła więcej, pytala o poziom progesteron przed transferem, poziomy witamin itp. Więc jak mam już porównanie to widzę, że jednak trzeba się kierować do tych immuno, którzy bardziej siedzą w temacie niepłodności. Trzymam kciuki obyś jednak nie musiała z tego korzystać 🤞 -
Melania94 wrote:Laura - tak zapładniamy te pozostałe 11 komórek. Jest to liczone jako 2 procedura a o tym wcześniej nie wiedziałam. Gdybym wiedziała to zapłodniłabym więcej komórek, chociaż wtedy 11 komórek to myślałam że świat i ludzie - 1 max 2 transfery i się uda ^^
Kurcze to szkoda, że tak to liczątrzymam jednak mocno kciuki byś nie musiała przez to ponownie przechodzić i kolejny transfer był już udany!
Ja też tak kiedyś myślałam, że dobra nie udaje się naturalnie, to zrobimy in vitro i rach ciach będę w ciąży… teraz człowiek to się tylko uśmiecha na tą myślDariaaaW lubi tę wiadomość
-
A których immunologów polecacie z Warszawy i którzy są w miarę dostępni ? Do dr Paśnika terminy są na nowy rok, wiem że często się zwalniają jakieś terminy ale ja nie mogę czekać na to i liczyć ze może się uda przed transferem. Dr Jarosz i Malinowski są z poza Warszawy. Nawet konsultacja telefoniczna wchodzi w grę.👩 31 lat
PCOS, brak jajowodu, badania ✅ badania immuno : Interleukina 1 lekko podwyższona, reszta ✅
👨32 lata
badania ✅
2020 👶 Amelia - naturalnie 2cs
08/22 początek starań o rodzeństwo
06/23 c. pozamaciczna
01/25 start Invitro
02/25 Punkcja: 22 komórki> 11 zamrożone, 11 zapłodnione > 5 zarodków
02/25 1 FET ❌( progesteron, estrofem)
03/25 2 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard) ❌
04/25 histeroskopia z biopsją ✅
05/25 3 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf) ❌
06/25 histeroskopia ze screatchingem endometrium
06/25 4 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf) c. biochemiczna
07/25 5 FET ( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf) ❌
08/25 rozmrożenie komórek > 5 zarodków
08/25 6 ET( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf, nospa) c biochemiczna
09/25 histeroskopia ze scratchingem
30.09 transfer 🤞 -
Melania94 wrote:A których immunologów polecacie z Warszawy i którzy są w miarę dostępni ? Do dr Paśnika terminy są na nowy rok, wiem że często się zwalniają jakieś terminy ale ja nie mogę czekać na to i liczyć ze może się uda przed transferem. Dr Jarosz i Malinowski są z poza Warszawy. Nawet konsultacja telefoniczna wchodzi w grę.
Ja byłam u Litmanowicza na konsultacji. Wydawał się dokładniejszy niz JW. Zlecił mi listę badań, które można było pobrać w salve medica czyli tam gdzie przyjmuje (potem szły do diagnostyki - więc myślę że można je też tam zrobić bezpośrednio). Natomiast nic więcej nie powiem, bo jeszcze czekam na wyniki, więc drugiej konsultacji nie było. Na plus - powiedział że on przygotowuje organizm niezależnie czy pod in vitro czy pod naturalne starania. Zdziwił się również że nie miałam nigdy badanej drożności jajowodów ani biopsji endometrium.
Natomiast z opisów dziewczyn na forum, chyba i tak trójka Jarosz, Paśnik, Malinowscy są najlepsi. -
Melania94 wrote:A których immunologów polecacie z Warszawy i którzy są w miarę dostępni ? Do dr Paśnika terminy są na nowy rok, wiem że często się zwalniają jakieś terminy ale ja nie mogę czekać na to i liczyć ze może się uda przed transferem. Dr Jarosz i Malinowski są z poza Warszawy. Nawet konsultacja telefoniczna wchodzi w grę.
-
DariaaaW wrote:Ja byłam u Litmanowicza na konsultacji. Wydawał się dokładniejszy niz JW. Zlecił mi listę badań, które można było pobrać w salve medica czyli tam gdzie przyjmuje (potem szły do diagnostyki - więc myślę że można je też tam zrobić bezpośrednio). Natomiast nic więcej nie powiem, bo jeszcze czekam na wyniki, więc drugiej konsultacji nie było. Na plus - powiedział że on przygotowuje organizm niezależnie czy pod in vitro czy pod naturalne starania. Zdziwił się również że nie miałam nigdy badanej drożności jajowodów ani biopsji endometrium.
Natomiast z opisów dziewczyn na forum, chyba i tak trójka Jarosz, Paśnik, Malinowscy są najlepsi.
a powiesz jakie badania zlecił Ci Litmanowicz?
Mnie Jarosz też pytała o badanie drożności i biopsję endomentrium. Dr W mówił, że biopsję endometrium lub histeroskopię zlecają po 3 nieudanym transferze. Tak samo diagnostykę immunologiczną. Ja się uparłam i zaczełam badać wcześniej to oczywiście kręcił nosem. I okazało się, że trochę mam namieszane w tej immunologii i padło nawet stwierdzenie, że bez dodatkowych leków to mała szanse by sie udalo bo mój organizm jest nadreaktywny. -
laura wrote:a powiesz jakie badania zlecił Ci Litmanowicz?
Mnie Jarosz też pytała o badanie drożności i biopsję endomentrium. Dr W mówił, że biopsję endometrium lub histeroskopię zlecają po 3 nieudanym transferze. Tak samo diagnostykę immunologiczną. Ja się uparłam i zaczełam badać wcześniej to oczywiście kręcił nosem. I okazało się, że trochę mam namieszane w tej immunologii i padło nawet stwierdzenie, że bez dodatkowych leków to mała szanse by sie udalo bo mój organizm jest nadreaktywny.
Mi też tak mówił ale finalnie sam mnie skierował do immunologa po 2 nieudanym transferze i zrobił biopsje endometrium.👩 31 lat
PCOS, brak jajowodu, badania ✅ badania immuno : Interleukina 1 lekko podwyższona, reszta ✅
👨32 lata
badania ✅
06/23 c. pozamaciczna
01/25 start Invitro
08/25 6 ET( progesteron, estrofem, encorton, acard, prograf, nospa) c biochemiczna
30.09 transfer 🤞 -
laura wrote:a powiesz jakie badania zlecił Ci Litmanowicz?
Mnie Jarosz też pytała o badanie drożności i biopsję endomentrium. Dr W mówił, że biopsję endometrium lub histeroskopię zlecają po 3 nieudanym transferze. Tak samo diagnostykę immunologiczną. Ja się uparłam i zaczełam badać wcześniej to oczywiście kręcił nosem. I okazało się, że trochę mam namieszane w tej immunologii i padło nawet stwierdzenie, że bez dodatkowych leków to mała szanse by sie udalo bo mój organizm jest nadreaktywny.
Jasne. Na liście miałam: CBA, limfocyty profil i markery aktywacji T, białko C i białko S, trombofilia (to miałam już wcześniej sama), przeciwciała ANA, immunoglobuliny ig A ig G ig M, CMV, tarczyca (miałam wcześniej wszelkie atg, atpo), CIC, wirus EBV, Różyczka (to miałam z wcln), listeria. Nie pamiętam co jeszcze.
Ale nie miałam np w zaleceniach cross match i allo mlr, które często pojawiają się na forum. Litmanowicz mówi, że najpierw robi immunostabilizacje mojego organizmu, a potem cross match to druga część stabilizowania. Jakkolwiek to w praktyce wygląda. -
DariaaaW wrote:Jasne. Na liście miałam: CBA, limfocyty profil i markery aktywacji T, białko C i białko S, trombofilia (to miałam już wcześniej sama), przeciwciała ANA, immunoglobuliny ig A ig G ig M, CMV, tarczyca (miałam wcześniej wszelkie atg, atpo), CIC, wirus EBV, Różyczka (to miałam z wcln), listeria. Nie pamiętam co jeszcze.
Ale nie miałam np w zaleceniach cross match i allo mlr, które często pojawiają się na forum. Litmanowicz mówi, że najpierw robi immunostabilizacje mojego organizmu, a potem cross match to druga część stabilizowania. Jakkolwiek to w praktyce wygląda.
Czy za te badania musiałaś płacić czy były na NFZ ? -
Niestety chyba nic z tych badań nie jest na NFZ. Jeśli masz pakiet medyczny z pracy to sporo da się zrobić w ramach pakietu jeśli trafi się na spoko lekarza.
Ja robiłam podobny pakiet na wizytę u Jarosz, dodatkowo miałam jeszcze chyba zrobiony ten pakiet na zespół antyfosfolipidowy, nie pamiętam dokładnie nazw (być może to też wymieniłaś) ale tam były trzy badania i chyba jak jeden parametr wyjdzie dodatni to trzeba powtórzyć badanie
Mi Jarosz też mówiła o cross match, ale wspominała, że to zwykle zleca później i nie zawsze. Nie wiem z czego to wynika
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 16:13
-
Wypowiem się jako pacjentka zarówno Litmanowicza jak i Jarosz. Najpierw zaczęłam u Litmanowicza jeszcze przed 1 transferem, bo obawiałam się, że mogę mieć coś z immunologii w związku z toczniem mamy. Zresztą część badań specyficznych dla chorób autoimmuno miałam zrobione wcześniej na pakiet Luxmed. Resztę dorobiłam w Salve za ok. 1,5-1,7k.
Litmanowicz nic w tych wynikach nie znalazł oprócz potencjalnego stanu zapalnego (podwyższone cytokiny) i niby przewlekłego EBV (mimo czytania na ten temat tony artykułów nie jestem przekonana, czy ta diagnoza była poprawna). Zaordynował mi takie samo leczenie, jak innym dziewczynom. Sprawdziłam wątek Litmanowicza tu na forum. Leczenie opierało się na braniu leków antywirusowych dostępnych bez recepty miesiąc przed transferem, statyn (lek na cholesterol), suplementacji colostrum i wlewów z smoflipid. Oczywiście w klinice, w której też pracuje za 750 zł za wlew. Transfer się nie udał. Generalnie dr Litmanowicz jako człowiek wywarł na mnie dobre wrażenie, ale jego leczenie mocno mnie nie przekonywało, gdy zaczęłam się wgłębiać w temat immuno.
W międzyczasie umówiłam się do dr Jarosz na telekonsultację. Użyłam praktycznie wszystkich badań, które miałam wcześniej i tych które zlecił Litmanowicz. Dorobiłam tylko homocysteinę i braki witaminowe (B12, wit. D, kwas foliowy). Dr Jarosz stwierdziła, że trzeba się zająć moimi dodatnimi p/c ANA, które Litmanowicz zignorował i zaordynowała hydroxychloroquine. Stwierdziła, że smoflipidu nie potrzebuje, bo mam komórki NK (w badaniu z krwi, markery aktywacji T) wyszły prawidłowe. Pochyliła się także bardziej nad moją trombofilią i zaleciła większą dawkę heparyny niż miałam przy poprzednim transferze. Zwróciła uwagę na konieczność obniżenia homocysteiny przed transferem (mam mutacje w obu genach MTHFR i słabo mi szło mimo brania metylowanej wit.. Z tymi zaleceniami transfer się udał.
Oczywiście nie wiem do dziś czy się udał dzięki dr Jarosz czy to był TEN zarodek. Jednak dr Jarosz poświeciła mi zdecydowanie więcej czasu na konsultacji, nawet jeśli była telefoniczna. Przeanalizowała badania i odpowiedziała na moje pytania. Byłam pod jej opieką do 30tc. Zdecydowanie to ją polecam jeśli szukacie wsparcia immunologicznego.DariaaaW lubi tę wiadomość
👩🏼 91’ (34)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (36)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Kika949 wrote:Dziewczyny a czym byłyście stymulowane ?👩 31 lat
👨32 lata
badania ✅
06/23 c. pozamaciczna
01/25 start Invitro
30.09 transfer 🤞 -
Taki sam wynik jak przy świeżych 🙂 z 11 komórek mamy 5 zarodków 🙂👩 31 lat
👨32 lata
badania ✅
06/23 c. pozamaciczna
01/25 start Invitro
30.09 transfer 🤞 -
Kika949 wrote:Cudownie! Piękny wynik, jakiej jakości ?
2x4BB, 2x 4BC i 3CC
👩 31 lat
👨32 lata
badania ✅
06/23 c. pozamaciczna
01/25 start Invitro
30.09 transfer 🤞