X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, bardzo się ciesze, ze trafilaś na świetnego lekarza, dzięki któremu jesteś spokojniejsza, co do Twojej sytuacji od początku miałam dobre przeczucia:)

Dziewczyny, jeśli chodzi o porod SN lub CC to na jakim etapie ciąży rozmawiałyście o sposobie rozwiązania z lekarzem? Jestem w połowie ciąży, więc nie wiadomo jak będą dzieci ułożone itp, ale Gdzies z tyłu głowy mam obawę, ze każą mi rodzić naturalnie, chciałabym mieć pewność ze będzie cc, ale to chyba za wcześnie jak na takie rozmowy..

Rucola lubi tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Elleen Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze za wcześnie i nie ustalałam nic z lekarzem, ale położne z mojej kliniki mi powiedziały, że na 100% będę miała cc, bo to moja pierwsza ciąża i w dodatku mnoga i nie wiadomo czy dałabym radę. Ja np zawsze chciałam rodzic SN, ale jeśli dla dzieci będzie bezpieczniej cc to się nie będę upierała.

Forumowiczka lubi tę wiadomość

o1486iyele9sg31t.png
    Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
    08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
    11.2020- II CS z Lamettą - 💕
    19.05. 2020-III badania prenatalne:
    ♀️ 2048g 💓150/ min
    ♂️ 2272g💓 145/min
    "Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczka, dość szybko pytałam, jakoś koło 17 tygodnia. Lubię wiedzieć wcześniej, a cc u mnie będzie niezależnie od ułożenia dzieci, chociaż wolałabym żeby ta co jest niżej był ułożona tak żeby mi nikt cc nie podważył, no ale jest głowa w dół.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzina ja na każdej wizycie mam usg i mierzenie dzieciaczków. Szyjke mam też sprawdzaną co wizytę natomiast pomiar jej długości miałam tylko raz w okolicy połówkowych. Karty ruchów nie prowdze bo kompletnie nie ogarniam który z chłopaków się rusza.

Forumowiczko ja miałam pierwsza ciążę zakończona cc że względu na położenie miednicowe synka także z tego powodu u mnie było jasne że bliźniaki też muszą być cc. Ja pierwsza cc wspominam bardzo dobrze, więc póki co jestem dobrej myśli. Obawiam się tylko jak to będzie tego pierwszego dnia z dwójką bez pomocy męża w szpitalu. Bo w moim szpitalu jeżeli z dziećmi jest ok, to już pierwszej nocy zostają z mamą, także nie ma czasu na odpoczynek po cc.

Rucola dobrze że wybrałaś się do niezależnego lekarza i super wieści:) superowo ze dwójką już ponad 2 kg ma :)

Rucola lubi tę wiadomość

• Jaksa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, w nocy miałam znowu silne krwawienie, ale okazało się, że było z krwiaka i nic nowego się nie odkleiło uff
    Cały czas jest zagrożenie poronieniem, bo błony płodowe częściowo odklejone więc nadal muszę leżeć i brać leki, nic więcej nie można zrobić.
    Chłopaki rosną w siłę, 250g i 290g, aż się lekarka zdziwiła, że takie wielkie😳😁 i dobrze niech nadganiają, bo i tak się urodzą wcześniej.

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Rodzina Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro zapytam lekarza o porod. Jaksa na prawde duze te Twoje maluchy. Moje w 20.0 dniu mialy 284 wiekszy. Super, ze chociaz dzidzie duze, ten krwiak Cie meczy echh.

Jaksa lubi tę wiadomość

• Chica Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa - bardzo mi przykro, że krwiak-dziad nadal Ci dokucza, ale wierzę że wkrótce się oczyści nie fundując Ci kolejnych stresów

Rucola - cuuuudownie, właśnie na taką informację liczyłam :) Pamiętam jak bardzo zależało Ci żeby dzieci przekroczyły magiczne 2kg - a tu proszę jeszcze 3 tygodnie (mam nadzieje) a oboje już są słusznej wagi. Suuuper!

Powiem Wam, że ja z dnia na dzień jestem coraz bardziej nieporadna :( brzuchol ciąży okrutnie, nie umiem się ułożyć w nocy (pomimo rogala), co wieczór dopada mnie nieżyt nosa (czyli oddycham tylko ustami) plus nadal utrzymujące się drętwienie rąk. Nie ma co, trzeba zacisnąć zęby i odliczać ;)

Pytanie do Mam - czy pierwszy fotelik/nosidełko wpinałyście w pasy samochodowe czy w bazę? Pytam bo dziś byliśmy w sklepie i się nasłuchaliśmy jak to 99% Rodziców wybiera opcję na pasy i jak to 100% z nich źle je zapina :( ....Jakoś nie mam przekonania, że tak rzeczywiście jest ale z drugiej strony przy bliźniakach bazy wydają się po prostu ułatwiać/skracać cały proces (tym bardziej ze nasze auto stoi pod chmurką a nie w garażu).

Jaksa lubi tę wiadomość

• Jaksa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny🤗

Chica, na początku, przez dwa miesiące wpinałam łupinę w pasy, później kupiliśmy bazę. Faktycznie ułatwia i przyspiesza proces załadunku i wyładunku Maluszka😉 jednak w pasach też była stabilna, jeszcze przed porodem przećwiczyliśmy na sucho, zapinanie fotelika, najważniejsze żeby nie robić tego niechlujnie i dobrze ponaciągać pasy.

Chica lubi tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • MiMi Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa a czujesz już ruchy?

010igov3znog0i75.png
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa co za utrapienie z tym krwiakiem. A dzieciaczki rosną w siłę i to jest dobra wiadomość😀

Chica ja przypinałam pasami

Jaksa lubi tę wiadomość

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • MiMi Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję takie delikatne i tylko na lewym boku :( 19 tc myślałam że szybciej będą i mocniejsze. A wy dziewczyny kiedy już czułyście takie wyraźne?

010igov3znog0i75.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi, czuję ruchy od kilku tygodni, jeszcze nieregularnie ale są to już wyraźne "puknięcia"😁 od wczoraj ich nie czułam i się zdenerwowałam, ale jak zjadłam spagetti po bolońsku od razu się uaktywnili- prawdziwi faceci, mięsa im trzeba🤣 bo czekolada nie zrobiła na nich wrażenia, jak próbowałam ich dziś nieco pobudzić😅

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • MiMi Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dlaczego u mnie tak słabo :(

010igov3znog0i75.png
  • Chica Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi spokojnie tu też nie ma reguły. Ja ruchy poczułam ze 2 tygodnie po połówkowych, więc stosunkowo późno

• Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ją czuje ruchy od 16 tygodnia, też głównie po lewej stronie, ale są nieregularne,bywa ze przez 2 dni nic nie czuje, a czasem nadrabiaja;) MiMi, to indywidulana kwestia, niektóre dziewczyny w 19 tc jeszcze nic nie wyczuwaja także nie masz się czym przejmować;)

Jaksa, ale pięknie dzieciaczki rosną! Szkoda tylko, ze ten krwiak daje ci tak popalić:( ale wierze, ze już niedługo da Ci spokój!

Jaksa lubi tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMi, może Twoje dziewuszki są subtelniejsze🤗 ja w poprzedniej ciąży też szybko czułam ruchy, może tak mam, że bardziej odczuwam. Teoretycznie mamy jeszcze czas na odczuwanie ruchów, np. moja lekarka nawet się jeszcze o to nie pyta. Wszystko też zależy od położenia łożyska itd nie denerwuj się, na pewno jest wszystko dobrze.

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi spokojnie dziewczynki mają jeszcze czas, mnie lekarz mówił że z reguły chłopcy są bardziej ruchliwi. Ja w pierwszej ciąży poczułam ruchy dopiero po 21 tyg, wcześniej coś tam czułam ale nie byłam pewna czy to maluch czy jelita ;p teraz ok 18 tyg czułam lekkie musnięcia ale tylko dlatego że wiedziałam już czego się spodziewać.. jeden maluszek był zdecydowanie bardziej aktywny, a drugiego na dobre dopiero po 20 tyg zaczęłam wyczuwać:)

Jaksa ależ Ty z tym krwiakiem sie namęczysz i pewnie stres też przy tych krwawieniach ogromny. Oby wkrótce nadszedł koniec tych przygód. Ale i tak najważniejsze że dzieci ślicznie rosną:)

Jaksa lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za ciepłe słowa ❤️
    Jaksa kurcze ciężką masz tą pierwszą połowę ciąży ale chłopcy naprawdę rosną imponująco... Czyli krwiak im raczej nie przeszkadza ;) nie wiem ile on może się utrzymywać ale pasuje żeby już Ci odpuścił....
    Co do fotelików to my mieliśmy i mamy z bazą, nie brałam pod uwagę opcji bez bazy z uwagi na wygodę :)
    MiMi ja w obydwu ciążach poczułam coś w skończonym 19tc a wyraźne ruchy po 21tc. Co ciekawe niektóre dziewczyny piszą że ruchy dzieci na późniejszym etapie sprawiają im ból, ja nigdy czegoś takiego nie poczułam....
    Ja jutro dziewczyny idę do szpitala, mam nadzieję że na dobę. Oby tylko przepływy były dobre bo wagą to już martwię się coraz mniej, bo oboje mają już szacunkowo powyżej 2kg choć wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia :)
    Edit. Załączam brzucha :)
    [url=https://naforum.zapopodaj.net/thumbs/1ce18c3b8646.jpg[/img][/url]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2020, 09:38

Różyczka32, Jaksa, Rodzina, Chica lubią tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola ale imponujący brzuszek😲🙂🙂no świetny poprostu i jaka figura. Pewnie wszystko co przytyłaś poszło w brzuszek🙂🤩trzymam kciuki żeby jutro wszystko było w porządku i za szybki powrót do domu✊

Rucola lubi tę wiadomość

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • maxi Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow...nie zagladałam tutaj bo mysłała,że temat zdech....a tu masz ;)
    jestem w 24 tc jak na ta chwile wszystko ok, będzie chlopak i dziewczyna...termin mam na 19 kwietnia...ale wiadomo nastawiam sie na marzec...
    Puchną mi stopy i waze tyle ile z synem w 40 tc ....ale to bylo 7 lat temu
    bede miec cc na bank...ze wzgledu na wiek 38lat i dlatego ze jest to ciaza w wyniku stymulacji hormonalne...trudno bylo zajść...w ridzinie nie ma blizniakow i wszyscy sa w szoku...
    z wyprawka jestem w czarnej d=== zaczynam zbierac datki od ludzi..bede przegladac co dostalam i kupowac w styczniu...wozek mam wstepnie upatrzony na olx
    ciesze sie ze jestescie, pozdrawiam

Rucola, Rodzina, Różyczka32 lubią tę wiadomość

‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ