X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • Virad Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adaska wrote:
    Nam się podoba taki przewijak 😊: https://www.ikea.com/pl/pl/p/sundvik-komoda-z-przewijakiem-bialy-30424007/
    Tez myślałam ot tej komodzie... ale przyznam szczerze, że to stałe rozwiązanie ... a kto wie gdzie dzieci będę przebierać 😉 bo nie sadze żeby to było tylko jedno miejsce.

@justyna tez mam komodę z ikea ... tylko że KOPPANG, i tez ją planuje zostawić w przyszłym pokoju dzieci.

@macey wymiatasz 🤩 piękny kącik. A łóżeczko sztosik 😍 coś innego niż tylko biel, szarość czy drewno 🙈
    Planujesz dokupić drugie łóżeczko czy na początek córeczki będą spać razem?

U mnie w sypialni jest około 85cm do ściany... wiec łóżeczko by tam weszło... tylko zostaje tak niewiele miejsca na wychodzenie z naszego łóżka 🙈 przydałoby się rozciągnąć trochę te ściany 😂
    A któraś rozważała wstawienie łóżeczka turystycznego z materacem?

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey przepiękna aranżacja!!!
    Co do łóżeczka to ja się cały cza biję z myślami. jestem pewna, ze chcę jedno, zeby dzieciaczki spały razem, dlatego na pewno będe chciała niestandardowy wymiar, pewnie robione na zamówienie. Ale co raz częsciej się zastanawiam czy chcę szczebelkowe... Synek się budzi w nocy kilka razy obijajac się o szczebelki. jak bylismy na weekend u rodziców to spał w turystycznym i nie obudził się ani raz... Coraz bardziej zastanawiam sie nad opcją miękkiego łóżeczka dla bliźniąt, dla synka też nie wiem czy nie wymienie.... mam jeszcze troche czasu zeby się zastanowić, ale po wczorajszej wizycie naprawdę mi ulżyło, bo mówi się, ze ten 12 tydz ciąży jest takim trochę granicznym, w sensie czy obydwa maluszki przezyją. teraz już wierzę w obydwa i staram się nie myslec o płci, bo po wczorajszej szybkiej analizie wiem, ze każda opcja ma swoje plusy :) Mam nadzieję, ze po prenatalnych będe myśleć tak samo :)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie materacyków osobiście polecam te z pianki wysokoelastycznej. Są baaaardzo trwałe. My mamy model dodatkowo oddechajacy hevea medica airmax.
    Irisska pisz nam jak najwięc porad co do bliźniąt, myślę, ze przekażesz nam bardzo dużo wiedzy, bo jesteś w tym teraz :)

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Udało mi się kupić dwa identyczne na olx, tylko stoi z drugiej strony pokoju

Ich sypialnia tez jest mała około 12 m2. Ale zmieściło mi się duże łóżko ( wcześniej pokój gościny ) duza komoda Hemnes, dwa lozeczka i czekam na regal w stylu domku skandynawskiego

Chciałam tam wcisnąć fortel do karmienia ale nie mam już miejsca ..

U mnie w sypialni tez ciasno, zmieści mi się jedno łóżko koło tv ( żałuje ze nie mam miejsca na dostawkę 😢)
    ( Planuje na początku chyba w 1 łóżku, będę trzymać 1 w mojej sypialni drugie w ich pokoju )
    Wiec moj plan. Spać albo w sypialni własnej albo w ich pokoiku. Wyjdzie to w praniu 🤷‍♀️

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @rucola. Masz jakieś wybrane turystyczne dla dwojga ?

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey wrote:
    @rucola. Masz jakieś wybrane turystyczne dla dwojga ?
    nie, jeszcze nic nie szukałam. Na razie kalkuluję w głowie które rozwiązanie moze być najlepsze. Obawiam sie jednak, ze nie ma zbyt duzego wyboru....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • adaska Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie :)

Nasze maluchy będę miały największy pokój w całym domu (ponad 40m2). Oddajemy im swoją sypialnie a my przenosimy się do mniejszego pokoju. Akurat miałam pretekst żeby zrobić remont i kupić nowe łóżko 😂

Powiedzcie mi, czy macie już wybrane albo upatrzone jakieś wózki? My dzisiaj z ciekawości byliśmy z mężem w sklepie ale nie mieli na stanie żadnego żeby zobaczyc jak wyglada taka „fura”. Tylko na zamówienie.

👼🏻6tc 👼🏻9tc

28.05.2020⏸🍀
    18.01.2021
    💙Adaś 10:58, 50cm 2660g
    💙Staś 11:00, 47cm 2330g

Spełniłam swoje największe marzenie. Zostałam mamą ♥️
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2020, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @rucola ten jest zalecany tylko nie dostępny w pl 😢

https://www.amazon.com/Graco-Playard-Twins-Bassinet-Vance/dp/B005UV0UV8

@adaska. Nie wiem gdzie mieszkasz ale nawet w Krakowie jest kiepski wybor w sklepach 🤣🤣. Tak jak by dział bliźniaków nie istniał. Jakieś resztki w rogu. Widziałam na żywo bugaboo /. Valco / i kilka modeli jeden za drugim który mi się nie podoba

Ja jestem napalona na bugaboo . Planuje dużo spacerować po krakowskich chodnikach ( są tragiczne ) i potrzebuje coś z dobrymi kołami i żeby był lekki ( 😆 13 kg ) 1 piętro bez windy

. Ps 40 m2 to będą miały miejsca a miejsca na szaleństwo 🤗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2020, 13:23

Rucola lubi tę wiadomość

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adaśka 40m2 to niewiele mniej niż moje aktualne mieszkanie :D i nie wiem czy śmiać się czy płakać :P
    Macey dziękuję za linka, na amazonie chyba można na luzie zamówić ale ja bym chciała coś większego, na dłużej, więc myslę bardziej o czymś 100cmx100cm, ostatecznie będę robić na zamówienie drewniane łóżeczko i kupię oddychające obijacze, bo są i takie. Może straszemu synkowi też takie zamontuje....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Virad Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @macey ja chyba skłaniam się do podobnego rozwiązania. Nie mam aż tyle miejsca by zrobić go tak jak bym chciała, wiec zobaczymy jak to wyjdzie w praniu 🤷‍♀️
    Każda bliźniacza mama, mówi mi by robić tak żeby było dzieciom i mamie komfortowo.. bo tu nie będzie czasu i miejsca na „idealne” rozwiązania.

@adaska rozwaliłas system 😂 moje całe mieszkanie ma nieco ponad 40m2 🤪 także super, ze masz tyle przestrzeni, bo nie musisz zastanawiać się za bardzo co gdzie i jak ogarnąć. Zazdro 🥳 u mnie będzie jeden wielki tetris 😝
    Co do wózków, mam w okolicy sklep z rzeczami dla bliźniąt i wybór wózków tam jest spory. Na miejscu można podotykac, przejechać się takimi furami 😬
    U mnie na razie niezmiennie (jeszcze 😂) zostaje valco snap duo 😉

@rucola jeżeli celujesz w turystyczne takie 100x100 to może coś takiego by dało radę, plus materace musiabys dokupić https://babywow.pl/lozeczka/282-kojec-turystyczny-dwupoziomowy-100x100-8717385652350.html?gclid=EAIaIQobChMIm8vg_qje6gIVk94YCh2zQQxMEAQYASABEgKckPD_BwE

Rucola lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2020, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie u lek

Dziewczyny +|- 800 gram
    Ostatnio były główkami w dół teraz jedna się obrucila głowa do góry,
    Najważniejsze ze rosną ładnie.

Moje plany z prywatna sala z możliwością osoby towarzyszącej niestety poszło w błoto.
    Lek sugeruje inny szpital, uniwersytecki jest chodzi o blizniaki. Podkreśliła ze musza być dobrze przygotowani. A cesarkę itp. Ze często są problemy oddechowe przy bliźniakach i inne 🤷‍♀️

Co do szkoły rodzenia. Dowiedziałam się ze nie jest na NFZ ( nikt mi nie umiał tego potwierdzić )
    I ze położna jest mi nie potrzebna

Może informacje wam się przydadzą

Virad, adaska, żona_męża lubią tę wiadomość

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @macey piękna waga maluszków 😍😍 ależ te dzieci szybko rosną
    A to nie był szpital z 3 stopniem referencyjności? Moja lekarka kazała szukać mi tylko takiego...
    Z tą szkoła to zobacz inne... u mnie jest tak, że trzeba mieć meldunek lub odprowadzać tu podatki by mieć taką szkole za free... ale co z tego jak one i tak online ... a ja bym chciała do takiej normalnej, zobaczyć jak się przebiera dziecko... ale przez covida szkoły stacjonarne nie działają. A online to ja mogę sama sobie pooglądać, bez „chodzenia” do takiej wirtualnej szkoły.

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja już jestem po dzisiejszej wizycie. Dzidziusie 762 g i 783 g więc o kilka dni wyprzedzają termin z OM. U nich wszystko super, zdrowo fikają i wszystko mają na miejscu (siusiaki też jakby ktoś pytał) 😂 ale lekarz twierdzi, że następna będzie napewno dziewczynka 👑 jeden ułożony w poprzek (po lewej na dole), a drugi podłużnie pod wątrobą 💙💙 szyjka też zamknięta i dłuuuga, ale kazał się mega oszczędzać i większość dnia leżeć 🤷🏻‍♀️ Co do porodu to ważne by wytrwać do 35 tc czyli początek października i to on będzie przeprowadzał cc w szpitali w którym pracuje. A i za miesiąc mam się tak zgłosić na podanie sterydów na płucka 😊
    Przepraszam nie odniosę się do wszystkich bo świętujemy urodzinki mężusia! 🎊🎉

Virad, Rucola lubią tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad, na ekspresach się nie znam, tylko wiem że są i żałuję że nie wiedziałam wcześniej 😉

Virad, Rucola lubią tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Virad Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zona sto lat 🥳 dla męża.
    No chłopaki maja słuszna wagę 😁 dorodne rosną ☺️
    Dobrze rozumiem, że lekarz chce podać sterydki tak wszelki wypadek?
    A jaka długą miałaś szyje ze już leżenie zalecone?

żona_męża lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję w jego imieniu 😊 szyjka z dzisiaj 37 mm ale chyba chodzi o to, że on czyta mi w myślach i wie co wyrabiam na codzień 🤦🏻‍♀️ Taaak a sterydy w razie wu ✊🏻✊🏻 Ogólnie to mówi, że od lat obserwuje, że dziewczynki urodzone przedwcześnie są silniejsze i dużo lepiej sobie radzą niż chłopcy 🤷🏻‍♀️

Virad lubi tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey piękne kolory! A co do położnej to każda kobieta powinna mieć położną środowiskową, nawet przy przyjęciu do szpitala proszą cię o podanie danych do niej (oczywiście nie w każdym), tak samo jak danych przychodni do której planujesz zapisać dzieci żeby szpital tam wysłał karty szczepień 😊 w Uniwersyteckim kiedy masz się zgłosić na kwalifikację do cc?
    Ja miałam w planach szare lub czarne łóżeczko ale uznałam, że może mi się za szybko odwidzieć i mamy jedno białe na długość 160 cm x 60 cm, było robione na zamówienie. Materac kupiliśmy z pianki wysokoelastycznej 😊
    Adaska pokój twoich dzieciaków jest też trochę mniejszy niż moje całe mieszkanie 😂🤦🏻‍♀️
    U nas świętowania ciąg dalszy bo dzisiaj rocznica ślubu 💍👰🏻🎉🎊 dzisiaj chyba zdradzimy rodzince kto mieszka u mnie w brzuchu 😊 tylko jeszcze zastanawiam się jak? Macie jaki pomysł? Niestety nie uda mi się z nimi spotkać bo mam zakaz podróży 😢

Rucola lubi tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @żona za kolejne wspólne chwile 🥳🥳🥳 Ale się naimprezujesz w tym tygodniu 😉
    Słusznej długości szyjkę masz 😬
    Co do wybierania położnej i przychodni... to nie jest obowiązkowe. Ja nie wybieram ani jednego ani drugiego 🤷‍♀️ Bede chodzić tam gdzie będzie lepsza położna, lepszy lekarz... i przede wszystkim gdzie znajdę odpowiedni termin wizyty.
    Długie to łóżeczko będą mieć maluchy ☺️ Rozumiem ze to opcja tez przyszłościowa...
    My nie przekazywaliśmy rodzinie 🤪 rodzice dowiedzieli się w dzień dziadka - przez skype, a rodzeństwo poczta pantoflową od rodziców 😂 u mojego męża rodzeństwo dowiedziało sie przez skype 😁 Nie czulismy potrzeby informowania całej reszty 🤭
    Nie wiem jakie masz relacje ze swoją rodzina, i z kim chcesz podzielić się tą nowiną... bo z tego co pamietam to rodzice już chyba u ciebie wiedza.... No chyba ze nie wiedza o bliźniakach 😀
    Możesz wysłać zdjęcie z usg mms 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2020, 16:43

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad chodzi mi o najbliższych (rodziców i rodzeństwo) oczywiście wiedzą, że to bliźniaki ale nie wiedzą, że to dwóch chłopców 😂 ogólnie podobno się zakładali między sobą 😂 mieliśmy robić coś na kształt gender reveal party ale jednak nie czuję się na siłach zresztą ciężko zgrać wszystkich w jednym terminie 🤷🏻‍♀️ Wpadłam na pomysł, że podeślemy każdemu filmik z usg na którym widać siusiaka. Niech mają zagadke 🤭 a łóżeczko bardziej przyszłościowe bo pewnie jakiś czas tu jeszcze pomieszkamy, uwielbiam po prostu to mieszkanie, zresztą tyle wspomnień stąd mamy 😊 a co do przychodni i położnej to nie masz zamiaru korzystać z nfz? Bo z tego co pamiętam lekarza rodzinnego (pediatrę) można zmienić trzy razy w roku za free a potem trzeba płacić, no i szpital musi gdzieś wysłać kartę szczepień. Tak było jak pracowałam w państwowej placówce 🤷🏻‍♀️
    Jak wasze samopoczucie dzisiaj? U mnie dzisiaj kiepskie, mieliśmy w planach kolację w restauracji ale nie mam siły się ruszyć, więc zjemy w domu i napijemy winka 0% 😊

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @żona pomysł z filmikiem spoko 👍 jest jakaś wygrana za odgadnięcie? Bo jak by co to ja mówię: dwa chłopaki 🤣😉
    My powiedzieliśmy od razu... bez zbędnych domysłów 🤪
    Szpital nie może mnie zmusić do wyboru przychodni 🤷‍♀️ Dziewczyny u nas dostają kartę szczepień do ręki, przy wypisie.
    Jak zmienię zdanie co do NFZ to będę chodzić... na razie korzystam z prywatnych wizyt i dzięki temu nie czuje się ograniczona do wyboru lekarzy...i terminów 🤦🏼‍♀️
    Jak znajdę miejsce które będzie ok, to wtedy się zapisze 🤪
    Co do samopoczucia... nie jest najgorzej.. nawet jestem w stanie coś zjeść 😬 tylko to ciagle parcie na pęcherz 🤨 tez tak macie? Ja idę do wc...zostawiam 1... wychodzę ... a za chwile znów mnie ciśnie 🤦🏼‍♀️
    A namiar na termometr już masz może? 😁
    Ps. My tez mamy małe mieszanko... i mega nam się dobrze tu mieszka. Także rozumiem cie w 10000%

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2020, 18:16

żona_męża lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ