X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hexa, dzięki za odpowiedź. jak taka kontrola wygląda? Czy muszę jakieś papiery kserować i im dostarczyć czy zus uda się do księgowego? jakoś marnie widzę kserowanie i drukowanie wszystkich dokumentów i projektów, zwłaszcza że działalność mam od 1,5 roku.i boję się, że kontrahenci nie będą chcieli ze mną współpracować jak ZUS zacznie ich przepytywać i wołać, bo są z drugiego końca Polski...

• hexa Koleżanka

Wysłany: 19 lipca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka myślę że sposób kontroli bd zależał od oddziału. mi kazali dostarczyć dokumenty potwierdzające fakt prowadzenia działalności. Pokserowałam im wszystkie moje rachunki/dowody wewnętrzne itp. - wszystko to co wpisywałam do PKPiR - do każdego rachunku dołączyłam im ponadto wyciąg z konta - potwierdzenie zapłaty, korespondecję e-mail z kontrahentami, potwierdzenia z poczty. Dodatkowo podrukowałam/pokserowałam im moje ogłoszenia z gazet/internetu. nazbierał się cały segregator. zaniosłam osobiście d zus i na szczeście wzięłam ze sobą oryginały bo pani w zus każdy dokument podbijała za zgodność z oryginałem. no i czekałam...:)
    na szczescie zus nie wzywał do siebie "na przesłuchanie" zadnych moich klientów (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), bo tez uwazam ze to by bylo przegiecie z ich strony. mysle ze jak dokumenty nie pozostawiaja zadnych watpliwosci co do prawdziwosci firmy to zus nie bd sie bawil w przesluchania bo wie ze i tak nic nie ugra..

hexa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafka, ja dokładnie tak, jak hexa. Wszystko im podrukowałam, dokładnie wszystko to samo co hexa. Ale z tego co mi mówiła babka w Zusie to odwaliłam za nich robotę, bo to one miały na miejscu kserować wszystko ;)

• hexa Koleżanka

Wysłany: 19 lipca 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wyszłam z założenia, że to w moim interesie jest udowodnienie prawdziwości firmy i nikomu łaski nie robię przygotowując stertę papierów. Zabrałam się więc do tego poważnie, poświęciłam kupę czasu na kserowanie, a następnie układanie i kompletowanie dokumentów. Stwierdziłam ,że im wiecej i dokładniej przygotuję im dokumentację tym mniejsze pole manewru do domysłów im zostawię. I opłaciło się - bo więcej nic ode mnie nie chcieli, nie przesłuchiwali nikogo, tylko przysłali mi pismo, że dokumentacja potwierdza prowadzenie działalności:)

polkosia lubi tę wiadomość

hexa
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo, dziewczyny :) też tak zrobię (choć większości maili już nie mam, ale są projekty) - mam nadzieję, że to wystarczy...

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hexa, ja dokładnie tak samo ;) dałam wszystko, co miałam ;) i rachunki, nawet potwierdzenia z nadawania przesyłek, korespondencję mailową, wszystko ;)

Rafka, najlepiej dać im wszystko, co się ma, żeby nie mogli się do niczego przyczepić ;)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak idę zanieść drugie L4, to muszę znów do tego ten druk Z-3 czy tam jakiś wypełniać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 09:22

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • akira Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Założyłam sobie właśnie konto PUE. Jestem zalogowana ze swoim identyfikatorem. dostałam info na maila, że w ciągu 14 dni mam się zgłosić do placówki ZUS w celu zweryfikowania wniosku o potwierdzenie profilu zaufanego użytkownika. zy na te chwilę powinnam jeszcze coś zrobić? Bo w instrukcji zakładania jest info o loginie, które ZUS ma mi nadać...? Dzięki za pomoc

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia, nie musisz - tylko raz Z3 się składa i potem znów po porodzie. Piszesz tylko krótkie pisemko, że to kontynuacja zwolnienia z dn..

polkosia lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze jedno pytanie, może głupie, ale nie wiem jak to zrobić. Czy maile po prostu drukowałyście i dawałyście wydruki czy jakoś w wersji elektronicznej? Tak samo jak mam projekty - to każdy drukować czy wersja elektroniczna starczy?

akira - ja się loguję przy użyciu loginu i hasła PUE. Mail przyszedł od nich, że nadali login (tam był ten numerek) i trzeba pojawić się w ZUS w ciągu iluś dni, bo jak nie to dane zostaną wykasowane. ;)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja księgowa twierdzi ze klientów nie ruszaja

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, jak idę zanieść drugie L4, to muszę znów do tego ten druk Z-3 czy tam jakiś wypełniać?

ja nic nie wypełniałam tylko mówiłam że kontynuacja i tylko zostawiałam.

1usawn15ju6q9qwm.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:
    akira - ja się loguję przy użyciu loginu i hasła PUE. Mail przyszedł od nich, że nadali login (tam był ten numerek) i trzeba pojawić się w ZUS w ciągu iluś dni, bo jak nie to dane zostaną wykasowane. ;)

to zapewne czegoś nie wypełniłam, bo nie otrzymałam wiadomości z loginem i numerkiem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 11:10

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzicie a mojej kol wzywali klientow :)

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jest decyzja! Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie :) Zaniosłam L4 2 lipca ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 18:21

• rafka Przyjaciółka

Wysłany: 20 lipca 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia88, zazdroszczę :) ja w tej decyzji nie miałam wpisanej kwoty tylko była data i numer decyzji, a teraz nic. Wkurza mnie, że oni tak to przeciągają... Zdążę urodzić zanim przeprowadzą kontrolę :(

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Dziewczyny, czy to słynna decyzja i teraz mam czekać na przelew ? ( wiem, że może się zdarzyć taka sytuacja jak u Rafki i Hexy, ale może nie ) Czy taka decyzja może nadal oznaczać jakąś niższą kwotę ? Wiedziałam, że ZUS w Gdansku wszybko się uwinie :) Zaniosłam L4 2 lipca ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7fc4a825f93.png

U mnie wygląda to tak samo, po rozwinięciu brak kwot ;) Mam nadzieję, że nie zniknie, bo decyzja pojawiła się po przyniesieniu dokumentów, ale żadnego listu nie dostałam. Co ZUS to inaczej.

Polkosia - ja drugie zwolnienie zaniosłam bez innych druków; powiedziałam, że kontynuacja i poprosiłam o pieczątkę na kserze l4 ;)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy bedąc na L4 moge podpisywac oswiadczenia w urzędzie skarbowym? ja już głupieję z tym wszystkim... Ksiegowa mnie uprzedzała, zeby na L4 nic nie podpisywac, ale w US to chyba moge, co?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze jedno pytanie: jak długo od zaniesienia L4 do Zus pojawiało się w PUE zaświadczenie lekarskie? Wchodze w Panel Świadczeniobiorcy, potem Zaświadczenia lekarskie i mam puste okno, a zwolnienie księgowa zaniosła tydzień temu...

ex2bqtkfnrconmdf.png
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ