WSZYSTKIE ZIELARY Z OVU- soja, dong quai, z. o. Sroki i inne
-
WIADOMOŚĆ
-
weronika86 wrote:a bicze, latexy i inne pierdulki ? wibrujace patyki? sa medyczne schorzenia cechujace sie brakiem popytu u kobiety, chyba ze wam sie cos nie uklada.
dzieki wielkie werka, u nas wszystko ok, chora, anemiczna, depresyjna itd też niby nie jestem, ale kochana cynka już sobie zakupiłam a dzisiaj idę po resztę i może starego dzisiaj szturchnę chociaż razstaraczka24, weronika86 lubią tę wiadomość
czekam i czekam i.........może się doczekam? -
lithe123 wrote:Zielarka, Ty chwalisz sobie castangusa prawda?
Ja chcę zaczać w tym cyklu, powiedz mi jak go stosujesz - czy można po owulce? Łyka się od 1dc? Jaki dokładnie masz - ten herbapolu?
-
zielarka wrote:Chwalę sobie raz na jakiś czas robię sobie trzy cyklową kurację, biorę nieprzerwanie przez 90 dni. Najłatwiej zacząć od 1 dc, ale chyba można w każdym momencie. Biorę dwie tabletki dziennie Castagnusa z Herbapolu.
A w ogóle to przeczytałam ciekawą rzecz o casta, która mnie zniechęciła na maxa! otóż w mniejszych dawkach on właśnie podwyższa prolaktynę i poprawia laktację... a te niższe dawki to do 120mg/dziennie. A wyższe to od UWAGA!!! 480mg/dziennie!!! I bądź tu mądry, Castagnus z herbapolu ma 45mg w tabletce.
Mniejsze dawki niby podwyższają prolaktynę i progesteron, obniżają estrogeny.
Chyba zostanę przy szałwi jednak i B6.
Kurcze no, a napaliłam się na casta.
http://www.aafp.org/afp/2005/0901/p821.htmlQuote:Chasteberry’s therapeutic effects are attributed to its indirect effects on various hormones, especially prolactin and progesterone. This hormonal effect appears to be dose-dependent: low doses of extract have resulted in decreased estrogen levels and increased progesterone and prolactin levels, possibly caused by an inhibition of the release of follicle-stimulating hormone (FSH) and stimulation of luteinizing hormone (LH) levels.4,7,12 However, in some studies of persons receiving higher doses, FSH and LH levels remained unchanged,4,10,12 while prolactin release was decreased.4,12 These effects may explain why lower doses of the herb might stimulate breast milk production, whereas higher doses seem to have the opposite effect.
(...)
LACTATION AND LIBIDO
There is insufficient evidence to support chasteberry’s traditional use to enhance breast milk production (i.e., as a galactagogue). Some evidence suggests that low doses might increase milk production in women who are lactating.4,7 A small study12 involving 20 healthy men showed increased prolactin levels in those receiving a low dose of chasteberry (120 mg per day) but a decrease of prolactin secretion with higher doses (480 mg per day).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2014, 10:52
-
aga.just wrote:Staraczka ja już o 8 na budownie byłam Ekipa weszła, dzieje się I teraz powinno być hop w 4 na nowy dom
Kochane] doradźcie mi coś plizzz. Ja świruję bo nie mogę sobie jakiegoś rozsądnego planu wymyśleć na ten cykl. Casta chyba nie będę brała z racji tego co napisałam powyżej bo będzie to bez sensu w zalecanych dawkach (45mg). A 10 tabletek się nie odważę. Chcę działać delikatnie bo wydaje mi się, że poprzedni cykl był już dobry, nie chcę namieszać. Ale zarazem COŚ chcę robić -
dziewczyny weronika gdzies pisala zeby wziasc 8 tabletek donga w 4 dni tzn po 2 dziennie. a można wziaść po4 w 2 dni?
-
lithe ja jakiś rok temu bralam castagnusa i ładnie wyrównał mi cykle ale odstawiłam i znów cykle były dłuższe, zbadałam prl po 2 miesiącach i była wysoka, obecnie biore bromka.