X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi ciaza2o2k.

• Chica Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    dzięki za wszystkie podpowiedzi -sporo z nich już uwzględniłam robiąc zamówienie w aptece Gemini ;) .....wkurzyli mnie tylko bo zamówiłam puszkę mleka NAN i dostałam z terminem przydatności do lutego 2021 :(

Różyczka - super wieści dotyczące szyjki, tak trzymaj! :)

Elleen - Ty również możesz odetchnąć w Święta, cudowne informacje :)

MiMi - witaj na grupie, moje gratulacje! :)

Troszkę się zmartwiłam jak poczytałam Wasze opinie dotyczące rozmiarów które kupujecie. Ja mam dosłownie kilka na 50, a resztę 56 :( więc coś czuje, że moje Maluchy będą w nich "pływać" przez pierwsze tygodnie :(

Elleen lubi tę wiadomość

• MiMi Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2020, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz zawsze można podwijac jak komuś nie przeszkadza np body. Ale np pajacyk no to już słabo. Dokup sobie kilka mniejszych teraz można kupić takie rozmiary za grosze. Ostatnio w h&m 50 cm były dwupaki bodow i spodenek z nóżkami za 14 zł. Takie malutkie rozmiary często mozna kupić w super cenach. CHICA a w którym jesteś tygodniu?

Chica lubi tę wiadomość

010igov3znog0i75.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica to w dużej mierze zapewne wynika z doświadczeń, mój synek urodzony w terminie z wagą 3180 najlepiej prezentował się przez dobre 2-3 tygodnie w rozmiarze 50, dlatego teraz mam duzo rozmiaru 50 i chyba zdecydowanie za mało mniejszych rozmiarów. Przyszły mi w koncu wszystkie elementy szafy więc jutro mąż skończy je montowac i zaczynam pranie, wtedy wstępnie zdecyduję czy czegoś nie dokupić, zresztą w dzisiejszych czasach dziś zamawiasz a jutro już masz. Chodź zyczę Ci, abys tymi ciuszkami wywróżyła sobie duże dzieci :)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Chica Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W niedzielę zaczniemy 32 tydzień. Niby waga dzieci (według USG tydzień temu) obiecująca bo 1533 i 1629g no ale na wiele powyżej 2kg raczej nie mogę liczyć. Ogólnie będę się cieszyć jak dotrwam do daty planowanego cięcia (czyli gdzieś w okolicach 20tego stycznia). Kurcze chyba czeka mnie jeszcze wyprawa do galerii zanim je zamkną :(

• MiMi Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2020, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tak przy tej wadze to 56 cm nie da rady na początku raczej. Jejku wydawało mi się że na tym etapie dzieci już są większe :( no nic trzeba być dobrej myśli ale ciężko z bliźniakami nie martwić się jednak...

010igov3znog0i75.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chica ja wszystko załatwiam online, nie mam ani ochoty ani nerwów na wędrówki po zatłoczonych przed świętami galeriach. Zresztą dajmy na to w takim h&m stacjonarnie malutkich rozmiarów raczej nie uświadczysz ;) ja zresztą jesli już coś kupiłam to raczej używki na olx, mało mam nowych rzeczy, raczej same spadkowe i po synku.

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    Mimi witaj na grupie :)

Moje maluchy mają już prawie po 1.800g;)
    Choć ostatnio jedno schowalo nóżki za głowkę drugiego więc kość udowa nie została zmierzona;) boję się że mój lekarz będzie mnie chciał przeciągnąć do lutego, a już jest mega ciężko.

Chica ja mam rozmiary 56 i 62, mój pierworodny miał 57cm jak się urodził i widze że chłopaki też nieźle ważą więc mniejszych nie kupuje. W ogóle 56 ostatnio bardzo krótko ubieralam, takze wolę większe najwyżej podwinę rękawki i nogawki. Mnie było najłatwiej zakładać body z długim rękawem + spodenki. Do pajacykow jakoś nie mogłam się przyzwyczaic przy ciągłej zmianie pieluch;)

Jaksa lubi tę wiadomość

• Jaksa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaliczyłam dzisiaj SOR ginekologiczny, dostałam sporego krwawienia. Z Dzidzikami ok, być może z krwiaka, ale się nie opróżnił, nadal jest spory🤷‍♀️ coś łożysko się lekarzowi nie podobało, zobaczymy we wtorek na wizycie jak się sytuacja rozwija.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 16:35

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2020, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa, to pewnie przez tego wstrętnego krwiaka! Gdzieś na forum czytałam, ze czasem dziewczyny nawet kilka razy trafiały na sor z porzadnym krwawieniem przez to dziadostwo. Najważniejsze, ze dzidzie mają się dobrze i trzymam kciuki za wtorkową wizytę!

Perełko,jaka piękna waga! Dużo masz już kg na plusie jeśli można wiedzieć? :)

Jaksa, Perelka lubią tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa jaki okropny ten krwiak nie chce Ci dac spokoju. Ech... Perelka, fajnie ze maluchy Ci tak ladnie rosna.
    U mnie remontujemy sobie pokoj dla naszej rodzinki. Ciezko mi juz pomagac mezowi. Tylek nie odpuszcza caly czas boli.

• Elleen Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa, współczuje stresu. Tak z tymi krwiakami jest. Dobrze, że z dzieciaczkami nic niepokojącego się nie dzieje. Oby już nie było takich nieprzyjemnych niespodzianek.
    Perełka ładnie maluszki rosną.
    U mnie powrót mdłości. Tak właściwie to od 3 dni. Na szczęście nie ma tragedii. Piję wodę z cytryna i nawet pomaga.

Perelka, Jaksa lubią tę wiadomość

o1486iyele9sg31t.png
    Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
    08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
    11.2020- II CS z Lamettą - 💕
    19.05. 2020-III badania prenatalne:
    ♀️ 2048g 💓150/ min
    ♂️ 2272g💓 145/min
    "Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelka ładna waga maluszków.

Jaksa tyle przez tego krwiaka nerwów...
    Mam nadzieję że to ostatni taki incydent i już nie będzie przysparzać Ci stresu.

Perelka, Jaksa lubią tę wiadomość

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa bardzo współczuję nerwów ale najważniejsze że maluszki mają się dobrze. Mam nadzieję że z lozyskiem też będzie wszystko ok!

Forumowiczko jestem dziś 31+3 i mam równe 10 kg na wadze więcej, boję się trochę świąt bo może mi wtedy nieźle podskoczyć jak się nie będę kontrolować;)

Podwójne szczęście lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa kurcze cholernie mi przykro, ze znów przezywasz ten stres :( Mam nadzieję, ze z łożyskiem wszystko jest dobrze, zreszta chłopcy tak ładnie rosną, że głęboko wierzę, ze tak jest ale ten krwiak jest cholernie upierdliwy :( być może takie opróżnienie przyspieszy jego zanik, oby.
    Perełko piękne wagi, tylko zastanawiam się jak lekarz bez pomiaru kości udowej mógł prognozować wagę, rozumiem, ze oszacował wagę jednego synka i w związku z tym, ze główka i brzuszek się pokrywały to założył że musi być zbliżona?
    Ja mam świra na tym punkcie i ostatnio nawet zaczęłam podejrzewać, że u synka wychodzą gorsze pomiary bo jest trudniej dostępny, bo w zdecydowanej większości przykrywa Go łożysko i siostra.
    U nas ogólnie trochę trudniejszy czas, chyba zaczyna do nas docierać jaka odpowiedzialność na nas ciąży, że bedzie bardzo ciężko i trochę straciliśmy wiarę w siebie... No nic, to chyba normalne, tak mi się wydaje przynajmniej...

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola u jednego zmierzył głowkę, brzuszek i kość udową i waga wyszła 1780g, natomiast u drugiego zmierzył tylko głowkę i brzuszek i ustawił tylko te 2 parametry w systemie do pomiaru i wyszło 1860g. Mówił że pewnie jakby dodać kość udową to waga by się trochę zmniejszyła;) wiadomo że na te pomiary i tak trzeba trochę przymknąć oko, ważne że idą w górę i byle przekroczyć te 2 kg przy porodzie.
    Rucola ja nie mam pojęcia jak my sobie poradzimy z trójka, jak przy jednym synku z mężem czasami chcemy się pozabijać;p ale będzie trzeba jakoś przetrwać, pewnie dni będą mijały jak szalone;)

• MiMi Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może głupie pytanie ale nie wiem :) skąd mogą się zrobić te krwiaki? Samoistnie?

010igov3znog0i75.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, nie jest łatwo, ale tu na forum można się wygadać🤗 nie do końca zrozumiałam co się w tym łożysku dr nie podoba, chyba że nachodzi na ujście🤔, ale to zweryfikujemy we wtorek. Na szczęście chłopcy pięknie rosną, już 210 i 230g☺️
    MiMi,u mnie oddzielila się częściowo kosmowka i w tym miejscu powstał krwiak, ale dlaczego tak, nie wiem, dzień przed tym pierwszym, strasznym krwotokiem byłam na długim spacerze, nie wiem czy to mi zaszkodziło🤷‍♀️
    Rucola, podejrzewam że jak dotrwam do etapu w którym jesteś, też będę miała takie przemyślenia i obawy. Na razie koncentruję się na krwiaku i związanych z nim zagrożeniach i nie myślę co będzie po urodzeniu dzieci, ale pewnie w końcu dotrze do mojej świadomości nieuchronność małego armagedonu w domu😁😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 20:42

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa jeśli łożysko nachodzi na szyjkę to dużo większe ryzyko odwarstwiania i powstawania krwiaków, ale łożysko się podnosi. Zazwyczaj po 20tc już jest powyżej szyjki. Musisz się bardzo oszczędzać, choć pewnie już masz dosyć.... Ale to jest jedyne lekarstwo.

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też ostatnio ogarnia strach jak sobie poradzimy z dwójką starszych i dwójka maluszków. Boję się że w jakiś sposób starsze dzieci poczują się odtrącone a ja nie będę miała wystarczająco dużo siły żeby rozłożyć swoją troskę na każde z dzieci na tyle ile będą tego potrzebować.

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
‹‹ 18 19 20 21 22 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ