Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
hexa, dzięki za odpowiedź. jak taka kontrola wygląda? Czy muszę jakieś papiery kserować i im dostarczyć czy zus uda się do księgowego? jakoś marnie widzę kserowanie i drukowanie wszystkich dokumentów i projektów, zwłaszcza że działalność mam od 1,5 roku.i boję się, że kontrahenci nie będą chcieli ze mną współpracować jak ZUS zacznie ich przepytywać i wołać, bo są z drugiego końca Polski...
-
Rafka myślę że sposób kontroli bd zależał od oddziału. mi kazali dostarczyć dokumenty potwierdzające fakt prowadzenia działalności. Pokserowałam im wszystkie moje rachunki/dowody wewnętrzne itp. - wszystko to co wpisywałam do PKPiR - do każdego rachunku dołączyłam im ponadto wyciąg z konta - potwierdzenie zapłaty, korespondecję e-mail z kontrahentami, potwierdzenia z poczty. Dodatkowo podrukowałam/pokserowałam im moje ogłoszenia z gazet/internetu. nazbierał się cały segregator. zaniosłam osobiście d zus i na szczeście wzięłam ze sobą oryginały bo pani w zus każdy dokument podbijała za zgodność z oryginałem. no i czekałam...
na szczescie zus nie wzywał do siebie "na przesłuchanie" zadnych moich klientów (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), bo tez uwazam ze to by bylo przegiecie z ich strony. mysle ze jak dokumenty nie pozostawiaja zadnych watpliwosci co do prawdziwosci firmy to zus nie bd sie bawil w przesluchania bo wie ze i tak nic nie ugra..
hexa -
nick nieaktualny
-
ja wyszłam z założenia, że to w moim interesie jest udowodnienie prawdziwości firmy i nikomu łaski nie robię przygotowując stertę papierów. Zabrałam się więc do tego poważnie, poświęciłam kupę czasu na kserowanie, a następnie układanie i kompletowanie dokumentów. Stwierdziłam ,że im wiecej i dokładniej przygotuję im dokumentację tym mniejsze pole manewru do domysłów im zostawię. I opłaciło się - bo więcej nic ode mnie nie chcieli, nie przesłuchiwali nikogo, tylko przysłali mi pismo, że dokumentacja potwierdza prowadzenie działalności:)
polkosia lubi tę wiadomość
hexa -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny,
Założyłam sobie właśnie konto PUE. Jestem zalogowana ze swoim identyfikatorem. dostałam info na maila, że w ciągu 14 dni mam się zgłosić do placówki ZUS w celu zweryfikowania wniosku o potwierdzenie profilu zaufanego użytkownika. zy na te chwilę powinnam jeszcze coś zrobić? Bo w instrukcji zakładania jest info o loginie, które ZUS ma mi nadać...? Dzięki za pomoc -
Mam jeszcze jedno pytanie, może głupie, ale nie wiem jak to zrobić. Czy maile po prostu drukowałyście i dawałyście wydruki czy jakoś w wersji elektronicznej? Tak samo jak mam projekty - to każdy drukować czy wersja elektroniczna starczy?
akira - ja się loguję przy użyciu loginu i hasła PUE. Mail przyszedł od nich, że nadali login (tam był ten numerek) i trzeba pojawić się w ZUS w ciągu iluś dni, bo jak nie to dane zostaną wykasowane.
-
Quote:akira - ja się loguję przy użyciu loginu i hasła PUE. Mail przyszedł od nich, że nadali login (tam był ten numerek) i trzeba pojawić się w ZUS w ciągu iluś dni, bo jak nie to dane zostaną wykasowane.
to zapewne czegoś nie wypełniłam, bo nie otrzymałam wiadomości z loginem i numerkiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 11:10
-
olcia88 wrote:Dziewczyny, czy to słynna decyzja i teraz mam czekać na przelew ? ( wiem, że może się zdarzyć taka sytuacja jak u Rafki i Hexy, ale może nie ) Czy taka decyzja może nadal oznaczać jakąś niższą kwotę ? Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie Zaniosłam L4 2 lipca
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7fc4a825f93.png
U mnie wygląda to tak samo, po rozwinięciu brak kwot Mam nadzieję, że nie zniknie, bo decyzja pojawiła się po przyniesieniu dokumentów, ale żadnego listu nie dostałam. Co ZUS to inaczej.
Polkosia - ja drugie zwolnienie zaniosłam bez innych druków; powiedziałam, że kontynuacja i poprosiłam o pieczątkę na kserze l4