X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Blizniaki w 2021
Odpowiedz

Blizniaki w 2021

Oceń ten wątek:
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które są po 16/18 tc. Macie zalecony acard (profilaktycznie dla rozrzedzenia krwi, dla poprawy przepływów i wydolności łożyska). Acard lub jakiś inny lek o podobnym działaniu? Ponoć z automatu po 16/18 tyg w ciążach mnogich lekarze zalecają takie leki. Zastanawiam się czy to koniecznie w każdym przypadku, moja dr wspomniała żebym zaczęła brać, a ja już teraz biorę tyle różnych leków, że wolałabym jednak sobie odpuścić eh :(

Chica, trzymam kciuki i trochę zazdroszczę;)

Rodzina, świetnie, że wychodzisz do domu!

Justa, dziś w końcu będziesz wiedziała na czym stoisz;)

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko, ja nie dostałam takiego zalecenia ale u mnie pewnie ze względu na krwiaka/krwawienia, moja dr nawet o tym się nie zająknęła. Jednak czytałam kiedyś artykuły medyczne na ten temat i faktycznie mają korzystny wpływ. Rozumiem Twoje rozterki, ja też czekam na moment aż będę mogła odstawić te wszystkie leki, ale z tego powodu, że moja niezbyt zdrowa wątroba jest już przez nie bardzo obciążona. Jeśli Twoja dr zaleca acard, na pewno Ci nie zaszkodzi, a faktycznie może pomóc w wielu sprawach, aaa i jakby co to bierze się go na wieczór, nie z rana🙂

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elleen, powodzenia na prenatalnych i czekam na dobre wiadomości✊🤞🍀

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • MiMi Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko, ja też nic nie biorę jeżeli chodzi o tego typu leki. Wydaje mi się ze jak przepływy są dobre to nie ma potrzeby. Chyba że coś nie tak z przepływami albo dzieci słabiej przybierają na wadze to wtedy się stosuje profilaktycznie.

010igov3znog0i75.png
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gdybyscie jednak w najbliższym czasie dostały takie zalecenie to dajcie znać.
    Mimi, trochę mnie uspokoilas tym, że nie bierzesz, właśnie u mnie póki co waga maluszków itp-wszystko ok.

Jaksa, tylko właśnie chodzi o to, że ja już przed ciąża miałam problemy z krwotokami z nosa, i to nie takie kap kap, tylko ladowalam w szpitalu na tamowaniu krwi, już sama ciąża mnie stresuje, bo zwiększa się objętość krwi w organizmie i sprzyja to krwawieniom i na sama myśl o lekach rozrzeszających krew mi słabo :( nawet jak miałam nogę w gipsie to zrezygnowałam z leków przeciwzakrzepowych.
    Oczywiście, jeśli dla dzieci byłoby to konieczne, bo byłoby coś nie tak z tymi przepływami to musiałabym jakoś przez to przejść, a jeśli to ma być takie 'branie leku z automatu', to teraz mam poważna zagwozdkę.
    Tym bardziej, że na ulotce też jest napisane, że są w ciąży przeciwwskazane. Eh

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Jaksa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczko, o rety! to teraz się nie dziwię, że masz obawy😬 Twoja dr powinna wziąć to pod uwagę zlecając Ci leki przeciwzakrzepowe... ale niestety żyjemy w niedoskonałej rzeczywistości, i albo lecą schematami albo coś im umyka🤷‍♀️🤦‍♀️ a my się potem głowimy i zamartwiamy. A badałaś sobie krzepliwości krwi, w związku z tymi krwawieniami?

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzepliwosc mam w normie, problemem są kruche naczynka w nosie. Miałam zabieg, który faktycznie pomógł, ale nie wyleczył zupełnie problemu. Mojej dr mówiłam o tym, ale zbagatelizowala sprawę mówiąc, że krew z nosa w ciąży to częste zjawisko :( a od kilku tyg pojawia mi się krew systematycznie, nie chce pogorszyć sytuacji tymi lekami, bo wtedy mogę mogę być zmuszona brać zastrzyki na krzepliwosc, co pewnie byłoby jeszcze gorsze dla dzieci :( i takie błędne koło..

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Elleen Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaksa wrote:
    Elleen, powodzenia na prenatalnych i czekam na dobre wiadomości✊🤞🍀
    Jaksa, dziękuję za pamięć. Jadę na 16. Dam znać po😘
    Chica💓✊🤗

o1486iyele9sg31t.png
    Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
    08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
    11.2020- II CS z Lamettą - 💕
    19.05. 2020-III badania prenatalne:
    ♀️ 2048g 💓150/ min
    ♂️ 2272g💓 145/min
    "Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie cholestaza. Wyniki okolo 110, lekarz powiedział że jak będzie 900 to rozwiązujemy ciąże.😔 No poprostu wszystko naraz...

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozyczko, jeśli dobrze pamiętam to w poprzednich ciążach też miałaś cholestaze? Niestety jak już przy jednej ciąży wystąpi to jest duże ryzyko, że przy kolejnej również:/ mialas jakies objawy/podejrzenia? Czy w profilaktycznych badaniach wyszło?
    Może te parametry nie będą rosly tak szybko i pobedziesz jeszcze kilka ładnych tygodni w trojpaczku ;)

Różyczka32 lubi tę wiadomość

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zgadza się miałam ale zaczęła się w tamtych trochę później. Teraz się przeraziłam bo w sobotę były na poziomie 56 a w poniedziałek drugie tyle. Swędziały mnie ręce i łydka na jednej nodze. Jeszcze miałam nadzieję że to może od wody albo o pościeli...

Różyczka32

• maxi Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozyczka wspolczuje...ale jestes juz po bezpieczbej granicy pamietaj...teraz skup sie z dnia na dzien by przetrwac..i tyle...

Co do acardu..ja biore juz nie pamietam od kiedy, ale biore...od 2 miesiecy chyba..jestem w 28+0
    Czuje sie fatalnie wyszly mi hemoroidy od zaparc...teraz boil mnie i tylek i krocze i kuzwa wszystko...zaje****

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 12:54

• MiMi Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a w jakiem badaniu ta cholestaza wychodzi? Krew mocz? Czy trzeba dodatkowo coś robić?

010igov3znog0i75.png
  • Forumowiczka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi, a wiesz może do którego tygodnia musisz brać ten acard? Czy może do końca ciąży?

Rozyczko, dokładnie, byleby przetrwać do konca, teraz pewnie zaczniesz stosować jakaś dietę + leki i na pewno tak szybko nie będzie wzrastało. Trzymam kciuki!

p19udqk3gr1pblu2.png
  • Mamuska Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumowiczka ja biorę acard od początku ciąży, ale ja mam nadciśnienie i lekarz mi zalecil bo przy nadciśnieniu może być problem z krzepliwością krwi

iv09tv73pq3d9isv.png
    34bws65gfd9hflba.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka, współczuję. Koleżanka miała, ale przy pojedynczej ciąży. Dotrwałam do 37 tygodnia, ale u niej sporo później wyszła. Mimi, cholestaze wykrywa się w badaniach krwi enzymów wątrobowych jeśli dobrze pamiętam. Tak to objawia się swędzeniem, chyba głównie dłoni i to taki uporczywym swędzeniem.
    Acardu nie miałam, pomimo żylaków w kroczu, na żylaki dostałam tylko cyclo3 fort.
    Jestem po wizycie w poradni patologii ciąży. Dzisiaj zrobili mi wymaz na covid i w piątek mam zgłosić się na oddział, w weekend podadzą sterydy na rozwój płuc i po weekendzie decyzja o rozwiązaniu ciąży.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętajcie że to ja byłam następną po Chice w kolejce do porodu, proszę się nie pchać przede mnie ;P

Różyczka mam nadzieję że dieta i leki pomogą złagodzić sytuację. Bardzo Ci współczuję, że ciągle coś Ci się przytrafia.

• Elleen Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja już po prenatalnych.
    Pappa z opisem będzie za 2 tygodnie. Na usg wszystkie parametry dobre, nic niepokojącego doktor nie wypatrzyła. Jedno Maleństwo siedzi sobie na przedniej ścianie macicy- chłopiec na 100%. Pani Doktor powiedziała, że się nie wstydzi i wywalił siuraka na pierwszy plan😂
    A drugie Maleństwo siedzi na tylnej ścianie i na 80% dziewczynka💓💓💓💓

Różyczka32, Jaksa, Rodzina lubią tę wiadomość

o1486iyele9sg31t.png
    Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
    08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
    11.2020- II CS z Lamettą - 💕
    19.05. 2020-III badania prenatalne:
    ♀️ 2048g 💓150/ min
    ♂️ 2272g💓 145/min
    "Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Teraz muszę przetrwać jak najdłużej 😉. Perelka wcale się nie wpycham ☺️ty masz pierwszeństwo 😁.

Elleen to super, będzie kolejna parka🙂

Elleen lubi tę wiadomość

Różyczka32

• Jaksa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczko, no nie... Kciuki za Was, oby poziomy enzymów zwolniły, i Dzidziki mogły jeszcze sobie podrosnąć✊🤞

Elleen, wspaniała wiadomość🥰i parka się zapowiada, gratuluję🎉

Justa, świetnie, że jest plan i wiesz na czym stoisz🤗

Elleen, Różyczka32 lubią tę wiadomość

Start 2014
    8xIUI😔 III IUI cb👼
    2019 👧🏼
    2021 ur. 24+4tc👼👶
    2023 👧🏼
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ