X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem wiem jeden miesiąc trzeba opłacic do zasiłku macierzyńskiego tylko, ale dziewczyny na facebooku pisały o tym , że aby podlegać do chorobowego po miesiecznej przerwie trzeba oplacac wczesniej czyli przed przerwa chorobowe, bo jak założmy nie podlegam dobrowolnemu przy prowadzeniu dg jak ja od 2 lat to musze 90 dni placic aby nalezaly mi sie swiadczenia ło matko ale podmatwałam

3i49io4pumnm9gni.png
  • Kllaudia Znajoma

Wysłany: 21 lipca 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Dziewczyny, czy to słynna decyzja i teraz mam czekać na przelew ? ( wiem, że może się zdarzyć taka sytuacja jak u Rafki i Hexy, ale może nie ) Czy taka decyzja może nadal oznaczać jakąś niższą kwotę ? Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie :) Zaniosłam L4 2 lipca ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7fc4a825f93.png

Mam tak samo....decyzja z datą 17.07.15-ale żadnych kwot:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak bede na l4 to mam gdzieś iść zawieszać działalność czy nie?i niby na jak długo mam powiedzieć? Czy nie trzeba tego zgłaszać?i ZUS to zrobi za mnie?cos takiego usłyszałam i teraz sie pogubiłam...

• kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka wrote:
    ja mam biuro projektowe i mogą wezwać, bo wcale nie jest ich tak wiele. Tylko jak któryś będzie miał przejechać 500km to mnie zabiją i du... z dalszej współpracy :(

mogą wezwać do zusu w ich mieście

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka wrote:
    kasiaiic, a Ty jaki masz profil działalności, że Twoich wzywali?

u mnie produkcja, czytałam raport z przesłuchania i wtedy się dowiedziałam że mogłam być na tym spotkaniu

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie blondynki.. jadę z l4 do zusu, czy mogę ich poprosić, żebyśmy razem założyli ten profil?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak zrobiłam ostatnio:) pani wszystko wypełniła a ja dostałam hasło smsem i podpisałam i gotowe

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaiic wrote:
    mogą wezwać do zusu w ich mieście
    uff, dzięki - to mnie bardzo uspokaja :)

kasiaiic lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie blondynki.. jadę z l4 do zusu, czy mogę ich poprosić, żebyśmy razem założyli ten profil?

Tak, ja też na miejscu w ZUS zakładałam, bo nie wiedziałam w ogóle ocb. Pani mi kompa udostępniła i kazała założyć profil :D

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Dziewczyny a jak bede na l4 to mam gdzieś iść zawieszać działalność czy nie?i niby na jak długo mam powiedzieć? Czy nie trzeba tego zgłaszać?i ZUS to zrobi za mnie?cos takiego usłyszałam i teraz sie pogubiłam...

FasUla, a musisz zawieszać?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Dziewczyny, czy to słynna decyzja i teraz mam czekać na przelew ? ( wiem, że może się zdarzyć taka sytuacja jak u Rafki i Hexy, ale może nie ) Czy taka decyzja może nadal oznaczać jakąś niższą kwotę ? Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie :) Zaniosłam L4 2 lipca ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7fc4a825f93.png
    olcia88 czy to twoje pierwsze l4 czy kontynuacja bo ja zaczelam l4 od 1,07

hmm gdzie moge znalezc takie info bo nie mam zakladki Panel Świadczeniodawcy tylko Panel ubezpieczonego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 11:46

20d4234264.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt moje pierwsze. Wczoraj dzwoniłam na infolinię aby założyć tę zakładkę. Na dział techniczny. Musisz mieć przygotowany 10 cyfrowy login i 8 cyfrowy pin. Po rozmowie tel od razu widoczna jest zakładka :)

• rah Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt ja do nich napisałam maila z profilu (po zalogowaniu) i w ciagu 2 godzin miałam ta zakładkę.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa dostanę zawału !! Jest kwota !! Pewnie kwota była już wczoraj, ale nie nacisnęłam plusika :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 18:25

FasUla, kejt84, Kllaudia, polkosia, Madzia890722, Auro, Mala_Czarna_89, AgaSad lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia cos takiego o zawieszaniu mówił mi znajomy księgowy ale ja w sumie nie chce zawieszać... Wiec nie wiem czy L4 jest równoznaczne z zawieszeniem czy tez nie trzeba tego robić???

• kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam zakladke Panel siwadczeniobiorcy ale jescze nic nie wpisane w zasilkach hmm czekam :) olcia88 gratulacje ja sie nastawiama ze cos bedzie dopeiro pod koniec sieprpnia ok 2 miesiace po pierwszym l4 a tu widze da sie i wczesniej :)

20d4234264.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w szoku, że się ZUS tak uwinął ! Działalność prowadzę 8 miesięcy i to jednoosobową, myślałam, że mnie sprawdzą.

Dziewczyny, mam wrażenie, że to nie jest najwyższa kwota po odjęciu podatku... Księgowa chyba coś namieszała... Niech mi któraś napisze ile jej wyszło w zakładce i ile na konto wpłynęło.

polkosia lubi tę wiadomość

• kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy właścicielka jednoosobowej firmy może zawiesić działalność, gdy przebywa na zwolnieniu lekarskim (ciąża zagrożona) i jest pewne, że nie będzie mogła wykonywać tej działalności do końca ciąży?

Czy pobieranie zasiłku i chęć przebywania w przyszłości na rocznym płatnym zasiłku macierzyńskim wyklucza możliwość zawieszenia firmy?
    articleImage: Przedsiębiorca przebywający na zwolnieniu lekarskim może zawiesić działalność gospodarczą fot. Thinkstock

Odpowiedź: przebywanie na zwolnieniu lekarskim nie wyklucza zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej. W okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca nie może jednak podlegać ubezpieczeniu chorobowemu, co oznacza, że jeżeli w tym czasie nastąpi poród nie przysługuje mu zasiłek macierzyński z tego ubezpieczenia.

to raczej nie nalezy zawieszac na L4 dzialanosci tylko chyba na macierzynskim juz

FasUla lubi tę wiadomość

20d4234264.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88, wow ile kasy!! :D

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia odezwij się jak jest u Ciebie w kwocie w zakłądce !

‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ