Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zespół LUF- czy komuś się udało?
Odpowiedz

Zespół LUF- czy komuś się udało?

Oceń ten wątek:
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się raz udało naturalnie, wtedy nie miałam pojęcia że mam luf.
    Mój lekarz proponuje inseminacje tylko z innymi lekami na pękanie ( do tej pory miałam clo+pregnyl+dupek. ) nie pękały.

Ewee
  • Żabcia Real one Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam tak samo , a jakie jeszcze są leki na pękanie ? Ja nie wiem czy nie lepiej od razu ivf bo na jedno wyjdzie jak będę rok kolejny chodziła i szukała leków na pękanie .... Już mam tak serdecznie dość ;(

• rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabcia Real one wrote:
    hej u mnie pecherzyki po pregynlach i innych ovitrelach nie pekaja .... mam obiawy owulacji ale to tylko obiawy , chce podejsc do procedury ISCI w kolejnym cyklu w tym miala byc IUI ale znow LUF , jest ktos moze w podobnej sytuacji , jest tu jakas dziewczyna ktora zdecydowlaa sie na IVF z powodu nie pekajacych pecherzykow ?

A miałaś wykonywaną laparoskopię? Ona by bardzo pomogła w pękaniu pęcherzyków... Mi przed laparo zastrzyki też nie pomagały, pęcherzyki przerastały, a potem się wchłaniały.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rodzynka66 wrote:
    A miałaś wykonywaną laparoskopię? Ona by bardzo pomogła w pękaniu pęcherzyków... Mi przed laparo zastrzyki też nie pomagały, pęcherzyki przerastały, a potem się wchłaniały.
    Na czym polega ta laparoskopia ? Jak wyglada ten zabieg ? I czemu na służyć ? Bo ja myślałam ze laparo się robi jak jaka torbiel nie chce się wchłonąć ... kto mnie może tam skierować ? :(

rodzynka66 lubi tę wiadomość

• rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabcia Real one wrote:
    Na czym polega ta laparoskopia ? Jak wyglada ten zabieg ? I czemu na służyć ? Bo ja myślałam ze laparo się robi jak jaka torbiel nie chce się wchłonąć ... kto mnie może tam skierować ? :(

Nie tylko torbiele Cię kwalifikują do tej operacji. Również długi staż starań i niepękające pęcherzyki. Wejdź sobie na forum "Laparoskopia" - kopalnia wiedzy.

Co do tych pęcherzyków - oni nakłuwają jajniki, żeby pobudzić do działania. Potem zastrzyki ovitrelle albo pregnyl mogą już działaś, a może i nawet bez nich będą Ci pękać - wszystko zależy od organizmu.

Najlepiej jakbyś się zgłosiła do ordynatora ginekologii i on sam Cię skieruje do swojego szpitala, ale też Twój lekarz powinien Ci kogoś polecić.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam że laparoskopii nie robi sie tak o, ze najczęściej jak jest podejrzenie endometriozy. A od nakuwania jajników już sie odchodzi bo to zmniejsza rezerwe jajnikowa.

Ewee
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewee wrote:
    Ja słyszałam że laparoskopii nie robi sie tak o, ze najczęściej jak jest podejrzenie endometriozy. A od nakuwania jajników już sie odchodzi bo to zmniejsza rezerwe jajnikowa.

Każdego przypadek jest indywidualny, lekarz decyduje.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę mieć punkcie do in vitro czy to to samo ? Tez nakluwaja jajnik .... czy to nie do końca to samo ? Ehhh

• Ewee Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabcia Real one wrote:
    Ja będę mieć punkcie do in vitro czy to to samo ? Tez nakluwaja jajnik .... czy to nie do końca to samo ? Ehhh

To co innego

rodzynka66 oczywiście że tak :)

Ewee
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hallo .
    Co tu taka cisza ? Ja dzisiaj Ok 19 sprawdzam czy coś urosło po letrozolu jeśli tak to ovitrelle pójdzie w ruch. Może któraś mi podpowie czy jeśli okaże się ze dzisiaj Ok 20 będę miała podać sobie ovitrelle a mój mąż będzie w domu jutro Ok 20 to wyrobimy się przed pęknięciem ? Jutro będzie 13dc , a cykle mam średnio 28 dni.

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..::Butterfly::.. wrote:
    Hallo .
    Co tu taka cisza ? Ja dzisiaj Ok 19 sprawdzam czy coś urosło po letrozolu jeśli tak to ovitrelle pójdzie w ruch. Może któraś mi podpowie czy jeśli okaże się ze dzisiaj Ok 20 będę miała podać sobie ovitrelle a mój mąż będzie w domu jutro Ok 20 to wyrobimy się przed pęknięciem ? Jutro będzie 13dc , a cykle mam średnio 28 dni.

Powodzenia na wizycie. Daj koniecznie znać jak pęcherzyki :) Co do pytań to nie pomogę, bo nie mam pojęcia...ale myślę, że możesz te pytania zadać lekarzowi :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje ze jest porażka. 12 dc po stymulacji letrozolem a ja mam dwa największe pecherzyki 13mm. A jeszcze niedawno miałam swoje owulki bez stymulacji z jajem Ok 23cm w 12-13 dc. Mój gin napisał mi Smsa żebym jeszcze w sobotę zrobiła Usg. Ja już nie wiem co to się dzieje.

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może za mała dawka :( ? 13mm to i tak jest nadzieja, bo gdy cykl miałam bezowulacyjny pecherzyki u mnie wynosiły 9mm. Zrób tak jak mówi lekarz i wykonaj w sobotę usg. Przez 24h pecherzyki rosną od 1,5 do nawet 3mm. Trzymam kciuki i nic nie puszczam <3 <3

..::Butterfly::.. lubi tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Być może za mała dawka :( ? 13mm to i tak jest nadzieja, bo gdy cykl miałam bezowulacyjny pecherzyki u mnie wynosiły 9mm. Zrób tak jak mówi lekarz i wykonaj w sobotę usg. Przez 24h pecherzyki rosną od 1,5 do nawet 3mm. Trzymam kciuki i nic nie puszczam <3 <3

Ehhh może i za mała , tylko kurczę to miało być na podkręcenie własnej owulacji. A tu wychodzi na to ze moje owulki poszły w las... No nic zobaczę w sobotę czy coś jednak urosło.

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
  • Coccinea Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laseczki! Dołączam do Was oczywiście z podejrzeniem LUF ;) W 11dc pęcherzyk 18mm, dzień 13 - brak śladu po pęcherzyku, brak ciałka żółtego i płynu w zatoce. Oczywiście piękne skoki tempki, piękny progesteron (17) w 21dc. Niestety walczymy jeszcze z kiepskim nasieniem więc pełen dramat ;) Miała któraś z Was znikające pęcherzyki?

xrotrjjg30hx8js7.png
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Coccinea
    Moje nie znikają ale rosną ogromne albo zaczynają się wchłaniać i do tego też nasienie bez rewelacji.
    Wszystkie parametry powyżej normy (ruchliwość, żywotność, ilość) ale morfologia 2% - chyba czeka nas wizyta u androloga. Ja kolejny cykl jeszcze pomonitoruje i jak się potwierdzi że nie pękają to odpuszczę na trzy miesiące i przez ten czas podleczę męża - a przynajmniej spróbuję - i dopiero wtedy zacznę działać coś ze stymulacją. Bo szkoda chyba kasę wywalać jak nasienie nie bardzo. Czy źle mówię? Już sama nie wiem ?

anna85
  • Coccinea Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna85, wydaje mi się to logiczne. Może zacznij pić zioła o.Sroki w czasie leczenia męża. Mnie jeden lekarz w ogóle nie chciał stymulować, drugi się tego podejmie. My jesteśmy w gorszej sytuacji bo mimo morfologii 7% mamy malutko plemników i brak szans póki co na naturalne poczęcie (koncentracja tylko 2mln/ml). Chcę wierzyć, że suplementy poprawią trochę naszą sytuację. Natomiast LUF mnie zaskoczyło... byłam pewna, że mam piękne owulacje, do tego okres zawsze jak w zegarku. Oczywiście żaden lekarz na NFZ nie widział potrzeby monitoringu owulacji przy świetnych wynikach hormonów (estradiol w 3dc, prolaktyna po bromergonie, progesteron w 21dc). W poprzednim cyklu byłam na badaniu w 24dc, miałam torbiel - pewnie niewchłonięty pęcherzyk, teraz był pierwszy monitoring i okazało się, że pęcherzyk się wchłonął. Zobaczymy jaka ciekawostka wyjdzie w następnym. Póki co lecę bez wspomagaczy owulacji.

xrotrjjg30hx8js7.png
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też zaskoczył LUF bo też zawsze @ jak w zegarku, wykresy piękne a tu taki psikus :-)
    Piękna morfologia - brawo Wy! - a ilość próbujcie poprawić, poczytaj na wątku badanie nasienia - forum męskie sprawy - Można się sporo dowiedzieć i jest dużo pozytywnych wiadomości dających nadzieję :-)

anna85
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    Ja czekam na wredną małpę @. Ten cykl był naturalny bez monitoringu bo została mi torbiel nie wchłonięta po poprzedniej miesiączce. Więc nawet nie wiem czy pękło, pewnie nie.
    U nas z nasieniem nie najgorzej ale byliśmy na wizycie u androloga już jakiś czas temu i polecił FertilMan Plus drogi ok 160zł kuracja miesięczna ale poprawia morfologie.

Ewee
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewee a jaki plan na przyszły cykl? Idziesz na monitoring? Zastanowiłaś się nad IUI? Bo z tego co kojarzę to lekarz Ci proponował. czy raczej próbujesz jeszcze ze stymulacją?
    Ja też czekam na @ -może jutro, albo najpóźniej w sobotę przyjedzie :-) Domowymi sposobami próbuje przyśpieszyć wizytę ;-)

anna85
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ