X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @virad. Moja gin nie ma kontraktu w szpitalu na ten moment wiec nie „ ciągnie „ do siebie

Zapytałam gdzie ONA by rodziła blizniaki i dostałam odp ze jeśli chodzi konkretnie o blizniaki i cesarkę to Kopernika, ze za dużo komplikacji przy porodzie może wystąpić s tam jest zespół przygotowany najlepiej , drugi szpital owszem ma 3 stopnień ale tam jest fabryka dzieci ( już kilka razy to szlyszlam )

Wiec ta odpowiedz mnie przekonała 🤷‍♀️ Przyznam ze stresssuje mnie bycie SAMEJ po porodzie ale mam dwie ręce i jak każda z was, jakoś damy radę ..

ZnJoma która rodziła oststnio, jej przekazano żeby nie dawać smoczka przez pierwsze 2-3 tyg po porodzie bo dziecko musi się pierw ssać nauczyć ? 🤨🤨🤨.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2020, 09:01

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @rucola wszystko zależy od tego z jaką wagą urodzą się maluchy. Także jeżeli chcesz używać tego łóżeczka to pewnie pol roku tez będzie dobre 😉
    My zdecydowaliśmy się na łóżeczko drewniane, i w takim jednym na początek wylądują maluchy 😉
    Ja wzielam smoczki bibis i te lovi właśnie.
    A co do butelek... u nas w szpitalu dobrze jest mieć swoje, bo nie każda kobieta po cc ma pokarm, wiec wtedy korzysta się ze szpitalnego mm... Takze te dwie butelki muszę kupic... i idę na początek w kierunku avent antykolkowa lub natural.

@macey u mnie w mieście jest kilka szpitali o 3 stopniu referencyjności. Gdyby był jeden nie miałabym problemu z wyborem... a w takiej sytuacji to jest masakra 🤦🏼‍♀️
    W niektórych tych szpitalach jak jest ciąża 2k2o to sugerują SN... co więcej, czasem zdarza się tak ze jak masz umówiona CC to oni ci z SN wyskakują. W takiej syatucji nie chciałaby być żadna z mam która ma zaplanowane CC...
    Albo odsyłają do innego szpitala bo 2k2o traktują jak normalną ciążę 🤷‍♀️

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2020, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad z tym namawianiem na sn to jest moja zmora. Boję się cc niesamowicie ale wiem, że dla maluchów to najbezpieczniejsza opcja i jeśli ktoś w szpitalu będzie mnie cisnąl na sn to się po prostu zagotuje. Nie dam się.
    Dziewczyny czy odczuwacie tzw stawianie się macicy? Mam czasami wrażenie, że mi sie brzuch taki twardy jak kamień robi. Czytałam ze to niedobrze. Lekarz kazał brać w razie czego nospe.

21.09.2020 - ❤❤
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Wam Dziewczyny napiszę, że gdybym miała gwarancję że akcja porodowa będzie się u mnie rozkręcać książkowo i dostanę zzo to rodzilabym naturalnie. Ale jeśli miałabym umordowac się tyle godzin przed właściwym porodem jak z synkiem, to nie dałabym rady urodzić. Poród porodowi nierówny i nie wiem jak będzie więc świadomie decyduję się na CC i u mnie nie będzie żadnego problemu. Szpitale w moim mieście nie potrafią naturalnie rodzić bliźniaków ;)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Virad Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna a magnezu lekarz ci nie zalecił? Nie bierzesz regularnie?
    wydaje mi się, ze do tej pory nie miałam stawiania się macicy ... wtedy chyba poza samym twardnieniem brzucha dochodzi jeszcze nie przyjemne uczucie. Jak to jest?
    Co do CC... tez ma ku..skiego stracha 🤦🏼‍♀️ Niestety w przypadku SN mam wrażenie że wiele rzeczy może pójść nie tak...
    @rucola dla ciebie to kolejny poród, wiesz mniej więcej z czym to się je 😉 dla nas to totalna nowość 🤷‍♀️ my panikujmy na każdą myśl o tym dniu

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad wrote:
    @justyna a magnezu lekarz ci nie zalecił? Nie bierzesz regularnie?
    wydaje mi się, ze do tej pory nie miałam stawiania się macicy ... wtedy chyba poza samym twardnieniem brzucha dochodzi jeszcze nie przyjemne uczucie. Jak to jest?
    Co do CC... tez ma ku..skiego stracha 🤦🏼‍♀️ Niestety w przypadku SN mam wrażenie że wiele rzeczy może pójść nie tak...
    @rucola dla ciebie to kolejny poród, wiesz mniej więcej z czym to się je 😉 dla nas to totalna nowość 🤷‍♀️ my panikujmy na każdą myśl o tym dniu
    Now właśnie magnezu nie zalecal ale sama zaczęłam brać, chyba nie zaszkodzi.
    Co do stwardnienia brzucha to nie jest to jakieś nieprzyjemne bardzo, ciężko to opisać. Coś jak wzdecie. No dziwne uczucie.
    Wiecie ostatnio naczytalam się forów jak to bliźniaki zbyt wcześnie pchają się na ten świat i wszystko mnie już martwi.

21.09.2020 - ❤❤
  • Virad Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna ja biorę magnez zgodnie z sugestia lekarza. Dodatkowo pije wode z magnezem, magnesię 😉
    Nie wiem kiedy masz wizytę, ale jezeli objawy będą się utrzymywać to może warto przyspieszyć wizytę... lekarz może tez włączyć ci progesteron dopochwowo ... on wyciszy tez nieco macice.
    Rozumiem twoje obawy, bo tez naczytałam się różnych historii 🙁
    Musimy być dobrej myśli 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2020, 17:25

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad po tych słowach o trojaczkach aż miałam sen o nich, o zgrozo! 🤭 butelki kupiliśmy avent natural, a smoczki lovi, bibs i avent 😊 totalna porażka z tym porodem... przecież wszystko zależy od ułożenia dzieciaków i co tu więcej mówić przecież po drodze może się zdarzyć wszystko. Uważam tak jak Justyna, że nie ma nawet co próbować czegoś takiego bo nikt nie da gwarancji, że pójdzie książkowo 🤷🏻‍♀️
    Justyna mi już kilka miesięcy temu zaczęły się takie twardnienia i sama zaczęłam brać magnez tak jak pisało na opakowaniu (chyba 1x1) a lekarz kazał brać 2x2 więc napewno ci nie zaszkodzi 😊
    Co robiłyście w weekend? My pojechaliśmy do rodziców bo może to ostatnie takie moje wyjazdy. Fajnie było się pocieszyć z rodzicami jak chłopcy kopali matkę po sukience ❤️😊 teściowie tylko nie chcieli mnie zobaczyć o co w drodze powrotnej pokłóciłam się z mężem 😢 a wy podróżujecie samochodem?
    I planujecie kupić mm żeby mieć w domu? Jeśli tak to jakie?

💙💙 bliźniacza mama
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zona a Twoi teściowie to zawsze mieli takie dziwne nastawienie? Tacy to trochę dziwni ludzie z tego co piszesz....
    W temacie porodów to ja Wam jeszcze tylko Dziewczyny napisze, że to nie do konca jest tak, ze cc jest lepsze dla maluchów. na pewno jest bezpieczniejsze bo omija się szereg potencjalnych ryzykownych sytuacji, ale z drugiej strony przejście dziecka przez kanał rodny daje mu dużo korzyści. Poza tym, gdybym miała pierwsze cc to teraz bym drżała o każdy dzień ciąży bliźniaczej, bo taka ciąża jest dużo bardziej ryzykowna. W każdym razie myślę, ze mimo tego, ze jeden poród mam za sobą boję się tak samo jak Wy, bo ciąża bliźniacza jest dla mnie czymś zupełnie nowym i ze zwykłego strachu, ze nie dam rady urodzić chce mieć cc. Aczkolwiek rozumiem lekarzy i położne, którzy daja matkom jakąś alternatywę, ale absolutnie nie zgadzam się na naciski na poród na poród sn, zarówno przy ciąży mnogiej jak i pojedynczej. I w ogóle uważam brak znieczulenia zewnątrzoponowego w niektórych szpitalach za barbarzyństwo. W XXI wieku kiedy znieczulić można zęba do niemalże lakowania nie podaje się znieczulenia do porodu :( jest to okrutne i niezgodne z jakimikolwiek zasadami według mnie.
    Co do mm to są takie gotowe buteleczki, dokupuje się smoczek i ja planuję zakupić kilkanaście sztuk awaryjnie, zresztą w moim szpitalu takie są i można o nie poprosic.
    edit. Pisze o tych buteleczkach z mm bo ja mam ogromna nadzieje, ze nie będe korzystać z butelek tylko uda mi się karmić tylko piersią, ale jeśli bierzecie pod uwage karmienie butelką to rozsądniej jest kupić butelki. Polecane butelki to medela calma albo avent natural ze smaoczkami nie zaburzajacymi odruchu ssania piersi. jesli chodzi o smoczki to ja byłabym ostrożna z bibsami, nie mają dobrych opinii na forach ortodontycznych.... jeśli chodzi o mm to ponoć, pisze ponoć bo nie mam doświadczenia dobry skład ma hipp combiotik :) aczkolwiek z mm ponoć jets tak, że jednemu dziecku podpasuje takie mleko a innemu zupełnie inne, więc to jest bardziej metoda prób i błedów ale ja bym zaczynała od hippa gdybym musiała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2020, 09:47

Synek 💚 31.08.2018r.
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola o zachowaniu moich teściów książkę by napisał. Nie to, że się wtrącają czy cokolwiek bo na to w życiu nikomu nie pozwolę, tylko po prostu myślałam, że jakoś bardziej będą się cieszyli z pierwszych wnuków i to jeszcze bliźniaków, a oni po prostu cieszą się poza nami, a przynajmniej poza mną, ale może to ja za dużo oczekuję? Moi rodzice jak dowiedzieli się, że jestem w ciąży i że to bliźniaki to zaczęli tańczyć i cieszyć się, a teściowie powiedzieli „to dobrze, fajnie” 🤦🏻‍♀️😂
    Idealni teściowie to jakaś legenda jak yeti czy potwór z lochnes (czy jak to się pisze) 😂😃
    Jaka była reakcja waszych teściów?

💙💙 bliźniacza mama
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja muszę Wam napisac smutną wiadomość. Mój teść zmarł w zeszłym tygodniu, nie zdążyliśmy mu powiedzieć... teściowa (mieszkali osobno ucieszyła się bardzo i była bardzo podniecona, bo myślała, ze my już nie planujemy dzieci a tu taka niespodzianka). Moja mama cieszyła się bardzo, wspierała mnie na początku kiedy mi było trudno dopuścić do siebie myśl, ze będa bliźniaki, ale w obawie o serce mojego taty postanowiliśmy, ze to mama mu przekaże tą informację mojemu tacie. Tata się cieszy, ale bez fajerwerków.
    Taka to krótka historia.
    Ale dzieci są nasze i dla nas i to my się nimi cieszymy, nikt inny nie musi w sumie... Ale wiadomo, miło kiedy ktoś powie dobre słowo ;)

Synek 💚 31.08.2018r.
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola bardzo mi przykro w powodu teścia 😢
    Dokładnie tak jak piszesz dzieciaki dla nas będą najważniejsze bo za długo o nich marzyłam i czekałam, dlatego pewnie po prostu za dużo sobie wyobrażałam 🤷🏻‍♀️
    Rucola a jak nazywa się takie mleko?

💙💙 bliźniacza mama
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żona to jest coś w takim stylu
    https://aptekadziecka.pl/product-pol-7135-Bebiko-1-mleko-modyfikowane-w-plynie-gotowe-do-spozycia-RTF-90ml.html

żona_męża lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję już zapisałam :) jak będę w szpitalu i z laktacją byłby problem to wyślę męża

💙💙 bliźniacza mama
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żona_męża wrote:
    Dziękuję już zapisałam :) jak będę w szpitalu i z laktacją byłby problem to wyślę męża
    tylko weź pod uwagę to, że jeśli będzie tak jak jest teraz, to musisz wszystko zapakowac sama, bo mąż niekoniecznie bedzie mógł Ci coś dostarczyć. Dużo zalezy od szpitala, ale ja się nastawiam że będe zdana sama na siebie.

Synek 💚 31.08.2018r.
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola chodziło mi do domu 😊 bo chyba w szpitalu dadzą dzieciakom jeść? Ale masz rację może i kupię dosłownie kilka butelek i spakuję 😊

Rucola lubi tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2020, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola. Wyrazy współczucia 😓

Mi smutno Ze mojej mamy nie ma 😇 wiem ze by się strasznie cieszyła i mogłam bym liczyć na pomoc 200%
    Z tata trochę innaczej bo nie wyobrażam sobie siedzieć z cycami karmiącym na zewnątrz.🤣 wiec pomoc trochę inna

Tak to mnie wszyscy pytają czy biore kogoś do pomocy. Mówię ze nie . To się dziwią 😬. Macie tak samo ? ( a jestem ogarnięta osoba )

Ja dziś grube zakupy na gemini zrobiłam ( ale te dzieci kosztują 😅) tez 2 rodzaje smoczków Ale zapomniałam nazwy

Następnie chyba laktator .. bez przewodowy .. czy czekać 🤔

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2020, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey przykro mi z powodu twojej mamy 😢 tata napewno pomoże na swój sposób. Pójdzie na zakupy na przykład, albo coś przywieźć 😊
    Właśnie też miałam o to pytać czy na samym początku macie zamiar korzystać z pomocy mamy/teściowej/siostry czy niani? My chcemy wszystko sami ogarniać i wszystkim wkoło to wydaje się dziwne, a nawet jedna znajoma pytała czy na te pierwsze miesiące przeprowadzam się z dziećmi do rodziców - jak dla mnie śmieszne bo niby dlaczego...

💙💙 bliźniacza mama
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejne, polecam 😊
    38f4ae59c990.jpg

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @żona jeżdżę autem, ale na krótkich odcinkach ... głównie w mieście. Na dalsze trasy mam zakaz od lekarza, a ze dalej nie wyjeżdżam to nie jest to dużym problemem 😉
    Co do kupowania mm, nie kupuje... u mnie w szpitalu zapewniają mleczko hipp bodajze... tylko trzeba mieć swoje butelki. Jak okaże się że będzie potrzebne mi tez w domu, to powinnam zdarzyć zamówić nim wyjdziemy ze szpitala lub wyśle m żeby kupił 😉
    Nie mam już teściowej, mój mąż poinformował swojego tatę telefoniczne ... jak zapytałam o jego reakcje, to powiedział „wiesz, jak facet” 🤣 także nie było jakieś radości. Moi rodzice za to popłakali się ze szczęścia 🤦🏼‍♀️
    Nie planuje korzystać z pomocy innych w pierwszych tygodniach ... Nie mówię tu o pomocy ewentualnej położnej laktacyjnej (CDL). chyba damy radę z mężem we dwoje?! 😉 co 😬
    Chętnie skorzystamy za to z cateringu ... coby nieco się odciążyć, a co 😬 rodzic najedzony i nie wymęczony to chyba szczęśliwy 😉
    Czy ja widze kolejne muslinowe pieluszki? 🙈
    @macey co ty zamowilas z tego gemini?? Moja lista nie jest jakoś mega długa 🤷‍♀️ tylko to co najpotrzebniejsze...wiec nie wiem co ty mogłaś tam zakupić 🤪
    @rucola Tule z powodu straty teścia. Wyrazy współczucia.
    I zgadzam się w 1000% ,
    dla mnie to tez barbarzyństwo ... żeby w XXI wieku kobiety nie mogły godnie rodzic w znieczuleniu to dla mnie niewyobrażalne. Jeżeli któraś dziewczyna nie chce tego to ok... ale to jej wybór.
    A jakie smoczki ewentualnie polecasz?

Byłam wczoraj u dr... moja parka wazy łącznie już prawie 1.6kg 😉 szyjka twarda. Przepływy bez zarzutu. Krzywa cukrowa dobra 👍 czyli turlamy się dalej 🥰. I oby jak najdłużej dziewczyny ✊✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2020, 18:08

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ