X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak Was dopytuje o wszystko, nie mam doswiadczenia z Takimi malymi dziecmi. Mam nadzieje ze szybko sie naucze. Teraz tylko myslec pozytywnie zeby zdrowe sie urodzily. W srode mam wizyte. Juz miesiac ich nie widzialam i tak teskno mi juz. W ktorym tyg. Poczulyscie ruchy dzieci?

• Rucola Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzina ja poczułam w okolicach 20tc, na pewno miałam skończony 19tc.

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żona czytam właśnie odnośnie jednoczesnego karmienia bliźniąt i mamy piszą że często dzieci się krztuszą bo wypływ jest zbyt szybki i ciężko ogarnąć jednoczesne karmienie. Ponoć staje się to sensowne po stabilizacji laktacji i wtedy kiedy dzieci zaczynają lepiej trzymać główkę czyli po minimum 2-3 miesiącach. Ja się wstrzymam do tego czasu z zakupem poduszki bo po pierwsze nie wiem czy mi się uda kp czy nie będę potrzebować tej poduszki w kształcie litery E a po drugie jeśli uda mi się kp to nie wiem jaki system będzie dla nas optymalny. Także śmiało wystawiaj swoją poduchę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 23:38

żona_męża lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Chica Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamusie :)
    Chciałam do Was dołączyć, choć widzę, że większość z Was tuli już swoje pociechy po drugiej stronie brzuszka :)
    Jestem w 27tc. Potwierdzonych 2 chłopców, ciąża 2k2o. Mamy termin na Walentynki :) ale wiem, że jest on czysto teoretyczny. Lekarz prowadzący twierdzi, że czeka nas cc w drugiej połowie stycznia (Rucola jeśli wszystko pójdzie dobrze będziemy rodzić w podobnym terminie :))
    Już jakiś czas podczytywałam Was na forum i stwierdziłam, że chcę bardziej aktywnie dołączyć. Trzymałam i nadal trzymam mocno kciuki za Was i Wasze Maleństwa. Bardzo mi imponujecie swoją siłą, wiedzą i chęcią dzielenia się nią. Pozdrawiam wszystkie Mamy i Maluszki <3

Rucola lubi tę wiadomość

• żona_męża Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzina chyba każda kobieta która zostaje mamą ma takie obawy. Ja mogę przyznać rację mojej koleżance, która rodziła jakiś miesiąc przede mną, że istnieje instynkt macierzyński, a on nie pozwoli żebyś swoim działaniem zrobiła dziecku krzywdę.
    Tak wigóle całe życie byłam mega śpiochem i naprawdę martwiło mnie to nocne wstawanie, ale na szczęście w trybie „matka” nie potrzebna jest taka ilość snu 😂
    Rucola słusznie, że się wstrzymujesz z zakupem 😊
    Chica witamy kokejnego trzypaczka 😊 fakt większość już rozpakowana, ale fajnie móc komuś doradzić/pomóc swoimi doświadczeniami także rozgość się 😊 i wkoncu kolejna mama spodziewająca się dwóch chłopców 💪🏻
    Halo mamuśki co u was?

💙💙 bliźniacza mama
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Chica :) jak ciaza przebiega? Jak sie czujesz? To Twoje pierwsze maluchy?
    Zona ja tez naleze do takich spiochow. Jakos dam rade.Musze 😄

• Chica Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Rodzina, to nasze pierwsze Maluszki :)

Do wczoraj powiedziałabym, że moja ciąża nie jest mocno uciążliwa, ale wczoraj zaczęłam przyjmować żelazo, bo hemoglobina z miesiąca na miesiąc leci w dół i chyba lekarz dał mi końską dawkę Tardyferon Fol 2x2. Wzięłam dwie pierwsze dawki i rano ledwo wyszłam o własnych siłach spod prysznica, cały dzień ból żołądka, mega osłabienie, parcie na stolec, ogólnie chyba najgorszy dzień ciąży :( na wieczór wzięłam już tylko 1 tabletkę i napisałam do prowadzącego, zgodził się żebym przyjmowała 2x1 (choć według ulotki to i tak sporo).
    Nadal tylko się głowię jak żelazo, które trzeba przyjmować 30 min przed posiłkiem, czyli rano na czczo, pogodzić z Euthyroxem, bo się naczytałam że odstęp powinien być min 2h. Może, któraś z Was miała podobną zagwostkę?

• Rodzina Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica ja tez dzis bylam u lekarza i mam slabe wyniki morfologi. Chcialam zeby mi przepisal zelazo, a on powiedzial ze mam brac tylko witaminy, odzywiac sie produktami z zelazem. Jestem dopiero w 17 tyg. A tu juz problemy sie zaczynaja.

• Rucola Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica witaj! ja rozmawiałam wczoraj z lekarzem prowadzacym i powiedział mi, ze on ciąże bliźniacze lubi donosić do 37tc ;) wiadomo, ze w miarę możliwości ale czytałam, ze jeśli jest wszystko ok to rozwiązuje się je standardowo 2 tyg przed terminem.
    Chyba Wam Dziewczyny nie pisałam, ze wczoraj miałam wizytę i dzieciaczki rosną pięknie, córcia około 1375g a synek 1258g. Wiadomo, ze to bardzo orientacyjnie, czekam na dokładne pomiary na usg III trymestru 3go grudnia.
    Rodzina niestety problemy z żelazem to standard w ciąży, tym bardziej w bliźniaczej, choć ja muszę przyznać, że nie mam z tym póki co dużego problemu. Jesli mogę Ci coś polecić to podrzucam fajną stronę
    https://salaterka.pl/najlepsze-zrodla-zelaza/
    Wszyscy tak zachwalają mięso a ja mięsa nie jem od wielu lat i nigdy problemów z żelazem nie miałam, także polecam poczytać :)

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Chica Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2020, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola piękna waga 👏 u nas 1129g i 951g. Nadal spora różnica między chłopcami ale lekarz twierdzi że w ciazy 2k2o to jest to normalne.

Rucola lubi tę wiadomość

• Rodzina Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola dzieki za link. Ciekawa stronka. Staram sie lepiej komponowac posilki. Coraz gorzej sie czuje. Slabo mi sie robi coraz czesciej, nie mam sily wogole.

• Chica Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2020, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola - dzięi :) kojarzę tę stronkę, mega fajna i powiem szczerze przez dłuższy czas walczyłam z dietą zgodnie z tymi zaleceniami - hummus, pasta z cieciorki, buraki etc ale widać niewiele to dało :( Czasami mam wrażenie że lekarze zlecają przyjmowanie wielu leków/suplementów bez dostatecznego wyjaśnienia, jak brać, co z czym łączyć - a jak widać to podstawa sukcesu

• Chica Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad, Rucola - przejrzałam wcześniejsze wiadomości i wiem, że jesteście już szczęśliwymi posiadaczkami Valco Snap Duo :) :) :)

Kochane mam o Was ogromną prośbę o opinie.
    Nie ukrywam, że ten wózek był dla mnie #1, ALE widziałam go w sklepie i ręcę mi opadły :(
    Już tłumaczę co mnie zniechęciło. Podobnie chyba jak Rucola mam małe mieszkanie, na 3p bez windy, w starym budownictwie (czyt. wąskie klatki schodowe), co oznacza, że stelaż będziemy musieli trzymać w aucie, a biegać pod schodach z fotelikami albo gondolami (czego szczerze też sobie nie wyobrażam bo ja należę to tych małych ludzików - niecałe 160cm....ale wyjścia nie ma ;)).
    W sklepie poinformowano mnie, że po pierwsze, w wersji TREND jest możliwość wpięcia tylko 1 fotelika (a to jedyna wersja z regulowaną rączką, ..., bo żeby łatwo nie było mój mąż ma ponad 190cm), w pozostałych wersjach można wpiąć 2 foteliki, każdy wymaga osobnego adaptera. I tu zaczęły się schody :( Jak nam pokazali te adaptery to powiem szczerze mieliśmy wątpliwości czy nie powyginają się pod samym ciężarem fotelików, a co dopiero fotelików z dziećmi :( które wiadomo i tak będą na wadze przybierać. Co więcej sam adapter jest co prawda wpinany w stelaż ale foteliki nie są już wpinane w adapter tylko przywiązywane taką jakby tasiemką. Całość naprawdę wygląda mało stabilnie :(

Nie wiem czy Wy zakupiłyście już adaptery i czy w ogóle planujecie, bo może nie będziecie miały takiej potrzeby aby wpinać foteliki w stelaż wózka, może będą jeździć na stałe w aucie. Ale proszę podzielcie się opinią, bo ten wózek pomijając ten fakt z racji wagi i kompaktowych wymiarów jest dla nas idealny, gdyby nie obawy jak powyżej.

• Rucola Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica pierwsza najważniejsza rzecz, my nie mamy polskiej wersji wózka. My mamy model Valco snap ULTRA duo a to zdecydowana różnica, obydwie zakupiłysmy wózek w Czechach. Różni się on tym, że siedziska spacerowe można przekładać przód/tył do kierunku jazdy i dzięki temu możesz kupić tylko spacerówkę do której dołączone są takie osłonki które robią pseudo gondolę. Dla mnie duża oszczędność ;) Adapterów nie kupowałam jeszcze, ale planuję z tej aukcji
    https://allegro.pl/oferta/valco-baby-snap-duo-a-b-adapter-y-do-2-fotelikow-9335773448
    Nie wiem jak to się trzyma, ale planuję kupić i najwyżej odeślę... Dzieciaczki z samochodu będę nosić w nosidełkach i mamy najlżejsze na rynku foteliki avionaut.Ale ja nie mam dużego parcia na adaptery, przy synku używałam sporadycznie...

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny dawno mnie nie było
    Jeżdżenie do Wiednia co tydzień na leczenie stop nas trochę wymęczyło. Ale kolejna wizyta za 3 miesiące ufffff

Nadrabiała szybciutko i przepraszam jak kogoś omine

Co do poduszki w stylu 3 to wpiszcie w Google „twin z pillow “‘ jest mega wygodna.

Ja mam bugaboo z adapterem ( polecam na początek bo jest wygodnie jeśli jeździcie autem bo dziecko w nosidełko - do auta - i na wozek. Ale mi się wozek robi większy .. chyba o 10’cm z fotelikami .. bugaboo z adapterem nie przechodzi mi przez drzwi w mieszkaniu 🤷‍♀️ Ja tez targam ( mąż do tej pory ) z 1 piętra.

U mnie tez jedna harczy jak mopsik i ma często gile, ale mi się wydaje ze przez to ze kilka razy miała poważna cofke która z nosa leciała

Pytanie dondziwczy. Jak się czujecie po cc ? Mi mija 5 tyg i wszystko nadal czuje, najwygodniej jak mam wysokie gacie i getry obcisłe .. w pon mam kontrole ... nie mogę się doczekać kąpieli w wannie ... a mąż czegos innego 🤣🤣🤣 .. nie wiem czy mam coś z głowa ale na chwile obecna najchętniej bym zrobiła 3 dziecko 😝

Rucola. Dzieciątka pięknie rosną ! Ja miałam 120’cm przed porodem. ... szybko mi kg spadły ale jakoś czekoladę wpieprzam po porodzie i 2 kg na plusie🤪
    Żona ale masz grubaski ! Moje w pon miały 3400 i 3700. Podbródki rosną 😻
    Poradziłaś sobie z odparzeniami ? Mi się przytrafiły u jednej pod pachami i lanolina oraz maścią z cynkiem leczyłam
    Zazdroszczę ci ptak kolek bo u mniej jedna jest strasznie biedna. Już wsYstko próbujemy jutro kolejna wizyta u pediRty. Ale czuje ze będzie to trwało do 3 miesiąca

Coś mnie ominęło z operacja ? Czytałam ze ma przepuklinę. Do wycięcia. ?
    Virad - u mnie mąż tez jest dość aktywny. Jak potrzebuje odespać kilka godzin to robię to 21-24. Nocki sama. On czujnie w drugiej sypialni ale ktoś musi pracować

Jedna jest aniołkiem w nocy ( wieczorami nie zawsze grzeczna ) a druga na odwrót o mimo kolki to grzeczna w dzień a w nocy daje czadu

Chica witaj ! Jakie imiona wybralas
    Czym smarujecie pupy ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2020, 17:28

Chica lubi tę wiadomość

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Chica Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola - rozumiem, że to model Ultra, ale adaptery są niestety te same, oglądałam dokładnie te do których link podałaś :( co więcej montowaliśmy je razem z Avionaut Pixel, które są chyba najlżejsze na rynku. Daj proszę znać jeśli się zdecydujecie i będziecie mieć pierwsze doświadczenia.

Macey - oby wizyty były coraz rzadsze a przede wszystkim owocne! <3
    Jeśli chodzi o imiona to u nas wybór dość często się zmienia (więc nie jesteśmy jakoś specjalnie zafiksowani) a na chwilę obecną czekamy na Mateusza i Jakuba :)

Co do bugaboo to początkowo go odrzuciłam ze względu na kubełkową spacerówkę, ale mąż mnie usilnie namawia z racji, że taki intuicyjny i w przeciwieństwie do Valco wpięcie fotelików w stelaż proste, szybkie i stabilne. Ale nie wiedziałam, że wtedy się poszerza :( Jaki masz dokładnie model? Z którego roku?

• Rucola Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica w wózkach bliźniaczych zawsze wpięcie 2 fotelików obok wiąże się z trudnością przejeżdżania przez drzwi, bo foteliki są szerokie. Według mnie Valco fajnie że ma taką opcję, jeden wyżej, drugi niżej. jak się zdecydujemy i kupimy to na pewno dam znać, ale tak szczerze, to moze mieć to miejsce dopiero po narodzinach dzieci. W tej ciąży zakupy robię bardzo zachowawczo, bo przy synku strasznie szalałam a potem nie mogłam sprzedać tych rzeczy takze teraz będę kupować tylko to, co będzie mi niezbędne ;)
    Macey pięknie ważą Twoje córeczki! I ogromnie się cieszę, ze tak pięknie poradziliście sobie z nóżka. Naprawdę dobra robota!A napisz mi z jakiego obwodu brzucha wychodziłaś? Po cc nie wyszły Ci rozstępy? i w którym tc miałaś rozwiązanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2020, 19:34

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica ja mam donkey4 ale wiele się nie różni od starszego modelu. Z wózka jestem zadowolona. Po chodnikach miejskich sprawnie jedzie. Nie miałam szansy spróbować w innych terenach

Rucola. Ja nigdy nie byłam z super szczupłych z talia ( u mnie brzuch zawsze miał trochę tłuszczu ) i wąchałam się między 60-65kg a doszłam do 80 ( wg wszyskich wyglądałam na pojedyncza do ostatniego dnia 🤷‍♀️

Wróciłam do 67 kg, mam nadal opuchnięty brzuchu pod pępkiem. Skora Ok, żadnych rozstępów ( nie miałam i nie pojawiły się po ) linia ciemna została )

Rucola, Chica lubią tę wiadomość

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wyciągnęłam swoje baby bjorny leżaki i jestem miłe zaskoczona ze dziewczyny siedziały w nich zadowolone przez cała godzinę. Bo w kołysce 15 może 20 min wytrzymają

Ja oprócz leżaków i jednej kołyski to nic nie mam. Jak wy robię radzicie w dzień

Śpicie z dziećmi ? Ja tak ale chce powoli do łóżeczka przenieść. Tylko sobie nie wyobrażam ta z kołkami 😫

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey podziwiam Cie. Tyle musialas przejsc po porodzie. Ciesze sie, ze z malutka jest lepiej. :) chcialam zapytac jak karmisz dziewczynki?

‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ