X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zespół LUF- czy komuś się udało?
Odpowiedz

Zespół LUF- czy komuś się udało?

Oceń ten wątek:
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się raz udało naturalnie, wtedy nie miałam pojęcia że mam luf.
    Mój lekarz proponuje inseminacje tylko z innymi lekami na pękanie ( do tej pory miałam clo+pregnyl+dupek. ) nie pękały.

Ewee
  • Żabcia Real one Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam tak samo , a jakie jeszcze są leki na pękanie ? Ja nie wiem czy nie lepiej od razu ivf bo na jedno wyjdzie jak będę rok kolejny chodziła i szukała leków na pękanie .... Już mam tak serdecznie dość ;(

• rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabcia Real one wrote:
    hej u mnie pecherzyki po pregynlach i innych ovitrelach nie pekaja .... mam obiawy owulacji ale to tylko obiawy , chce podejsc do procedury ISCI w kolejnym cyklu w tym miala byc IUI ale znow LUF , jest ktos moze w podobnej sytuacji , jest tu jakas dziewczyna ktora zdecydowlaa sie na IVF z powodu nie pekajacych pecherzykow ?

A miałaś wykonywaną laparoskopię? Ona by bardzo pomogła w pękaniu pęcherzyków... Mi przed laparo zastrzyki też nie pomagały, pęcherzyki przerastały, a potem się wchłaniały.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rodzynka66 wrote:
    A miałaś wykonywaną laparoskopię? Ona by bardzo pomogła w pękaniu pęcherzyków... Mi przed laparo zastrzyki też nie pomagały, pęcherzyki przerastały, a potem się wchłaniały.
    Na czym polega ta laparoskopia ? Jak wyglada ten zabieg ? I czemu na służyć ? Bo ja myślałam ze laparo się robi jak jaka torbiel nie chce się wchłonąć ... kto mnie może tam skierować ? :(

rodzynka66 lubi tę wiadomość

• rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabcia Real one wrote:
    Na czym polega ta laparoskopia ? Jak wyglada ten zabieg ? I czemu na służyć ? Bo ja myślałam ze laparo się robi jak jaka torbiel nie chce się wchłonąć ... kto mnie może tam skierować ? :(

Nie tylko torbiele Cię kwalifikują do tej operacji. Również długi staż starań i niepękające pęcherzyki. Wejdź sobie na forum "Laparoskopia" - kopalnia wiedzy.

Co do tych pęcherzyków - oni nakłuwają jajniki, żeby pobudzić do działania. Potem zastrzyki ovitrelle albo pregnyl mogą już działaś, a może i nawet bez nich będą Ci pękać - wszystko zależy od organizmu.

Najlepiej jakbyś się zgłosiła do ordynatora ginekologii i on sam Cię skieruje do swojego szpitala, ale też Twój lekarz powinien Ci kogoś polecić.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam że laparoskopii nie robi sie tak o, ze najczęściej jak jest podejrzenie endometriozy. A od nakuwania jajników już sie odchodzi bo to zmniejsza rezerwe jajnikowa.

Ewee
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewee wrote:
    Ja słyszałam że laparoskopii nie robi sie tak o, ze najczęściej jak jest podejrzenie endometriozy. A od nakuwania jajników już sie odchodzi bo to zmniejsza rezerwe jajnikowa.

Każdego przypadek jest indywidualny, lekarz decyduje.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę mieć punkcie do in vitro czy to to samo ? Tez nakluwaja jajnik .... czy to nie do końca to samo ? Ehhh

• Ewee Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabcia Real one wrote:
    Ja będę mieć punkcie do in vitro czy to to samo ? Tez nakluwaja jajnik .... czy to nie do końca to samo ? Ehhh

To co innego

rodzynka66 oczywiście że tak :)

Ewee
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hallo .
    Co tu taka cisza ? Ja dzisiaj Ok 19 sprawdzam czy coś urosło po letrozolu jeśli tak to ovitrelle pójdzie w ruch. Może któraś mi podpowie czy jeśli okaże się ze dzisiaj Ok 20 będę miała podać sobie ovitrelle a mój mąż będzie w domu jutro Ok 20 to wyrobimy się przed pęknięciem ? Jutro będzie 13dc , a cykle mam średnio 28 dni.

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..::Butterfly::.. wrote:
    Hallo .
    Co tu taka cisza ? Ja dzisiaj Ok 19 sprawdzam czy coś urosło po letrozolu jeśli tak to ovitrelle pójdzie w ruch. Może któraś mi podpowie czy jeśli okaże się ze dzisiaj Ok 20 będę miała podać sobie ovitrelle a mój mąż będzie w domu jutro Ok 20 to wyrobimy się przed pęknięciem ? Jutro będzie 13dc , a cykle mam średnio 28 dni.

Powodzenia na wizycie. Daj koniecznie znać jak pęcherzyki :) Co do pytań to nie pomogę, bo nie mam pojęcia...ale myślę, że możesz te pytania zadać lekarzowi :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje ze jest porażka. 12 dc po stymulacji letrozolem a ja mam dwa największe pecherzyki 13mm. A jeszcze niedawno miałam swoje owulki bez stymulacji z jajem Ok 23cm w 12-13 dc. Mój gin napisał mi Smsa żebym jeszcze w sobotę zrobiła Usg. Ja już nie wiem co to się dzieje.

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może za mała dawka :( ? 13mm to i tak jest nadzieja, bo gdy cykl miałam bezowulacyjny pecherzyki u mnie wynosiły 9mm. Zrób tak jak mówi lekarz i wykonaj w sobotę usg. Przez 24h pecherzyki rosną od 1,5 do nawet 3mm. Trzymam kciuki i nic nie puszczam <3 <3

..::Butterfly::.. lubi tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Być może za mała dawka :( ? 13mm to i tak jest nadzieja, bo gdy cykl miałam bezowulacyjny pecherzyki u mnie wynosiły 9mm. Zrób tak jak mówi lekarz i wykonaj w sobotę usg. Przez 24h pecherzyki rosną od 1,5 do nawet 3mm. Trzymam kciuki i nic nie puszczam <3 <3

Ehhh może i za mała , tylko kurczę to miało być na podkręcenie własnej owulacji. A tu wychodzi na to ze moje owulki poszły w las... No nic zobaczę w sobotę czy coś jednak urosło.

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
  • Coccinea Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laseczki! Dołączam do Was oczywiście z podejrzeniem LUF ;) W 11dc pęcherzyk 18mm, dzień 13 - brak śladu po pęcherzyku, brak ciałka żółtego i płynu w zatoce. Oczywiście piękne skoki tempki, piękny progesteron (17) w 21dc. Niestety walczymy jeszcze z kiepskim nasieniem więc pełen dramat ;) Miała któraś z Was znikające pęcherzyki?

xrotrjjg30hx8js7.png
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Coccinea
    Moje nie znikają ale rosną ogromne albo zaczynają się wchłaniać i do tego też nasienie bez rewelacji.
    Wszystkie parametry powyżej normy (ruchliwość, żywotność, ilość) ale morfologia 2% - chyba czeka nas wizyta u androloga. Ja kolejny cykl jeszcze pomonitoruje i jak się potwierdzi że nie pękają to odpuszczę na trzy miesiące i przez ten czas podleczę męża - a przynajmniej spróbuję - i dopiero wtedy zacznę działać coś ze stymulacją. Bo szkoda chyba kasę wywalać jak nasienie nie bardzo. Czy źle mówię? Już sama nie wiem ?

anna85
  • Coccinea Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna85, wydaje mi się to logiczne. Może zacznij pić zioła o.Sroki w czasie leczenia męża. Mnie jeden lekarz w ogóle nie chciał stymulować, drugi się tego podejmie. My jesteśmy w gorszej sytuacji bo mimo morfologii 7% mamy malutko plemników i brak szans póki co na naturalne poczęcie (koncentracja tylko 2mln/ml). Chcę wierzyć, że suplementy poprawią trochę naszą sytuację. Natomiast LUF mnie zaskoczyło... byłam pewna, że mam piękne owulacje, do tego okres zawsze jak w zegarku. Oczywiście żaden lekarz na NFZ nie widział potrzeby monitoringu owulacji przy świetnych wynikach hormonów (estradiol w 3dc, prolaktyna po bromergonie, progesteron w 21dc). W poprzednim cyklu byłam na badaniu w 24dc, miałam torbiel - pewnie niewchłonięty pęcherzyk, teraz był pierwszy monitoring i okazało się, że pęcherzyk się wchłonął. Zobaczymy jaka ciekawostka wyjdzie w następnym. Póki co lecę bez wspomagaczy owulacji.

xrotrjjg30hx8js7.png
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też zaskoczył LUF bo też zawsze @ jak w zegarku, wykresy piękne a tu taki psikus :-)
    Piękna morfologia - brawo Wy! - a ilość próbujcie poprawić, poczytaj na wątku badanie nasienia - forum męskie sprawy - Można się sporo dowiedzieć i jest dużo pozytywnych wiadomości dających nadzieję :-)

anna85
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    Ja czekam na wredną małpę @. Ten cykl był naturalny bez monitoringu bo została mi torbiel nie wchłonięta po poprzedniej miesiączce. Więc nawet nie wiem czy pękło, pewnie nie.
    U nas z nasieniem nie najgorzej ale byliśmy na wizycie u androloga już jakiś czas temu i polecił FertilMan Plus drogi ok 160zł kuracja miesięczna ale poprawia morfologie.

Ewee
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewee a jaki plan na przyszły cykl? Idziesz na monitoring? Zastanowiłaś się nad IUI? Bo z tego co kojarzę to lekarz Ci proponował. czy raczej próbujesz jeszcze ze stymulacją?
    Ja też czekam na @ -może jutro, albo najpóźniej w sobotę przyjedzie :-) Domowymi sposobami próbuje przyśpieszyć wizytę ;-)

anna85
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ