X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak jest u Was ale wydawalo mi się że tak samo jest w całej Polsce, czyli jeśli jesteś zapisana gdziekolwiek do lekarza rodzinnego to z automatu masz też położną którą po porodzie przychodzi ma wizyty patronazowe. Ja się dowiedziałam w zeszłym roku, że jestem przypisana do położnej z mojej przychodni, która potem po porodzie ma obowiązek za darmo przyjść parę razy do mnie do domu. Nie wiedziałam tego ale moja znajoma została położną i zbierała chętne pacjentki, które chcialyby się do niej zapisać. Więc się do niej przeniosłam. Ja mieszkam w małym mieście więc nie wiem, może u nas jest to po prostu jakoś inaczej rozwiązane. Położna z NFZ podobno przychodzi już w pierwszym tygodniu po opuszczeniu przez Was szpitala. Co prawda te wizyty patronazowe są dobrowolne i nie musicie wpuszczać państwowej położnej ale słyszałam że czasami wiążę się to z konsekwencjami typu zawiadomienie do mopsu. No tego chyba każda z nas chciałaby uniknąć. W każdym razie ja się z tą moją znajomą położną skontaktowałam i po 21 tygodniu jestem z nią umówiona na pierwszą pogadankę.
    Ja się nawet cieszę, że ona do mnie będzie
    Przychodzić. Zawsze coś podpowie, pomoże.
    Ale wiadomo, że to każdego indywidualna sprawa. Wyczytałam gdzieś że wizyty takiej położnej to przywilej A nie obowiązek więc można ale nie trzeba z tego skorzystać. Ja tam jestem chętna;) każda pomoc się przyda.

żona_męża, Rucola lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad haha niestety, wygrana którejś z was byłaby nieuczciwa 😂
    Z lekarzem i położną przekazuję tylko to co wiem 😊 termometr jutro sprawdzę 😊 a z sikami dzisiaj tak miałam 😂 mieliśmy wychodzić na krótki spacer a ja w ciągu 10 minut byłam 3 razy 🤭
    Kiedy myślicie zmieniać mieszkanko? My maksymalnie 3 lata się tu poprzytulamy 🤷🏻‍♀️😢

💙💙 bliźniacza mama
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna jest dokładnie tak jak mówisz. W mniejszych miastach czy na wsiach jest jedna położna na „rejon”, a w większych masz przywilej wybrania jakiejś z polecenia, która jest mobilna 😊 ja właśnie wybiorę taką z polecenia od znajomych i znajomych-znajomych i uważam tak jak ty, że to przywilej, że ktoś z doświadczeniem przyjdzie i popatrzy jak karmię, jak je układam itp i coś ewentualnie podpowie czy poprawi 😊

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna ja nie jestem nigdzie zapisana 🤷‍♀️ W poz nie byłam kilka lat 😂 wszystkie wizyty tłukę prywatnie, bo z moimi problemami to musiałbym czekać wieki na jakiego specjalistę 🤦🏼‍♀️ Poza tym, do tych co chodzę nie przyjmują na NFZ 🤦🏼‍♀️
    Gdyby mi ktoś polecił fajna położna z moich okolic to pewnie bym skorzystała... a tak skorzystam, ale z tych prywatnych do których namiary dostałam 🤷‍♀️

@żona dlatego tak mi ciężko się z domu wychodzi 😂 bo jak tu gdzieś isc jak ciagle sikać się chce 🤦🏼‍♀️
    Nie wiem kiedy zmienimy nasze mieszkanko, ale z pewnością to zrobimy. Chociaz nie ukrywam ze najchętniej wzięłabym mieszkanie od sąsiadów i je połączyła 😂 tak lubie tu mieszkać.
    Ale jeżeli zdecydujemy się już na zmianę to raczej nie wcześniej niż za 3-4 lata 🤷‍♀️ bo nie wiemy czy chcemy isc w kierunku własnego domu czy może mieszkania 🤷‍♀️ Kwestie finansowe wchodzą tu w grę 🤦🏼‍♀️

żona_męża lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh Dziewczyny nieco mnie pocieszyłyście, bo myślałam w tylko ja mam takie małe mieszkanie 😅 My nowy mieszkanie 2 razy większe niż obecne odbieramy za 2 lata więc półtora roku w 5tke na 47m2 musimy dać radę.
    Co do położnej środowiskowej to ja korzystałam z jej wizyt ale po akcji z poduszką klin z ogromnym dystansem. W temacie karmienia piersią warto mieć namiary na CDL (certyfikowany doradca laktacyjny) chyba że Wasza położna środowiskowa ma taki tytuł to super, ale mało która ma....

Virad lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam to co piszecie i w sumie tez bym chciała skorzystać jak mogę .. czyli zapiać się do przychodni i tam maja mi namiary dać ??
    Jak będzie beznadziejna to najwyżej wyproszę 🤣

Wracając do tematu szkoły roszenia to w krk można już stacjonarnie .. kurs 500-600 zł 🤨. Nie ma jakiś dobrych filmików w necie ? 😆

Czekam tez na info o termometrze. I Żona daj znać jaka była reakcja filmików !

Co do szpitala to nie wiem kiedy mam się zgłosić. I tam gdzie można było wykupić pywabtny pokój to miał 3 stopnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2020, 21:42

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tym sikaniu 🤪🤪🤪 jak wiem ze przez godzinę nie będę miała dostępu do wc to aż panikuje

Najlepsze jest jak jjade autem. Potem wysiadaM z auta a tu uczucie ze takkkkkkk pełny pęcherz ... lecę i 3 kropelki

JustynaFrog, Virad lubią tę wiadomość

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie przeniosłam do obecnej położnej z polecenia. Prowadzi samodzielną praktykę na NFZ. Mam nadzieję, że będą z niej tak zadowolona jak moje koleżanki. I ona właśnie jest mobilna, ma też swój gabinet i urządza w nim spotkania. Reszta wyjdzie w praniu:)
    Będę rodzić w szpitalu oddalonym o 100 km od mojego miasteczka więc załatwianie sobie położnej w Poznaniu właśnie nie miało dla mnie sensu. Bede sie modlic po prostu chyba zeby nie trafić na jakieś jędze. Dodatkowo mój lekarz nie pracuje w szpitalu więc będę tam obca i sama ale dam radę byleby nie było komolikacji i ciaza była w miarę donoszona. Taki jest plan, a co będzie to już wiadomo życie zdecyduje.

W mieszkaniu mamy właśnie rewolucję, robimy pokoj dzieciom A przy okazji jeszcze parę innych rzeczy. Sajgon niesamowity. My mamy własne mieszkanie więc zmiana na razie w ogóle nie wchodzi w grę. Dobrze nam tu, mam nadzieję, że jakoś pomiescimy się na naszych 65m2.:)

Macey, żona_męża, Virad lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj w 20 tyg poczułam pierwsze takie prawdziwe kopnięcie. Kopa dostałam od mojej potencjalnej córeczki, synka na razie bardzo słabo czuć. Ale się wzruszyłam. Czasami ogarnia mnie dzikie przerażenie jak ja dam radę i co mnie czeka ale w takich momentach jak ten kiedy czuje ze one naprawde tam są uświadamiam sobie jak bardzo ma to czekałam całe życie i jaka jestem szczesliwa. Sory za moje wywody ale m ie wzruszenie ogarnelo a ze jestem sama w domu to musialam sie chociaz tu wypisac;)

Rucola, żona_męża, Macey, Virad lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna doskonale Cię rozumiem. Kopniaki są cudowne a te podwójne muszą być totalnie magiczne ♥

JustynaFrog lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do reakcji rodzinki (bo dopiero wszyscy odczytali i odgadli) to było naprawdę świetnie 😂 polecam jeśli jeszcze nie mówiłyście 😊 kupa śmiechu z każdym i oczywiście radość, że to będzie dwóch siostrzeńców/bratanków czy wnuków 😊 jedynie teściowie się wyłamali z okrzykiem radości ale oni tak specyficznie reagują 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Mój tata najlepiej bo zaczął porównywać który ma większego siusiaka 😂
    Justyna na 65 m to ja bym pozwalała dzieciakom na rolkach jeździć 😊
    Wcinam zupke i lecę do pracy 😊 żebym tylko w plotkowym ciągu z koleżankami nie zapomniała o tym termometrze!
    Edit teściowie jako jedyni NIE zareagowali okrzykiem radości 🤭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2020, 16:43

JustynaFrog, Virad lubią tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynka rozumiem twoje uczucia ❤️ Przy tych pierwszych też co chwilę płakałam ze szczęścia i wzruszenia 😊 Moi teraz już mają tyle siły że cały brzuszek chodzi 😊

JustynaFrog lubi tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey wrote:
    O tym sikaniu 🤪🤪🤪 jak wiem ze przez godzinę nie będę miała dostępu do wc to aż panikuje

Najlepsze jest jak jjade autem. Potem wysiadaM z auta a tu uczucie ze takkkkkkk pełny pęcherz ... lecę i 3 kropelki
    Ja będę miała niedługo w domu ekipę od wymiany drzwi. M.in. będą wymieniane drzwi do kibelka i już zaczęłam się zastanawiać co jak oni będą tam grzebać A mi się zachce? Kurde chyba będę się w ten dzień ograniczać z piciem.

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie i brzuszki! Co do termometru to niestety kicha... koleżanka która kupiła go dla swojego szkraba mówi że u dziecka jest beznadziejny i że ona poleca kupić albo do ucha albo do tyłka elektroniczny który mierzy szybko w 10 s, więc tak zrobię. Kupię elektroniczny szybkomierzący do pupki i po problemie 😊 ogólnie po wczorajszej wizycie u świetnej internistki jestem rozczarowana bo stwierdziła, że ona to by zbagatelizowała 🤷🏻‍♀️ Że nie można leczyć czegoś co nie daje objawów... a i byłam też u stomatologa i okazało się, że wychodzi mi ząb 🤦🏻‍♀️ I to uwaga DZIEWIĄTY, tak DZIEWIĄTY 😂
    A co u was?? Ja dzisiaj mam wybitnie dobry nastrój 😊 i nawet jestem wypoczęta 😊

Virad lubi tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zona a masz zdjecie panoramiczne swoich zebów? oczywiście sprzed ciąży. uwielbiam takie smaczki jak 9tki :P Co do internistki to uważam, że dobrze Ci doradziła, jesli Ci nic nie dokucza, badania w normie to takie CRP nie jest powodem do niepokoju.
    Justyna i jak tam sytuacja na froncie? Drzwi wymienione? mnie jak czasem przyciśnie a mąż ma posiedzenie na tronie to korzystam z nocnika synka :P

żona_męża, Virad lubią tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola gdzieś u rodziców pewnie jest bo przed 18stką nosiłam aparat ortodontyczny. Jak będę u nich to sama z ciekawości muszę je odnaleźć 😂 moja mama ma ubaw, że w brzuchu bliźniaki i ząb dziewiąty i że mam gdzieś chody, że tyle „gratisów” 😂 z nocnikiem to mnie rozbawiłaś 😂 you made my day rucola ❤️
    A z crp właśnie postaram się już wyluzować 🤷🏻‍♀️😊

Rucola lubi tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żona tak właśnie zrób, wyluzuj;) rzeczywiście jesteś wyjątkowa, zagraj może w totka albo coś;)

U mnie remont trwa, na razie mąż sam wszystko robi z moim bratem. Drzwi dopiero w przyszłym tyg ale jak pisałyście o tym siusianiu to si ie tak pomyślałam zebtez latam co chwilę i co będzie jak będę miała ekipę w domu od tych drzwi a kibelek jeden;)

żona_męża lubi tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam pisać żebyś sobie wiaderko przygotowała 🤪

Dziewczyny. Chodzicie pływać ? Mam straszna ochotę poleżeć przy jakimś basenem albo nad rzeka. Tylko się obawiam bakteri ..🤨

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @rucola chwilowo witamy w klubie mniejszych mieszkań 😉 u ciebie to już bliżej niż dalej do wyprowadzki 😬
    O CDL usłyszałam o koleżanki, i bardzo mocno polecała skorzystać z jej pomocy. Jak popytalam bliźniaczych mam, o to jak karmią... to wyglada na to że każda ma jakiś mix 🙈

@macey czy ja dobrze rozumiem, że twój lekarz chce żebyś rodziła w innym szpitalu, mimo ze ten posiada 3 stopień referencyjności? Nie ma szpitala z 4 stopnień 😉... wiec jaka różnica jest pomiędzy tym co ty wybrałaś a tym co on poleca?

@justyna oj tak ☺️ pierwsze bardziej wyczuwalne kopniaczki 😍 i u mnie były one wzruszające 😬 a jak udało się dzieciaki nakryć i nagrać jak się poruszają to była kupa radości.
    Powiem ci szczerze, że i ja czasem teraz się zastanawiam jak sobie z tym wszystkim poradzę... im strasza ciąża tym zauważyłam mam więcej wątpliwości.
    Nie zazdroszczę remontu 🙈 my mieliśmy kilka lat temu, i na chwile obecna na szczęście nie wymaga mieszkanie odświeżenia... mój mąż stwierdził, że zrobimy za jakiś czas, jak już dzieci nam ściany pomalują 😂
    Co do sikania... załatw sobie może wiaderko na czas wymiany drzwi 😉 jak @macey radzi

@żona super, że tak się wszystkim spodobała zabawa 😅 a teściowie... No cóż. To teściowie 😂
    9??? 🙈 sprawdz, ty może jeszcze trzecie dziecko tez w brzuchu ukrywasz 😉😂
    A co do termometru, No to lipka trochę 🤷‍♀️

@rucola 😂😂😂 nocnik synka 👍

@macey nie pływam bo nie potrafię 🙈 wiec nie mam tego problemu. Ale czasem nogi bym pomoczyla w innym miejscu niż własna wanna 😉

Ja wczoraj miałam jakiś lipny dzień 🤦🏼‍♀️ czułam takie kłucie w dole, ni to w pochwie ni to przy szyjce ... chol...era wie gdzie. Ostatni raz miałam tak w okolicy 14tc. Także cały dzień przeleżałam..
    A dzisiaj podjęłam wyzwanie 😉 i poszłam w końcu na krzywa cukrowa... W poniedziałek mam lekarza wiec obejrzy wyniki, ale na pierwszy rzut oka wyglada ok.

Smoczki... Chcecie smoczkowac swoje dzieci? Jakie smoczki wybraliście?
    Bierzecie jakieś butelki na początek? Jak wasze zakupy wyprawkowe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2020, 19:11

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad po pierwsze dziękuję za linka do łóżeczka :) Martwi mnie tylko to, ze udźwig ma do 15kg a przy dwójce roczniaków to będzie dużo więcej. No nic, pomyslę, bo na początek wydaje się być super.
    Co do smoczków to ja biorę na pewno do szpitala, przy synku mnie uratowały, bo miał dużą potrzebę ssania i samouspokajał się ze smoczkiem doskonale. Odsmoczkowałam Go w wieku 18miesięcy bez żadnego problemu :) A smoczki jedyne które polece to LOvi-smoczki dynamiczne. Na początek sa takie malutkie 0-2 miesiące, cięzko jest dostać w aptekach ale przez internet dostępne bez problemu.
    Jesli chodzi o butelki to nie używałam nigdy i nie ukrywam, ze moim marzeniem jest to samo przy bliźniakach, więc w tym temacie nie doradzę. Choć wiem, ze tutaj będzie dużo trudniej, 2 razy trudniej....

Synek 💚 31.08.2018r.
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ