Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
hexa, dzięki za odpowiedź. jak taka kontrola wygląda? Czy muszę jakieś papiery kserować i im dostarczyć czy zus uda się do księgowego? jakoś marnie widzę kserowanie i drukowanie wszystkich dokumentów i projektów, zwłaszcza że działalność mam od 1,5 roku.i boję się, że kontrahenci nie będą chcieli ze mną współpracować jak ZUS zacznie ich przepytywać i wołać, bo są z drugiego końca Polski...
-
Rafka myślę że sposób kontroli bd zależał od oddziału. mi kazali dostarczyć dokumenty potwierdzające fakt prowadzenia działalności. Pokserowałam im wszystkie moje rachunki/dowody wewnętrzne itp. - wszystko to co wpisywałam do PKPiR - do każdego rachunku dołączyłam im ponadto wyciąg z konta - potwierdzenie zapłaty, korespondecję e-mail z kontrahentami, potwierdzenia z poczty. Dodatkowo podrukowałam/pokserowałam im moje ogłoszenia z gazet/internetu. nazbierał się cały segregator. zaniosłam osobiście d zus i na szczeście wzięłam ze sobą oryginały bo pani w zus każdy dokument podbijała za zgodność z oryginałem. no i czekałam...
na szczescie zus nie wzywał do siebie "na przesłuchanie" zadnych moich klientów (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), bo tez uwazam ze to by bylo przegiecie z ich strony. mysle ze jak dokumenty nie pozostawiaja zadnych watpliwosci co do prawdziwosci firmy to zus nie bd sie bawil w przesluchania bo wie ze i tak nic nie ugra..
hexa -
nick nieaktualny
-
ja wyszłam z założenia, że to w moim interesie jest udowodnienie prawdziwości firmy i nikomu łaski nie robię przygotowując stertę papierów. Zabrałam się więc do tego poważnie, poświęciłam kupę czasu na kserowanie, a następnie układanie i kompletowanie dokumentów. Stwierdziłam ,że im wiecej i dokładniej przygotuję im dokumentację tym mniejsze pole manewru do domysłów im zostawię. I opłaciło się - bo więcej nic ode mnie nie chcieli, nie przesłuchiwali nikogo, tylko przysłali mi pismo, że dokumentacja potwierdza prowadzenie działalności:)
polkosia lubi tę wiadomość
hexa -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny,
Założyłam sobie właśnie konto PUE. Jestem zalogowana ze swoim identyfikatorem. dostałam info na maila, że w ciągu 14 dni mam się zgłosić do placówki ZUS w celu zweryfikowania wniosku o potwierdzenie profilu zaufanego użytkownika. zy na te chwilę powinnam jeszcze coś zrobić? Bo w instrukcji zakładania jest info o loginie, które ZUS ma mi nadać...? Dzięki za pomoc -
Mam jeszcze jedno pytanie, może głupie, ale nie wiem jak to zrobić. Czy maile po prostu drukowałyście i dawałyście wydruki czy jakoś w wersji elektronicznej? Tak samo jak mam projekty - to każdy drukować czy wersja elektroniczna starczy?
akira - ja się loguję przy użyciu loginu i hasła PUE. Mail przyszedł od nich, że nadali login (tam był ten numerek) i trzeba pojawić się w ZUS w ciągu iluś dni, bo jak nie to dane zostaną wykasowane.
-
Quote:akira - ja się loguję przy użyciu loginu i hasła PUE. Mail przyszedł od nich, że nadali login (tam był ten numerek) i trzeba pojawić się w ZUS w ciągu iluś dni, bo jak nie to dane zostaną wykasowane.
to zapewne czegoś nie wypełniłam, bo nie otrzymałam wiadomości z loginem i numerkiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 11:10
-
olcia88 wrote:Dziewczyny, czy to słynna decyzja i teraz mam czekać na przelew ? ( wiem, że może się zdarzyć taka sytuacja jak u Rafki i Hexy, ale może nie ) Czy taka decyzja może nadal oznaczać jakąś niższą kwotę ? Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie
Zaniosłam L4 2 lipca
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7fc4a825f93.png
U mnie wygląda to tak samo, po rozwinięciu brak kwotMam nadzieję, że nie zniknie, bo decyzja pojawiła się po przyniesieniu dokumentów, ale żadnego listu nie dostałam. Co ZUS to inaczej.
Polkosia - ja drugie zwolnienie zaniosłam bez innych druków; powiedziałam, że kontynuacja i poprosiłam o pieczątkę na kserze l4