VISANNE - ENDOMETRIOZA
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
zinnia wrote:Czy po oststniej tabletce mam czekać na @ , czy starać się ?
-
czesc dziewczyny.
wlasnie wrocilam od lekarza.
po laparoskopi 1 kwietnia doszlam juz do siebie isunieto mi 1 torbiel 3cm z prawego jajnika i 1cm z lewego...bylam dzis na kontrolo a tu dzis taka niespodzianka, niestety nie mila. na lewym jajniku znowu jakies ognisko endometriozy. Mamy jeszcze poprobować w tym cyklu a po@ mam zaczac brac vissane jesli sie nie uda.
Lekarz zaklada 4 opakowania kontrole i docelowo moze jeszcze 2 ale to sie okarze. poczytalam na ten temat tutaj na forum i mam kilka pytań.
1. Jak to jest z tym staraniem sie w trakcie kuracji, zabezpieczacie sie ?Czy ten lek wplywa na owulacje? tzn czy ona wystepuje? bo ja zrozumialam lekarza ze cykle sa bezowulacyjne i tez nie ma w tym czasie miesiaczki wiec zastanawiam sie po co sie zabezpieczać..ale moze cos pomylilam.
2. Jesli nie ma miesiaczki skad wiecie jaki jest etap cyklu.Mierzycie temperature? czy jakos inaczej to sprawdzacie jeszcze.
-
Visanne to pochodna progesteronu, teoretycznie blokuje owulacje, ale nie jest środkiem antykoncepcyjnym, zdarzały się zajścia w ciąże podczas kuracji. Dlatego lepiej się zabezpieczać. Podczas brania Visanne nie masz normalnego cyklu i nie potrzebny termometr,to czas na odpoczynek od starań, pomiarów itp. Po odstawieniu tabletek czekasz na okres, ja dostałam od razu.
-
hej dziewczyny.
jestem w trakcie 3 opakowania,jeszcze jedno przedemną.
Ogólnie ze skutków ubocznych
-jestem senna popoludniu i mam wrażenie że ciągle niewyspans.
-nie przytylam ale zmienilam diete wiec to moze przez to bo na poczatku strasznie zbierala mi sie woda
- przez pierwszy miesiac mialam powiększone gorące piersi( po zmianie diety przeszlo)
- plamienia tylko przez pierwszy miesiąc lekkie
- depresja ( może nie w jakimś wielkim stopniu ale od kiedy zaczelam brać tabletki jestem jakby smutniejsza czesciej sie rozklejam i użalam nad wszystkim.
- najwiekszy problem to zerowe libido...dla mnie sex moglby teraz wogole nie istnieć, na szczczescie moj M dba o to zebym nie zapomniała -
Drogie Endokobietki,
Chce podzielic sie z Wami moja historia. Moje problemy z bolesnym miesiączkowaniem zaczeły sie rok po dostaniu 1 miesiaczki. Byly to takie bole, ze nauczyciele zwalniali mnie z lekcji, jak tylko na mnie spojrzeli. Bole narastaly z biegiem lat. Bedac na studiach, podczas wykladow, zle sie poczulam. Bolala mnie dolna czesc brzucha. Trafiłam wtedy na SOR. Zrobili usg dopochwowe I wyszla torbiel czekoladowa prawego jajnika 3,5.
Udałam sie do ginekologa, ktory zalecil brac 6miesiecy vissane. Bralam 1 tab. na noc. S.uboczne: spadlo libido, bylam rozdrazniona, wiecznie niezadowolona. Miesiaczka zniknela-pol roku mialam spokoj.
W 4miesiacu brania vissane znow silny bol powrocil I prawie zaslablam w wannie. Trafilam do szpitala. Usg- torbiel czekoladowa urosla do rozmiaru 4,5cm. Lekarze zadecydowali o zabiegu. Jajnik udalo sie uratować. Wycieli torbiel wraz ze zrostami. Diagnoza- endometrioza 1 stopnia- usuniete liczne zrosty.
Po laparoskopii bralam vissane 4 miesiace a potem, zaproponowali leczenie antykoncepcja hormonalna. Brałam tabletki 2 miesiace I odstawilam.zle sie czulam po nich. Bylam u roznych ginekologow I zdania sa podzielone.
Antykoncepcja I vissane tylko niweluja skutki endometriozy. Nie lecza jej. To jest problem.
od odstawienia lekow mija 2lata. Bralam tylko przeciwbolowe na recepte. Minesulin. Pomagalo ale tez nie leczylo.
2 tyg. Temu po badaniach krwi wyszlo ze mam stan zapalny w organizmie. Po usg dowiedzialam sie ze mam znow torbiel tym razem krwotoczna 4,5cm na drugim jajniku.
Znow biore vissane ale bylam tez u lekarza, ktory leczy medycyną naturalna.
Do vissane zalecil brac tabletki z czerwonej koniczyny. Jest to specyfik. Ktory podobno leczy torbiele I lagodzi skutki endo. Do tego biore omege 3 trzy razy dziennie.
Dam znac jakie beda efekty mojego leczenia, moze uda sie pomoc innym.
Mam 25lat I powoli bede z partnerem starac sie o dziecko. -
Kryl wrote:Drogie Endokobietki,
Chce podzielic sie z Wami moja historia. Moje problemy z bolesnym miesiączkowaniem zaczeły sie rok po dostaniu 1 miesiaczki. Byly to takie bole, ze nauczyciele zwalniali mnie z lekcji, jak tylko na mnie spojrzeli. Bole narastaly z biegiem lat. Bedac na studiach, podczas wykladow, zle sie poczulam. Bolala mnie dolna czesc brzucha. Trafiłam wtedy na SOR. Zrobili usg dopochwowe I wyszla torbiel czekoladowa prawego jajnika 3,5.
Udałam sie do ginekologa, ktory zalecil brac 6miesiecy vissane. Bralam 1 tab. na noc. S.uboczne: spadlo libido, bylam rozdrazniona, wiecznie niezadowolona. Miesiaczka zniknela-pol roku mialam spokoj.
W 4miesiacu brania vissane znow silny bol powrocil I prawie zaslablam w wannie. Trafilam do szpitala. Usg- torbiel czekoladowa urosla do rozmiaru 4,5cm. Lekarze zadecydowali o zabiegu. Jajnik udalo sie uratować. Wycieli torbiel wraz ze zrostami. Diagnoza- endometrioza 1 stopnia- usuniete liczne zrosty.
Po laparoskopii bralam vissane 4 miesiace a potem, zaproponowali leczenie antykoncepcja hormonalna. Brałam tabletki 2 miesiace I odstawilam.zle sie czulam po nich. Bylam u roznych ginekologow I zdania sa podzielone.
Antykoncepcja I vissane tylko niweluja skutki endometriozy. Nie lecza jej. To jest problem.
od odstawienia lekow mija 2lata. Bralam tylko przeciwbolowe na recepte. Minesulin. Pomagalo ale tez nie leczylo.
2 tyg. Temu po badaniach krwi wyszlo ze mam stan zapalny w organizmie. Po usg dowiedzialam sie ze mam znow torbiel tym razem krwotoczna 4,5cm na drugim jajniku.
Znow biore vissane ale bylam tez u lekarza, ktory leczy medycyną naturalna.
Do vissane zalecil brac tabletki z czerwonej koniczyny. Jest to specyfik. Ktory podobno leczy torbiele I lagodzi skutki endo. Do tego biore omege 3 trzy razy dziennie.
Dam znac jakie beda efekty mojego leczenia, moze uda sie pomoc innym.
Mam 25lat I powoli bede z partnerem starac sie o dziecko.
Hey, Czy Twoje leczenie pomogło?
-
Hej! Ja biorę visanne. Dzisiaj będzie 7 tabletkaStarania od grudnia 2016 roku
Marzec 2018 - podejrzenie zapalenia wyrostka- diagnoza endometrioza IV stopnia
Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
Wrzesień 2019 - laparoskopia - usunięcie 9 cm torbieli
Listopad 2019 pierwsza procedura- Invicta Wrocław - żaden zarodek nie dotrwał do 5 doby
Sierpień 2020 - druga procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół ultra dlugi z hw
Pobrano 6 komórek
5 było dojrzałych
5 się zaplodnilo
5 dotrwalo do 3 doby
29.08.20 transfer zarodka 8a
7.04.21 transfer ❄ 8a
Brak mrożaków
Wrzesień 2021 - trzecia procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół dlugi
27.09.21 Pobrano 7 komórek
2 były dojrzałe
2 się zaplodnily 🙏
❄
Mutacja mthfr homo, pai homo, vr2 hetero -
basiunia dużą miałaś torbiel?Starania od grudnia 2016 roku
Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
Listopad 2019 pierwsza procedura- Invicta Wrocław - żaden zarodek nie dotrwał do 5 doby
Sierpień 2020 - druga procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół ultra dlugi z hw
Pobrano 6 komórek
5 było dojrzałych
5 się zaplodnilo
5 dotrwalo do 3 doby
7.04.21 transfer ❄ 8a
Brak mrożaków
2 były dojrzałe
2 się zaplodnily 🙏
❄
12 lutego wyszły mi na usg w prawym jajniku dwa torbiele: 3 cm i 2,5 cm. Miesiąc później torbiele miały według lekarza po 2 cm. Dzisiaj będę brała 12 tabletkę visanne. Przez pierwszy tydzień miałam okropne wahania nastroju, często płakałam. Może to po tej laparoskopii i stwierdzeniu endometriozy. A teraz czuję się normalnie. Kontroluję wagę, bo nie chciałabym przytyć Fajnie, że torbiel się zmniejszyła! To znaczy, że lek działa Ja mam wizytę za 2 tygodnie i zobaczymy co lekarka powie. A Ty masz skutki uboczne zażywania visanne?Starania od grudnia 2016 roku
Pobrano 6 komórek
5 było dojrzałych
5 się zaplodnilo
5 dotrwalo do 3 doby
7.04.21 transfer ❄ 8a
Brak mrożaków
2 były dojrzałe
2 się zaplodnily 🙏
❄
Ja nigdy nie miałam skutków ubocznych. Humorki miewam ale nie wiem czy można o to obwiniac tabletki. Obecnie mam plamienia (nigdy podczas brania tabletek nie mialam). Kontaktowałam się z lekarzem i mówił ze skoro nie mam innych dolegliwości, brak bólu brzucha to wszystko jest ok mam się nie martwić i dalej brać tabletki.endometrioza
-
basiunia174 wrote:Hej. Dawno mnie nie było. Pisze aby dodac Wam sił. 8 miesięcy Visanne, potem oczekiwanie na @ i plan insemimacja lub invitro. @ nie przyszła. Dzis 11 tydzień ciąży
Gratulacje! Rosnijcie zdrowo
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤