Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
olcia88 wrote:Aaaa dostanę zawału !! Jest kwota !! Dziewczyny które dostały- macie tak samo ?? Pewnie kwota była już wczoraj, ale nie nacisnęłam plusika
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ed7d6f9f284.png -
Ja uważam, że nie powinno się zawieszać działaności w żadnym wypadku, ale nie wiem... Na macierzyńskim na pewno nie, bo podczas niego można pracować. A na L4 można zawsze zgłosić osobę współpracującą czy kogoś zatrudnić i wtedy małym kosztem firma pracuje dalej.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Witam,
Dziewczyny prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą od od kwietnia 2013 roku (2,5 roku). Przez pierwsze 2 lata preferencyjny ZUS, od maja składki od najniższej krajowej. 2 razy miałam zawieszoną działalność na miesiąc (kwiecień 2014 i 2015) ponieważ synek sporo choruje, i jeżdżę z nim nad morze na 3 tygodnie, więc po prostu zawieszałam działalność. Jestem w 7 tyg. ciąży, planuję pracować do końca grudnia. Kompletnie nie znam sie na zusach, mam znajomą księgową która mi prowadzi to wszystko i wysyła dokumenty. Byłam ostatni w Zusie (oddział Kraków) zapytać czy jestem zgłoszona do chorobowego, i ona od razu mi powiedziała że mogę na L4 przejśc najwcześniej 8 września.
Ale nie o to mi chodzi. Moja księgowa twierdzi że nawet jak teraz podniosę składki to nic mi to nie da, i dostanę groszę.
Nie marzę o dostawaniu 6 tysięcy co miesiąc, chciałabym dostawać 1000, a jakbym dostawała 1500 zł na zasiłku to już w ogóle byłabym zadowolona.
Bardzo boję się że będą mi podważać prowadzenie działalności, choć od samego początku działalność nie jest fikcyjna.
Jest ktoś mi w stanie obliczyć ile będę dostawać mniej-więcej zasiłku biorąc pod uwagę 3 miesiące preferencyjny, 1 miesiąc zawieszony, 8 miesięcy Zus od najniższej krajowej?
Myślałam żeby nawet się u kogoś zatrudnić na etacie, bo człowiek zamiast się cieszyć ciążą, martwi się czy będzie miał za co pampersy kupić... -
Dzięki Polkosia, aż mi głupio, że zamiast skakać z radości to szukam dziury w całym. Tzn skaczę jak szalona, cieszę się jak małe dziecko.
Edit : ja i moja matma.... jeśli wg mnie 18% 100-18= 72 to nie dziwię się że jak wyszło mi ok 5.900
miła pomyłka bo 8 256 x 0,82 =6 991 ))) czyli chyba najwyższa możliwa.
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Teraz szybki remont i czas na podwójną wyprawkę )))Kllaudia, FasUla, polkosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPolkosia a jak ja mam jednoosobowa dg to na l4 nie dam rady prowadzić jej dalej, to zawieszać na czy sie nie opłaca? Na macierzyńskich bede pracować wiec nie bede zawieszać...musze sie dopytać kogoś...a od którego tygodnia poszlyscie na l4?
Najgorsze ze ponoć mówią ze dłuższego vacatio legis nie bedzie i ze to było tylko takie gadanie... Zabrakło mi 2 tyg do wyższego zasiłku i stresuje mnie to bardzo, bo to jednak bedzie znaczna różnica... -
FasUla wrote:Polkosia a jak ja mam jednoosobowa dg to na l4 nie dam rady prowadzić jej dalej, to zawieszać na czy sie nie opłaca? Na macierzyńskich bede pracować wiec nie bede zawieszać...musze sie dopytać kogoś...a od którego tygodnia poszlyscie na l4?
Najgorsze ze ponoć mówią ze dłuższego vacatio legis nie bedzie i ze to było tylko takie gadanie... Zabrakło mi 2 tyg do wyższego zasiłku i stresuje mnie to bardzo, bo to jednak bedzie znaczna różnica...
A jaki masz profil działaności? Ty świadczysz jakieś konkretne usługi?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
MeAmerie, od 1 stycznia każda matka ma dostać 1000 zł zasiłku macierzyńskiego przez rok, więc ja bym zostawiła to tak, jak jest. Jeśli wyjdzie Ci mniej niż 1000 zł, to dostaniesz do tej kwoty wyrównanie. Na Twoim miejscu wstrzymałabym się z jakimkolwiek ruchem chyba, że chcesz iść szybko na L4... Może jednak przedłużą vacatio i załapiesz się na wyższy macierzyński? Rozumiem, że jesteś zgłoszona do chorobowego, skoro mogłabyś przejść od 8.09 na L4?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 13:03
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Tak. Musiałabyś wyrejestrować się z chorobowego na miesiąc i potem zarejestrować ponownie i od razu zgłosić się do wysokich składek. I wtedy jeśli chcesz korzystać z L4 to opłacasz 3 wysokie składki, a jeśli prosto na macierzyński to jedną. A na kiedy masz termin?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dziewczyny jak to jest...Wczoraj byłam u prawnika i mówił, że on nic w dzienniku ustaw nie widzi odnośnie tej ustawy i powiedział, że to że prezydent ustawę podpisał nie oznacza to iż ustawa wchodzi w życie z dniem podpisu prezydenta. Powiedział, że dopiero jak ustawa zostanie opublikowana w dzienniku ustaw to można od tego momentu liczyć 4 miesiące od wejścia w życie ustawy.
-
Ojej, to nie wiem... Musisz to przemyśleć. Przy opcji, że nowa ustawa wejdzie od 1 stycznia, to gdybyś miała termin na połowę lutego, to mogłabyś ostatniego dnia grudnia zgłosić się do wcześniejszego macierzyńskiego i dostać wysoki zasiłek, ale nie wiadomo co z tego wyniknie... Szczerze mówiąc myślę, że nic z tym nie zrobią i wejdzie od 1.11, a wtedy nie opłaca Ci się podnosić składek...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 13:21
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Sann11 wrote:Dziewczyny jak to jest...Wczoraj byłam u prawnika i mówił, że on nic w dzienniku ustaw nie widzi odnośnie tej ustawy i powiedział, że to że prezydent ustawę podpisał nie oznacza to iż ustawa wchodzi w życie z dniem podpisu prezydenta. Powiedział, że dopiero jak ustawa zostanie opublikowana w dzienniku ustaw to można od tego momentu liczyć 4 miesiące od wejścia w życie ustawy.
Ma rację. Dopiero od opublikowania w DU liczymy... Ale jeszcze mamy lipiec i ponad tydzień, żeby opublikowali, więc na razie zakłada się 1.11.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny