Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
wiem wiem jeden miesiąc trzeba opłacic do zasiłku macierzyńskiego tylko, ale dziewczyny na facebooku pisały o tym , że aby podlegać do chorobowego po miesiecznej przerwie trzeba oplacac wczesniej czyli przed przerwa chorobowe, bo jak założmy nie podlegam dobrowolnemu przy prowadzeniu dg jak ja od 2 lat to musze 90 dni placic aby nalezaly mi sie swiadczenia ło matko ale podmatwałam
-
olcia88 wrote:Dziewczyny, czy to słynna decyzja i teraz mam czekać na przelew ? ( wiem, że może się zdarzyć taka sytuacja jak u Rafki i Hexy, ale może nie ) Czy taka decyzja może nadal oznaczać jakąś niższą kwotę ? Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie Zaniosłam L4 2 lipca
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7fc4a825f93.png
Mam tak samo....decyzja z datą 17.07.15-ale żadnych kwot:( -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Mala_Czarna_89 wrote:Dziewczyny, mam pytanie blondynki.. jadę z l4 do zusu, czy mogę ich poprosić, żebyśmy razem założyli ten profil?
Tak, ja też na miejscu w ZUS zakładałam, bo nie wiedziałam w ogóle ocb. Pani mi kompa udostępniła i kazała założyć profilKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
FasUla wrote:Dziewczyny a jak bede na l4 to mam gdzieś iść zawieszać działalność czy nie?i niby na jak długo mam powiedzieć? Czy nie trzeba tego zgłaszać?i ZUS to zrobi za mnie?cos takiego usłyszałam i teraz sie pogubiłam...
FasUla, a musisz zawieszać?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
olcia88 wrote:Dziewczyny, czy to słynna decyzja i teraz mam czekać na przelew ? ( wiem, że może się zdarzyć taka sytuacja jak u Rafki i Hexy, ale może nie ) Czy taka decyzja może nadal oznaczać jakąś niższą kwotę ? Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie Zaniosłam L4 2 lipca
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7fc4a825f93.png
hmm gdzie moge znalezc takie info bo nie mam zakladki Panel Świadczeniodawcy tylko Panel ubezpieczonego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 11:46
-
Aaaa dostanę zawału !! Jest kwota !! Pewnie kwota była już wczoraj, ale nie nacisnęłam plusika
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 18:25
FasUla, kejt84, Kllaudia, polkosia, Madzia890722, Auro, Mala_Czarna_89, AgaSad lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jestem w szoku, że się ZUS tak uwinął ! Działalność prowadzę 8 miesięcy i to jednoosobową, myślałam, że mnie sprawdzą.
Dziewczyny, mam wrażenie, że to nie jest najwyższa kwota po odjęciu podatku... Księgowa chyba coś namieszała... Niech mi któraś napisze ile jej wyszło w zakładce i ile na konto wpłynęło.polkosia lubi tę wiadomość
-
Czy właścicielka jednoosobowej firmy może zawiesić działalność, gdy przebywa na zwolnieniu lekarskim (ciąża zagrożona) i jest pewne, że nie będzie mogła wykonywać tej działalności do końca ciąży?
Czy pobieranie zasiłku i chęć przebywania w przyszłości na rocznym płatnym zasiłku macierzyńskim wyklucza możliwość zawieszenia firmy?
articleImage: Przedsiębiorca przebywający na zwolnieniu lekarskim może zawiesić działalność gospodarczą fot. Thinkstock
Odpowiedź: przebywanie na zwolnieniu lekarskim nie wyklucza zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej. W okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca nie może jednak podlegać ubezpieczeniu chorobowemu, co oznacza, że jeżeli w tym czasie nastąpi poród nie przysługuje mu zasiłek macierzyński z tego ubezpieczenia.
to raczej nie nalezy zawieszac na L4 dzialanosci tylko chyba na macierzynskim juzFasUla lubi tę wiadomość