X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zespół LUF- czy komuś się udało?
Odpowiedz

Zespół LUF- czy komuś się udało?

Oceń ten wątek:
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A stosowaliście ten FertilMan Plus?

anna85
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna85 wrote:
    Ewee a jaki plan na przyszły cykl? Idziesz na monitoring? Zastanowiłaś się nad IUI? Bo z tego co kojarzę to lekarz Ci proponował. czy raczej próbujesz jeszcze ze stymulacją?
    Ja też czekam na @ -może jutro, albo najpóźniej w sobotę przyjedzie :-) Domowymi sposobami próbuje przyśpieszyć wizytę ;-)

Moja też przyjdzie lada dzień @
    Ja zmieniłam lekarza i on teraz chce mi jeszcze raz zrobić drożność. ( woli sam sprawdzić ) Dlatego na razie szczepienie, później wymazy i dopiero jak wszystko będzie ok to będziemy robić drożność, a później chyba próba inseminacji, muszę jeszcze z nim porozmawiać na ten temat.
    Stymulacji narazie nie, w następnym cyklu będziemy obserwować "naturę"
    Tak mój brał ten FertilMan i robiliśmy po tym badanie nasienia i wynik był lepszy. A i jeszcze istotna rzecz nie ma się przywiązywać do tych procentów istotne są też liczby. Jeśli rozumiesz o co mi chodzi :) jeśli nie to postaram się to wytłumaczyć jutro jaśniej. I to powiedział nam dobry na prawdę androlog. Że wyniki nasienia to muszą być interpretowane przez osobę co się na tym zna. Zaczął mnożyć dzielić pokazywać nam wykresy różne i suma sumarum wyszła że wyniki są całkiem dobre może nie super ale dobre.

Ewee
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba wiem o co Ci chodzi. Jeśli np morfologia jest 2% ale ogólna liczba plemników jest duża to te 2% z tej liczby to i tak dużo. Tylko zastanawiam się jaka musi być liczba plemników żeby przy takiej morfologi była wystarczająca. Nie wiem czy nie zamotałam? :-)
    U nas ogólna liczba to 83 mln (przy normie od 39 mln)żywotność coś kolo 73% i ruch też powyżej normy, ale jestem w pracy i nie za bardzo pamiętam.
    Żałuję że od razu po badaniach nie zapisałam się na wizytę do androloga - u nas nie ma a najbliższy w Lublinie.
    Ja jeszcze drożności nie miałam ale już mój lekarz o tym wspominał.

anna85
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, oprócz procentów przy morfologii są podane liczby czyli np ma być 4% o prawidłowej budowie ale więcej lub równe 1,6mln. I my np nie mamy 4% ale jest ich 2,29 czyli powyżej 1,6 i to jest wynik prawidłowy :)
    Ja miałam już jedną drożność na NFZ ale jak obecnemu lekarzowi opisałam jak to wyglądało to stwierdził że robimy jeszcze raz. Przed tamtą nic żadnych badań nawet czystości pochwy. A teraz mam zrobić wszystko wymazy na różne bakterie, czystość, i szczepienie na wzw b. Ale podejrzewam że on też przygotowuje mnie pod kątem IUI.

Ewee
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie że robi Ci taki porządny przegląd :-)
    U mnie rozkręca się @ wiec za 8 dni idę na wizytę, zobaczymy co powie.

anna85
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie lada chwila zaleje :( zaczynam ckl od 3 dnia z Clarzole, ale z 1 tabletka ciekawe czy taka dawka coś pomoże :(

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• calineczka88 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, dawno mnie tu nie było, bo tak jak zapowiadałam robiłam sobie małą przerwę w staraniach. W marcu w ogóle zaprzestaliśmy leczenia i głowa trochę odpoczęła mi od nieustannych myśli kręcących się wokół owulacji, leków, dni płodnych itd... A dziś akurat dostałam @ więc zaczynam nowy cykl.
    Od tygodnia jestem znów na restrykcyjnej diecie niskowęglowodanowej, w tym tyg. wybieram się też na badania glukozy i insuliny w kierunku io (które oczywiście powinnam już dawno zrobić, ale nie było czasu ani kasy). Potem z wynikami przejdę się do mojej dr, zobaczymy co mi powie.
    Wczoraj z mężem ustalaliśmy plan działania na najbliższy czas i zdecydowaliśmy wspólnie, że w tym cyklu (kwiecień) jeszcze odpuszczamy sobie stymulację. Chciałabym dłużej pobyć na diecie, aby organizm "załapał" nowe warunki i może jakoś zaczął działać. Planuję wybrać się na usg ok. 14 dc i zobaczyć, czy coś urosło samo - jeśli tak to może zdecyduję się na zastrzyk. A jak nie to takie porządne starania (z aromkiem, ovitrelle, monitoringiem itd.) chcemy zacząć od następnego cyklu czyli od maja.

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba też odpuszczę ten cykl - miałam iść na monitoring ale chyba odpuszczę bo 8 i 9 dzień wypada mi w Wielką Sobotę i Niedzielę i coś czuje że nie zechce mi się jechać do ginekologa w Wielka Sobotę.

anna85
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też ten cykl będzie chyba taki na pół gwizdka. Co prawda idę dziś na monitoring ( chociaż dziwi mnie to ponieważ kazał mi przyjść między 2 a 5 d.c ) co on tam zobaczy. Nigdy nie chodziłam na monitoring tak wcześnie.
    Ale później nie wiem kiedy następny raz no bo święta...

Ewee
  • calineczka88 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Mnie lada chwila zaleje :( zaczynam ckl od 3 dnia z Clarzole, ale z 1 tabletka ciekawe czy taka dawka coś pomoże :(
    Olciaa clarzole to jest chyba też letrozol tak jak mój aromek - mi po nim dość ładnie jajca rosły, tyle że ja brałam 2 tabl. dziennie.

fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    Olciaa clarzole to jest chyba też letrozol tak jak mój aromek - mi po nim dość ładnie jajca rosły, tyle że ja brałam 2 tabl. dziennie.

właśnie obawiam się, że moja dawka może być za mała. Ale lodzę się, że może mój organizm coś się wreszcie ogarnął i z tak małą dawką da rade. Ale kto wie.

Mi te święta, też zaburzają wszystko :( może się okazać ze w ogóle do mojego lekarza się nie dostanę, później jedziemy na urlop więc nie będę mogła sprawdzić czy pęcherzyk pękł :(

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calineczko jak cykl? Brałaś teraz lek?

U mnie dawka chyba za mała?! pęcherzyk jest tylko jeden na prawym w 12dc miał 14mm, endo 7.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• calineczka88 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaa ja ten cykl bez żadnych leków, sama dieta (tylko femibion biorę i wit. D). No i zobaczymy co będzie, bo dopiero w poniedz. idę na podgląd - dam znać co i jak. To będzie 15 dc.
    A zrobiłam sobie w pt badania glukozy i insuliny na czczo - wg danych z labu wszystko mam w normie:
    glukoza 79,0 mg/dl (norma od 70,00 do 99,00)
    insulina 6,1 µIU/ml (norma od 2,0 do 25,0)
    Ciekawe czy jakiś wpływ na te wyniki miało to, że od 3 tyg jestem na diecie niskowęglowodanowej. Zobaczymy co powie moja dr w poniedziałek.

Olcia może ten Twój pęcherzyk jeszcze podrośnie? Kiedy idziesz na następny monit?

fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kobietki
    Jestem w ciężkim pozytywnym szoku :).U mnie Pękło! po 1 dawce Ovitrelle. Pewnie nie będę miała tyle szczęścia. Ale jest kroczek do przodu.

Olciaa
    Dokładnie może jeszcze podrośnie może owulacja się zapowiada np na 16 dzień no to ma jeszcze 4 dni :)

calineczka88
    Daj znać koniecznie co tam zobaczysz w poniedziałek :)

calineczka88 lubi tę wiadomość

Ewee
  • Ewee Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko już się zaczynam martwić :( jak to tylko taka jednorazowa akcja z tym pęknięciem po ovitrelle.

Ewee
  • anna85 Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewee wrote:
    Cześć Kobietki
    Jestem w ciężkim pozytywnym szoku :).U mnie Pękło! po 1 dawce Ovitrelle. Pewnie nie będę miała tyle szczęścia. Ale jest kroczek do przodu.

Olciaa
    Dokładnie może jeszcze podrośnie może owulacja się zapowiada np na 16 dzień no to ma jeszcze 4 dni :)

calineczka88

Wspaniałe wieści!!!!!

anna85
  • calineczka88 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdaję relację z dzisiejszej wizyty (15dc): 2 pęcherzyki ok. 17 mm, endo 8mm. Dr mówi, że jak na naturalny cykl jest całkiem ładnie, mam przyjść w środę na ewentualny zastrzyk.
    Ja osobiście nie jestem zachwycona bo te pęcherzyki tak średnio wyglądają, strasznie krzywe są, a to zawsze nie zwiastowało dobrych wyników (takie krzywe nie chciały pękać), no ale może jak na naturalny cykl bez żadnych wspomagaczy to nie jest źle.
    Zobaczymy, co będzie w środę...

fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewee wrote:
    Cześć Kobietki

Olciaa

calineczka88
    Wow,super :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    Zdaję relację z dzisiejszej wizyty (15dc): 2 pęcherzyki ok. 17 mm, endo 8mm. Dr mówi, że jak na naturalny cykl jest całkiem ładnie, mam przyjść w środę na ewentualny zastrzyk.
    Ja osobiście nie jestem zachwycona bo te pęcherzyki tak średnio wyglądają, strasznie krzywe są, a to zawsze nie zwiastowało dobrych wyników (takie krzywe nie chciały pękać), no ale może jak na naturalny cykl bez żadnych wspomagaczy to nie jest źle.
    Zobaczymy, co będzie w środę...
    Naturalny cykl i 2 pecherzyki :) bardzo dobrze :) jestem zdziwiona ze wiesz jak wyglądają, ja nigdy nie pytałam.

Monitoringu nie mam bo jestem na urlopie, ale dupa będzie z tego, bo śluz kremowy bez oznak płodnego :( znów dopAada mnie zrezygnowanie :(

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Ewee Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Olciaa
    Z tym śluzem to też różnie bywa, raz jest mało, raz wcale. Ja nie raz miałam tak że śluzu prawie wcale, a na monitoringu mi mówiono o jaki ładny śluz estrogenny a później i tak okazywało się że nie pękło.

Ewee
‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ