Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja może powiem z perspektywy osoby wierzącej. My akurat będziemy chrzcić małego. Dla mnie argumentem, że Kościół jest przeciwko IVF nie jest argumentem, bo Kościół to wszyscy ludzie, a my wierzymy w Boga i wierzymy w to, że gdyby nie chciał żeby nasze dziecko pojawiło się na świecie to by się nie pojawiło, a jest. Zresztą zgłębiając się w temat łatwo znaleźć argumenty każdej ze stron i to nie jest takie zero-jedynkowe. Za to jestem całkowitym przeciwnikiem ślubu kościelnego tylko po to żeby ubrać drogą suknię i zrobić show. Wtedy też się przysięga, że po katolicku wychowa potomstwo. Tak jak któraś z Was wspomniała przysięganie, że wychowa się dziecko w wierze stojąc tam ze świadomością, że się kłamie jest trochę słabe i moim zdaniem mija z celem. Nie trafia też do mnie argument, że dziecko samo wybierze. Jak ma wybrać nie znając wiary 'od środka'? W 99,9% przypadków dziecko będzie żyło tak jak żyją jego rodzice i czy to coś złego? W końcu biorą z nas przykład praktycznie we wszystkim. Ważne żeby wyrośli na dobrych, życzliwych ludzi.

Za to mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach to właśnie wierzący są piętnowani. Tyle się mówi o tolerancji do koloru skóry, wyboru płci czy preferencji w zawieraniu związków, a wiara jest wyśmiewana, boli wręcz niektórych. Wychodzę z założenia żyj jak chcesz i daj żyć innym. Wtedy każdy będzie szczęśliwy.

• Rosa_13 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ja może powiem z perspektywy osoby wierzącej. My akurat będziemy chrzcić małego. Dla mnie argumentem, że Kościół jest przeciwko IVF nie jest argumentem, bo Kościół to wszyscy ludzie, a my wierzymy w Boga i wierzymy w to, że gdyby nie chciał żeby nasze dziecko pojawiło się na świecie to by się nie pojawiło, a jest. Zresztą zgłębiając się w temat łatwo znaleźć argumenty każdej ze stron i to nie jest takie zero-jedynkowe. Za to jestem całkowitym przeciwnikiem ślubu kościelnego tylko po to żeby ubrać drogą suknię i zrobić show. Wtedy też się przysięga, że po katolicku wychowa potomstwo. Tak jak któraś z Was wspomniała przysięganie, że wychowa się dziecko w wierze stojąc tam ze świadomością, że się kłamie jest trochę słabe i moim zdaniem mija z celem. Nie trafia też do mnie argument, że dziecko samo wybierze. Jak ma wybrać nie znając wiary 'od środka'? W 99,9% przypadków dziecko będzie żyło tak jak żyją jego rodzice i czy to coś złego? W końcu biorą z nas przykład praktycznie we wszystkim. Ważne żeby wyrośli na dobrych, życzliwych ludzi.

Za to mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach to właśnie wierzący są piętnowani. Tyle się mówi o tolerancji do koloru skóry, wyboru płci czy preferencji w zawieraniu związków, a wiara jest wyśmiewana, boli wręcz niektórych. Wychodzę z założenia żyj jak chcesz i daj żyć innym. Wtedy każdy będzie szczęśliwy.

Dokładnie, niech każdy żyje jak chce. Ja pierwsze dziecko ochrzciłam i posłałam do komuni, drugiego już nie. O dziwo ja to nawet chodziłam do szkoły katolickiej 🙈 ale u mnie w domu nikt jakoś specjalnie nie wierzył, ani mama ani tata, bardziej to była taka tradycja.
    Syn mój starszy lat prawie 17 😱 trzy lata temu poprosił abym wypisała go z religii w szkole, nie było to dla mnie problemem. Jakoś 2 lata później wyznał mi że jest gejem 🌈 Kocham go całym sercem, nie ważne jaką drogę w życiu wybierze i obiecałam sobie że nigdy nie będę mu dawać "dobrych" rad.

Mi_Lusia, Kessa, Mimi09, monester, izabelka90, Jenny93, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

age.png

Moja Dziewczynka 3500g ❤️🌹
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny słuchajcie w sobotę wyprawiamy roczek ❤️ w domu, na spokojnie, bez balonów bo Mała nadal się panicznie ich boi. Będę robić sama tort więc trzymajcie kciuki żeby nie było klapy 🤣 to będzie mój debiut 🤡 potem jakaś zimna płyta i tyle. 10 osób.
    Macie jakieś super przepisy na sałatki? Takie żeby szybko zrobić i zawsze wszystkim smakują?

Kessa, Mimi09, AnkaSłomianka, izabelka90, Jenny93 lubią tę wiadomość

age.png

• Kessa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa_13 wrote:
    Dziewczyny słuchajcie w sobotę wyprawiamy roczek ❤️ w domu, na spokojnie, bez balonów bo Mała nadal się panicznie ich boi. Będę robić sama tort więc trzymajcie kciuki żeby nie było klapy 🤣 to będzie mój debiut 🤡 potem jakaś zimna płyta i tyle. 10 osób.
    Macie jakieś super przepisy na sałatki? Takie żeby szybko zrobić i zawsze wszystkim smakują?
    I jaki ten torcik planujesz? Ja uwielbiam piec 🙈 i to chyba najlepsza rzecz w organizowaniu imprez dla mnie 🤣

U nas zawsze sałatka gyros robi szał, taka bez kukurydzy..znika za każdym razem! 😁

Rosa_13 lubi tę wiadomość

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kessa wrote:
    I jaki ten torcik planujesz? Ja uwielbiam piec 🙈 i to chyba najlepsza rzecz w organizowaniu imprez dla mnie 🤣

U nas zawsze sałatka gyros robi szał, taka bez kukurydzy..znika za każdym razem! 😁

Klasycznie biszkopt, krem z mascarpone i krem malinowy na śmietance, świeże malinki. Obloze na koniec różowa masa cukrowa . Kupiłam toper w kształcie tęczy i figurkę jednorożca. Zrobię zdjęcie i pokaże Wam co udało mi się zrobić 😁
    Będę robić też na pewno babeczki z kaszy jaglanej żeby mała mogła zjeść.
    Ciasto chyba kupię bo dobry braknie żeby jeszcze coś piec.

Kessa, Mimi09, _Pina lubią tę wiadomość

age.png

• monester Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi09 wrote:
    A Twoja córka już się przemieszcza? U nas takie tragiczne, naprawdę tragiczne noce były tuż przed nauka czworakowania i siadania. Wstawaliśmy nawet 4:40, czesto od 3 musiałam już trzymać na rękach, żeby w ogóle spała, pobudki po 8 razy, karmienia po 4-5. W tym okresie spała ze mną w łóżku.
    Poprawiło się jak ruszyła z miejsca, natomiast teraz mamy znowu jakiś skok i znowu tragedia 🥵🥵 choć już nie taka jak wtedy, teraz zwłaszcza drzemki w ciągu dnia są problemem, tylko i wyłącznie kontaktowe i problem z uspieniem.
    U nas zły sen mocno koreluje z rozwojem, także na to się nic nie poradzi chyba, trzeba przetrwać 🥴🥴
    Oj tak ! To był okres taki szybkiego rozwoju mózgu, który musiał ogarnąć siadanie, pełzanie, pozycję czworacza- widać było że dziecko chce spać i płacze bo nie może bo ciągle go ten jego mózg wybudza. No i mój lubi się przytulić też jak śpi, więc łatwiej mu tak spać

Mimi09 lubi tę wiadomość

• AnkaSłomianka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa_13 wrote:
    U nas urodziny na koniec lipca a jużmam w głowie menu🫣🤣
    Czekam na prowokacje bieluchem i przeciwciała żeby tort wymyślić . Uwielbiam gotować i piec na imprezy rodzinne
    Sałatkowe pewniaki wg mnie:
    🌶️🥬Pieczona papryka,feta, jakieś zielone listki w zależności od upodobań, prażone pestki dyni, oliwa i ocet balsamiczny
    🍑pieczone morele( nie bywam w marketach ale możliwe że da się już kupić), szynka dojrzewająca, mozarella/ burrata, bazylia, jakieś zielone liście, dobry pomidor, oliwa, ocet balsamiczny.

Do wszelkich mięs super się sprawdza tradycyjna austriacka sałatka kartoflana

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:11

izabelka90 lubi tę wiadomość

🙎🏻‍♀️1985 PAI1 hetero, IO, 3x usuwane polipy (08.22, 06.23, 10.23)
    🙎🏻‍♂️1981
    13.11.23 transfer ❄️4.1.1
    20.11.23 bHCG -58
    22.11.23 bHCG- 150
    24.11.23 bHCG -345
    27.11.23 bHCG -1313
    age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja będę robić roczek w knajpie - przynajmniej odpadnie gotowanie/ impreza na powitanie dziecka się odbędzie- bo tak można traktować chrzciny,których nie będzie , a potem mam nadzieję , że przyniesiemy jedzenia na tydzień 😃
    Ja się cieszę, że będzie okazja do spotkania w większym gronie, bo zwykle to niestety są ostatnio jedynie stypy.
    Zresztą co tu dużo nie mówić, mam problem z ogarnięciem codziennego obiadu a co dopiero impreza😃

izabelka90, Rosa_13, Mimi09, Jenny93, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

• KOT Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:-) Przeniosłam się na ten wątek, bo w sumie to nie miałam racjonalnego powodu, żeby się nie przenieść. A wahanie wynikało z tego, że boję się zapeszyć.

18 lutego miałam transfer blastocysty 5AA. Bety pięknie rosły do ok. 18 dpt, potem mocno się to wypłaszczyło, ale Klinika Bocian nie miała zastrzeżeń. W międzyczasie nie wytrzymałam i poszłam do ginekolożki ze Znanego Lekarza, która zrobiła usg, oceniła że przy 21 dpt i becie powyżej 8000 powinno być widać więcej, niż pęcherzyk z ciałkiem żółtym. Pouczyła jak się zachować w razie poronienia. Podłamała mnie.

Bety mam w stopce.

Dziś 23 dpt. W poniedziałek mam usg w Bocianie i bardzo się boję, że nie będzie serducha.

Wspinaczka/taterniczka i biegaczka górska na dystansach ultra

2018: Naturalny cud/jestem mamą

2024/25:
    AMH 0,22 w porywach do 036
    Lekka niedoczynność tarczycy
    Za niski poziom białka S / trombofilia (przebyta zakrzepica i zatorowość płucna)
    Wiek 45 l.
    1 procedura/1 transfer - 18.02.
    Beta 236 - 10 dpt
    Beta 832 - 13 dpt
    Beta 1290 - 14 dpt
    Beta 2723 - 16 dpt
    Beta 3908 - 17 dpt
    Beta 7582 - 20 dpt
    Beta 8632 - 21 dpt
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ambitny plan, że na wesele sama będę piekła ciasta 🤣🤣🤣 Jestem wdzięczna, że mi to wybili z głowy. Teraz tym bardziej sobie nie wyobrażam wszystkiego sama ogarnąć jak nawet na zwykły obiad nie mam czasu 🙈

Co do sałatek to najszybsza jaką znam to: rukolą, ser kozi, cienko pokrojone buraki, orzechy włoskie i ocet balsamiczny

izabelka90, Rosa_13, Mimi09 lubią tę wiadomość

• AnkaSłomianka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My to chyba będziemy ze starym gotować w nocy🫣
    Od rana chcemy czas poświęcić młodemu bo to jego dzień. Chce upiec taki tort żeby młody mógł zjeść, będę bazować na przepisie z Helpy i improwizować
    Na wyspie będzie przygotowany bufet, nie wyobrażam sobie serwowanego obiadu, planowo przewinie się koło 20 osób.

🙎🏻‍♀️1985 PAI1 hetero, IO, 3x usuwane polipy (08.22, 06.23, 10.23)
    🙎🏻‍♂️1981
    13.11.23 transfer ❄️4.1.1
    20.11.23 bHCG -58
    22.11.23 bHCG- 150
    24.11.23 bHCG -345
    27.11.23 bHCG -1313
    age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOT wrote:
    Cześć:-) Przeniosłam się na ten wątek, bo w sumie to nie miałam racjonalnego powodu, żeby się nie przenieść. A wahanie wynikało z tego, że boję się zapeszyć.

18 lutego miałam transfer blastocysty 5AA. Bety pięknie rosły do ok. 18 dpt, potem mocno się to wypłaszczyło, ale Klinika Bocian nie miała zastrzeżeń. W międzyczasie nie wytrzymałam i poszłam do ginekolożki ze Znanego Lekarza, która zrobiła usg, oceniła że przy 21 dpt i becie powyżej 8000 powinno być widać więcej, niż pęcherzyk z ciałkiem żółtym. Pouczyła jak się zachować w razie poronienia. Podłamała mnie.

Bety mam w stopce.

Dziś 23 dpt. W poniedziałek mam usg w Bocianie i bardzo się boję, że nie będzie serducha.
    Jest taki kalkulator na wantbaby.info który uwzględnia spadki bety po czasie. Natomiast tu jedynie USG Ci prawdę powie. Były sytuacje gdzie w 21 dpt był sam pęcherzyk a potem się pojawiło serce i były sytuacje że był tylko żółtkowy i nie rozwinęło się. Trzeba czekać chociaż jest ciężko. Czy to była procedura na Twoich komórkach ?

• KOT Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Jest taki kalkulator na wantbaby.info który uwzględnia spadki bety po czasie. Natomiast tu jedynie USG Ci prawdę powie. Były sytuacje gdzie w 21 dpt był sam pęcherzyk a potem się pojawiło serce i były sytuacje że był tylko żółtkowy i nie rozwinęło się. Trzeba czekać chociaż jest ciężko. Czy to była procedura na Twoich komórkach ?

Na KD

Wspinaczka/taterniczka i biegaczka górska na dystansach ultra

2018: Naturalny cud/jestem mamą

2024/25:
    AMH 0,22 w porywach do 036
    Lekka niedoczynność tarczycy
    Za niski poziom białka S / trombofilia (przebyta zakrzepica i zatorowość płucna)
    Wiek 45 l.
    1 procedura/1 transfer - 18.02.
    Beta 236 - 10 dpt
    Beta 832 - 13 dpt
    Beta 1290 - 14 dpt
    Beta 2723 - 16 dpt
    Beta 3908 - 17 dpt
    Beta 7582 - 20 dpt
    Beta 8632 - 21 dpt
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    ja będę robić roczek w knajpie - przynajmniej odpadnie gotowanie/ impreza na powitanie dziecka się odbędzie- bo tak można traktować chrzciny,których nie będzie , a potem mam nadzieję , że przyniesiemy jedzenia na tydzień 😃
    Ja się cieszę, że będzie okazja do spotkania w większym gronie, bo zwykle to niestety są ostatnio jedynie stypy.
    Zresztą co tu dużo nie mówić, mam problem z ogarnięciem codziennego obiadu a co dopiero impreza😃

Ja już teraz wiem że miałam jednak robić to w knajpie, nie wiem kiedy posprzątam o ugotuję 🤣 na szczęście to tylko moi rodzice i nasze rodzeństwo więc nie ma źle. Biszkopt piekę dzisiaj, jutro będę robić krem i przekładać. Brat i szwagierka będę spać u nas bo przejeżdżaja z de więc mam nadzieję że szwagierka coś pomoże 😁😁😝

age.png

• Kessa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję zrobić roczek w domu, ale jedzenie wezmę katering, mam sprawdzoną knajpkę z super żarciem 🙈 Tort i słodkości przygotuje sama 😅

Rosa_13, WiosnyFanka, izabelka90 lubią tę wiadomość

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Mimi09 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa_13 wrote:
    Ja już teraz wiem że miałam jednak robić to w knajpie, nie wiem kiedy posprzątam o ugotuję 🤣 na szczęście to tylko moi rodzice i nasze rodzeństwo więc nie ma źle. Biszkopt piekę dzisiaj, jutro będę robić krem i przekładać. Brat i szwagierka będę spać u nas bo przejeżdżaja z de więc mam nadzieję że szwagierka coś pomoże 😁😁😝

Powodzenia! Niech to będzie piękna imprezka 🥰 na pewno będzie smaczna 🤤

Starania od 01.2019
    👩 Niedoczynność tarczycy, IO, endometrioza (torbiel jajnika), adenomioza, usunięty mięśniak macicy, AMH 1,1-1,8 (89 r.)
    🧔 Ciężka oligoteratozoospermia, IO

➡️ 1IMSI - 02.2022 - długi, 3 komórki, 3 zapłodnione, 0 blastek - brak transferu 😔
    ➡️ 2IMSI - 07.2022 - krótki, 5 komórek, 5 zapłodnionych, 0 blastek - brak transferu 😭
    ➡️ 3IMSI - 03/04.2023 - duostim, 2x krótki, łącznie 8 komórek, 7 zapłodnionych, 2x4A❄️, 0 blastek 💔
    ▪️31.10.2023 - CN, FET 2x4A(2-dniowe)+EG&AH
    7dpt-⏸️; 8dpt-33; 10dpt-114; 13dpt-296; 15dpt-869; 17 dpt-2136; 20dpt-6934; 24 dpt-19951
    6t1d - mamy ❤️🥹
    11t2d - sanco - ryzyka niskie, córeczka 😍
    37t4d - CC, 51 cm, 2720 g - nasz cud już z nami 🥰

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOT wrote:

Bety mam w stopce.

To ja Cię uspokoję, bo 21 dpt miałam betę prawie 18000 i był tylko GS i YS. Kazali mi czekać dwa tygodnie. Oczywiście nie wytrzymałam i po tygodniu poszłam prywatnie i było już serduszko.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa_13 wrote:

U mnie zawsze jest caprese (najlepsze pomidory to koktajlowe na czarnej, tekturowej tacce z Lidla).

Poza tym klasyka, czyli gryros i z burakami, orzechami i sosem balsamicznym, o których już dziewczyny pisały.

Zerknij tutaj, może coś Cię zainspiruje:
    https://aniagotuje.pl/przepisy/salatki-i-surowki

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • kasia12323 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała to wogole nie boi się nikogo. Ostatnio przyjechała mojego taty siostra co jeszcze jej nie widziała i wystarczyło że ręce do niej wyciągnęła a ta aż piszczała żeby ją wziąć. To samo było ostatnio jak do teściów pojechaliśmy a już dawno nie widzieliśmy z nimi i też mała od razu na ręce poszla i śmiała się ciągle. Bez problemu zostaje z moją mamą jak gdzieś potrzebuje pojechac albo nawet z moją babcią zostaje. Ale to raczej jak potrzebuje na miejscu do sklepu wyskoczyc. Bo babcia już tak nie daje sobie rady z nią.Za to starszy syn ostatnio nie chce z nikim zostawać tylko najlepiej żeby wszędzie mógł być z mamą albo tatą.

age.png
‹‹ 1448 1449 1450 1451 1452
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ