X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 20 grudnia, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Coś ty to jest zarąbiste - dużo badań nie wykonasz ale morfologia jak najbardziej. Nic dziecko nie płacze przynajmniej moje ;)
    U mnie proponują tak jak chce tylko morfologię - bo jak więcej probówek to kłopot bo to po kropelce się wyciska. Kessa u mnie na pediatrycznym w powiatowym szpitalu lamp nie ma. Są za to rzeźnicy

• Kessa Autorytet

Wysłany: 20 grudnia, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    U mnie proponują tak jak chce tylko morfologię - bo jak więcej probówek to kłopot bo to po kropelce się wyciska. Kessa u mnie na pediatrycznym w powiatowym szpitalu lamp nie ma. Są za to rzeźnicy
    A widzisz, to tu u mnie też zwykły powiatowy, ale to akurat całe szczęście mają 🙈
    My jeszcze crp robiłyśmy po zapaleniu oskrzeli i antybiotyku, to nawet nie proponowali z paluszka właśnie 🤔

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Mi_Lusia Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A jest to możliwe? Niewyobrażam jakoś sobie żeby czekać aż pokapie ta krew?
    Wy tak pobieracie ?
    Moja będzie ryczeć i się wyrywać , jest strasznie silna
    Samą morfologię z palca wykonasz, ale w waszym przypadku przydałaby się ferrytyna, a jak ferrytyna to i crp, a to już za dużo na pobranie z palca,więc bez sensu dziecko dwa razy kłuć. No i na te badania z palca niektórzy lekarze kręcą nosem, bo jednak najbardziej wiarygodnym materiałem jest krew żylna, oczywiście jak nie ma innej drogi pobrania, to i ta jest dobra
    I wbrew pozorom pobranie z palca nie boli mniej niż z żyły.

• monester Autorytet

Wysłany: 20 grudnia, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    Samą morfologię z palca wykonasz, ale w waszym przypadku przydałaby się ferrytyna, a jak ferrytyna to i crp, a to już za dużo na pobranie z palca,więc bez sensu dziecko dwa razy kłuć. No i na te badania z palca niektórzy lekarze kręcą nosem, bo jednak najbardziej wiarygodnym materiałem jest krew żylna, oczywiście jak nie ma innej drogi pobrania, to i ta jest dobra
    I wbrew pozorom pobranie z palca nie boli mniej niż z żyły.
    Na przykładzie mojego dziecka - z palca nie boli - jest ukłucie ta igiełka do cukru z palca - i potem po kropelce do probówki a że to jest w ruchu to dziecko jest zdziwione i obserwuje co się dzieje. Nie było płaczu ani razu . Dodatkowo to w wielu punktach gdzie często badasz morfologię - przy anemii czy przed szczepieniami na rsv też pobierają z palca bo żyły dziecko ma jedne ma całe życie i nie ma co mu robić zrostów. No i umówmy się, że ta różnica w wynikach z krwi jest naprawdę minimalna - więc można łatwo określić czy to jest anemia czy nie - bo potem różnica czy dziecka ma 12.6 hemoglobina czy 11.8 to żadna różnica. W szpitalach pediatrycznych tych które znam (nie u mnie w mieście ) też z palca jak najczęściej jak sama szybka kontrola. Ja dodam, że wykonałam z palca nawet cały komplet badań o których piszesz wyżej- bo dziecko było zafascynowane tym co się dzieje, krew leciała - żal nie skorzystać. Owszem jest większe ryzyko, że nie wyjdzie - ale to już zależy chyba od danego punktu i doświadczenia w pobieraniu. Także ja jestem team palec.

• monester Autorytet

Wysłany: 20 grudnia, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, że te lampy do pobrań krwi to były od wielkiej orkiestry świątecznej pomocy - ale ja osobiście ich nie widziałam.

• Mi_Lusia Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Na przykładzie mojego dziecka - z palca nie boli - jest ukłucie ta igiełka do cukru z palca - i potem po kropelce do probówki a że to jest w ruchu to dziecko jest zdziwione i obserwuje co się dzieje. Nie było płaczu ani razu . Dodatkowo to w wielu punktach gdzie często badasz morfologię - przy anemii czy przed szczepieniami na rsv też pobierają z palca bo żyły dziecko ma jedne ma całe życie i nie ma co mu robić zrostów. No i umówmy się, że ta różnica w wynikach z krwi jest naprawdę minimalna - więc można łatwo określić czy to jest anemia czy nie - bo potem różnica czy dziecka ma 12.6 hemoglobina czy 11.8 to żadna różnica. W szpitalach pediatrycznych tych które znam (nie u mnie w mieście ) też z palca jak najczęściej jak sama szybka kontrola. Ja dodam, że wykonałam z palca nawet cały komplet badań o których piszesz wyżej- bo dziecko było zafascynowane tym co się dzieje, krew leciała - żal nie skorzystać. Owszem jest większe ryzyko, że nie wyjdzie - ale to już zależy chyba od danego punktu i doświadczenia w pobieraniu. Także ja jestem team palec.
    To są Twoje doświadczenia. Ja napisałam tylko to, co usłyszałam od lekarzy neonatologów i pediatrów z wieloletnim doświadczeniem.
    Moje dziecko nigdy pobraniem krwi nie było zafascynowane- zawsze ryk, więc liczyła się sprawność i szybkość pobrania.

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    To są Twoje doświadczenia. Ja napisałam tylko to, co usłyszałam od lekarzy neonatologów i pediatrów z wieloletnim doświadczeniem.
    Moje dziecko nigdy pobraniem krwi nie było zafascynowane- zawsze ryk, więc liczyła się sprawność i szybkość pobrania.
    U mnie to samo, już czuła przy wejściu 😔 spróbuję coś ogarnąć w przerwie świątecznej bo będzie z nami mąż.
    Ona jest nerwus okropny i tak a propos nerwów to już je nawet pokazuje,😅
    Zaciska piąstki i się wzdryga i straszy😄

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 20 grudnia, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    U mnie większość pobrań tak wygląda w szpitalach. Jest traumatyczna. W punktach pobrań prywatnych to jest zupełnie inna bajka. Znaczy ja wybieram takie punkty, gdzie trafiam na super osoby i dzięki temu ja też już nie mam traumy, a naprawdę miałam. Plus to co ja napisalam dotyczy również innych dzieci wcześniaków z naszego szpitala oraz bezpośrednio od młodych lekarzy pediatrów. Widać co kraj to obyczaj- jak wszędzie. Ja sobie naprawdę cenie spokojne pobranie bo jednak musieliśmy to robić często - a te biedne żyły muszą wystarczyć na całe życie.

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 05:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mas wrote:
    My mieliśmy wodniaka, ale to żaden guzek nad siusiakiem, tylko w jąderku. Chyba że może być inny. Tego faktycznie do roku się nie rusza. U nas się wchłonął j to widać gołym okiem.
    USG mówi więcej niż oglądanie gołym okiem,to chyba w szpitalu widzieli...
    Przepuklinę pępkową też mieliśmy, było ha mocno widać, jak Miłosz płakał. Wchłonęła się już pewnie że 3-4 miesiące temu.

I nie, nie zachowujesz się jak wariatka.

U synka sugerują nie przepuklinę pępkową tylko pachwinową. Chcę wierzyć, że ten chirurg w szpitalu pod USG widział co to jest ale no wolę to jeszcze potwierdzić u innego. Mamy wizytę w poniedziałek 🙏🏼 on to określił jako wodniak powrózka nasiennego

age.png
  • Sernik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musiałam robić witaminę d z krwi żylnej. Pobierali młodej krew z wewnętrznej strony dłoni. Położna podwinęła jej paluszki do środka dłoni i pobrała z żyłki na dłoni. Bardzo sprawnie to poszło.

25.05.2024❤️🤱🏻
    age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sernik wrote:
    Ja musiałam robić witaminę d z krwi żylnej. Pobierali młodej krew z wewnętrznej strony dłoni. Położna podwinęła jej paluszki do środka dłoni i pobrała z żyłki na dłoni. Bardzo sprawnie to poszło.
    I ile wam wyszła? My mamy 38 i niby to poziom który też mnie nie odstępuje, ale nie wiem czy nie za mało ?

• KateM Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    I ile wam wyszła? My mamy 38 i niby to poziom który też mnie nie odstępuje, ale nie wiem czy nie za mało ?

U nas 43 witd3, wydaje mi się że te 38 też już jest dobrym wynikiem. Zwiększyłaś dawkę już na 600j?

Dziewczyny, u nas sprawdza się krew z żyła na dłoni, od małego miał tam pobierane, zero płaczu, z palca ostatni raz próbowaliśmy, ale Misio nie lubi jak go ktoś trzyma na siłę więc musieliśmy kłóć drugi raz 😅
    Tylko on ma żyły po mnie, piękne widoczne, w przeciwieństwie do ojca, który robi przysiady i pije litry wody, a i tak jest problem by znaleźć.

Za to młody ma ferrytyny 20, więc średnio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:33

kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    Kariotyp❗️BT (11;22)
    03.2022 I IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
    06.2022 II IVF długi protokół
    04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
    14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
    16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
    13.02 punkcja
    8❄️ zbadanych 2❄️BT
    19.04 - 7 transfer 4AA
    4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
    21w3 440g chłopaka 🐥
    28w5 1438g chłopaka🐥
    35w3 2700g chłopaka 🐣
    age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateM wrote:
    U nas 43 witd3, wydaje mi się że te 38 też już jest dobrym wynikiem. Zwiększyłaś dawkę już na 600j?

Dziewczyny, u nas sprawdza się krew z żyła na dłoni, od małego miał tam pobierane, zero płaczu, z palca ostatni raz próbowaliśmy, ale Misio nie lubi jak go ktoś trzyma na siłę więc musieliśmy kłóć drugi raz 😅
    Tylko on ma żyły po mnie, piękne widoczne, w przeciwieństwie do ojca, który robi przysiady i pije litry wody, a i tak jest problem by znaleźć.

Za to młody ma ferrytyny 20, więc średnio.
    Kate naprawdę ładne wyniki jak na wasze problemy z jedzeniem. Anemia u dziecka rozpoznawana jest poniżej 12 jeśli chodzi o ferrytyne - 75 % żelaza jest zawarte są krwinkach. Także 20 to super poziom, my jeczze takiego nie mamy. Z tymi żyłami na dłoni to u nas kiedyś były widoczne a teraz nie ma. Żadnych nie ma widocznych. Tak, daje 600 wit. D.

• KateM Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Kate naprawdę ładne wyniki jak na wasze problemy z jedzeniem. Anemia u dziecka rozpoznawana jest poniżej 12 jeśli chodzi o ferrytyne - 75 % żelaza jest zawarte są krwinkach. Także 20 to super poziom, my jeczze takiego nie mamy. Z tymi żyłami na dłoni to u nas kiedyś były widoczne a teraz nie ma. Żadnych nie ma widocznych. Tak, daje 600 wit. D.

Tak, pozostałe są super, stąd też mogliśmy schodzić z mleczka wcześniej ♥️

monester lubi tę wiadomość

kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    Kariotyp❗️BT (11;22)
    03.2022 I IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
    06.2022 II IVF długi protokół
    04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
    14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
    16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
    13.02 punkcja
    8❄️ zbadanych 2❄️BT
    19.04 - 7 transfer 4AA
    4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
    21w3 440g chłopaka 🐥
    28w5 1438g chłopaka🐥
    35w3 2700g chłopaka 🐣
    age.png
‹‹ 1329 1330 1331 1332 1333
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ