X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    a sprawdzali Cię? musiałaś złożyć dokumentację z prowadzenia firmy? jak długo czekałaś na decyzję?

Gratuluję! :)

Pisałam właśnie wczoraj odnośnie Twojego posta, że jestem ciekawa czy mnie także wyślą pismo odnośnie dokumentacji medycznej, bo dokumenty z firmy złożyłam w ten wtorek. I jest decyzja z wczorajszą datą. Też jestem ze Śląska więc mam nadzieję, że u Ciebie też się szybko pojawi :)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka pod jakie miasto podlegasz? Ja też ze Śląska :P

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eszcze w to nie wierzę - uwierzę pewnie dopiero jak kasa wpłynie na konto :)

Cieszę się bardzo, bo firmę prowadziłam i chcę prowadzić na macierzyńskim, ale ZUS różnie do tego podchodzi.

Trzymam za Was kciuki, dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 18:17

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka, pisałam na szybko i nie pokojarzyłam :) masz błyskawiczną decyzję! bo w ciągu 3 dni! super, że Ci się udało ;)

Mała Czarna a Ty skąd jesteś? pod jakie miasto podlegasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 19:47

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczymy, kiedy pojawią się kwoty i daty ;)

Dziewczyny, miała któraś z Was kontrolę w weekend? Nie sądziłam, że tak szybko będzie decyzja i jutro planowałam być u rodziców. I teraz nie wiem co robić.

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja jestem w dupie :( właśnie gadałam z księgową i nie ma tak kolorowo jak nam się wydawało ;/ nie uda mi się odprowadzić tych 3 wysokich składek , aby potem ciągnąć duzo kasy niestety..wszystko się rozchodzi o to że prowadzę firmę dopiero rok :( jedyne rozwiązanie jest takie ze zatrudnie się u wujka i wtedy to wypali , odprowadzimy 3 składki i będzie chyba git

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co z tego, że prowadzisz dopiero rok firmę? Każdy prowadzący firmę może odprowadzić wyższe składki, nie widzę związku.

polkosia lubi tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    I co z tego, że prowadzisz dopiero rok firmę? Każdy prowadzący firmę może odprowadzić wyższe składki, nie widzę związku.
    Przepisy się zmieniły i nie jest to takie oczywiste . Korzystniej będzie się zatrudnić jako pracownik. Jesli tego nie zrobię to dostane ledwo 1500zl . Więc nie ciekawe

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ustawa jeszcze nie weszła, zdążyłabyś opłacić 3 składki, jeśli teraz jesteś wyrejestrowana z chorobowego.

Wredotka lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    Przepisy się zmieniły i nie jest to takie oczywiste . Korzystniej będzie się zatrudnić jako pracownik. Jesli tego nie zrobię to dostane ledwo 1500zl . Więc nie ciekawe

Jako osoba na etacie masz braną chyba średnią z 12 miesięcy czy się mylę?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, chyba że nie jesteś wyrejestrowana to nie zdążysz. Więc ma to związek ze zmianą ustawy, a nie z tym, że prowadzisz firmę rok ;)

polkosia - słyszałaś o kontrolach w weekend?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 21:43

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka, nie. Moje wszystkie koleżanki miały zawsze w tygodniu, większość w czasie pracy ZUS. Tylko do jednej około 17:30 raz przyszli.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam ze w weekend nie kontrolują, a w tygodniu maja dwie zmiany i miedzy 8 a 18 moze byc kontrola...

Co do pracy na l4, to ja naprawdę nie popieram i uważam, ze to nie fair, ja staram sie pracowac jak najdłużej, na razie nie byłam ani jednego dnia na zwolnieniu, a jak sie gorzej czuje, to po prostu tak sobie organizuje prace, zeby byc mniej godzin czy przerzucić na inny dzien. Do pracy zamierzam wrócić miesiac po poprodzie wiec będę miała tak naprawdę tylko kilka miesiecy przerwy i mysle, ze bardzo na tym moja dzialanosc nie ucierpi. Na pewno teraz mniej zarabiam niż przed ciaza, bo tez nie dam rady tak duzo pracowac, ale bardziej opłaca mi sie byc w pracy niż na l4. A dla zusu nawet rozmowa z klientem, mimo braku korzyści finansowej, moze byc próba zarabiania i zwiększenia przychodu, wiec najlepiej przekierować to na kogoś innego - miec pełnomocnika, odpisze sie mailem, a ktoś inny podpisze, ale według mnie osobiste załatwianie spraw i przebywanie w miejscu pracy nie wchodzi w grę. Z moich znajomych na dzialalnosci babki pracują do 8 miesiąca i zwykle miesiac po porodzie wracają do pracy na cześć godzin, na szczęście na dzialalnosci samemu sie jest sobie szefem, wiec mozna sobie to przekalkulować i ustalić.

Ja sama mam termin na styczeń i mimo, ze mnie to niezłe wkurza, to pogodziłam sie z tym ze zasady gry sie zmieniły i staram sie ogarnąć plan na to, zeby dorobić na macierzynskim, ale kombinować na pewno nie zamierzam, a jak pójdę na l4 to całkiem odcinam sie od pracy - w koncu nie wiem czy kiedyś jeszcze zdecyduje sie na dziecko i ten czas zamierzam w 100 % poświecić sobie i dziecku i praca sie nie zajmować. Jeszcze sporo lat pracy przede mną i na pewno nadrobię, to co teraz przez przerwę stracę.

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia oddział w Tarnowskich Górach, a główny ZUS w Zabrzu.

A ja słyszałam o kontroli w weekend ale to przypadek sprzed kilku lat. Musiał siw trafić chyba jakiś sluzbista

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 01:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala czarna ja tez pod zabrze :D ale ostatnio bylam zaniesc w innym miescie l4 i chcialam uaktywnic te pue ale niestety nie dalo rady bo kolo byl na zastepstwie...
    takze uaktywnie dopiero 3 sierpnia przy 3 l4 :x ciekawe czy juz mi sie pojawilaby decyzja. Mam nadzieje ze 22 lipca juz pieniazki dostane :D

oar8skjod4lwslof.png
  • rafka Przyjaciółka

Wysłany: 18 lipca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, może któraś z Was miała tak samo. 16 lipca w PUE była w zasiłkach tabelka z chorobowym, że jest data decyzji 14 lipca i nr sprawy. Dziś czyli 18 lipca jest w tej zakładce "Brak elementów do wyświetlenia". Czyli zniknęło... Nawet sobie print screena nie zrobiłam.
    Czy ktoś spotkał się z takim czymś, że już było a dzień po znika?

• hexa Koleżanka

Wysłany: 18 lipca 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka ja tak miałam, że zniknęły mi w PUE dane o decyzji. niedługo pożniej przysłali pismo o wszczeciu kontroli na fikcyjność..

hexa
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    Mi się wydaje, że nie... podobno jak juz jest podpisane to po ptokach... jest na facebooku grupa kobiet na DG walczących o to. Można tam się zaangażować np w spotkania z politykami itp. Dużo tam jest na ten temat ;) podaję link:

https://www.facebook.com/groups/837545286283371/?fref=ts

Dzięki za linka, już dołączyłam do grupy i zamierzam jakoś wesprzeć dziewczyny w walce o nowelizację. Ta ustawa powinna iść do TK, bo prawo nie może działać wstecz - a przecież ustawa uderza w dziewczyny JUŻ będące w ciąży i nie daje im żadnego pola do manewru.

Co za kicha z tą DG, po co mi to było ;P

Madzia890722 lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no... ja nie wiem jak tak można stresować kobiety w ciąży... a jak widzę w tv te wszystkie reklamy prorodzinne to mi się nóż w kieszeni otwiera... taka hipokryzja....

‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ